fbpx

Analiza lunii Septembrie 2020

Sal’tare aventurierule. Cu o mica intarziere uite ca a venit si momentul analizei lunii Septembrie 2020. Ce pot zice, am fost si voi fi din ce in ce mai ocupat. Cu toate acestea trebuie sa recunosc ca imi place asa.

Fara sa o mai lungim aiurea, sa intram direct in paine.

Rata de economisire (RE)

Am fost foarte placut surprins sa vad pe Septembrie o RE atat de mare. Mai exact: 81.04%. Ma asteptam sa fie undeva pe la 65%-70%, dar hey, nu ma plang.

 • Year-to-date (YTD) pe 2020, RE este de: 83.52%. Stiu, imensa… mai ales cand ma gandesc ca obiectivul pe 2020 initial era de 60%. Eh, multe s-au schimbat odata cu pandemia. Cred ca voi scrie la un moment dat un articol despre cum mi-am schimbat aproape toate obiectivele pe 2020 odata cu pandemia, dandu-mi peste cap…cam totul.
 • RE totala de la inceputul carierei si pana acum este de: 71.65%.

Interesant este ca pe Septembrie nu am avut o rata de economisire mare care sa se datoreze in principal unui venit ridicat. A fost un mix intre cheltuieli usor sub medie si venituri usor peste medie.

Se vede si pe graficul de mai sus ca nu am avut niciun spike pe Septembrie.

Investitii pe bursa

Portofoliul meu de pe bursa aproape ca nu s-a miscat in Septembrie. Randamentul YTD este de 11.75%. Apropo, acesta este exprimat in EUR si este net de taxe. Cu alte cuvinte eu iau mereu in calcul cat ar fi randamentul daca as vinde acum si ar trebui sa platesc si taxele aferente.

A fost o luna “aproape” plictisitoare. Era sa mi se aplice un buy aditional, insa nici de data aceasta piata nu a coborat indeajunsde mult. A fost la limita. Stau cu ochii pe piata in perioada urmatoare. Nu de alta, dar sunt alegeri in SUA. Ar fi frumos sa avem ocazia sa profitam nitel nu-i asa ?

Investitii imobiliare

O luna fara evenimente. Altfel, voi avea de facut o schimbare de chiriasi. Sunt curios cum vor descurge lucrurile. De fapt 2 pana la finalul anului. Nu au insa legatura cu pandemia.

Altfel, am observat ca vanzarile sunt pe acceleratie, iar preturile in crestere, pe cand cererea pe chirie a scazut. Usor bizar. Nu stiu ce sa zic. Se sperie oamenii sa stea cu banii in banca gandindu-se la inflatie ? Sincer nu stiu si nici n-am investigat prea mult acest aspect ca am o mie de alte lucruri pe cap acum.

Apropo, pregatesc o analiza detaliata despre piata imobiliara din Romania versus diferite tari din jurul ei. Sau mai bine zis versus multe tari din UE. 90% este gata, dar nu cred ca am timp sa o public saptamana aceasta. Uneori as vrea sa ma clonez sa am mai mult timp pentru toate proiectele personale 🙂 In fine, probabil va veni luni pe youtube, iar marti-miercuri pe blog. Stay tuned, s-ar putea sa fii surprins/a.

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

5 thoughts on “Analiza lunii Septembrie 2020”

 1. Poți sa te clonezi, trebui sa faci saltul de la executant la antreprenor și sa angajezi oameni sa facă analizele pe care le vrei dându-le instrucțiuni. Hai ca nu e greu 🙂

  1. Haha, da asa este. In ultimul timp m-am axat pe automatizarea / delegarea diferitelor task-uri ce imi elibereaza timp pentru altceva.

   1. Apropos, se pare ca ai alocat pe actiuni cam 50% din cat aveai la inceputul anului ca sa scoti randamentul asta YTD, corect? Felicitari pentru randamente 🙂

    1. Am mai mult de 50% actiuni. Am vandut multe obligatiuni si am cumparat cu acei bani actiuni cand au cazut in martie-aprilie 😉

 2. Am 30% actiuni si 70% titluri de stat RO. Am o suma destul de mare de investit si ma gandesc sa mai cumpar AGGH (global bonds) pt ca actiunile sunt prea scumpe. Ce imi recomanzi? (am 35 ani). Imobiliare nu vreau sa cumpar acum pt ca nu pot scoate un yield bun in orasul meu (CJ – yieldul este de 6%).

  Pt youtube am cateva idei pt video:

  rezidential vs comercial
  imobiliare bucurest vs imobiliare cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.