fbpx

Piata imobiliara din Romania – tranzactii imobiliare

Sal’tare aventurierule. Astazi vreau sa iti vorbesc despre doua subiecte dragi mie: imobiliare, respectiv biasul emotional in imobiliare.

Biasul emotional in imobiliare

Nu cred ca exista o metoda mai buna de a ne da singuri cu tesla in alune in investitii imobiliare si nu numai decat apeland la biasul emotional.

Citeam zilele trecute prin social media cum anumite persoane erau convinse pana in maduva oaselor ca tranzactiile imobiliare au scazut foarte mult in ultima perioada.

Analizand constant piata imobiliara in cel mai mic detaliu, nu m-am putut intreba de unde aceasta lume paralela in care tranzactiile imobiliare au scazut ?

Istoric tranzactii imobiliare

Desigur, daca ne uitam la nivel general per tara vedem ca din 2016 pana in 2019 tranzactiile imobiliare intr-adevar au scazut. Chiar si in aceasta poza insa, vedem cum in 2020 fata de 2019, culmea in plina pandemie, lucrurile au inceput sa o ia iarasi in sus la nivel national.

Totusi, noi nu cumparam o locuinta la intamplare in Romania, ci intr-o anumita zona. Daca ne uitam la acelasi grafic, dar pe un oras mare (Bucuresti in cazul de fata), lucrurile se schimba dramatic.

Observam cum tranzactiile imobiliare au crescut constant an de an. Nu mai zic de 2020 care a luat un avand puternic de aproape 15% fata de anul precedent. Atentie, vorbim de un an “pandemic”….

Daca te intrebi de unde aceasta discrepanta, raspunsul este simplu. Migratia interna. In opozitie fata de Bucuresti, putem lua judetul Olt si observam din plin, in toata frumusetea ei, migratia interna de la sate la orase medii, mari, respectiv catre zonele lor limitrofe.

Tranzactii imobiliare 2021

Dar hai sa facem din acest articol unul mai interesant si sa ne uitam la tranzactiile din anul curent. Mai mult decat atat, il vom compara atat cu 2020, cat si cu cel de dinaintea pandemiei (2019). Ne vom uita astfel la evolutia tranzactiilor Ianuarie – Iulie pe ultimii 3 ani.

Observam ca in perioada Ianuarie – Iulie pana si la nivel national numarul tranzactiilor a depasit atat anul 2020, cat si 2019.

Graficul de mai jos, arata evolutia tranzactiilor pe aceeasi perioada (Ianuarie – Iulie pe ultimii 3 ani) din 2 cele mai efervescente orase din Romania: Bucuresti, respectiv Cluj. Deja nu ar mai trebui sa fie vreo surpriza rezultatul obtinut: practic tranzactiile curente din 2021 pur si simplu rup.

Poate din graficul de mai sus nu este evident, asa ca il atasez pe cel pe care l-am postat pe instagram, unde vedem cat se poate de clar cresterea imensa pe tranzactii (peste 25%) fata de 2019 pe aceeasi perioada.

Desigur, nu ne-am uitat in aceast articol decat la unul din cei mai banali, daca nu cel mai banal indicator din imobiliare.

Pentru a face o investitie eficienta in imobiliare insa, trebuie sa lasam partea emotionala deoparte si sa ne uitam pragmatic la date factuale. Mai exact trebuie sa:

  1.  Analizam obiectiv piata imobiliara la nivel national, respectiv local.
  2. Analizam investitia imobiliara in sine.
  3. Avem o strategie de achizitie / vanzare, gestionare investitie, respectiv gestionare chirias.

Printre altele, aceste subiecte vor fi abordate in webinarul gratuit cu content premium “Cum sa investesti eficient in imobiliare” ce il voi tine Martea viitoare pe 31 August.

In cadrul acestui webinar te mai asteapta:

  • O sesiune de Q/A la finalul prezentarii.
  • O sesiune de microfoane deschise unde vom gasi raspunsuri si la cele mai complexe intrebari, avand printre noi o multitudine de persoane experte pe diverse domenii conexe imobiliarelor.
  • Un invitat cu o vasta experienta in imbiliare: investitii, dezvoltare, studii de piata si vanzari

Daca te intereseaza subiectul imobiliarelor, te poti inscrie prin butonul de mai jos.

Ciao si pe curand.


Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

3 thoughts on “Piata imobiliara din Romania – tranzactii imobiliare”

  1. Salut,

    Multumesc pentru acest articol, interesante detaliile despre piata imobiliara din romania. Intrebarea pe care o am este care sunt sursele tale, de unde obtii astfel de date? Intreb pentru ca m-ar interesa sa vad in particular si pentru alte orase.

    Multumesc anticipat

    Alex

  2. Buna Bogdan, stiu ca tu esti expert in calcule si te-as ruga sa imi raspunzi la urmatoarea intrebare cand o sa dispui de putin timp libee..
    Cum pot calcula averea neta in cazul unui credit ipotecar in care apartamentul a costat 45000 euro dar din cauza dobanzi la datori mai am de achitat 70000€.
    Precizez ca apartametul e inchiriat cu 300 € pe luna
    Multumesc frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.