fbpx

Investitii pe bursa – importanta unui portofoliu diversificat

Sal’tare aventurierule. Astazi vreau sa-ti vorbesc despre o eroare pe care o fac multi investitori incepatori, cei cu 1-2 ani experienta, dar chiar si cei mai experimentati.

Diversificarea

Am observat ca foarte multa lume disconsidera diversificarea in investitii, sau o intelege partial. 

Domnule CarutaCuBani, te referi la includerea obligatiunilor intr-un portofoliu de investitii ?

Dsigur, insa nu numai la obligatiuni ma refer. De exemplu…

Domnule CarutaCuBani, scuze ca te intrerup, dar eu sunt tanar, de ce am nevoie de obligatiuni ? Actiuni 100% pentru mine! Vreau crestere!

Exact asa gandesc foarte multi investitori si din pacate pierd din vedere foarte multe aspecte.

Randament si risc

Sa incep in primul rand cu ceea ce este cel mai evident: randamentul, respectiv riscul investitiei. In acest caz ma voi referi la volatilitate cand zic risc.

In mod evident, vrem un randament cat mai mare si o volatilitate cat mai mica.

Domnule CarutaCuBani, dupa cum ziceam, eu sunt tanar. Nu ma deranjeaza volatilitatea, vreau un randament cat mai mare!

Usor aventurierule ca vei intelege imediat. Cred ca esti de acord cand zic ca daca un investitor are la dispozitie 2 portofolii ce au acelasi randament, dar riscuri diferite (repet, ma refer la volatilitate in acest caz), atunci trebuie ales acel portofoliu cu riscul mai mic.

Eh, daca ne uitam la ce ne arata Credit Suisse, s-ar putea sa iti schimbi putin parerea despre diversificare.

Sursa: Credit Suisse

Uitandu-ne la graficul de mai sus, iti pot spune cu mana pe inima ca nu inteleg de ce ai investi 100% in actiuni si 0% obligatiuni. Practic ai avea acelasi randament ca si cand ai avea 90%-10%, doar ca in cazul al doilea un risc mai mic 😉

Cu alte cuvinte, unde intre 60-40 si pana la 80-20 ar fi indicat. Eu personal am 80-20 pentru eficientizarea cresterii portofoliului, insa este o decizie personala ce se potriveste profilului meu.

Domnule CarutaCuBani, am inteles, deci avem aproximativ acelasi randament, dar micsoram volatilitatea!

Exact aventurierule, insa dupa cum spuneam, acest lucru nu arata tot ce poti face cu obligatiunile. De fapt, ce putini inteleg, este faptul ca in mediul economic actual le poti folosi sa ….wait for it …. iti cresti randamentele substantial. Eu personal o fac de aproximativ 4 ani.

P.S. In tot acest articol, cand mentionez termenul de obligatiuni, ma refer la titluri de stat practic, nu la obligatiuni corporative, care este o alta mancare de peste.

Domnule CarutaCuBani, cum sa cresti randamentele cu obligatiuni titluri de stat ? Nu face niciun sens.

Obligatiuni ca munitie

Simplu, aventurierule. Poti folosi obligatiunile ca munitie pentru a cumpara actiuni atunci cand ele cad. In ultimii ani am avut parte de multe caderi / reveniri rapide pe actiuni si cel mai probabil vom mai tot avea. Am mai vorbit despre acest lucru in mai multe articole pe acest blog, explicand inca de prin 2018 cum poti profita.

Domnule CarutaCuBani, nu inteleg, ce vrei sa zici ? Cum adica obligatuni ca munitie ?

Adica atunci cand actiunile sufera o scadere mai mare, vinzi obligatiuni si cumperi actiuni. Altfel zis, vinzi scump, cumperi ieftin. Practic ai valorificat obligatiunile si le-ai transformat in actiuni, luate la “discount”.

Domnule CarutaCuBani, interesant, insa am auzit la toti specialistii ca nimic nu mai este corelat astazi cum era in trecut. De exemplu cand actiunile au cazut in Februarie – Aprilie 2020, la fel au facut-o si obligatiunile!

Haha. Am abordat si acest subiect de mai multe ori pe blog si mai nou chiar si pe youtube.

In primul rand sper ca intelegi ca aceasta corelatie nu masoara magnitudinea, ci doar tendinta ca 2 produse financiare sa se miste in aceeasi directie, sau in directie opusa.

Daca de exemplu ne uitam la total US stocks (VTI) vs total international stocks (VXUS) vedem o corelatie pozitiva de 0.88, dar cu randamente foarte diferite (magnitudinea). Acest lucru se observa in graficul de mai jos unde initial, in perioada 2002-2007, VTI s-a dublat, pe cand VXUS s-a triplat. In ultimii ani insa, VTI a castigat.

Am scris un articol in 2018 despre corelatie pe care ti-l recomand, desi poate fi un pic cam prea tehnic. Acolo am explicat mai multe despre corelatie. Am vorbit inca de pe atunci inclusiv cum managed futures, in mod counter intuitive ne-ar ajuta, insa inca nu avem produse eficiente pe piata. Incep totusi sa rasara cateva, de exemplu cel de la JP Morgan, care este foarte aproape sa fie eficient, insa not yet. Cand va fi cazul, veti auzi aici.

Domnule CarutaCuBani, revenind la ultima cadere din primavara. Au cazut atat obligatiunile, cat si actiunile. Deci tehnica ta nu ar fi mers!

Oho si inca cum aventurierule. Nu numai ca a mers, dar eu am pus-o in aplicare din plin, si nu doar in 2020.

Mini studiu de caz Februarie – Martie 2020

Hai sa ne uitam pe scurt la ce s-a intamplat in perioada FEB – MAR 2020. Voi alege sa ne uitam la un ETF ce urmareste S&P500. Mai exact vom face zoom de pe data de 19 Februarie, ultimul maxim dinainte de cadere.

Sursa: BlackRock

Observam cum piata a cazut de pe 19 Februarie pana pe 23 Martie cu aproximativ 34%. O cadere maricica de care imi aduc aminte cu placere, caci am profitat din plin. De fapt, daca te-ai intrebat cum de in raportarile mele lunare randamentul pe bursa YTD este pozitiv cam 12%, in principiu acestui lucru se datoreaza. Sa intri in 2020 cu un portofoliu matur si sa ai YTD 12% tinand cont de ceea ce s-a intamplat, eu sunt super multumit. Evident, vorbesc doar de investitiile pasive long-term, nu includ si speculele.

Domnule CarutaCuBani, sa vedem si obligatiunile!

Desigur aventurierule. Eu personal am avut ETF-uri de obligatiuni (Treasury) pe SUA de durata scurta (1-3 ani) si medie (5-7).

Domnule CarutaCuBani, de ce SUA si nu Europa, sau global ?

Eh, asa este cand investesti de multa vreme. Incep si eu ca batranii, “pe vremea mea…” nu existau produsele din ziua de azi. De fapt abia de vreo 1-2 ani au inceput sa apara foarte multe lucruri interesante pentru noi, investitori retail. In fine, oricum am cam scapat de ele la “sales”-ul din primavara 🙂

Revenind, hai sa ne uitam la evolutia unui ETF pe treasury bond SUA pe 1-3 ani.

Sursa: BlackRock

Au scazut, sau n-au scazut ? Din 19 Februarie pana pe 23 Martie au crescut cu 1.93%. Desigur, a fost o volatilitate in aceasta perioada, insa chiar si daca luam fata de minim (18 Martie), tot avem o crestere de 1,39%.

Vezi cum poti fi un urs pacalit de vulpe daca nu iti faci temele ? Cu alte cuvinte da, au si scazut cand actiunile mergeau in jos, dar cu o amplitudine infim mai mica. Apoi, tot pe plus era per total.

Hai sa ne uitam si la un ETF ce urmareste treasury bonds pe SUA 5-7 ani.

Sursa: BlackRock

Si aici observam acelasi lucru, doar ca o amplitudine mai mare, deci si mai bine pentru noi. De pe 19 Februarie pana pe 23 Martie avem un + 6.14%. Deisgur, din nou, cu volatilitate intre, dar chiar si daca luam fata de minim, tot am avut +1.83%.

Domnule CarutaCuBani, wow, acum inteleg, insa tot am o intrebare. Nu “pierzi” daca stai pe obligatiuni pana le folosesti ca munitie ?

Oportunitati

Excelenta intrebare aventurierule. Dupa cum ziceam, traim vremuri excelente pentru investitii. Uite-te la evolutia pe ultimii 5 ani a aceluiasi ETF ce urmareste S&P500.

Au fost o groaza de corectii de profitat. Evident, cu o strategie in spinare, nu asa YOLO dupa cum scrie presa financiara. Ba mai mult, am avut 2 scaderi masive ce au dus preturile pentru scurte perioade la nivelul de inceput de 2017.

Cu alte cuvinte, n-ai fi stat prea mult pe obligatiuni, ci pur si simplu le-ai fi folosi ca munitie. Dar lucrurile devin si mai bune. Uite-te la evolutia obligatiunilor pe ulimtii 5 ani. Am luat ca exemplu cel cu durata medie (5-7 ani).

“Orgasmic”, as putea spune. Investitional desigur, nu te gandi la prostii. Dupa cum observi, nici ele nu stau. Au avut un aproximativ 24% pe plus in aceasta perioada.

Cu siguranta nu se misca in sens opus in fiecare zi de cadere a actiunilor, insa sper ca ai inteles ca nu aceasta este ideea.

Alte clase de active

Dar acest lucru nu este tot. Diversificare inseamna si alte clase de active. Inclusiv faimoasele actiuni.

O diversificare intre mai multe clase de active, zone geografice, industrii, factori etc face o diferenta enorma. Atat la randament cat si la volatilitate, sau mai important la rata de retragere sigura. (Odata ajuns independent financiar cat poti sa retragi maximum anual din portofoliu fara ca acesta sa se termine vreodata).

In 2019 am vorbit despre acest lucru intr-o prezentare. Uite ce diferente fabuloase poti avea datorita diversificarii si alocarii eficiente.

Cine ar alege portofoliul din stanga in detrimentul celui din dreapta ? Evident nimeni.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Putem merge si mai in detalii, pe factori. Desigur, observam si aici corelatii diverse. Uite-te de exemplu la evolutia premiumurilor diversilor factori.

Avem mereu situatia in care unul scade, altul creste etc. Ideea este sa-i combinam in mod optim analizand atat evolutia lor, cat si cea a perioadelor de cadere / crestere economica.

Concluzie

Problema investitorului de retail este ca se complica prea mult, investe YOLO, de exemplu doar in actiuni pe SUA (S&P 500),  sau mai rau, ia decizii investitionale bazate pe ce se vorbeste in ziarele financiare, sau ascultand alti asset manageri ce fac de fapt tactical investing fara ca un retail sa isi dea seama.

De aceea investitorul mediu ajunge la un randament final demn doar de praful de pe toba, asa cum ne arata JP Morgan.

Un amarat de 1.9% CAGR pe ultimii 20 de ani. Geeez. OK, aici este si un pic de marketing din partea lor, am mai vorbit despre aceste tactici ale asset managerilor, insa trebuie sa recunoastem, facts are facts oricum ar fi. 

P.S. Daca vrei sa inveti sa faci investitii eficiente pe bursa, poate esti interesat de cursul de investii eficiente pe bursa pe care l-am lansat impreuna cu Valentin. Pentru a afla mai multe, poti da click pe link-ul de mai jos.

Curs de investitii eficiente pe bursa

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

18 thoughts on “Investitii pe bursa – importanta unui portofoliu diversificat”

 1. Excelent articol! Cand are sens sa alegem bonds cu maturitate de 20+ de ani si cand sa ne orientam spre cele mid-short term? Ar fi o perioada recomanda de cumpart bonds (presupunand ca nu le cumparam lunar), de exemplu cand stocks sunt sus? Merita luat in calcul si alte bonds decat US treasury bonds?

  1. Eu le prefer pe cele mid term. Cele long sunt prea volatile pentru mine. Cu cat durata (maturitatea) este mai mare, cu atat volatilitatea va fi mai mare. Altfel, eu cumpar obligatiuni cand trebuie sa revin la 80-20 de exemplu. Acest moment coincide intr-adevar cand actiunile cresc.

  1. Nu am avut timp sa citesc, o voi face in weekend. Oricum, nu are cum sa nu aduca beneficii, pentru ca nu este ca si cand stau cu o “perna” de cash sa astept corectii. Este vorba de a avea mereu 80-20 de exemplu, doar ca atunci cand piata cade, ai putea zice ca “rebalansezi”. Daca aceasta cadere nu vine niciodata, nu ai pierdut nimic. E doar de castigat 😉 Strategia sta in detalii

   1. My European friends! Hello from Rochester, NY, USA.

    I noticed some traffic visiting my blog from this website, so I came to read the discussion. Very useful information!

    Perhaps some of the details have been lost in translation (literally!), but I will try to add some information.

    1) My analysis did analyze people who hold onto a “cash pillow” against people who do not. And the portfolios I looked at were 100% S&P index funds (no bonds involved).

    2) I agree with Mr. CarutaCuBani that there is a difference between “holding cash pillow” and “rebalancing.” Rebalancing is a smart method of risk mitigation. Holding onto cash is, in my opinion, a form of speculation–not investing!

    All the best!
    Jesse
    The Best Interest

  1. Nu fac recomandari, caci depinde de profil, dar daca as vrea obligatiuni din SUA as alege treasury bonds pe 5-7 ani de la ishares.

   1. Daca ai vrea obligatiuni world wide ce ai alege? 🙂

    BTW datele de pe ultima imagine nu corespund realitatii.
    Intre 2009-2019 aurul a adus un randament de 4% (in niciuncaz nu 8%)
    SP500 a adus un randament de 10% (si nu 6%)

    1. Titluri de stat.

     Legat de datele din ultima imagine, sunt corecte. E vorba de 20 de ani, nu 10. Adica din 1999, nu din 2009 😉

  2. Vz etf-urile de obligatiuni IDTM.UK in USD sau IUSM.DE, in eur..

   Pt. autor: Multumim foarte mult pt. ceea ce impartasesti cu noi, ne ajuta foarte mult.
   E super asta cu.. obligatiunile pe post de “munitie” pt. corectii..

   Si, pt. mine personal, e si mai super faza, dintr-un articol recent de-al tau, in sensul ca investesti in ETF-uri.. m-am simtit validat de un profesionist, pt. ca si eu doar asa investesc.. motivul de baza fiind acela ca nu am voie sa fiu actionar la nicio companie, prin natura functiei detinute.. se pare, insa, ca tot raul e inspre bine..
   Inca o data, multumim!

  1. Ba da, insa in cazul obligatiunilor taxarea este “minima” in sensul ca ele oricum cresc greu in timp. Sa spunem ca au crescut cu 5%. In acest caz vei plati 10% din 5%, deci foarte putin. Daca vorbim de actiuni, altfel sta treaba 🙂

 2. Buna ziua, in primul rând felicitări pentru blog, foarte tare, e primul blog care chiar are informație valoroasa și nu generalitati preluate din surse obscure sau mai rău de pe Wikipedia, poate dacă ar fi fost de pe Investopedia nu ar fi fost rău 😜!
  In al doilea rând, precizez ca am citit într-un alt articol de-al dumneavoastră care are oarecum legătura cu acesta, despre momentul in care ar trebui aplicat un buy adițional când piața scade, ma refer aici la un ETF.
  Cu ce suma, fata de valoarea buyului adițional, sau ce procent din suma investita ar trebui intrat la cumpărare cand scade piața de exemplu cu 5%? Dar când scade cu 10%? Și tot așa!
  Dupa 4-5 optimizari de genul acesta portofoliul creste si implicit urmatoarea optimizare ar trebui sa creasca, altfel efectul e neglijabil, sau ma înșel?
  Mulțumesc!

 3. Buna ziua,

  Parcurg, invat acuma, cursul Investitii eficiente pe bursa.
  De la serialul Cernobal, nu am mai urmarit ceva cu atata atentie.
  O treaba foarte buna, se vede ca esti un profi.

  Respect pentru ceea ce faci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.