Sal’tare aventurierule,
Astazi este ultima zi din viata de corporatist. Cel putin oficial, caci sunt in vacanta de pe 19 iunie.
De fapt, ultimii doi ani au aratat cam asa pentru mine:
- Din iunie 2021 pana in martie 2022 am fost in an sabatic. Vezi poza 1 cu ultima mea zi de munca de atunci, undeva in cartierul de finance din Luxembourg.
- Din aprilie 2022 pana in iunie 2022 am reintrat in corporatie
- Din iulie 2022 pana in decembrie 2023 am reintrat intr-un an sabatic
- Din ianuarie 2023 pana astazi (iunie 2023) am reintrat in corporatie. Vezi poza 2 cu ultima mea zi de munca de astazi, de data asta undeva pe o insula cu capul in nori 🙂
Cred ca acest du-te vino din ultimii doi ani este o reprezentare perfecta a ceea ce inseamna de fapt sa fii independent financiar.
Intr-adevar, sunt deja de ceva ani buni independent financiar, insa trebuie sa recunosc ca tot ani de zile dureaza pana sa ma calibrez cu acest statut.
Prin cercul meu de prieteni am primit urmatoarele doua intrebari, cumva total opuse:
Table of Contents
1. De ce te-ai tot reintors in corporatie daca esti independent financiar ?
Raspunsul este simplu, dar si complex in acelasi timp: pentru ca independenta financiara nu este pur si simplu o cifra.
Este un stil de viata ce se schimba treptat, pas cu pas, picatura cu picatura.
Nu poti trece de pe azi pe maine de la un intraprenor corporatist high-performer ce munceste oriunde intre 12-14 ore pe zi la o viata linistita cu zile in care chiar ai timp sa te gandesti si la altceva in afara de munca.
Din exterior poate parea evident ceea ce tocmai am zis, dar oh boy (sau..”maiculita” mai pe romaneste 🙂 )…iti spun cu cea mai mare deschidere ca traind efectiv aceasta experienta, nu era deloc evident la inceput.
De ceva timp deja pot spune ca statutul de independent financiar este in sine o intreaga calatorie, ce nici nu stiu daca se va termina vreodata.
2. De ce ai renuntat la un venit de six figures ?
Este evident ca imi place intraprenoriatul in corporatii, sunt bun la asta si am castigat o gramada de bani facand acest lucru.
Astfel, unii prieteni s-au intrebat pe buna dreptate, de ce sa renunt daca fac ce imi place si mai si produc multi bani din asta ? Nu aceasta este teoria expusa in toate cartile de profil ? Sa faci ceea ce iti place si sa fii si platit pentru acea activitate.
Viata insa bate cartea si ce am realizat eu este ca o persoana are multe pasiuni, nu doar una.
Coreland cu faptul ca timpul este cea mai limitata resursa pe care o avem, mi-am dat seama ca aceasta concentrare pe un singur aspect al vietii este de fapt daunatoare pe termen lung. As putea zice chiar ca este un viciu.
Un moment de constientizare
Imi aduc aminte de Leaders School, un program de leadership absolut fabulos organizat de Fundatia Leaders pe care il recomand tuturor studentilor romani, atat pentru leadership cat si pentru networking.
Acolo am intalnit o gramada de persoane de succes, fie din corporatie (executivi), fie antreprenori care veneau sa ne inspire si sa ne invete cum sta treaba cu leadershipul.
Eu am fost singurul nebun care cum apuca, intreba si de viata personala, mai exact de familie, observand cu tristete ca nu putini aveau carente pe aceasta latura. Fie persoane separate / singure, fie cu copii prin stanga si prin dreapta etc.
Cum atat familia cat si sa am grija de mine sunt doua valori importante pentru mine, mi-am spus atunci ca in ochii mei succesul trebuie sa fie clar atat pe plan personal, prin timp pentru hobby-uri, familie etc, cat si pe plan profesional.
Fata in fata cu realitatea
Desigur, drumul de la realizare la aplicare a fost sinusoidal, insa clar am realizat ca cel putin pentru mine, alocand toate orele din zi pe un singur proiect profesional timp de ani de zile, nu mi se pare ceva sanatos.
Cu tot amalgamul de trairi din ultimii aproximativ 5 ani de independenta financiara, ce pot spune sigur este ca sunt recunoscator pana la cer si inapoi pentru acest statut.
Am fost un norocos ca:
- La 14 ani l-am descoperit pe Brian Tracy, ce mi-a deschis ochii cu privire la tot ceea ce inseamna performanta la cel mai inalt nivel, intraprenoriat si investitii
- Pe la 25 l-am descoperit pe Mr. Money Mustache de unde am aflat ce inseamna independenta financiara. De altfel, “Domnul” din Domnul CarutaCuBani, de la Mr. Money Mustache a venit, ca un fel de omagiu.
Desigur, inca consider ca intraprenoriatul este calea cea mai sigura si rapida pentru un tanar de a se dezvolta si a face multi bani (risk-reward optimizat), iar eu de as da timpul inapoi, as face la fel.
In acelasi timp este si cea mai neglijata forma de a face multi bani. Bucurie pentru cei care fac intraprenoriat, pentru ca practic nu au competitie.
De altfel, saptamana viitoare, cand nu voi mai fi sub contractat, o sa schitez cum in doar cateva luni de zile de la intrare intr-o coporatie am ajuns sa ma ocup de doua proiecte intraprenoriale strategice la nivel de grup. Unul la nivel de Europa, iar altul la nivel Global (da, d-aia anul acesta am fost destul de absent pe carutacubani 🙁 )
Tot de saptamana viitoare reincep si cu articolele si video-urile mai tehnice, cu multe grafice relevante pe partea investitionala.
Ghicesti despre ce va fi subiectul video-ului si articolului de saptamana viitoare ? 🙂
Cam atat cu partea filozofica in ultima mea zi oficiala de intraprenor in corporatii. Un statut care mi-a placut foarte mult, m-a dezvoltat enorm ca persoana si mi-a bagat multi bani in buzunar.
Acum urmeaza o noua etapa. Abia astept sa vad ce-mi rezeva viitorul, indiferent de directia in care ma voi indrepta.
Ciao si pe curand.
Pe canalul de youtube Dl. Carutacubani gasesti video-urile mele in romana.
Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.
Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Felicitari Bogdan.
Te-am vazut in persoana la MoneyDays 2019 dar nu am indraznit sa te “apelez”.
Esti un model de urmat si am multe de invatat de la tine.
Merci fain Ionut si mult succes spre atingerea obiectivelor
Felicitari pentru aceasta realizare, sper ca la un momentdat sa ajung si eu sa obtin aceasta independenta , am 23 de ani si am inceput din ianuarie a afestui an sa ma informez in legatura cu investitiile la bursa, astfel am descoperit strategia DGI si am inceput un portofoliu , sunt inca la inceput , dar ma fascineaza acest subiect. Urmaresc zilnic content din partea dv si a altor persoane care consider ca ma ajuta in acest drum. Tin sa va multumesc pentru toate informatiile impartasite cu noi incepatorii!
Merci de apreciere Marian si mult succes in continuare. Este excelent ca ai inceput asa devreme
Buna Bogdan, eu de 20 de ani lucrez in multinationale. Am expertiza pe vanzari si dezvoltare de business la nivel european dar si global. Doar de vreun an am inceput sa ma gandesc ca pot sa fac mai mult si sa ma dezvolt ca un intraprenor in cadrul companiei in care lucrez, inca nu imi dau seama cum. Astept cu interes alte informatii , poate chiar un live pe aceasta tema. As avea multe intrebari, de unde sa incep. Si da , stiu, primul raspuns, creeaza valoare. Si asta fac in fiecare zi – dar ca si angajat. Inca nu stiu cum pot sa ii fac sa vada ca pot crea valoare in plus ca si intraprenor.
Buna Nicoleta, intr-adevar trebuie sa creezi valoarea ce depaseste sfera atributiilor tale. Voi mai vorbi despre acest subiect
Salut,
presupun ca urmatorul subiect va fi H2O de care toti vorbesc acum 😉
Buna Adrian, nu, am ales sa nu prea vorbesc despre H2O 🙂
Aștept activitate mai ridicată pe blog. Sunt curios de opinia ta referitor H2O.
In rest sănătate ție și familiei.
Merci Cristian.
Eu personal nu am investit in IPO H20.
Desigur ca nimeni nu are de unde sa stie ce se va intampla in lunile urmatoare dupa IPO, insa urmatoarele puncte m-au facut sa nu intru in IPO
1. Evaluarea nu este nici rea, dar nici excelenta. (vezi de ex PER de 8 la engie, cel mai mare producator de energie regenarabila)
2. Este sectorul utilities, un sector ciclic ce fix acum este in jurul maximelor. Daca de exemplu ne uitam la ceilalti actori din acelasi domeniu vedem aceleasi crestere fantastice de revenues in ultimii 2-3 ani, insa veniturile din 2022, pentru majoritatea covarsitoare, inca nu au depasit veniturile din 2013-2014. Cam asa functioneaza utilities. Ciclic, cu explozii punctuale, dar crestere lente pe termen lung.
3. Companie controlata de stat (stat care nu a demonstrat ca performeaza – istoric vorbind)
4. Cand toata lumea vorbeste de o anumite investitie, prefer sa stau deoparte.
5. Pur statsitic vorbind, marea majoritate a companiilor care au facut IPO, au scazut usor usor in urmatoarele luni pana sa inceapa iar cresterea.
Altfel inca o data, nimeni nu stie ce se va intampla la cateva luni dupa IPO (daca va scadea, sau nu), insa eu am ales sa stau deoparte.
Felicitări Bogdan pentru parcursul excepțional de pana acum! Iti doresc sanatate si fericire alaturi de cei dragi pentru a avea puterea de a ne calauzi pe drumul spre independenta financiara!
Merci fain Constantin si mult succes si tie
În 2009, fiind la Poli la Inginerie Economică, un prof mai managerial ne-a adus manageri locali la curs, fiind ultimul an. Directorul de atunci de la Ursus etc. Era și un manager tânăr, foarte ambițios și foarte realizat de la Nokia. La fel ca tine, am fost singurul din amfiteatru care a pus întrebarea: Cu toate lucrurile astea pe care le faceți zilnic, când aveți timp să vă bucurați de viață, de succes? Mi-a răspuns ceva politic, vag.
În 2022 m-am angajat la o companie aici în Cluj, el era Directorul centrului din care urma să fac parte. I-am zis povestea. Cât l-am observat și din ce a mai povestit, acum că am altă experiență de viață și în plus față de 2009, acum am și experiență profesională de la firul ierbii… nu-mi doresc nici viața și nici neîmplinirea lui parcă constantă.
Mersi că mai scrii pe blog și mă bucur când primesc newsletter-ul tău. Mi-am șters în rest de mult toate conturile de social media, dar aici și pe YouTube te urmăresc cu drag și cu interes.
Numai bine!
Merci fain de apreciere Andrei.
Intr-adevar, in esenta tot echilibrul generalizat este cel mai sanatos si elementul principal care duce fericire in viata 🙂
Salut,
Ai putea sa imi lasi un link pentru Leaders School sau in caz ca aceasta este outdate orice alta organizatie unde as putea networking ? Sunt programator si as vrea sa imi dezvolt networking-ul dar nu stiu de unde sa incep, am dat un search pe google dar am fost bombardat de reclame si link-uri numai de la bizz club, ai vreun feedback pentru ei ? Daca nu, ai putea sa imi recomanzi un loc unde as putea incepe sa imi fac un networking bun ?
Eu îți transmit sincere felicitări pentru alegerile făcute ( vei deveni curând tătic!!! ). Mă bucur de fiecare dată când scrii sau vii cu un nou clip video. Ești un model inspirational pentru mine și nu numai și îți mulțumesc frumos ptr ceea ce faci. ” Din cauza ta” am inceput să mă educ mai mult financiar și după parcurgerea cursului MoneySmart de vreo 3 ori, am reușit să mi fac propiul plan de economisire și de a ține evidența lunara a fiecărui ban cheltuit. Să știi că acel curs a meritat fiecare ban ! ! ! Mai am câteva luni și fac anul și pot știi cu exactitate unde e nevoie sa ajustez! Încă odată mulțumesc pentru că te ai gândit să împărtășești cu noi cunoștințele tale.
Acum aștept o reducere, mai substanțială a cursului de investit la bursă ( niv I și II). Da, știu că l ai avut redus la 400 și ceva de euro, dar m am trezit târziu și până să mă decid a expirat. Așa că stau la pândă și când apare , țintit!
O zi făină și concediu permanent plăcut!
Felicitări și mult succes în aceasta etapa a vieții.