fbpx

Analiza lunii Mai 2023

Sal’tare aventurierule. Am lasat in urma o luna plina de evenimente. De fapt, mai 2023 clar a pasit pe podium, acaparand fara nicio jena locul I in materie de schimbari si evenimente importante.

Asadar, pentru prima data din 2018 de cand fac aceste analize lunare personale financiare, nu voi incepe cu rata de economisire, randamente etc, ci cu cele 3 evenimente care au marcat luna mai.

Domule CarutaCuBani, hai ca deja m-ai facut curios…

Mai – campioana evenimentelor mirobolante

In primul rand, sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului, mentionand din prima evenimentul care le-a declansat si pe celelalte.

Domnisorul CarutaCuBani

Long story short … tocmai am aflat ca o sa fiu tata de baiat, deci aventurierule, se pare ca nu vom mai fi doar noi doi pe acest blog. Oficial, Domnisorul CarutaCuBani ni se alatura.

Domnule CarutaCuBani….wow…felicitari! Cum il cheama, si…de ce nu vorbeste cu noi ?

Well…inca nu s-a nascut. De fapt abia in noiembrie o va face, insa cum consider ca am o relatie destul de apropiata cu comunitatea carutacubani, am tinut sa anunt acest lucru imediat cum am aflat daca este fata, sau baiat.

Desigur, multe se pot intampla intre timp, insa speram numai la lucruri bune si ca Domnisorul CarutaCuBani ni se va alatura sanatos si plin de sete de studiu. Mai multe vom afla la ecografia morfologica din Iulie.

Domnule CarutaCuBani, si totusi…cum il cheama pe Domnisorul CarutaCuBani ?

Inca lucrez la asta aventurierule. Momentan n-am gasit / stabilit un nume. Este mai greu decat imi imaginam 🙂

Un nou portofoliu

Aici nu vreau sa intru in polemici religioase, tehnice, sau de orice alta natura, dar cum eu consider ca bebelusul este o fiinta inca din prima zi in care a inceput sa se dezvolte in burta mamicii, am inceput deja un portofoliu de investitii pe bursa pentru Domnisorul CarutaCuBani.

Astfel, portofoliul Domnisorului CarutaCuBani a fost practic inceput inca din burtica.

Domnule CarutaCuBani, wow, super tare. Si ce instrumente financiare vei folosi pentru acest portofoliu?

Sincer, vreo doua luni mi-a luat sa ma gandesc cum vreau sa arate portofoliului lui: ETF-uri, sau companii platitoare de dividende.

Pana la urma am ales un portofoliu de companii platitoare de dividende, logica fiind ca portofoliul are doua scopuri:

  1. Evident vorbim de scopul pur financiar.
  2. Mult mai important, si motivul principal pentru care am ales un portofoliu platitor de dividende: acest portofoliu are rolul de a-l educa si responsabiliza financiar pe Domnisorul CarutaCuBani.

Evident ca fiecare copil este diferit si are interese diverse, insa cel putin din partea mea ma voi ocupa destul de serios de educatia lui financiara (si nu numai) si in functie de caracterul lui :

  1. Undeva de pe la 5-7 ani ar trebui sa ajunga sa inteleaga elemente de baza, la ce folosesc banii etc
  2. Undeva pe la 8-13 ani ar trebui sa inceapa sa inteleaga portofoliul pe care am inceput sa-l creez pentru el.

Ideal, undeva pe la 8-13 ani, ar trebui sa preia el usor, usor gestionarea completa a portofoliului (mai putin partea de scoatere a banilor).

De aceea am si inceput cu un portofoliu de dividende. De exemplu va fi mai usor de explicat faptul ca poate primi si el o ciocolata cand toti ceilalti oameni cumpara ciocolata daca detine actiuni la compania care face ciocolata. OK, explicatia asta nu pare prea coerenta, dar o voi lasa asa de dragul inspiratiei de moment 🙂

Domnule CarutaCuBani, ce suma vei investi in acest portofoliu si cu ce recurenta ?

Voi face un singur buy lunar de aproximativ 300 de EUR. Aceasta suma investita lunar corespunde cu alocatia copilului din Luxembourg de aprox 300 EUR / luna. Alocatie pe care o va primi, deoarece Doamna CarutaCuBani lucreaza in Luxembourg. Daca la un moment dat nu va mai vrea sa lucreze, evident ca suma alocata lunar pentru acest portofoliu va continua sa fie prezenta.

De asemenea, pentru fiecare achizitie lunara notez si motivele achizitiei cu argumente + datele si ratiile financiare aferente pentru ca Domnisorul CarutaCuBani sa vada cand va fi cazul logica fiecarui buy din trecut si sa inteleaga de ce in acel context am cumparat acea companie, fie ca este corect / gresit / riscant etc.

Libertate absoluta

A treia schimbare din luna mai a venit in principiu tot datorita Domnisorului CarutaCuBani si se refera la faptul ca am ales sa ma retrag din viata corporatista.

Practic ultimii doi ani au aratat asa pentru mine:

  1. Mi-am luat un an sabatic
  2. Apoi am lucrat 3 luni
  3. Apoi mi-am luat alte 6 luni sabatice
  4. Apoi am reinceput in ianuarie 2023.

Astfel, demisia a fost depusa in mai, iar de pe la mijlocul lui iunie sunt liber ca pasarea cerului sa ma dedic 100% pasiunilor, incluzand aici si carutacubani, un nou proiect la care lucrez si pe care sper sa-l lansez in toamna in Romania + evident Domnisorul CarutaCuBani.

Cam atat momentan despre evenimentele mai importante din luna mai. Sa intram in paine in analiza lunii mai 2023.

Rata de economisire [RE]

In mai nu pot zice ca mi-am dat duhul la job. De fapt, dupa cum probabil intuiesti, nu ma mai intereseaza absolut deloc acest aspect, de aici si demisia.

Totusi, rata de economisire s-a mentinut foarte sus:

 • RE pe luna mai 2023: 82.22%
 • RE year-to-date [YTD]: 96.09%
 • RE de la inceputul carierei si pana acum: 83.57%

Dupa cum ziceam inca de la inceputul anului, am tras tare pe venit activ in primele luni, iar acum ma astept ca RE-ul sa mai scada pe parcurs. In final totusi depinde si de venitul pasiv, deci nimic nu este sigur.

Daca esti la inceput pe blog si ti se pare ca am o RE foarte mare, ai dreptate, insa nu uita ca nu asa a fost de la inceput. Poti vedea mai jos evolutia RE-ului de pe anii trecuti sa vezi ca am plecat si eu, ca toata lumea de jos.

Practic am muncit ca un caine 8 ani sa ajung la o rata de economisire de 80%.

Investitii pe bursa – ETFs

Portofoliul meu de pe bursa cel mai vechi (si cel principal de altfel) are un randament YTD de aproximativ 6.9% la EUR net de taxe si comisioane, ca si cum as scoate banii astazi.

Altfel, luna mai nu a fost speciala pe ETF-uri. Pur si simplu mi-am continuat buy-urile lunare pe portofoliu de ETF-uri in medie ponderata pe capitalizare globala, fiind tilt-uit putin pe EM, doi factori si o industrie.

Pe ultimii 10 ani, randamentul anualizat a fost absolut spectaculos, de aproximativ 13% in EUR.

Investitii pe bursa – actiuni individuale

YTD portofoliu de actiuni individuale, al doilea ca marime pe bursa, a scos un randament de 27,51% in $.

Nici in mai nu am vandut nimic, desi as putea sa mai marchez niste profituri frumusele. Totusi le mai las. Nu de alta, dar am descarcat deja in martie anumite parti din anumite pozitii.

Investitii pe bursa – DGI

Portofoliul meu bebelus (ar trebui sa-i gasesc alt nume sa nu fie confuzie cu portofoliul Domnisorului CarutaCuBani) pe care l-am inceput alaturi de voi, a ajuns la un an si patru luni.

Randamentul lui de un an si patru luni este de : 4.32%.

Personal sunt foarte multumit, mai ales tinand cont de scaderile din anul precedent.

Altfel, portofoliul bebelush platitor de dividende a ajuns la usor peste 120.800 USD, urmand sa genereze pe an in jur de 5.373 USD.

Mai jos poti vedea si graficul dividendelor lunare comparand cu anul trecut.

Trebuie sa recunosc ca este o senzatie placuta sa vad pentru prima data o luna in care dividendele au depasit $1k. Sa fie cu prosperitate in dividende si pe mai departe 🙂

Daca esti nou pe blog, tin sa mentionez ca poti vedea exact detinerile acestui portofoliu platitor de dividende, respectiv evolutia lui in detaliu daca esti inscris la newsletterul gratuit de pe blog (in partea dreapta daca esti pe desktop, sau mai in josului paginii daca esti pe smartphone / tableta).

De altfel, e-mailul cu analiza lunii pentru cei inscrisi in newsletter contine mereu si lista detinerilor,  ponderile, valorile per companie, achizitiile lunare etc.

Investitii imobiliare

Aici n-am nimic de raportat deoarece nu am facut nicio investitie imobiliara, respectiv nu am avut nicio interventie de reparatii semnificativa (doar un contor de adaugat), sau vreo perioada de neocupare pe vreun apartament.

O luna asa cum imi place mie: cashflow pur, fara evenimente.

Investitii – startups

Dupa cum stii am doua investitii in startup-uri, un fel de angel investing, despre care nu prea vorbesc si nu intru in detalii pentru ca nu vreau sa influentez in vreun fel activitatea lor, rolul meu fiind doar sa finantez si atat. Deh, imi plac investitiile pasive, nu sa ma leg la cap cu si mai multa munca 🙂

Luna aceasta insa nu am nimic de raportat aici. Pentru mai multe detalii te poti uita pe analiza lunii martie unde am vorbit mai mult in aceasta categorie de investitii.

De final

Cam atat pentru mai. O luna plina de evenimente minunate, decizii importante si sper eu inspirate.

Nu pot transmite printr-un text cantitatea gargantuana de fericire pe care o port in suflet. Practic exact pentru acest gen de moment mi-am crescut veniturile si am investit inca de la 20 si ceva de ani.

Sa ma pot concentra strict pe pasiuni, este absolut fantastic.

Fantastic mai este si faptul ca poti renunta la un 6 figure job fara nicio grija ca nu te vei descurca financiar.

Astfel de sentimente iti doresc si tie aventurierule.

Evident, cum este 1 iunie, la multi ani tuturor copiilor din noi, dar si a celor care sunt si fizic copii 🙂

Ciao si pe curand.

Pe canalul de youtube Dl. Carutacubani gasesti video-urile mele in romana.

Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

39 thoughts on “Analiza lunii Mai 2023”

 1. Felicitari Bogdan! Minim 2 copii iti doresc ! Primul e pt tine, al doilea ca sa aiba primul cu ci e se juca :). Al treilea e optional :p

 2. Felicitari Bogdan! Mult success in continuare si sa ne tii la curent cum merg lucrurile! Multumim pentru informatile valoroare! O curiozitate: ce planuiesti sa face dupa ce ajungi la valoarea dorita a portofoliului DGI?

  1. Merci Daniel. Nu am de gand sa fac nimic special odata ce ajung la valoarea dorita a portofoliului DGI. O sa continui sa investesc si sa-mi traiesc viata, adica ceea ce fac si acum 🙂

 3. Wow, asta da veste! Felicitari tie, Bogdan si sotiei tale! Ma bucur mult pentru voi. Sa fiti bine, sanatosi cu totii!
  Legat de portofoliul ”bebelush”, poate ca ar fi o ideea buna sa ii schimbi numele cu portofoliul ”comunitate” sau ”CarutaCuBani”.

  1. Merci Valentina, asa sa fie. Merci de optiuni pentru nume, intr-adevar va trebui sa incetez sa-i mai spun portfoliu bebelush 🙂

 4. Felicitari Bogdan! Mult succes in educarea baietelului. Multa sanatate bebelusului, mamicii si Domnului Caruta cu Bani.

  1. Felicitari Bogdan! Urmeaza o etapa a vietii super interesanta. Copii sunt categoric unul dintre cele mai valoroase daruri pe care le putem primi. Din propria experienta as spune ca lucrurile devin mult mai dinamice odata cu aparitia copiilor. Exact precum pe bursa, se vor intalni jucatorii pragmatici, rationali (adultii) cu jucatorii emotionali si neexperimentati (copiii). Si unii si altii vor incurca mereu planurile celorlalti 🙂 Va fi fun. Te asteptam cu feedback

 5. Many congratulations & lots of positive vibes from Scotland. Sharing in your pure joy & bliss – that’s what life’s all about. All the best to all of you!

 6. Buna Bogdan,
  Felicitari pentru Domnisor!
  De ceva vreme tot citesc, analizez dar nu am putut lua o hotarare cum as putea incepe sa investesc (nu stiu nici macar ce broker sa aleg, nemaivorbind cu ce instrumente sa incep…)
  Dispun de un capital de 2.500 euro si as mai putea aloca lunar 300.
  Ce ma sfatuiesti?

 7. Salut Bogdan,

  Ma bucur extraordinar de mult pt voi, sa fiți sănătoși și binecuvântați sa îl creșteți mare, voinic.
  Ce-a ce pot sa spun este ca un copil îți schimbă viata din temelii, vb din postura, tata a 2 copiii minunați.
  Asa ca înarmațiva cu răbdare si multă înțelepciune 😀.
  Sa auzim de bine toate cele bune va doresc.

 8. Salutare,
  Se întâmpla un lucru minunat in viața ta. Felicitări!
  Sa fiți sănătoși, fericiți și împliniți!
  Toate cele bune!

 9. Felicitări Bogdan pentru Bebeluș și Multumesc pentru informațiile care le dai.mult succes in continuare

 10. Felicitări dl. Bogdan dvs și sotiei dvs. pentru ”DomnișorulCarutacuBani” care va veni la toamnă, este un eveniment care vă va schimba viața și vă va aduce multă bucurie, (juniorul meu Bogdan Ioan face luna aceasta 14 ani).
  Apreciez la dvs. rapiditatea cu care i-ați și făcut deja un portofoliu…
  Mi-a plăcut deasemenea prestația dvs de la Money Days…

  Vă doresc multă sănătate și inspirație in investitii, ca să ne mai transmiteți și nouă celorlanți ”muritori”…

 11. Felicitari pentru bebelus. As dori sa va intreb pentru copii in general ce fel de portofoliu recomandati? Un ETF pe MSCI cu acumulare lunara (DCA), sau alt tip de portofoliu? Pentru parintii incepatori este foarte important. Multumesc.

 12. Ma bucur foarte mult pentru voi ,este cea mai valoroasa investiție .Sa fiți sănătoși cu toții și fericiti .

 13. Felicitari 🎊! Urmează o etapă dinamica în viața familiei puțin mai diversificata in comparație cu investițiile pe burse ,îți multumim pentru toate informațiile împărtășite cu noi .🤗

 14. Felicitari pentru domnisor, pentru libertate si pentru ceea ce faci, Bogdan! Ai toate motivele sa fii fericit si sa te simti implinit!
  Sunt curios de ce pe DGI ai inclus ASML si MSFT care au randamente mici. Pana ajung la un 3-4% decent o sa tot treaca cativa ani. Mersi!

 15. Salut Bogdan,

  Sa va traiasca Domnisorul CarutaCuBani. Era doar o chestiune de timp sa fii rasplatit si cu un astfel de cadou.
  Mult succes in continuare si asteptam vesti noi legate de Domnisor.

 16. Felicitări,
  Sarcina ușoară doamnei și bun venit in clubul familiilor cu copii. Mult succes pe mai departe și in tot ceea ce faci!
  Mulțumim frumos pentru toate informațiile pline de valoare pe care ni le transmiți!
  O zi productiva îți doresc!

 17. Felicitări!!! Mulțumesc pt. toate informațiile pe care de-a lungul timpului le-ai împărtășit cu noi.

 18. Felicitări!!! Mulțumim pentru informațiile astea valoroase. O întrebare as avea totuși ce părere ai despre BVB? Ai investiții și aici?

 19. Buna
  Ma bucur mult pentru implinirea voastra 🎉💕✌ aceea de a deveni parinti si va doresc ca Domnisorul sa fie asa cum va doriti, chiar sa va depaseasca asteptarile ! (sa vedem evolutia RE din noiembrie ca prea era mare… glumesc😊).

  Sunt interesata de portofoliul DGI si as dori sa te intreb daca ai vreo strategie de a limita pierderile pe o pozitie din acest portofoliu sau cand iei decizia de a vinde ?
  Noul portofoliu al Domnisorului il vei impartasi cu noi?

  Multumim pentru tot !

 20. Felicitări Bogdan! Mă bucur pentru voi și vă doresc numai bine în noua voastră calitate de PĂRINȚI. Nu este ușor,- nu va fi nici pentru tine, după cum te cunoaștem de perfecționist, în tot ceea ce faci -, dar sunt sigură că te vei descurca foarte bine. Fiind independent financiar te felicit și pentru că ai renunțat la jobul de corporatist, asta însemnând mai mult timp petrecut cu cei dragi. Din punctul meu de vedere, drumul pe care l-ai parcurs – cu învățat, perfecționat, lucrat hard, călătorit, acumulat, independent financiar, iar acum cu gândul la Domnișor faci un pas înapoi pe plan profesional pentru a te putea dedica familiei -, este drumul ideal. Felicitări încă odată! M-am cam lungit, ideea este că, mulțumim că ne-ai împărtășit marea veste, ceea ce mi-a întărit convingerea că da, acest grup este chiar o comunitate. Ești un exemplu pentru foarte mulți dintre noi. Îți doresc multă sănătate și multe articole/cursuri bune în viitor.

 21. FelicitariII!! Iti multumim pentru ca impartasesti cu noi aceste informatii extrem de utile si de folositoare. Pe mine personal ma ajuta in primul rand schimbarea mind-setului si ma bucur tare cand citesc articolele tale. Spune-ne mai mutet despre strategia cu portofoliul bebelush legat de vanzare/cumpare, timpul mediu de detinere a unor astfel de titluri, cand iesi si reintri, etc. Sau e doar long-term pentru toate cu acumulare si unicul obiectiv e dividendul?
  Multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.