Sal’tare aventurierule. Ieri am avut un super webinar cu Valentin si am vorbit despre cum sa iti faci un plan personal de investititii (IPS). La finalul acestui articol gasesti si inregistrarea lui integrala pusa pe youtube.
Subiectele atinse au fost:
Table of Contents
Cum te pozitionezi pe harta bogatiei
In acest capitol am demontat un mit, si anume ca averea romanilor este foarte concentrata in mainile unor putini oameni foarte bogati (multi-milionari).
Desigur, lucrurile pot fi prezentate foarte bombastic in media, insa ideea este stam cu picioarele pe pamant. Doar avand parte de date factuale prezente si cat mai ancorate in realitate putem lua decizii corecte. Am vazut astfel in webinar ca de fapt lucrurile stau foarte diferit fata de perceptia publica generala, ci ca de fapt la nivel global si regional stam foarte bine.
Mai mult decat atat, am discutat despre cum ar urma sa evolueze averea romanilor pe segmente si cum unul din obiectivele noastre principale (al meu si al lui Valentin) este sa acceleram si mai mult evolutia averilor celor din primele segmente de avere (0-0.25m respectiv 0.25m – 1m).
De ce-ul personal
In acest capitol, Valentin a vorbit despre motivatia de a investi, respectiv de a ajunge independent financiar.
S-a folosit de framework-ul lui Joseph Campbell pentru a explica diferitele etape ale calatoriei eroului.
Consider ca este un subiect super interesant si fiecare dintre noi ar trebui sa-l stim. Am intelege astfel ce ni se intampla de fiecare data cand incepem o noua etapa in viata, fie ea personala, sau profesionala. Am reusi astfel sa ne optimizam calatoria spre nou, devenind mai siguri pe noi atunci cand iesim din zona de confort.
Apropo, daca ar fi sa fi inteles ceva pe tot parcursul meu profesional, investitional si chiar personal, este ca oamenii de succes sunt in primul rand puternici psihic deoarece se cunosc foarte bine si isi controleaza dupa bunul plac emotiile.
Ce contine un IPS personal
In acest capitol am intrat direct in capitolele ce trebuie sa includa un IPS personal.
Stabilirea obiectivelor financiare
In cadrul acestui capitol am facut un deep dive cu exemple concrete de stabilire a unor obiective complete si eficiente intr-un IPS.
Am vazut ca un simplu obiectiv de genul “Independenta financiara pana la 40 de ani” nu este unul corect setat si nici eficient. Practic nu se poate actiona pe el, lipsind multe elemente cheie.
Strategie investitionala.
Valentin a explicat diverse tipuri de strategii investionale, atingand foarte multe subiecte:
- Clasele de active in care investesti
- Alocarea portofoliului pe clase de active si instrumente
- Strategia de investitii (ex. Long term DCA lunar)
- Acumulare/ Distributie
- Strategia de rebalansare
- Ce faci cand piata creste?
- Ce faci cand piata scade?
- Elemente aditionale (play money, x factor etc.)
Planul de retragere
Am vorbit despre capitolele 5 si 6 dintr-un IPS, punand accentul pe importanta acestora.
Abia cand ajungem la aceste capitole ne dam seama ca tot procesul de constructie al unui IPS consta de fapt in mai multe iteratii.
Pe final
Pe final am avut si o groaza de Q/A. Timpul initial planificat pentru Q/A era de 10 minute, insa am stat peste 30 cred si tot nu am apucat sa raspundem la tot. Va multumim pentru interes si sper ca v-a fost util 😉
Altfel, odata cu acest webinar am facut si lansarea oficiala a unui curs foarte muncit de investitii eficiente pe bursa. Este un curs pentru care am depus un efort foarte mare.
- Pe de o parte am cules informatii de la unii din cei mai buni experti din domeniu, printre care:
- Un vice-presedinte pe custodiane intr-o institutie ce gazduieste fondurile BlackRock-ului (si nu numai). Apropo, BlackRock-ul este cel mai mare management company din lume (cei de la care cumparam fonduri / etf-uri etc)
- Auditori externi – alesi din companiile cu care BlockRock lucreaza de exemplu.
- Auditori interni pe custode/fund admin etc
- Pe de alta parte am sintetizat toate informatiile pentru a le prezenta cat mai practic cu un singur scop: ca un investitor sa isi maximizeze sansele de a obtine randament premium printr-o alocare inteligenta, strategie eficienta, respectiv minimizare taxe si comisioane. Totul pentru a reduce numarul de ani necesari pentru atingerea independentei financiare.
Aflati mai multe despre curs pe link-ul aferent, sau ideal din webinar unde am explicat in cateva minute mai in detaliu despre ce este vorba.
Webinarul inregistrat:
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Asta cu portofoliul lasat copiilor e chiar inutil. In cazul in care nu mori foarte devreme (50-60 de ani) copiii tai vor avea minim 40 de ani cand le vei lasa tu portofoliul tau. Daca vrei sa ii ajuti, o faci cand au 20, maxim 30 de ani. Degeaba o faci dupa varsta asta sau, oricum, impactul va fi minim si mult prea tarziu.
Fiecare cu obiectivele lui. Unii aleg sa lase mostenire, altii sa cheltuiasca tot. Nu este nimic gresit orice ar alege. Acelea au fost exemple. Totusi, referitor la faptul ca tu consideri ca 40 de ani “e prea tarziu”, iti garantez ca la orice varsta, fie ea 40-50-60-70-80 etc, viata este la fel de frumoasa si importanta si da, ai nevoie de bani 🙂
Foarte misto webinarul! Good job!
O observatie, daca se poate, vis a vis de segmentele de avere: pe mine ma intristeaza putin faptul ca aproape 60% din populatia Romaniei are sub 250k. Asta inseamna ca avem o clasa de mijloc foarte subtire (si de aici o multime de probleme: educatie financiara slaba, antreprenoriat scazut, bla bla…). La 30 de ani de la revolutie sa ai 12%, hai 17%, ca sa-i socotim pe toti intre 1-100 mil e extrem de putin. E mai bine decat restul Europei de Est, dar (intreb, nu stiu!) acel procent mare peste 100mil nu e dat de oligarhii rusi?
Ceea ce n-am inteles ulterior este ca in perioada urmatoare va creste segmentul celor cu 0-250k, 0.25-1mil (lucru nu prea imbucurator… din grafic pare sa ramana constant pana in 2024), sau va creste averea celor din aceste segmente (lucru mai important si mai datator de speranta :D).
Merci. Glumind usor (si nu prea), va creste averea odata cu imobiliarele :))
Nu este vorba ca segmentele inferioare vor creste ca pondere ci ca va creste averea celor din acele segmente mai repede.