Sal’tare aventurierule. De prea multe ori am auzit cum se vehiculeaza ideea ca taxele din Romania sunt atat de mari incat … parca nici nu-ti mai vine sa muncesti.
Domnule CarutaCuBani, si nu-i asa ? Prea multe taxe! Vrem o tara ca-n afara! Antreprenorii sa fie stimulati financiar, nu sa li se dea in cap! De salariati ce sa mai zic!
Eh, exact despre acest lucru voi scrie astazi. Pune-ti centura de siguranta ca va urma o aventura ce te-ar putea da pe spate. Te voi voi bombarda cu o o cantitate industriala de grafice ce isi propun un singur lucru: sa faca o comparatie a taxelor din Romania cu celelalte state din Uniunea Europeana. Adica cu acele state din sintagma “vrem o tara ca-n afara”.
Table of Contents
Punere in scena
Subiectul taxelor este unul extrem de complex. Compararea lor intre mai multe state este o misiune exponential mai grea.
Domnule CarutaCuBani, nu inteleg, de ce ?
Gandeste-te ca modalitatile de taxare sunt diferite in fiecare tara. Apoi intervin exceptiile. Unii au paliere, altii rate fixe, altii exceptii la exceptii etc.
In acest articol am incercat sa aduc la un numitor comun cele mai cunoscute taxe, astfel incat sa comparam mere cu mere. La fiecare grafic voi mentiona ipotezele luate in calcul.
Taxa pe valuare adaugata (TVA)
Sa incepem cu una simpla pe care toata lumea o stie: TVA-ul. Desigur, cu totii stim ca in Romania TVA-ul standard este de 19%.
Astfel, fara sa o lungim aiurea, sa ne uitam direct la comparatia fata de celelalte state membre din UE.
Vedem cum Romania nu sta rau deloc cu 19%. Ba chiar suntem in top3 tari cu cel mai mic TVA. Practic doar Luxembourg si Malta sunt in fata noastra, in timp ce media UE este la 21.5%.
O idee interesanta ar fi sa ne uitam la evolutia TVA-ului standard din Romania vs media UE. Am vedea daca ne aflam si noi pe acelasi trend, sau nu.
Se observa ca daca pe UE a avut o tendinta de usoara crestere, in RO acesta a scazut. Nice.
Domnule CarutaCubani, de ce spui mereu TVA standard ? Ce inseamna acel standard ?
Excelenta intrebare aventurierule. Vezi tu, pana si la TVA este complicat de facut o comparatie completa. Nu de alta, dar foarte multe tari, inclusiv Romania, au si cote reduse de TVA pe diverse categorii.
De exemplu in Romania, avem 2 cote reduse:
- De 5% – pentru manuale, case cu anumite caracteristici, produse eco, traditionale etc
- De 9% – mancare, bautura, proteze etc
Ba mai mult, uneori poate fi evitat complet. Voi reveni aici, deci stai pe fir, caci voi prezenta un mini studiu de caz spre final.
Pentru scopul acestui articol insa ma voi opri aici cu comparatia TVA-ul si merg cu pasi rapizi spre urmatorul metric super interesant.
Impozit pe venit personal
Deoarece sistemele de taxare sunt foarte diferite de la tara la tara, ca sa putem compara mere cu mere, am luat in acest grafic impozitul pe venit personal din ultima transa a tuturor tarilor.
Si uite asa, putem acum sa ne delectam cu o comparatie frumoasa intre Romania si UE.
Domnule CarutaCuBani, vad bine ? Avem cel mai mic impozit pe venit personal din UE ???
Asa se pare aventurierule. Nu numai ca suntem in top 3, dar ne pozitional chiar pe primul loc.
Nu vrei sa stii ce “fericit” am fost la cateva luni de zile dupa ce m-am angajat in Belgia si am depasit pragul maxim de impozitare, observand cum orice marire imi este impozitata cu 50%. Si asta doar impozitul! Se mai adauga contributii sociale and shit. Geez, ma ia cu tremuriciul numai cand ma gandesc.
Propun sa mergem mai departe ca presimt cosmaruri la noapte daca mai stau mult depanand astfel de amintiri “din juniorat”. As vrea sa iti arat din nou evolutia de-a lungul timpului al acestui impozit: RO vs UE.
Wow…..
Ca bine zici aventurierule. Cred ca nu mai raman multe lucruri de zis asa ca purcedem la un alt metric simpatic.
Taxa implicita globala pe capital
Domnule CarutaCuBani, nu inteleg nimic…
OK, recunosc, trebuie sa fac niste clarificari aici. Dupa cum ziceam taxele sunt complexe si greu de comparat. Astfel, a fost inventat acest metric de taxa implicita, in cazul de fata pe capital pentru a aduce la un numitor comun taxele.
Sa o luam insa cu inceputul. Globala pe capital inseamna ca ia in calcul taxa pe:
- capitalul gospodariilor
- capitalul companiilor
- capitalul actiunilor
Partea de “rata taxei implicite” vine in ecuatie tocmai pentru ca tarile au norme diferite de taxare. Dupa cum ziceam, unele au taxare progresiva, altele exceptii, alocatii etc. Fara sa intru prea mult in detalii, aceasta rata de taxare implicita se uita la nivel agregat la conturile nationale ale fiecarei tari si masoara taxa potentiala de baza. Lucrurile sunt usor mai complexe, insa nu-ti bate capul cu asta. Ideea este ca rata taxei implicita ne permite sa comparam “aproape” mere cu mere, altfel comparatia fiind imposibila, sau oricum nerealista.
Bun, promit ca paragraful precedent a fost cel mai greu din tot articolul. Mergand mai departe, sa ne uitam cum sta Romania fata de UE in legatura cu aceasta taxa implicita globala pe capital.
Se pare ca ne place podiumul, caci suntem in top 3. Practic doar Lituania si Cipru avand taxe mai mici ca noi.
Dupa cum te-am obisnuit, ne vom uita si la evolutia in timp a acestei taxe implicite globale pe capital.
Din nou, o diferenta mare dintre RO si UE. Una care chiar s-a marit in timp.
Incep sa ma intreb unde sunt taxele alea mari din Romania….
Sa fie oare la taxa implicita pe veniturile companiilor ?
Taxa implicita pe veniturile companiilor
Atentie, vorbim iar de “tara implicita” pentru a compara mere cu mere. De data aceasta insa ne uitam strict la companii, mai exact la veniturile companiilor. Cine stie, poate aici vedem ca Romania taxeaza foarte mult.
Dupa cum se observa, desi nu mai suntem in top 3 tari cu cele mai mici taxe, tot ne aflam binisor sub medie.
Cat despre evolutie, observam pe graficul de mai jos, ca exceptand perioada 2010-2011, stam cam pe acelasi trend cu UE. Evident, sub medie.
Domnule CarutaCuBani, ai vorbit de impozit pe profit, pe venituri ale companiilor, pe venit al persoanelor fizice etc, dar cum ramane cu taxa pe munca cu tot cu contributiile sociale + cele ale angajatorului ?
Taxa implicita pe munca
Excelenta remarca aventurierule. Ajungem astfel la rata taxei implicite pe munca. Din nou subliniez faptul ca vorbim de taxa implicita pentru a compara mere cu mere.
Ceva emotii ? Pariuri ? Nimic ?
Domnule CarutaCuBani, cine mai are curaj sa parieze impotriva ta…?
Haha, good one aventurierule. Ca idee insa, aici nu este vorba despre o persoana anume. Mie imi place sa lucrez cu date. Datele spun mereu adevarul, dar gata, nu te mai tin in suspans.
Nu-i rau, nu-i asa aventurierule ? Desigur, nu suntem in top 3 tari cu cele mai mici taxe pe munca, dar cu siguranta suntem mult sub medie. Pozitia 7 nu-i rea deloc.
Apropo, aici au fost incluse si socialele si taxele din partea angajatului, cat si socialele si taxele din partea angajatorului.
Taxa pe proprietate
Multi romani sunt proprietari. De fapt la acest capitol ne aflam pe primul loc in UE. Astfel, consider ca este important sa ne uitam si la ce taxe pe proprietate avem in comparatie cu UE.
Din nou, deoarece comparatia este greu de facut, am luat urmatorul metric: taxa pe proprietate ca % din GDP.
Cred ca putem afirma cu usurinta ca suntem MULT sub media UE si aici.
Impozitul pe chirii
Ne continuam astfel aventura in incercarea de a gasi acele taxe mari din Romania si ne uitam la impozitul pe chirii. Poate aici avem mai mult “noroc”.
OK, nici aici n-am avut noroc. Cu 6% stam bine de tot.
Impozit la vanzare imobil
Daca ar fi sa ne uitam la impozitul la vanzare al unui imobil am vedea ca…
Avem fix 0%. OK, OK, in anumite conditii, desigur. Imobilul trebuie sa coste sub 450.000 RON, altfel se plateste 3% ce este peste. In fine, ideea este ca am luat un caz uzual. Altfel, si in celelalte tari din UE avem tot felul de exceptii.
Aproape ca nu mai stiu unde sa caut acele “taxe gigant” din Romania.
Domnule CarutaCuBani, ce zici de impozitul pe vanzare de actiuni ?
Impozit pe profit – vanzare de actiuni
Good point aventurierule, hai sa ne uitam si aici.
Mda, si aici suntem in top. Pe locul 2 dupa, dupa acele tari cu 0%.
OK, aici as avea 2 remarci.
- Stiu ca iti vine greu sa crezi, dar acest grafic dezavantajeaza Romania, in sensul ca pe fiecare tara (in afara de UK), am plotat impozitul minim, in multe tari fiind in trepte. Chiar si asa, Romania a reusit sa iasa pe podium…
- Sunt cateva tari cu impozit 0%. In realitate lucrurile sunt mai complexe, trebuind sa respecti anumite reguli ca sa nu fi impozitat. Dupa cum ziceam insa, am luat cel mai “negativ” caz pentru Romania si tot a iesit in top …
Mini studiu de caz
Cum stam aventurierule ? Mai ai impresia ca suntem cocolositi de taxe in Romania ? Parca ai alta perspectiva cand te uiti la cum stau lucrurile in UE, nu-i asa ?
Da chiar, cel putin din punct de vedere al taxelor, sustine statul Roman antreprenoriatul ? Lasand la o parte ca am vazut deja ca ne aflam aproape la orice categorie de taxa in topul celor mai netaxabile state din UE, ce-ai zice daca ti-as spune ca stam chiar mai bine de atat ?
Domnule CarutaCuBani, hai ca deja exagerezi….
Hai sa luam cazul lui Ionica, un tanar de 35 de ani cu experienta in corporatie care vrea sa-si deschida un start-up. Practic un side business pe langa job la care sa se dedice full time in 2-3 ani dupa ce a reusit sa-l increasca indeajuns incat sa produca mai mult decat salariul lui actual.
Sa ne uitam putin la costuri, respectiv taxe si impozite.
- Vreo 700 RON deschiderea firmei cu tot cu capitalul propriu, notar jurist, cont bancar etc.
- 300 RON / luna contabilul
- Sediu 0 RON ca-l pui pe “camera 1” din apartamentul propriu
- Impozit pe venit 3% – nu se pune angajat
- Impozit pe profit 0%
- TVA 0% – atat timp cat are venituri anuale sub 300.000 RON
- Impozit pe dividende 5%
- CASS 2.676 RON – daca a scos pe dividende mai mult de 12 salarii minime
Daca nici asta nu este definitia incurajarii micului antreprenor nu stiu ce sa mai zic.
Pe final
Imi pare rau sa observ ca romanii sunt in derapaj pe atat de multe domenii. Fie ca vorbim de finante personale, investitii, imobiliare, bursa, taxe si impozite etc.
Probabil pentru ca lipsesc elite adevarate. Profesionisti desavarsiti. Sau poate or exista, insa nu sunt promovati/e in mass media, acolo facandu-si aparitia peroane cu o pregatire cel putin indoielnica. Showmani cu forma fara fond.
Acesta a fost si unul din motivele principale pentru care am deschis acest blog, si mai recent canalul de youtube. Vreau sa stiu ca am pus umarul si la acest capitol in Romania. Vreau sa adorm linistit noaptea, stiind ca desi nu am cum sa ajung la milioane de romani, macar sunt citit, sau auzit de cateva zeci de mii.
De aceea stau acum treaz la 2 noaptea scriind acest articol dupa o zi plina de munca. Pentru ca am un vis. Sa pun pe roate formarea unei mase critice de romani prosperi, educati financiari, avand un mental puternic si o etica a muncii de invidiat.
Pentru cei interesati, am atasat si formatul video al acestui articol.
Daca vrei sa ramai la curent cu ce scriu pe acest blog, nu ezita sa te inscrii pe lista carutacubani folosind campurile de mai jos.
Inregistrare:
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este decizia ta ce faci cu ei.
Merci! Date prezentate de tine sunt OK pentru un om “normal”. Adica REZIDENTUL e ciuca bataii, pentru statul flamand in goana dupa bani. Pentru “capitalistul” modern e foarte diferit (vezi cum Trump in USA a platit doar 750 $/an in 5 ani si zero in ceilalti 10 ani).
Exemplu: Stai 2 luni in Cipru (deci esti rezident acolo pentru TOT anul) si in rest umbli haihui prin lume (ai grija nu mai mult de 6 luni/an in orice tara UE, etc). Si platesti ZERO impozit in lume (nimic in UE) pentru venituri SIMULTANE din: chirii sub 12K gbp/an din UK, plus CGT (captital gain tax) e nul sub 10K gbp/an, plus pensie din Austria sub 11K eur/an, plus Spania sub 7500 eur/an, plus 400 eur/an (2000 RON in RO), plus..
Ati prins idea, pentru detalii vezi *editat de CCB – am sters link-ul pentru ca da spre un program cu plata*
Nu fac reclama la nimic. Idea e ca UE are “back doors”, la fel ca si UK, USA etc.
Asa este, intotdeauna companiile, investitorii, freelancerii, independentii financiari etc vor fi avantajati. Si de ce sa nu se profite de aceste lucruri daca le exista ? 🙂
Ar fi interesant de combinat in acelasi grafic impozitul pe venitul personal cu taxa implicita pe munca pentru a rezulta costul procentual al angajatorului cu angajatii.
De cand mi s-a marit norma pe venit la PFA am optat la SRL.. conf. exemplului prezentat..
O asigurare privata buna (tiriac) cu conditii bune este 180 lei/luna (nu ti se inchide in fata cabinetu ca nu mai sunt fonduri) si un fond de pensie privat cat de cat acolo la NN ma costa 250 lei/luna. Ma bucur ca in romania se poate playi sanatatea retroactiv 6 luni in caz de un mare necaz.. si cu 3% impozit.. bat in casa fiecare serviciu de frizerie prestat.. nu inteleg colegii de breazla de ce nu vor sa faca la fel si platesc lunar pentru un minim pe economie in jur de 1000 lei si stau si cu morcov ca sa nu ii prinda cineva de patrunjel.. sa nu mai vb de faptul ca in caz de necaz nu raspunzi cu patrimoniu personal plus daca mai ai ceva diplome prin sertar mai poti presta si alte lucruri auxiliare de ocazie in aceasi firma.. gen livrari la glovo sau alti de genu daca tot se inchid frizeriile curand.. :)) ma bucur pt cei 8 ani de studii superioare facuti la vremea lor :)) ca sa pot fi un frizer cu barba sus.
Felicitari pentru pozitia in care ai ajuns 😉
Și pentru ca taxele și impozitele (chiar dacă nu sunt foarte mari) “mănâncă” din randamentul oricărui investitor, ar fi interesante niște hint-uri pentru ocolirea legala a acestora
Daca “toata lumea” ar stii “smecheriile legale”, atunci avocatii si consultantii financiari ar muri de foame. Plus ca daca se inghesuie toti la “pomana”, intzarca balaia (omori gasca cu oualele de aur). E ca la investitii: cand afla toti un pont secret… e prea tarziu, sau a crescut costul, si “facilitatea” este reptrasa de pe piata.
Asta e capitalismul in lume in anul 2020, legea junglei! Democratia nu il mai poate tine in frau.
Am vorbit si despre acest aspect cu mai multe ocazii 😉
Problema nu e a taxelor mici sau mari, problema este ca ele nu se colecteaza eficient si avem un sistem atat de inapoiat informatic ca un pentium 4 cu windows 98 inca se mai gaseste in anumite institutii ANAF tianand nu stiu ce situatie fiscala care nu poate fi mutata pe un nou sistem informatic.
Intr-adevar, insa acest subiect este unul diferit 🙂
Buna ziua,
Am o curiozitate de mult timp si poate imi explica cineva pregatit in acest domeniu, intrucat eu nu sunt economist. Daca eu cumpar o casa/masina din banii stransi din salariul meu net, deci dupa ce au fost deja impozitati, de ce trebuie sa platesc impozit si pe proprietatea cumparata? Cumva la fel mi se pare si TVA-ul. Nu am platit deja taxe pentru acei bani, pe care acum ii folosesc ca sa cumpar un produs?
Multumesc!
Capitalismul e bazat pe crestere CONTINUA, exponentiala. Nesustenabila pe o planeta cu resurse finite.
Lacomia lui e nemarginita! Statul/guvernul e parazitul (midle man) care distribuie profitul de la sclavi la aristocrati, dupa ce-si opreste si el o halca din papica. Cand 0.1% din capitalsiti detin 80% din toata bogatia planetara, atunci “statul” nu poate face decat sa imparta saracia 20% intre cei 99.9% ramasi.
Articolul prezintă multe informații in mod eronat și manipulator. De ex. la un salariu de 30.000 euro pe an, finlandezul mediu plătește vreo 24 %, pe când un român plătește, chiar și la sume mult mai mici, vreo 43% (brut minus net).
La fel, e greșita și interpretarea taxelor plătite la vânzarea unui imobil, procentul acela se referă doar la diferența dintre pretul cu care a fost achiziționat imobilul și cel cu care vinde.
Etc etc