Sal’tare aventurierule. Astazi, aproape ca nu mai ai unde sa intorci capul ca nu auzi decat cum piata bursiera se duce in cap, cum un eveniment militar Rusia – Ucraina va accentua si mai mult scadrile de pe bursa si tot asa.
Cu siguranta sunt multe elemente pe care nu le stim si pe care nu le putem influenta, insa am zis sa vin catre tine cu un articol factual, plin de date, grafice si cifre. Astfel, ne putem concentra pe ceea ce stim si ceea ce putem controla, pentru a face investitii eficiente in 2022.
Table of Contents
Concentreaza-te pe ceea ce poti controla
Sunt fascinat cat timp suntem dispusi sa pierdem pe lucruri pe care oricum nu le putem influenta. Ore, zile, saptamani in sir de discutii interminabile pe social media despre impactul pe bursa al unui eventual conflict Rusia – Ucrania.
Putem controla ceea ce se va intampla ? Cu siguranta nu.
Domnule CarutaCuBani, dar daca Rusia va invada Ucraina, pietele se vor duce in cap! Trebuie sa ne pregatim!
Departe de mine, foarte departe, de a stii ce se petrece in acea zona, insa high level sunt 3 situatii:
- Rusia se retrage, deci totul e OK
- Rusia preia o bucata din Ucrania, generand sanctiuni.
- Rusia preia o bucata din Ucrania generand un razboi din partea NATO.
Cum varianta 3 este extrem de putin probabila, mai apropiata de SF decat de realitate, sa ne uitam la ce s-ar putea intampla, in varianta 2.
Domnule CarutaCuBani, ca sa avem o idee de efectul de pe piata bursiera, nu ne-am putea uita la momentul in care Crimea a fost luata de Rusia ?
Excelent aventurierule, imi place ca inveti. Ar trebui sa ne uitam la perioada Februarie – Martie 2014, deoarece atunci Rusia a preluat Crimea.
Mai jos atasez un grafic cu evolutia S&P500 real total return (adica ajustat la inflatie + dividendele) pe intreg anul 2014. Acesta este generat din 1980, insa am facut zoom doar pe 2014.
A cazut principala bursa a lumii, sau nu ?
Dupa cum vedem, in Februarie – Martie nu s-a intamplat mai nimic. De fapt, nu a fost nicio scadere semnificativa tot anul, pietele generand un randament real pozitiv.
Cam atat a contat atunci razboiul Rusia – Ucraina, vazut din perspectiva bursiera. Sper ca am lamurit acest aspect odata pentru totdeauna.
Domnule CarutaCuBani, acum inteleg, insa tot sunt sanse mari sa vina prapadul pe bursa. Venim de pe maxime istorice
Maxime istorice
Asa este aventurierule, in ultima perioada am atins maxim istoric dupa maxim istoric.
Dar stii ce este interesant ? Daca ne uitam in spate pe ultimii 40 de ani, vom observa ca in putin peste 30% din cazuri am fost pe maxime istorice. Altfel zis, aproximativ 1 luna din 3, in ultimii 40 de ani ne-am aflat pe maxime istorice!
Domnule CarutaCuBani, wow, deci sa fii pe maxim istoric nu este un eveniment atat de rar..
Exact aventurierule. Acum ca am lamurit si acest aspect, hai sa intelegem macar high level, de ce in 2021 am intrat din nou pe maxime istorice, ca mai apoi sa vedem ce inseamna acest lucru pentru 2022.
De ce a crescut piata bursiera
Sunt multe motive pentru care piata a crescut in 2021, atingand maxim istoric dupa maxim istoric, insa as vrea sa ma limitez la 2 pe care eu le consider foarte importante.
1. Printare de bani
Stim cu totii ca in ultima perioada s-au printat bani la greu. Si nu este vorba doar de o banca centrala anume. Toate marile banci centrale au printat bani like there’s no tomorrow.
Daca ne uitam la primele 4 cele mai mari banci centrale observam pur si simplu o explozie de bani:
In 2020, odata cu aparitia pandemiei, bilanturile celor mai mari banci centrale au avut o crestere gargantuana de 55%. Am lasat si anul 2014 ca referinta, sa vedem ca acum suntem la aproximativ x2.5 fata de atunci.
Cine a urmarit stirile legate de QE (tiparire de bani), isi aduce aminte de discutiile aprinse din 2013-2014 despre cum s-au printat enorm de multi bani si ca nu este sustenabil. Ei, acum s-au printat enorm de multi bani ori 2.5. Sau cum ar zice americanul “sky is the limit”.
2. Avalansa de investitori de retail pe bursa
Un alt element extrem de important care a contribuit la o crestere masiva a burselor din 2021, a fost avalansa de investitori de retail pe bursa.
Datele sunt absolut impresionante:
- in 2020 aproape 10 milioane de investitori individuali si-au deschis un cont de broker
- in 2021 inca 15 milioane de americani, investitori individuali, si-au deschis un cont de broker
- in 2021 investitorii individuali au cumparat actiuni si ETF-uri de pe bursa de 292 miliarde de dolari.
Te-a impresionat ultima cifra ? 292 miliarde de dolari ?
Domnule CarutaCuBani, trebuie sa recunosc ca pare mare, dar nu am la ce sa o raportez…
Ei bine, acea suma este de sapte ori mai mare fata de 2019.
OMG…
Stai ca n-am terminat aventurieriule. JPMorgan estimeaza ca investitorul individual a luat mai mult de 33% din volumul total de trading pe ultimile 18 luni, ajungand chiar si la 40% in unele zile. Este absolut imens.
Iti poti clati ochii cu graficul de mai jos, unde observi navala investitorilor de retail pe bursa incepand cu 2020.
Domnule CarutaCuBani, excelente informatii, insa acum sa inteleg ca vine potopul ?
Inapoi in prezent – 2022
Intr-adevar, observam cum anul 2022 a adus deja dupa el diverse corectii de putin peste 10% pe majoritatea pietelor.
De altfel, mie-mi place sa ma uit la relatia GDP – Earning – Index. De multe ori acesti 3 indicatori pusi unul langa altul au aratat in mare ceea ce va urma.
Daca ne uitam la piata din SUA, observam cum avem o detasare istoric de mare a indecs-ului american. Istoric vorbind, acest lucru ar trebui sa semnaleze o viitoare corectie. Corectie care deja s-a si petrecut in Ianuarie, as we speak 🙂
Domnule CarutaCuBani, wow, super grafic! Ai si unul pentru pietele emergente ?
Deisgur ca am aventurierule, dar mai lasam si pentru webinarul de pe 8 Februarie. Sper ca te-ai inscris deja….Nu de alta dar e unul premium si mai e si gratis 😉
Caderile pietei si frecventa lor
Interesant este ca si daca ne uitam doar din punct de vedere statistic, acest lucru era menit sa se intampla. La fiecare an si jumatate, statistic vorbind, piata a avut o corectie de usor peste 10%. De fapt, ai aproape o sansa din doua, sa te aflii pe o cadere de putin peste 10% daca ne raportam la o cadere fata de maximul din ultimii 2 ani.
Domnule CarutaCuBani, wow…dar daca caderile sunt atat de dese, de ce mai investim ?
Caderile sunt dese aventurierule, dar revenirile sunt la fel de dese. In plus, acestea au o amplitudine mult mai mare, per total piata crescand.
Daca nu ma crezi, iti poti arunca ochii pe graficul de mai jos.
Contextul actual – 2022
Am observat, vizual cel putin, ca revenirile pe termen lung sunt consistente, insa ar fi interesant sa ne ancoram la contextul actual: cresterea ratelor de dobanda.
Ar trebui sa ne intrebam ce se intampla in astfel de cazuri. Nu de alta, dar avem istorie garla din care putem invata foarte multe.
Graficul de mai jos, numit de mine graficul lunii Ianuarie, este absolut delicios. Practic, ne arata cum revenirile pietei dupa diverse grade de corectii (5% 10%, peste 15%) sunt mai mari atunci cand avem o crestere a ratelor de dobanda, fata de media situatiilor totale de cadere.
Cu alte cuvinte, statistic vorbind, ar trebui sa ne bucuram daca piata cade din motive de rate hike, pentru ca avem toate sansele ca piata sa-si revina rapid in urmatoarele 12 luni. Aici chiar functioneaza principiul de buy the dip 😉
Concluzii
Acum ca am inteles mai bine contextul in care ne aflam si cum functioneaza piata, nu ne mai ramane decat sa profitam de ea.
Bineinteles, trebuie sa investim eficient dupa un plan personal de investitii, avand grija la comisioane, taxe, minizandu-le trecand prin paradise fiscale, cum cream un portofoliu corect, ce strategie aplicam si asa mai departe.
De exemplu daca iei pur si simplu ideea de DCA si o aplici pe o companie individuala fara sa o analizezi fundamental, s-ar putea sa te trezesti cu banii aruncati pe fereastra. Sau cu un randament mediu anualizat de 2.9%, asa cum a facut investitorul mediu pe ultimii 20 de ani de zile… *** ce trist ***
Sau, ai putea participa la webinarul gratuit cu content premium pe care il tin pe 8 Februarie de la 20h00 ora Romaniei.
Printre subiectele atinse vor fi:
- Cum sa 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗶𝗲𝘀𝘁𝗶 𝘂𝗻 𝗽𝗼𝗿𝘁𝗼𝗳𝗼𝗹𝗶𝘂 𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁 pe bursa
- Cum 𝙖𝙣𝙖𝙡𝙞𝙯𝙖𝙢 𝙛𝙪𝙣𝙙𝙖𝙢𝙚𝙣𝙩𝙖𝙡 o companie
- Cum 𝙚𝙫𝙞𝙩𝙖𝙢 𝙙𝙞𝙫𝙚𝙧𝙨𝙚 𝙘𝙖𝙥𝙘𝙖𝙣𝙚 𝙛𝙞𝙣𝙖𝙣𝙘𝙞𝙖𝙧𝙚 ce mananca din randamentele noastre
- Cum ajungem sa obtinem 𝙧𝙖𝙣𝙙𝙖𝙢𝙚𝙣𝙩𝙚 𝙨𝙪𝙥𝙚𝙧𝙞𝙤𝙖𝙧𝙚
- 𝗤/𝗔
La final, pentru cei mai pasionati ne vom muta intr-o a 2-a runda de Q/A, dar de data aceasta cu microfoanele (si camerele cine vrea) deschise. Aici putem comunica mai rapid pe probleme / intrebari personalizate, sau complexe.
Cine a mai participat in trecut stie ca valoarea acestor sesiuni de Q/A este gargantuana deoarece avem in audienta experti pe diverse domenii conexe ce pot interveni in cazul in care este nevoie de o expertiza mai nisata, inclusiv pentru romanii din diversele tari din UE.
Te poti inscrie AICI, sau click pe poza de mai jos.
Ciao si pe curand.
Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.
Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Se vede ca te pricepi, eu nu prea, dar m-ai convins sa ma apuc si eu de investitii.🤗
super, mult succes in noua aventura 🙂
Mulțumim, Bogdan! Ne vedem la webinar! 🙂
Merci fain, pe curand atunci 🙂
Intotdeauna aflu lucruri interesante din webminariile tale. As vrea sa te intreb cum vezi situatia de oprire a QE de catre Fed? Mai mult decat atat ce au cumparat pana acum, au zis ca le vor vinde gradual. La cat au tiparit/cumparat pana acum asta va pune presiune pe titlurile de stat US, ducandu-le foarte jos, astfel crescand Yield. Acum parca sunt la 1.8, dar ce ar inseamna sa ajunga la 3 sau 4 ? Ar deveni mai interesante pentru investitori in detrimentul actiunilor,deci presiunea pe vanzare va fi mare. Gresesc?
Salut Bogdan, ziic de un grafic care lipseste? “Iti poti clati ochii cu graficul de mai jos, unde observi navala investitorilor de retail pe bursa incepand cu 2020.”
Thank’s and keep up the good work.
Servus, te citesc de ceva timp si am inceput sa fac DSA pe BVB de aprox. 1 an ( replic indicele BET). Am insa o suma maricica cu care stau in banca pentru ca am tot vrut sa invest intr-un business personal si nu am timp sa ma ocup. Inca nu am renuntat la idee insa parca nu as vrea sa stau cu ei la banca pana atunci. Ce as putea sa fac cu ei avand in vedere ca nu stiu in ce orizont de timp reusesc sa imi deschid un business?
Spor! Si multumesc!
salutare, din pacate am ratat webinarul din anumite motive de crestere a veniturilor active :), este inregistrat pe undeva? Multumesc!