Sal’tare aventurierule. Din toti anii mei petrecuti prin corporatii, nu am vazut prea multe lucruri mai putin intelese de catre angajati decat conceptul orelor suplimentare. Unii le urasc, unii le adora, iar altii le ignora. Adevarul este ca doar intelegand in profunzime impactul lor intr-o corporatie, poti ajunge sa te folosesti de ele in avantajul tau. Daca asta iti doresti, bineinteles.
Table of Contents
Medicii si orele suplimentare
Probabil ca printre singurii care cunosc cu adevarat valoarea orelor suplimentare la nivel de meserie / industrie sunt medicii.
Ai vazut vreodata vreun medic care sa nu munceasca la greu, facand ore suplimentare in cantitati industriale ?
Domnule CarutaCuBani, acum ca ma gandesc…asa este. Majoritatea prietenilor medici lucreaza ore nebune.
Nu mai zic de anumite operatii care dureaza ore in sir, sau operatii de scurta durata, dar insiruite pana la 1-2 noaptea.
Domnule CarutaCuBani, am inteles, insa de ce spui ca medicii cunosc valoarea orelor suplimentare ?
Este foarte simplu aventurierule, iar pentru a intelege iti voi da un exemplu ce chiar s-a intamplat in viata mea. Imagineaza-ti ca te duci la doctor pentru o operatie urgenta undeva in mijlocul zilei si ajungi sa fii operat abia pe la 1 noaptea de un doctor care si-a inceput ziua undeva pe la ora 9 dimineata.
Iar acest lucru nu pentru ca ai fost neglijat, ci pentru ca acel doctor a consultat, respectiv a operat non stop pana la acea ora.
Domnule CarutaCuBani, ce spui tu aici este inuman… prea multa munca.
Desigur, unei persoane din extern i se poate parea prea mult, insa pentru medici este business as usual.
Din perspectiva unei corporatii, acel doctor face overtime, adica ore suplimentare, dar intrebarea magica este ….
Domnule CarutaCuBani, stiu eu, stiu eu: care este valoarea acelor ore suplimentare ?
Excelent aventurierule. Am luat exemplul medicinii pentru ca este extrem de usor de inteles, o situatie de alb, sau negru. Valoarea orelor suplimentare nu reprezinta altceva decat ori moartea sigura a unui pacient in viitorul apropiat, sau foarte apropiat, sau inca o sansa la viata.
Deoarece medicii, prin natura muncii sunt in linia intai, le este mai mult decat evidenta importanta orelor suplimentare, fie ca-s facute prin garzi, operatii interminabile, sau prin alte metode.
Medicii si corporatistii
Foarte interesant de observat este similitudinea fantastica dintre medici si corporatisti privite din ambele unghiuri ale orelor suplimentare:
- Motivul pentru care o persoane ajunge sa faca overtime
- Valoarea orelor suplimentare.
Motivul orelor suplimentare
Daca ne gandim la un medic si la orele lui/ei suplimentare, vom observa asa cum am mentionat deja, ca le face fie prin garzi, fie prin operatii lungi, sau operatii mai scurte, dar multe, consultatii interminabile etc.
Motivul este foarte simplu. Medicina este atat de complexa, incat ai nevoie de o multitudine de specializari. De exemplu nu te poti duce la o operatie pe inima facuta de un oftalmolog.
Cu alte cuvinte, desi in teorie exista o armata intreaga de medici, in realitate, pe tine nu te poate ajuta decat o foarte mica parte din ei. Cei super specializati timp de (zeci de) ani exact pe problema ta.
Si uite asa ajungem sa intelegem de ce medicii fac o groaza de ore suplimentare: pur si simplu au prea mult de munca.
Domnule CarutaCuBani, “prea mult de munca” suna atat de cunoscut si in….
In corporatii, intr-adevar. Dupa cum vezi, motivele orelor suplimentare sunt aceleasi. Pur si simplu este prea mult de munca pe diverse task-uri specializate.
Asa cum medicina este complexa….ghici ce ? Si o corporatie este complexa, fiecare angajat fiind in principiu nisat pe ceva anume.
Plastic vorbind, am putea spune ca o corporatie este corpul uman, iar angajatii sunt medicii. Tine minte aceasta comparatie, caci vei intelege imediat valoarea orelor suplimentare intr-o corporatie.
Valoarea orelor suplimentare
Ce se intampla daca un medic pur si simplu nu mai face ore suplimentare si nu mai intra la urmatoarea operatie dupa 8 ore munca ? Sunt mai multe variante, printre care:
- O persoana ar urma pur si simplu sa treaca in nefiinta daca vorbim de o operatie urgenta.
- O persoana ar ramane cu diverse daune grave, indreptandu-se usor, usor spre o moarte sigura mult mai repede decat ar trebui.
- Operatia ar putea fi amanata cateva zile / saptamani / luni, situatia persoanei inrautatindu-se in intre timp, ajungand ca operatia sa fie mult mai complexa, lasand in urma eventuale daune/disfunctionalitati datorita intarzierii interventiei.
Iti aduci aminte cand comparam corpul uman cu o corporatie, iar medicii cu corporatistii ? Ei bine, inlocuieste in frazele precedente cuvinte precum daune/disfunctionalitati cu pierderi financiare, sau trecerea in nefiinta cu faliment (nu neaparat al corporatiei, dar al unui proiect de exemplu, sau pierderea unui client etc).
In practica, in functie de situatie, context, sau importanta momentului, lipsa unor persoane dispuse sa faca ore suplimentare intr-o corporatie ar avea unul din urmatoarele efecte:
- Pierderi financiare semnificative
- Pierderea unor clienti
- Lipsa increderii unui departament fata de altul. De ex. un departament de business care este sponsorul unui departament de IT
- Iesirea de pe piata din postura de leader, devenind necompetitiva fata de competitori
- etc
Cunoaste-ti valoarea
Acum ca ti-am expus motivele orelor suplimentare, cat si valoarea lor pentru o corporatie, sper ca ai ajuns sa intelegi ca o ora suplimentara nu este echivalentul unei ore normale in bani. La naiba, nu este nici macar x2. In functie de context, gravitate, expertiza pe care o ai etc, ea poate fi aur curat. Mult aur. Enorm de mult aur. Timing-ul are de asemenea un cuvant important de zis in valoarea orelor suplimentare.
Gandeste-te putin. Daca ai ajuns sa ai o expertiza inalta, eventual nisata, cat de usor crezi ca ii va fi companiei sa gaseasca inca o persoana ca tine ? Si aici nu este vorba doar despre cunostintele avansate din domeniu pe care le detii, dar inclusiv de toate procedurile interne specifice doar acestei companii in care lucrezi. Nu mai zic de networking-ul si relatiile interne pe care le ai si te ajuta in gasirea unor solutii cu o rapiditate fantastica.
Cu siguranta esti inlocuibil, insa pierderile financiare ar fi substantiale si nimeni nu vrea acest lucru.
Cu siguranta pe termen lung compania ar vrea sa aiba mai multe persoane ca tine sa nu mai fie cazul de ore suplimentare, insa in realitate nu este deloc usor sa le aiba. Uneori un senior cu experienta bine / inteligent / strategic plasat, valoreaza cat 100 de junori, sau chiar mediori in materie de calitate, rapiditate, sau pur si simplu prin abilitatea de a gasi o solutie la o problema complexa.
Foloseste-te de orele suplimentare la adevarata lor valoare
Desigur, daca ai ajuns in situatia in care ai o expertiza inalta si ti se cere sa faci ore suplimentare, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa devii arogant si sa ceri luna de pe cer in schimbul acestora. Daca faci acest lucru, oricat de bun ai fi, in secunda doi vei fi marcat ca un factor de risc imens pentru companie. Tot in secunda doi, compania va lucra la un plan de a te inlocui, sau de a te face cat mai irelevant. Totul in timp ce tu ai impresia ca esti leul din jungla.
Tine minte ca unei companii nu ii displace nimic mai mult decat o persoana imprevizibila, sau aroganta financiar.
In acelasi timp insa, trebuie sa fii constient de valoarea orelor suplimentare pentru o companie, respectiv ce hemoragie financiara ar provoca lipsa lor si sa o joci super inteligent. De exemplu:
- Daca esti junior, nu prea ai niciun leverage, deci ar trebui sa fii dispus sa faci ore suplimentare gratis. Este practic o investitie in viitor. Pe de o parte construiesti acele cunostinte care iti vor oferi o expertiza inalta, pe de alta iti construiesti o reputatie de persoana de incredere. Tine minte, companiilor nu le plac persoanele imprevizibile.
- Daca ai ajuns expert, spune adio orelor suplimentare gratis. Nu ar trebui sa te multumesti nici doar cu plata lor in echivalent ore de munca. Nici macar cu un ori x, decat daca este vorba despre o exceptie. Daca vorbim de o anumita regularitate, pe langa premiumul in bani al fiecarei ore suplimentare facuta, trebuie sa mai obtii ceva. Nu, nu ma refer la o bataie pe umar si un multumesc. Vorbesc despre o promovare, un bonus consistent sub diverse forme disponibile in companie (fie prin rating, fie de performanta, whatever), o schimbare a beneficiilor din pachetul salarial etc. Ideea este sa fie ceva important pentru tine. Nu de alta, dar oferi la schimb cea mai limitata resursa pe care o ai….timpul.
Toate acestea in timp ce discuti pragmatic, punctual, factual, lipsit de emotii si diplomat. Ce trebuie sa intelegi este ca relatia dintre tine si companie este una strict contractuala. Tu iti faci treaba, compania te plateste. Punct. Seful nu iti este prieten si nici nu ar trebui sa fie. In momentul in care tu nu mai produci, compania nu te va mai plati. Simplu.
Cat despre orele suplimentare, ele reprezinta un plus la contract. Un plus pe care tu il oferi companiei. Conducerea stie acest lucru, tu stii acest lucru, ramanandu-ti doar sa stabilesti in mod diplomat si de comun acord cu compania conditiile.
Pe final
In definitiv, decizia de a face ore suplimentare, sau a nu face, este in totalitate a ta. De asemenea, daca alegi sa le faci, insa pe gratis, sau doar pe un amarat de premium pe orele muncite, din nou tine doar de tine. La fel cum a tinut de tine sa semnezi contractul de munca.
Fiecare ora suplimentara pe care o faci trebuie sa poarte dupa ea un rezultat de tipul efect compus cu bataie exponentiala pe termen lung. Daca esti junior, exponentialitatea trebuie canalizata pe experienta si abilitati, iar daca esti senior aceasta trebuie sa impacteze neaparat si aspectul financiar. Altfel…you kind of missed the point … lasand viata sa ti se scurga printre degete degeaba.
Unele companii stiu si isi asuma acest lucru, cultura lor fiind de genul: orele suplimentare sunt un fel de business as usual, dar in schimbul lor, veniturile iti cresc foarte mult pe fiecare an petrecut in companie. Cu altele…trebuie facuta putina munca de convingere.
Desigur, orele suplimentare nu reprezinta decat o componenta, as spune relativ micuta, de care daca te folosesti in mod inteligent intr-o corporatie, poti ajunge sa-ti cresti veniturile destul de mult. Componenta cu componenta insa, ajungi sa-ti explodezi veniturile.
Momentan ma opresc aici. Nu de alta, dar devine un articol monstru de lung.
Pe final iti aduc aminte de reducerea de 50% a cursului Income Accelerator care iti ofera principii, metode si tehnici pentru cresterea veniturilor ca angajat, prin intraprenoriat + strategia de a face tranzitia de le statutul de angajat la cel de freelancer sau antreprenor. Scopul cursului este acela de a te ajuta sa ajungi in top 1% cel mai bine platiti romani. Aceasta reducere este valabila pana Duminica pe 15 August.
Ciao si pe curand.
Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase zic eu foarte interesante.
Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
In alte tari sau in unele corporatii (de care nu am auzit), poate e valabil ceea ce spui tu legat de plata orelor suplimentare, nu mai zic de alte bonusuri. Din experienta personala insa, in 99% din corporatiile in care am lucrat nu se plateau orele suplimentare, iar in singura exceptie existenta in viata mea, se plateau partial/limitat.
Indiferent de nivelul de experienta/expertiza, o resursa este oricand inlocuibila cu alta resursa, mai devreme sau mai tarziu, cu costuri mai mari sau mai mici. De altfel, din momentul in care esti angajat ti se pregateste sau ti se cere sa ti pregatesti inlocuitorul (mai putin/mai bun decat tine). In acest fel, se asigura de backup permanent. Din punctul meu de vedere, am fost nevoita sa fac nenumarate ore suplimentare (99% din viata), nu din lipsa de eficienta, performanta, organizare, etc (bullshit urile clasice corporatiste), fiind rezultatul complexitatii proiectelor in care lucram, a informarii/cercetarii prealabile necesare, a lipsei personalului, a riscului mare a anumitor tranzactii, a responsabilitatii semnaturii (ex fiind tranzactii de sute si milioane de euro, ce presupuneau in caz de fiasco personal, sanctiunea executarii silite a tot si pentru restul, inchisoare), etc. Si da, orele suplimentare = irosirea vietii (profesionale si personale).Daca insa nu exista alegerea reala, viabila, esti obligat sa mergi pe aceasta cale.
Intr-adevar, motivele orelor suplimentare sunt cam mereu aceleasi, indiferent de corporatie. Sunt 3-4 categorii de motive high level si alea sunt 🙂
Altfel, ce trebuie sa inteleaga un angajat e simplu: decizia e in mana lui 😉 El ar trebui sa fie cat mai informat si abil in a comunica asertiv. In mare, d-aia unii castiga pe medie, iar putini mult 😉
Scuze, ce multinationale platesc orele suplimentare, junior sau senior ? Unii sa zica mersi ca mai iau cate un bonus, sa fim seriosi, nu exista asa ceva..
Decizia de a face ore suplimentare care nu sunt apreciate sta in mana angajatului, nu a angajatorului 😉
exista corporații care plătesc orele suplimentare (și le plătesc pe bune), dar sunt foarte puține. în rest, de acord cu Ana.
De acord cu comentariile de mai sus, muncesc in corporație de ceva anișori (in România, dar și in Occident acum) – și nu o firmă mică, este o companie din top 100 in lume worldwide, și in industria asta nu s-a auzit de plata orelor suplimentare. Este, paradoxal, chiar conta-indicată.
In schimb, sunt se acord și cu articolul tău, cine înțelege valorea orelor suplimentare poate profita de ele. Eu am făcut multe ore suplimentare in juniorat și asta m-a ajutat sa ma detașez de pluton, să învăț chestii pe care altfel nu le-aș fi învățat sau mi-ar fi luat mult mai mult sa le învăț, iar mai apoi am capitalizat expertiza si experiența dobândite prin schimbarea poziției (implicit a pachetului salarial, bonusurilor, beneficiilor).
Asa este, cand esti junior nu ai ce sa faci decat sa faci overtime, fie ca ti se cere fie ca nu ti se cere. Altfel oricum nu vad cum ai putea sa ajungi sa iesi din pluton asa cum ai zis si tu foarte bine 😉
Problema este ca orele suplumentare nu se platesc si devin cumva o obligatie ptr a substitui lipsa de personal! Si sincer timpul este cea mai importanta resursa si singura neregenerabila !
Depinde de la caz la caz, Bogdan, iar multe nu depind de noi.
Am avut parte de ore suplimentare, si platite si neplatite. La varsta de 23 ani banii aia in plus au prins bine si facut diferentza, la 33 de ani dupa un weekend lucrat (sambata si duminica 10 ore) neplatit am fost asa de franta de oboseala de nu m-am putut concentra saptamana urmatoare la munca. In plus am fost in situatia de a nu mai avea timp de cumparaturi si de gatit si de mers cu metroul, am si platit babysitter in weekend si la finalul lunii bugetul a iesit mai rau si am neglijat si sanatatea. Asa ca la varsta si situatia aia familiala am decis ca nu mai e pt mine si sa ma concentrez pe economisit (am refinantat ipoteca, schimbat banca/furnizori de mobil /energie pt comisioane mai mici / mutat aproape de scoala copil si munca pt aproape zero costuri transport etc etc – 15-30min de efort pe an cu astea si castig pasiv luna de luna).
Timpul personal e limitat (dupa 8 ore de somn si 9-10 ore zilnic la munca) asa ca de noi depinde cum convertim ce ne ramane in a deveni profitabil, iar in final nu venitul absolut conteaza ci cat % din venit ne este suficient si cat % economisim. De ex. pentru mine sa gatesc seara 15-20 minute (inclusiv pachetele pt a 2a zi) inseamna un castig de 15-20€ si chiar daca nu imi place sa gatesc aleg sa fac asta pt ca sunt cele mai bine platite minute din viata mea (ignorand cati bani dau la impozite …).
La venituri mici fara fortza in economisit orice crestere de venit ar putea duce la o crestere a ratei economisire si acolo da, e nevoie de orice efort pt crestere cariera, inclusiv orele suplimentare platite sau neplatite, cum bine spui. Dar cum eu economisesc deja peste 50% din venit, mai eficient e sa ma concentrez in controlul cheltuielilor decat sa mai aduc o crestere de venit. Mai exact pentru fiecare 10 mii castigati anual si 50% economisiti, daca economisesc inca 1000 pot duce la o rata de economisire de 60%, alternativa e sa aduc in plus 2500 venit anual in plus pt a duce la o crestere de la 50 la 60% in economisire. Iar in lunile unde avui rata de economisire de 80%, discreptantza e si mai mare.