fbpx

Analiza lunii Ianuarie 2022

Sal’tare aventurierule. N-am apucat sa digeram bine mancarea de Craciun si noul an ca a si trecut prima luna din 2022. Pentru mine a fost o luna plina, insa trec direct la subiect, sa vedem ce s-a intamplat cu finantele.

Rata de economisire (RE)

Rata de economisire a fost una neasteptat de mare: 91.59%.

Ma asteptam undeva pe la 85%, insa am trecut de 90% pentru ca luna Ianuarie a venit in mod surprinzator cu niste cheltuieli mai mici fata de medie.

Altfel, veniturile au fost un mix intre:

  • chirii
  • profit marcat din investitii pe termen scurt / mediu
  • am scos niste bani din carutacubani

Pentru ca am primit mai multe e-mailuri si mesaje in care am fost intrebat care-i structura mea de cheltuieli, am zis sa atasez o poza high level.

Procentele mi-au rezultat din aplicatia pe care o folosesc (inca din 2013) sa-mi gestionez cheltuielile (AndroMoney). De asemenea, sub fiecare categorie se afla mai multe subcategorii, insa nu cred ca-i momentul sa le detaliez aici.

Poate merita doar sa mentionez un lucru despre:

  • categoria Social. Pentru mine social inseamna bani pe cadouri.
  • La food intra si restaurantele. Trebuie sa recunosc ca sunt un fan al restaurantelor (bune) si ies foarte des.

Domnule CarutaCuBani, nicio categorie de donatii ?

Buna observatie. Pentru mine donatiile sunt ceva complet separat si nu intra la cheltuieli pentru ca le-as da o conotatie negativa. Donatiile sunt cumva scoase total din buget, atat din venituri cat si din cheltuieli. Practic consider ca nici nu au intrat acei bani pe care i-am donat.

Astfel, daca ar fi sa fiu corect, primul grafic ar arata asa pe Ianuarie:

Investitii pe bursa

Pe portofoliul principal, care reprezinta in jur de 80% din investitii (practic ETF-uri), sunt undeva la -4.7%.

Nu este chiar corect, neglijand intrarile din Ianuarie pe corectii, insa tinand cont ca a trecut doar o luna, am zis ca-i OK sa iau pur si simplu fluctuatia instrumentelor financiare YTD ce fac parte din portofoliul meu. In realitate este putin mai mica scaderea, insa n-am avut chef sa-mi bat capul cu calculele precise acum.

Dupa cum probabil ai inteles deja din paragraful de mai sus, Ianuarie a reprezentat o luna excelenta de cumparaturi pe bursa. Practic am intrat cu buy-uri aditionale pe caderile din Ianuarie.

Domnule CarutaCuBani, ce buy-uri ai facut ?

Pe ETF-uri in principiu DM, SmallCap si Value.

Nici portofoliu de actiuni individuale nu a mers excelent in Ianuarie. Totusi macar e pe plus: 2.75%.

Aici evit sa mentionez companiile individuale pe care intru pentru ca nu vreau sa influentez pe nimeni, riscul fiind evident mai mare. Mai discutam prin webinarii, sesiuni de Q/A etc. Apropo, te-ai inscris la webinarul gratuit de martea viitoare ? Daca nu, ce mai astepti ? Go, go, go si inscrie-te AICI 🙂

Investitii imobiliare

Aici totul merge struna, neavand prea multe de zis. Toate apartamentele sunt inchiriate, iar cashflow-ul curge lin asa cum ar trebui sa o faca.

Altfel, lucrurile merg in directia pe care am tot mentionat-o prin webinariile trecute: preturile vor continua sa creasca, fiind in faza de explozie, chiriile si-au cam revenit la nivelurile de dinainte etc.

2021 a marcat primul an post criza din 2008 cand imobiliarele au crescut ca pret mai mult decat au crescut veniturile romanilor. Acest lucru inseamna ca este prima data din 2008 cand accesibilitatea a scazut nitel fata de anul precedent. Ma astept ca si in 2022 imobiliarele sa continue cresterea cu un pas mai rapid decat veniturile.

Acestea sunt lucruri de baza tinand cont de faza din ciclu in care ne aflam.

Evident, vorbesc aici din punct de vedere fundamental, excluzand situatii extreme, lebede negre, extraterestrii si cine mai stie ce alte surprize 🙂

Investitii cripto

Si pe cripto Ianuarie s-a terminat pe rosu. Undeva pe la -25%.

Pe cripto insa nu-s foarte expus, avand undeva la 1.3% din portofoliu pe aceasta clasa de active alternativa.

Ianuarie a marcat totusi un eveniment cool: am cumparat primul meu NFT. Pe care l-am si vandut de altfel. Buy 450 dolari, sell 600.

Un profit bun ai zice (33%), dar sumele sunt peanuts money. O masa la restaurant 🙂

OK, lucrurile au fost mai complexe de atat, intrand de fapt pe un NFT dupa ce o persoana cu care lucrez la mentoring mi-a propus acest lucru. Era vorba despre un NFT ce facea parte dintr-un joc.

Am zis why not, daca tot e bula, sa fac si eu parte din ea. A fost fun.

In plus, un mentee a ajuns sa ma coach-uiasca la randul lui pe mine. That’s uber cool si merci si aici pe aceasta cale 😉

Lifetime wealth ratio (LWR)

Din 2020 am descoperit aceasta ratie care mi se pare cea mai importanta de urmarit.

Ea se calculeaza in felul urmator:

LWR = (Avere neta / Venitul pe toata viata) * 100

Daca vrei sa vezi interpretarea ei, iti recomand sa citesti articolul in care am explicat ratia AICI.

Cand am calculat-o pentru prima data in 2020, aveam un LWR de 86,62%, ceea ce este super tare, mai ales tinand cont de conditiile in care am calculat-o (vezi articolul mentionat mai sus daca te intereseaza).

La final de Ianuarie 2022, LWR a ajuns la un fabulos 164%.

Este absolut crazy, iar daca te gandesti de ce, este foarte simplu: in 2020 deja aveam un portofoliu mare, investind de foarte multi ani, atat pe bursa, cat si pe imobiliare. Cum ultimii 2 ani au fost extrem de generosi in randamente, tot portofoliul meu a crescut cu peste 54% in acest timp. Practic, cresterea a eclipsat pur si simplu veniturile mele active.

Concluzii

Exponentialitatea veniturilor pasive este o realitate pe care sincer sper sa o experimenteze toti cititorii de pe carutacubani si nu numai.

Acest lucru incerc sa fac aici: sa pun umarul la educatia financiara a romanilor pentru a ii sprijini in cresterea financiara exponentiala, dar sustenabila!

Una din metodele cele mai eficiente am observat ca sunt webinariile, respectiv sesiunile de Q/A. Astfel, daca inca nu te-ai inscris la webinarul gratuit de martea viitoare de la ora 20h00 in care vorbesc despre cum sa investesti eficient pe bursa in 2022, te invit sa o faci AICI, sau click pe poza de mai jos

Ciao si pe curand.


Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

6 thoughts on “Analiza lunii Ianuarie 2022”

  1. Salut Bogdan, super inspirationale analizele lunare! Abia aștept fiecare update de al tău în inbox.

    Întrebare – din 2022 Degiro nu mai oferă opțiunea Custody și toate tipurile de cont fac asset lending.

    O sa se facă un update la curs și cu alte opțiuni pt broker sau ai vreo recomandare dc investim din Olanda/Belgia? Majoritatea broker-ilor la care m-am uitat au comisioane mult mai mari.

    Mulțumesc in avans!

    1. Merci fain de mesaj Andrei.

      Intr-adevar, Degiro nu mai lasa noii clienti sa faca un cont de tip Custody. O sa fac update la curs anul acesta, dar nu chiar acum 🙂

  2. Salut,
    Pe ETF-uri am facut și eu cumparaturi: DM, SmallCap si Quality (în loc de Value, ca tine). Value mi s-a părut că a mers bine în comparație cu celelalte. Eu am vândut obligațiuni DM pt. a cumpăra ETF-urile de mai sus. Poate prea devreme vânzarea de obligațiuni, deși eram pe minus cu ele?
    Mersi.

    1. Super. Eu sper ca Value sa creeze premium de aici inainte. Vedem 🙂

      Legat de obligatiuni DM, daca inflatia tot creste, ar trebui sa-si continue scaderea.

  3. In care din cicluri suntem acum in domeniul imobiliarelor și în ce an din ciclu?
    Mulțumim ptr.toate informațiile valoroase
    transmise.

  4. Foarte tare analiza ta, multumesc ca ai impartasit-o cu noi. Mi-a placut si m-a inspirat ce ai scris pe acolo si ma bucur ca fac parte din comunitatea ta. Observ prin randurile scrise de tine si un om foarte misto….dincolo de skillurile pe care le impartasesti cu noi aici.

    Sper sa ajungem vreodata sa stam la povesti si la o cana cu ceai impreuna.

    Sa ai zile frumoase, spor in toate si abia astept analiza pe februarie.

    Viorel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.