fbpx

Investitii eficiente pe bursa ce rezista testul timpului

Sal’tare aventurierule. Anul 2021 a fost extrem de generos pentru investitori. Aproape ca nici nu au contat foarte mult clasele de active alese deoarece acestea au scos randamente fabuloase.

Status quo

In investitii eu am obtinut:

 • 30.5% in EUR pe ETF-uri
 • 56% in EUR pe actiuni individuale pe extern
 • 19,5% in EUR pe imobiliare
 • 302% pe cripto (dar cu o suma mica raportata la tot portofoliu)

Pe bursa am obtinut cele mai mari randamente de cand am inceput sa investesc. De exemplu poti vedea mai jos istoria randamentelor pe ETFs.

Domnule CarutaCuBani, ce ironie…imi aduc aminte cand se vorbea despre criza crizelor in 2021…

Haha, asa este aventurierule. Eu de cand sunt interesat de bursa din 2011, in absolut fiecare an imi aduc aminte ca se prezicea criza crizelor pe bursa. D-aia am si amanat momentul vreun an si ceva pana sa intru (2013) serios pe bursa. Asta este, greseala de incepator: sa stai departe de bursa asteptand criza.

Daca aruncam rapid un ochi in istorie, vom vedea ca perioadele de crestere sunt mult mai lungi (si mai puternice) fata de cele de scadere.

Domnule CarutaCuBani, sa inteleg ca statistic vorbind, iesi mai bine daca pur si simplu stai in piata.

Corect aventurierule. Evident, aici vorbim de piata per ansamblu. De exemplu o poti face printr-un ETF. Nu vorbim de o singura actiuni individuala care poate da faliment.

Revenind, am si scris in 2021 aici despre cel mai ghinionist investitor din toate timpurile. Sau inca din 2018 AICI.

Sunt convins ca daca ai intrat deja in lumea investitiilor, ai observat cum cel mai probabil si portofoliul tau a generat randamente de 2 cifre anul ce tocmai a trecut.

Mai mult decat atat, daca te-ai uitat prin comunitatile de investitori, ai vazut cum aproape toti vorbesc numai de randamente suculente de 2 cifre.

Este normal, numai SP500 a scos in 2021 un randament total de 28,7%. Nasdaq-ul, small cap, mid cap si de fapt cam pe orice ai fi pus degetul (cu ochii inchisi) anul trecut….a crescut ca fat frumos.

Inapoi la realitate

Cu siguranta trebuie sa fim recunascatori pentru randamentele obtinute anul trecut. In acelasi timp insa, trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant si sa fim constienti ca astfel de ani sunt foarte rari.

Daca ne uitam la ce s-a intamplat in fiecare an din 1930 pana in prezent pe SP500, observam cum 2021 intra in categoria de “an exceptional”.

De aceea, orice investitor cu experienta stie ca este usor sa scoata un randament mare pe termen scurt (1-2-3 ani). Ce este greu…sa scoata un randament suculent pe o perioada lunga de timp.

Pentru a pastra un randament bun pe termen lung, trebuie sa lucram in principiu pe 3 paliere.

1. Minimizare taxe si comisioane

Multe taxe si comisioane ne asteapta pe dupa usa ca niste gremlini mici mancatori de randamente.

Putem vorbi de broker, unde putem avea comisioane mari de tranzactionare, sau mai rau, cele de custodie.

Domnule CarutaCuBani, de ce cele de custodie sunt mai rele ?

Pentru ca au efect compus. Practic se aplica efectul compus in sens negativ pentru investitor si pozitiv pentru broker.

Sau putem vorbi de alegerea instrumentelor financiare potrivite. Vom observa cum unele instrumente financiare au comisionul anual de administrare absolut imens: 1%-2%-3%. Din nou, acest comision are efect compus in sens negativ pentru investitor si poate fi devastator.

Sau putem vorbi despre utilizarea paradiselor fiscale pentru a elimina o groaza de taxe.

Domnule CarutaCuBani, care ar fi un astfel de paradis fiscal pe care il poate folosi un roman ?

De exemplu Irlanda.

2. Construirea unei alocari eficiente a portofoliului

Evident, nu toate clasele de active genereaza acelasi randament.

Doar daca ne uitam pe ultimii 10 ani de zile, putem observa cu usurinta ca aproape in fiecare an sunt clase de active care au generat randament pozitiv, iar altele negativ.

Si daca privim lucrurile din perspectiva cumulata, pe ultimii 10 ani, observam diferente foarte mari intre diferitele clase de active

Sa ne imaginam ca putem alege in fiecare an timp de 10-15 ani, sau mai mult, clasa de active campioana este o utopie.

O utopie in care din pacate majoritatea investitorilor incepatori cred cu tarie. De altfel, pe ultimii 20 de ani randamentul mediu anualizat al investitorului de retail (adica cei ca mine si ca tine) a fost de doar 2.9%.

De aceea trebuie sa ne construim portofoliu printr-o alocare eficienta care sa reziste timpului, nu doar pe anumite cicluri, sau anumite etape ale ciclurilor financiare.

3. Definirea unei strategii investitionale eficiente.

Ar trebui sa stim ce facem in cazul in care piata creste (bull market), sau scade (bear market). Dar pe corectii mici ? Cele mai mari ? Bear market secular ? Crize, recesiuni ? etc

De exemplu daca ne uitam la piata la toate perioadele de 5 ani din 1986 pana in prezent, vom observa ca au existat atat multe perioade de cresteri, cat si perioade de scaderi ale pietelor.

In graficul de mai sus, fiecare linie ascendenta (albastra) inseamna ca investitorul este compensat pentru riscul luat, iar linia descendenta (rosie) ca investitorul este penalizat pentru riscul luat.

Putem profita de acest lucru ? Cu siguranta. De exemplu expunandu-ne pe mai multe clase de active ce pot fi folosite ca munitie de fiecare data cand o alta clasa de active scade.

Tot ca exemplu: te poti folosi de obligatiuni sa cumperi actiuni la discount pe corectii.

Concluzie

Desigur, ca sa aplici eficient cele 3 puncte mentionate trebuie sa te educi financiar, sa intelegi in ce investesti si sa fii capabil sa iei o decizie in cunostinta de cauza dintr-o perspectiva holistica.

Astfel vei ajunge sa obtii randamente frumoase pe termen lung, caci pe termen scurt, pe 1-2-3 ani…oricine poate fi ajutat de context. Mare grija sa nu cadem in capcana efectului Dunning Kruger.

Domnule CarutaCuBani, ce inseamna efectul Dunning Kruger ?

Pe foarte scurt acest efect apare cand de exemplu un investitor a scos randamente mari datorita contextului, si nu al abilitatii lui de investitor, al risc managementului, al cunostintelor in general. Practic investitorul este in fapt slab pregatit, insa el isi supraestimeaza foarte tare nivelul de expertiza.

Acest efect de Dunning Kruger pune la pamant marea masa a investitorilor. De aceea avem doar 2.9% randament mediu anualizat pe ultimii 20 de ani ai investitorilor de retail 😉

Desi acest articol a fost dedicat investitiilor de pe bursa, o strategie eficienta atent aleasa ar trebui sa faca parte din viata noastra de investitori mereu, indiferent de clasa de active aleasa.

Iar daca crezi ca nu merita, iti dau un exemplu banal: la fiecare 1.000 de lei pe luna investita pe bursa intr-un instrument financiar ce cara dupa el un comision anual de administrare de “doar” 1% / an, vei fi pierdut intr-o perioada investitionala completa (de 30 de ani) aproximativ 220.000 de lei. La 2%, pierzi aproximativ 450.000 de lei. Investesti 1.000 de eur pe luna in loc de lei ? Atunci pierzi aproape jumatate de milion de EUR.

Acelasi lucru se intampla si cu imobiliarele, unde vad tot felul de sfaturi gresite fundamental si matematic legate de credit / fara credit , sau plati anticipate si asa mai departe.

Acesta este adevaratul cost al lipsei educatiei financiare. El se masoara in minimum cateva sute de mii de lei / eur. Dar nu-ti face griji, sunt aici sa te sustin. Prin articole, webinarii, video-uri, sau chiar cursuri.

Ciao si pe curand.


Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul carutacubani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul carutacubani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul carutacubani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

7 thoughts on “Investitii eficiente pe bursa ce rezista testul timpului”

 1. Salut.
  Cum calculezi, de exemplu, un randament de 30.5% in EUR pe ETF-uri , având în vedere că investești prin DCA: același ETF cumpărat în ianuarie are alt randament la sfârșitul lui 2021, față de unul cumpărat în noiembire și mă gândesc că nu cumperi în fiecare lună aceleași active? Întreb pentru că nu știu să-mi calculez randamentul pe 2021 în ETF, mai ales că am început să investesc în aprilie, după ce am parcurs cursul tău de investiții pe bursă, și nu de la începutul anului.
  Mersi.

  1. Este simplu: randamentul (in %) este raportul dintre cât valorează la 31.12.2021 portofoliul tău de RTF-uri și câți bani ai investit pt a cumpăra acele ETF-uri in 2021 minus 1.

   1. Mulțumesc pt răspuns. Așa am calculat și eu. Am crezut că există altă metodă. Ipotetic, asta poate însemna, in cazul de față, randamente foarte mari la banii investiți in prima parte a anului și/ sau creșteri accelerate ale bursei in a 2 parte, achiziții pe căderi, etc pentru o medie de pe 30 la sută prin DCA. Felicitări autorului!

    1. Nu e chiar corect cum zice M. Încearcă mai degrabă funcția Xirr în Excell.
     App Bogdan, poate faci un articol despre cum se calculează randamentele.

 2. Salutare! Super faine și utile articolele căruței cu bani 🙂

  O întrebare – pt primul curs, se va mai face vreo actualizare la secțiunea de brokeri? De ex. Degiro nu mai oferă opțiunea Custody din 2022.

  1. Buna Andrei, merci fain de apreciere. Da, cu siguranta vom mai face update in 2022 si la cursul de investitii eficiente pe bursa prin ETFs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.