Sal’tare aventurierule. Astazi vreau sa abordez unul din subiectele mele preferate: cum investitiile pot fi folosite inteligent pentru a castiga timp. Si nu vorbesc despre minute, sau ore. Nici zile, sau luni, ci despre a castiga ani intregi din viata ta.
Table of Contents
Status quo
Daca m-ai urmarit in ultimul timp, ai observat cu siguranta ca m-am axat destul de mult pe spargerea miturilor in investitii, fie ca vorbim despre bursa, sau imobiliare.
Domnule CarutaCuBani, da, imi place cand devii un spargator de mituri!
Merci aventurierule. Eh, unul din aceste mituri se refera la faptul ca in Romania am avea o concentare mare a averii. Desigur, daca nu intram in detalii, am ajunge la o astfel de concluzie gresita. Am mai spus zilele trecute, ca da, avem o avere medie neta de aproximativ 176.000 RON, dar o avere mediana neta de aproximativ 80.000 RON (Sursa: Credit Suisse), ceea ce ne-ar putea duce cu gandul la o concentrare a averii.
Ne-am uitat insa la impartirea pe segmente de avere facuta de Boston Consulting Group (BCG).
Am vazut astfel ca persoanele ce au o avere de 0 – 0.25m dolari, detin 57% din toata averea din Romania. MULT peste regiune (Europa de Est), sau chiar la nivel Global.
Observam si in extrema cealalta, ca persoanele cu 100m+ au o avere cumulata ce reprezinta doar 17% din totalitatea averii din Romania. Din nou, MULT sub regiune (Europa de Est).
Cu alte cuvinte, nici vorba de concentrarea averii in mainile “bogatilor”.
Dar nu asta vreau sa-ti arat, ci un alt grafic, tot de la Boston Consulting Group (BCG). Mai exact, care este estimarea de crestere a averii pe fiecare segment.
Observam ca cea mai accelerata crestere de avere (CAGR) o vor avea exact primele 2 segmente. Ceea ce ne arata ca de fapt in Romania se va produce chiar o mica deconcentrare a averii, ceea ce este genial.
Domnule CarutaCuBani, wow super, dar de ce ? Si mai important, cum isi vor creste aceste persoane averea mai accelerat ?
Promit sa abordez si acest topic in viitor. Poate chiar saptamana viitoare.
Revenind, de ce am aratat aceste grafice de la BCG ? Pentru ca am vrut sa iti arat ca lucrurile nu sunt numai gri in Romania. Uneori chiar am impresia ca ne place sa ne punem noi piedica singuri ca mai apoi sa ne plangem in fata oglinzii, spunandu-ne cat este de greu. Parca suntem niste masochisti ce vrem sa fim batuti de soarta.
Realitatea insa, este cu siguranta alta, iar Romania nu sta chiar atat de rau. Mai mult decat atat, in viitor are toate sansele sa se dezvolte frumos, sa apara din ce in ce mai multi oameni cu o putere financiara buna, ce le va permite accesul la un trai mai mult decat decent pentru zona din care facem parte (UE – adica cea mai buna zona din lume).
Acceleratie dubla
Acum ca am facut introducerea, hai sa intram in adevaratul subiect al zilei: cum banii cumpara timp. Cum castigam ani de zile din viata noastra.
Indiferent unde ne-am afla pe segmentele de avere definite de Boston Consult Group, scopul nostru ar trebui sa fie o obtinere a acceleratiei de crestere a averii mai mare decat media. Acest lucru pana atingem independenta financiara, evident. Adica pana avem o avere suficient de mare cat sa ne permita sa traim din ea.
Domnule CarutaCuBani, super, dar cum facem acest lucru ? Marindu-ne venitul activ ?
Excelenta intrebare aventurierule. Desigur, ideal iti maresti si venitul activ. Ce este insa mai important este sa investesti eficient! Cu alte cuvinte, degeaba iti maresti venitul activ daca la final de luna sau an nu ramai cu mare lucru pentru ca ti-ai crescut si cheltuielile.
De asemenea, investitiile sunt decuplate de timp, respectiv nu afecteaza calitatea vietii.
Domnule CarutaCuBani, ce vrei sa spui ?
Ca sa iti cresti rata de economisire, ori iti reduci din calitatea vietii (pui deoparte mai mult, renuntand la diverse cheltuieli care te-ar face mai fericit), ori castigi mai mult (lucru care cel mai probabil iti va manca din timp).
Astfel, investitiile reprezinta cel mai eficient instrument de accelerare al averii, caci nu mananca nici din timp (decat super marginal), nici din calitatea vietii.
Investitiile
Din păcate însă, multe persoane investesc după ureche, descoperind prea tarziu, sau niciodată, că randamentele investiției ar fi putut fi mult mai mari. Este vorba si despre acea mentalitate daunatoare de genul “lasa ca merge si asa”, sau “mai bine asa decat nimic”.
Dacă ne uităm la evoluția unei investiții de 12.000 RON pe an (sau 1.000 RON pe luna), timp de 30 de ani la un randament mediu anualizat de 5%/an, observăm cum fiecare increment de 0.1% “pierdut” pe taxe/comisioane/alocare ineficientă etc manâncă peste 15.000 RON din portofoliu.
Daca vorbim de 2% de exemplu, atunci ajungem la vreo 260.000 RON aruncati pe fereastra. Absolut mind-blowing.
De multe ori zic ca aceasta este definitia lipsei educatiei financiare, insa practic vorbind: asa pierzi ani din viata ta!
Domnule CarutaCuBani, nu inteleg, de ce pierd, sau castig ani din viata in functie de eficienta investitiilor ?
Practic iti lungesti drumul spre independenta financiara facand investitii ineficiente.
Scurtarea drumului spre independenta financiara
Cei care sunt mai veterani pe acest blog, stiu ca in functie de rata de conomisire pe care o ai, iti poti calcula numarul de ani necesari pana la atingerea independentei financiare.
La o rata de economisire de 35%, luand in calcul un randament mediu anualizat de 5%, rezulta un drum lung de 24.6 ani de zile pana la atingerea independentei financiare.
Domnule CarutaCuBani, nu as putea sa imi cresc venitul activ, sau sa imi cresc rata de economisire pentru a reduce numarul de ani necesari atingerii independenti financiare ?
Cu siguranta ca ai putea aventurierule si ne vom uita la acest aspect. Momentan insa, vreau sa-ti spun altceva care este absolut fabulos: poti castiga ani din viata si fara sa cresti venitul activ / rata de economisire.
Domnule CarutaCuBani, prin investitii eficiente ?
Exact aventurierule. Dacă în aceleași calcule punem un randament mediu anualizat de 7% / an, la aceeași rată de economisire, tocmai ai caștigat 3.2 ani din viața ta, ajungând independent financiar în 21.4 ani, in loc de 24.6.
Cum atingi acel randament mai mare ? Evident, investind eficient, optimizand totul, de la taxe, comisioane, la alocarea portofoliului, respectiv la strategia abordata.
Dar lucrurile pot merge mai departe, putand sa reduci perioada necesara prin SWR (safety withdraw rate). Cu un portofoliu ce are un SWR cu 0.5% mai mare, mai câștigi 1.3 ani.
In final, ai ajuns sa castigi 4.5 ani! Acest lucru in conditiile in care NU ai investit mai mult, NU ai economisit mai mult si NU ti-ai marit venitul activ. Practic calitatea vietii nu ti-a fost afectat in nici un fel: nu a trebuit sa strangi cureaua si nici nu a trebuit sa muncesti mai mult timp.
Pur si simplu doar pentru ca ai ales sa lasi deoparte superficialitatea atat de prezenta in sociatate si ai investit eficient. Asta inseamna sa fii badass!
Iar acest lucru nu se obtine prin “tunuri”, “ponturi”, “noroc”, sau “informatii secrete din interior”. NU, acest lucru se obtine prin eficientizarea intregului proces investitional. De exemplu prin eficientizare de:
- taxe directe, indirecte
- comisioane ale instrumentelor financiare utilizate, a serviciilor, a brokerilor etc
- alocare de portofoliu
- strategie investitionala
- etc
Domnule CarutaCubani, wow SUPER tare. Dar daca pe langa aceste optimizari, ne mai crestem si venitul activ, rezultand astfel intr-o rata de economisire si mai mare ?
Cu siguranta ca asa este ideal. De altfel acest lucru recomand tuturor. Combinatia de crestere a ratei de economisire (deci o crestere a venitului activ) cu investitiile eficiente este cutia pandorei, generand un efect dublu exponential in favoarea ta.
Sa spunem ca nu numai ca investesti eficient, ci ai si reusit sa-ti cresti rata de economisire prin cresterea venitului activ. Sa luam o rata de economisire de 50% (fata de 35%). In acest caz, tocmai ai mai castigat 6.2 ani!
Cu alte cuvinte, ai castigat 4.5 ani din eficientizarea investitiilor + 6.2 din cresterea ratei de economisire. In total, tocmai ai castigat peste 10 ani!
Investiile eficiente
Imi pare rau sa vad cum si in cazul investitiilor pe bursa, la fel ca la imobiliare, multe persoane ori au impresia ca investitiile eficiente se fac pe “ponturi”, sau “informatii secrete la care publicul nu are acces”.
In realitate, in spatele unei investitii eficiente nu stau altceva decat cunostinte si seriozitate. Hai sa lasam superficialitatea, si sa investim cateva ore pe saptamana timp de cateva luni – un an de zile, pentru a castiga ani de zile din viata.
P.S. In cazul in care vrei sa scurtezi chiar si acest proces, poate esti interesat de cursul de investii eficiente pe bursa pe care l-am lansat impreuna cu Valentin. Pentru a afla mai multe, poti da click pe link-ul de mai jos.
Curs de investitii eficiente pe bursa
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Cand te-ai referit la faptul ca 57% din averea Romaniei este detinuta de persoanele cu o avere de 0-0.25m USD, ai spus ca este mult sub regiune+global, dar corect ar fi fost “mult peste”, adica procentul este mai mare decat cel din regiune+global.
Mai castigi 1.3 ani cu un SWR mai mic, nu mai mare cu 0.5%
Prin ce difera cursul de investitii eficiente pe bursa fata de cursul practic de investitii pasive?
Merci pentru acel “mult peste” 🙂
Legat de SWR, este cu 0.5% mai mare. Cu cat e mai mare, cu atat poti retrage mai mult.
Cursul de investitii eficiente pe bursa este axat 100% pe investitii pe bursa (prin ETFs pt extern, actiuni BVB) si este focusat pe generare de premium fata de medie. Cel practic de investitii pasive este mai general, abordeaza subiecte legate de mindset, o privire generala a investitiilor etc, neintrind in detalii pe niciun tip de investitii.
Mersi pentru lamuriri cu acel SWR. Intelesesem eu gresit