Sal’tare aventurierule. In articolul de astazi voi lasa investitiile usor deoparte si ma voi focusa mai mult pe venitul activ. Nu de alta, dar degeaba esti cel mai bun investitor din lume, daca nu ai munitie (bani din care sa investesti).
Table of Contents
Succesul nu vine niciodata singur
Noi oamenii, avem tentinta sa ne uitam la o persoana care are parte de succes (financiar de exemplu) si sa obsservam doar varful iceberg-ului.
Mi s-a intamplat chiar si mie. Nu ca m-as considera o mare persoana de succes, departe de mine acest gand. Totusi, dupa ce am facut public ca in 7 ani de cariera mi-am marit veniturile active de 43 de ori, au aparut diverse comentarii de genul “da, este simplu in afara, sa-l vad in Romania”, “da, dar lucreaza in domeniul finantelor”, “da, dar a avut parte de o educatie de exceptie” etc. Cu alte cuvinte, “am avut noroc“.
Domnule CarutaCuBani, dar nu au dreptate oamenii ? Chiar lucrezi in strainatate in domeniul finantelor.
Asa este aventurierule, insa acest lucru s-a cladit si inca se cladeste pe o munca titanica si o strategie pe masura ce nu este vizibila in extern.
Exact despre acest lucru “invizibil” voi vorbi astazi pentru a vedea ca in spate se afla o strategie si mult efort. Revenind la titlu, succesul nu vine niciodata singur, ci este insotit de o strategie bine pusa la punct si de un efort in cantitati industriale.
Numarul de ore lucrate
Inca de la 14 ani, de cand devoram tot ce prindeam pe parte de dezvoltare personala, eficienta la munca, time management etc, mi-a fost clar ca cele 40 de ore clasice de munca pe saptamana nu vor aduce niciodata rezultate exceptionale oricat de inteligent/a ai fi.
Astfel, din adolescenta am pornit la drum cu urmatorul crez: doar ce lucrez peste cele 40 de ore pe saptamana contribuie la evolutia mea profesionala, respectiv personala.
Domnule CarutaCuBani, adica sa devenim sclavii corporatiilor ?
Ba chiar invers aventurierule, sa te eliberezi de catuse. Lasa-ma sa-ti prezint lucrurile dintr-un alt unghi.
In momentul in care esti angajat, ai o lista de atributii destul de clare pentru care esti remunerat. Cu alte cuvinte, atat timp cat iti faci treaba bine, te poti astepta la salariul semnat pe contract.
Scopul insa nu este sa stai toata viata ta pe acel venit, ci sa ti-l explodezi. Cu alte cuvinte, abia dupa ce ti-ai terminat atributiile din contract in cele 40 de ore incepe distractia. Cu acele ore suplimentare iti cladesti picatura cu picatura, zi de zi, viitorul imperiu personal. Sau plastic vorbind, iti fauresti propriile chei pentru catuse.
Eu personal din primul an de serviciu am muncit minimum 60 de ore pe spatamana. Asta in saptamanile lejere. Si nu vorbesc aici de overtime pentru ca trebuie. Nu, vorbesc de 20 de ore suplimentare pentru mine. Sa devin mai bun atat tehnic cat si emotional.
Nu vei observa nicio diferenta in primele luni de zile. Nici tu, nici compania la care lucrezi. Dupa vreun an de zile de forjare insa, toata aceasta munca titanica va iesi la suprafata ca un tsunami. Vei incepe sa faci conexiuni pe care nimeni altcineva din departament nu le face, iar banii vor urma nivelul conexiunilor pe care le vei face.
Mai pe sleau, tocmai iti vei fi inceput explodarea venitului activ. Uite cum a fost la mine. In primele luni nu s-a simtit nimic, ca mai apoi sa apara spike-uri din ce in ce mai mari si din ce in ce mai dese.
Vizual, aceasta este puterea orelor de dupa cele 40.
Si uite asa, odata ce ai reusit sa creezi astfel de varfuri, cheia catuselor este la tine si le poti desface cand vrei tu.
Numarul zilnic al deciziilor eficiente sunt limitate
O lectie foarte importanta pe care am invatat-o este ca avem o cantitate limitata de energie in noi, iar cu fiecare decizie pe care trebuie sa o luam, oricat de mica ar fi ea, consumam din aceasta energie.
Cu alte cuvinte, ar trebui sa limitam drastic acele situatii inutile care genereaza necesitatea de a lua o decizie pentru a avea cat mai multa energie pentru deciziile importante. Cele care vor contribui la cresterea venitului activ de exemplu.
Domnule CarutaCuBani, recunosc ca pentru mine este un pic cam neclar. Poti da exemple despre acele situatii care iti consuma energie decizionala inutil ?
Desigur aventurierule, de exempu: “cu ce ma imbrac”, “ce mananc”, “ce task-uri am” etc.
Uite si un fragment din obiceiurile mele pentru a le reduce:
- O data pe saptamana imi fac meniul pe urmatoarele 7 zile. Astfel, imi este clar ce voi manca in fiecare zi. Mai mult decat atat, cu timpul mi-am creat o “baza de date” cu mancarurile care imi plac si aleg doar din acelea. Cu alte cuvinte, am eliminat aproape de tot aceste decizii inutile de genul “ce mananc astazi”.
- Fara exceptie, in fiecare seara imi creez to-do list-ul pentru urmatoarea zi. Aceasta lista este ordonata in functie de prioritate. Evit astfel sa-mi incep ziua “procrastinand” gandindu-ma ce trebuie facut si in ce ordine. Imi folosesc astfel energia multa pe care o am de dimineata sa rezolv treburi, nu sa ma gandesc la ce trebuie rezolvat.
- Stiu ce imbracaminte folosesc in functie de zilele saptamanii. Pe mine ma vei vedea imbracat la fel in fiecare luni ale saptamanii de exemplu. Am eliminat astfel deciziile inutile de genul “cu ce ma imbrac”.
Lista poate continua destul de mult in cazul meu, insa ma voi opri aici in cadrul acestui capitol, zicand eu ca acum ar trebui sa fie clar.
Fii CEO-ul propriei persoane
Daca te ai intrebat vreodata care este este misunea principala a unui CEO, aceasta este sa asigure relevanta pe piata a companiei.
Domnule CarutaCuBani, cum face acest lucru ?
Un CEO realizeaza acest obiectiv focusandu-se pe strategie, inovare si eficientizare. Nu o sa vezi un CEO pierzandu-si timpul cu task-uri de rutina, implementare, sau administrative. El deleaga toate aceste lucruri pentru a isi petrece timpul cladind un viitor mai bun al companiei.
Acelasi lucru trebuie sa faci si tu, numai ca de data aceasta tu esti si CEO-ul si compania.
Domnule CarutaCuBani, imi poti da si niste exemple de ce ar putea face o persoana ?
Desigur aventurierule. La fel ca un CEO, si tu ar trebui sa delegi cat mai multe taskuri care nu contribuie la obiectivul tau strategic pe termen lung, sau care iti mananca mult timp.
Iti dau un exemplu absolut banal pe care eu il practic: am ales sa externalizez curatenia in casa, calcatul hainelor etc.
Domnule CarutaCuBani, dar nu costa ?
Intr-adevar, costa bani acest serviciu, insa timpul castigat este folosit pentru viitorul meu si cel mai important, el este compounding. Cu alte cuvinte, randamentul este disproportionat de mare.
Intotdeauna trebuie sa gandesti ca un CEO, adica strategic. Sa te focusezi doar pe ceea ce are impact mare asupra obiectivului tau ultim. Restul … deleaga / externalizeaza.
Domnule CarutaCuBani, alte exemple mai ai ?
Mai am o groaza aventurierule. Uite un alt exemplu pe care il practic in mod curent: daca vreau sa invat ceva nou, ori ma inscriu la cursuri (daca am un nivel incepator / mediu), ori citesc direct articole ultra-specialitate (daca am un nivel avansat). N-am mai citit o carte tehnica de…ani de zile cred. Cine are timp de asa ceva ??? Pana s-a gandit cineva la carte, pana a tiparit-o, pana a ajuns la mine, pana am citit-o…. S-a dus relevanta ei. In plus, toata lumea citeste cartea aia. Eu nu vreau sa fiu unde este “toata lumea” 😉 ***deep stuff here*** Prefer sa ma duc la cel mai bun, sa-mi iau o doza concentrata de informatii actuale si sa plec mai departe.
Desigur, in acest articol am scris foarte high level si am abordat doar 3 puncte. Totusi, chiar si doar din acestea 3, sper ca ti-ai dat seama deja ca succesul nu tine de noroc. El vine odata cu foarte multa munca si o strategie eficienta. Intotdeauna combinate, caci una fara alta te va pune in ipostaza de a spune ca n-ai reusit pentru ca ai avut ghinion.
Pe final
Pe final am o surpriza pentru tine
Daca esti curios cat de mult castiga romanii, am pregatit un video care vorbeste exact despre acest lucru.
Mai mult decat atat, acest video este diferit fata de precedentele in sensul in care am adaugat mult mai multe video footage-uri. Scrie-mi te rog in comentarii daca iti place mai mult asa (sa ruleze alte video-uri in timp ce eu vorbesc), sau preferi varianta de dinainte in care eu ma vad cam tot timpul. Enjoy.
Domnule CarutaCuBani, de ce ai schimbat stilul ?
Am primit mai multe feedback-uri, iar eu tin cont de ele. Sa vedem acum daca e mai atractiv, sau nu 🙂
Daca vrei sa ramai la curent cu ce scriu pe acest blog, nu ezita sa te inscrii pe lista carutacubani folosind campurile de mai jos.
Inregistrare:
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este decizia ta ce faci cu ei.
Buna Bogdan, ia-ma și pe mine in calcul pt un pachet de mentoring Start.
Merci și aștept detalii pt plata, din articol nu am văzut cum se procedează .
Buna Beatrice. Daca vei intra pe blog joi dupa ora 23h59 vei vedea cum poti sa achizitionezi acest pachet.
Mie partea cu obiceiuri mi s-a parut foarte interesanta. Poate ca de la tine pare ca sunt maruntisuri, dar pentru mine acolo e esenta, in exemple. Poate o dezvolti intr-un alt articol: obiceiurile unui om de succes. 🙂 Stiu ca exista si alte articole pe tema asta, mie mi-ar placea sa le aud pe ale tale + cumva faci ca informatia sa fie foarte relatable.
Merci Natalia, da am in plan sa scriu si un astfel de articol 🙂
Bogdan, excelent si articolul. Personal, am gasit extrem de util (si) sfatul privind atentia la numarul finit al deciziilor eficiente posibil a fi luate zilnic. Familist fiind, am un stil de viata aglomerat iar planificarea urmatoarei zile si saptamani in avans am descoperit intradevar ca imi lasa o rezerva mentala mai mare pentru decizii si task-uri importante. In ceea ce priveste acest nou stil de video, cu mai multe cadre dinamice, cred ca este bine venit deoarece imbunatateste relevanta explicatiilor firului narativ. Spre exemplu in video vorbeai la un moment dat cum isi imagineaza romanii ca duc vesticii o viata de huzur. In timpul acestei sectiuni privitorul este “ajutat” sa-si imagineze acel stil de viata printr-un footage prezentand o lady alaturi de o masina de lux. Excelent. E un stil clasic de filmare si naratiune in simbolistica. Concluzionand, cred ca , daca timpul iti permite, este o idee buna sa continui pe acest model de prezentare. O alta solutie ar fi sa externalizezi serviciul de editare video si montaj. Ar salva categoric timp dar ar creste cheltuiala cu youtube-ul :). In plus, s-ar putea totusi sa dureze ceva pana gasesti un editor pe video care sa poata asterne intocmai viziunea ta. Orice vei decide eu sunt oricum acolo sa devorez imediat informatia. Deoarece informatiile oferite de tine sunt, cred eu, cele mai valoroase. Calitatea prezentarii video vine in plan secund si va conta probabil pentru a aduce in timp mai multi subscriberi canalului. O seara frumoasa
Merci mult pentru feedback Claudiu. Intr-adevar, partea cu editatul imi ia foarte mult timp. Daca voi avea succes din ce in ce mai mare cu canalul de youtube, cu siguranta voi folosi banii generati de pe youtube pentru o persoana care sa editeze video-urile 😉 Mie personal nu-mi trebuie profit din youtube, dar as vrea sa fie stand alone. Sa nu produca cheltuieli recurente mai mari decat veniturile. Problema este ca trebuie multe vizualizari pentru a face bani din youtube, iar cu nisa mea, mai greu 🙂
FII CEO-UL PROPIEI PERSOANE => lipseste un R
Merci Ionut
Interesant articol, zici ca il citesc pe Brian Tracy sau Earl Nightingale pe alocuri.
Singura chestie care este putin aiurea spusa este cea cu catusele, in rest sunt de acord cu tine. Earl Nightingale zice ca trebuie sa devii aceea persoana din compania la care toata lumea apeleaza, si sa nu fi acel balas inutil, fiindca la prima furtuna esti aruncat peste bord ( citez din memorie, s-ar putea sa gresesc pe alocuri).
Am si o intrebare pentru tine daca vrei sa raspunzi la ea. Acele spike-uri din graficul tau sunt ore suplimentare (overtime) sau bonusuri ? Sau si overtime si bonsuri?
Si inca o intrebare de context general: Ce ai face daca nu ti s-ar plati orele suplimentare dar ar trebui sa le faci fiindca angajatorul de obliga sau nu prea ai incotro cum sa le eviti ( acesta este cazul tipic din industrie in Romania, si nu ma refer la IT ci de exemplu in industria grea, pe santiere de exemplu).
Merci Liviu. Pe mine nu ma intereseaza sa “scap de frica de a nu fi aruncat peste bord”. Nu as putea trai o asemenea viata. Eu prefer sa ma pun intr-o pozitie de “fuck you” in orice fac, asa cum am explicat intr-un articol din trecut. Cu alte cuvinte, sa nu fac compromisuri. Pentru asta am muncit toata viata, sa ajung in situatia in care sa nu depind de o companie, un client etc.
La intrebarea legata de spike-uri, este o combinatie de multe lucruri. Probabil voi vorbi la un moment dat despre asta.
Cat despre ipostaza cu orele suplimentare expusa de tine, pentru mine este simplu.
1. Ma ajuta la evolutia mea personala, la obiectivul meu strategic acele ore suplimentare ? Atunci le fac indiferent daca sunt platit sau nu.
2. Sa zicem ca nu ma ajuta la obiectivul meu personal. Am nevoie de bani ? Sunt platit la nivelul pe care eu il consider corect ? Daca da, le fac. Evident, la o rata mai mare decat tariful meu orar normal. Nu de alta, dar este este vorba despre a munci peste program, on top of what was agreed upon. De exemplu un x1.4-x2 ar fi rezonabil zic eu. Daca nu, mi-ar jigni atat competenta (altfel n-are nevoie de mine) cat si timpul personal. Daca managementul din companie jigneste, recomand ca din secunda doi sa cauti alt job. Nu de alta, dar sunt o groaza de companii misto. Altfel, asuma-ti ca este si vina ta.
3. Daca fac parte din management si in contractul meu de munca se specifica faptul ca trebuie sa fac ore suplimentare, atunci le fac. Daca nu fac parte din mangement si in contractul meu de munca scrie ca TREBUIE sa fac ore suplimentare, nu il semnez. Orele suplimentare pentru non-management ar trebui sa fie punctuale, in mod exceptional, negociate si APRECIATE ca atare. Timpul este de departe cea mai importanta resursa pe care ORICARE dintre noi o avem.
Buna seara,
Felicitari pentru noua varianta aleasa. Este mai intuitiva si cu un impact mult mai mare. Vad ca iti plac graficele, ele te ajuta sa extragi informatii relevante imediat. O idee de castig, poate, pe viitor. Pe mine ma intereseaza imobiliarele din alt oras decat Bucuresti. Si cred ca nu sunt singura. As plati pentru astfel de analize privind piata imobiliara din Brasov, de exemplu, prezent si perspective. Multumim pentru toate informatiile primite.
Buna Marilena. Merci mult pentru feedback
Salut Bogdan, de unde putem achizitiona pachetul Mentoring and Coaching START – 3 sedinte?
Merci
Buna Nick. Vor putea fi achizitionate de pe site-ul principal carutacubani. Practic cand intri pe carutacubani vei fi aruncat direct pe pagina speciala pentru black friday. Din pacate insa, a aparut o mica intarziere cu implementarea. Ar trebui sa fie gata in urmatoarele minute.