fbpx

Cum sa construiesti o situatie financiara sanatoasa

Sal’tare aventurierule. Pregatit pentru o noua drumetie ?Bring it on!

De cand am lasant acest blog, am realizat doua lucruri mari si late.

  1. Sunt extrem de putine persoane interesate de educatie financiara.
  2. Multi din cei care ar fi interesati sunt directionati gresit.

Domnule CarutaCuBani, chiar atat de rau sa fie ?

Ai fi uimit cate persoane au impresia ca daca achizitioneaza o geanta cu 400 RON, redusa de la 500 RON, au economisit 100 RON. In realitate insa n-au economisit 100 RON, ci au cheltuit 400 RON. Este o diferenta colosala, pe care daca nu o intelegi ai de lucrat la nivel de mindset.

Si uite asa, in articolul de astazi vreau sa creionez un framework care sa te ghideze spre o situatie financiara sanatoasa.

Invata despre economisire

Stiu, stiu, numai la auzul cuvantului “economisire” si deja iti simti urechile zgariate. Din nefericire, oamenii au tendinta sa cheltuiasca mult prea mult!

Domnule CarutaCuBani, dar mie imi place sa cheltuiesc!

Ma bucur, dar eu voi fi nemilos si iti voi spune verde in fata ca fara abilitatea de a economisi bani, ai pierdut din start lupta. Nu vei ajunge niciodata la o situatie financiara sanatoasa.

Economisirea constanta, luna de luna, nu se realizeaza in mod miraculos, ci este rezultatul unui proces de planificare, bugetare si tinerea evidentei banilor care-ti intra si ies de pe carduri.

Tot plictisitor pare…

Hai sa-ti zic un secret. Poti sa fii un investitor mai bun decat Buffet, daca nu ai economii, deci ce sa investesti, nu te va ajuta cu nimic.

Invata despre finante si istoria finantelor, respectiv ciclurile ei

Nu stiu cum sa o spun altfel, dar pur si simplu trebuie! Pana la urma, nu este deloc folositor sa economisesti bani daca nu stii ce sa faci cu ei, respectiv in ce sa ii investesti.

Nu trebuie sa intri in detalii amanuntite, dar ar trebui sa stii care sunt intrumentele financiare disponibile in prezent pe piata, cum functioneaza si ce impact au asupra situatiei tale personale.

Odata ce le-ai invatat, te rog eu mult Mult MULT de tot (am zis mult ?) invata putina istorie financiara.

Ma va ajuta sa prevad urmatoarea criza ?

Bineinteles ca nu, insa cu siguranta vei stii cum sa reactionezi intr-o astfel de situatie.

Invata despre taxe

Recunosc ca pentru mine acest topic a fost cel mai plictisitor si enervant, dar tot am ajuns sa fiu un maestru al taxelor.

Odata ce stii ce ai putea face cu banii economisiti, trebuie sa cunosti exact si care-s taxele care ti se aplica pe diversele vehicule investitionale. Acest lucru te va ajuta sa iei cea mai buna decizie investitionala deoarece taxele, precum si comisioanele iti pot eroda extrem de mult profiturile.

Recunosc ca taxele sunt cele mai putin amuzante de studiat, in special pentru Europeni pentru ca fiecare tara are propriul sistem de taxare si indata ce te duci pe extern, lucrurile se complica.  Daca de exemplu cumperi o obligatiune, actiune, etf, fond etc din straintate, ar trebui sa stii cum esti taxat ca investitor strain pentru tara care domiciliaza acel instrument financiar. Aici acordurile intre tari joaca un rol esential, precum si jonglarea cu bursele ca sa treci prin tax heaven-uri.

Daca evolutia pietei nu o putem influenta, cu siguranta avem putere absoluta in alegerea vehiculelor financiare optime, cu comisioane respectiv taxe cat mai mici. Acest lucru se va vedea din plin in randamente.

Invata cum sa detectezi tepele financiare

Uneori capcanele financiare nu sunt atat de usor de reperat deoarece ele iau foarte multe forme. De multe ori aceste tepe financiare vin de la persoane sau institutii despre care intuitia noastra ne spune ca ar trebui sa avem incredere.

Acesti gremlini mancatori de bani (banii tai!) sunt extrem de experiementati si bine antrenati in arta disimularii. Vor arunca niste fraze aurite de genul “vei profita de puterea dobanzii compuse”, “vei avea o pensie mai mare”, “vei obtine randamente mai mari decat la depozite bancare” etc ca sa intareasca ideea ca ei stiu despre ce vorbesc, facandu-te pe tine sa te simti confortabil urmandu-le sfatul.

Dupa cum ziceam, o teapa financiara poate veni atat de la o institutie mare, dar din pacate si de la persoane individuale, “consultati financiari” sau bloggeri de finante personale. Este un subiect sensibil…

Cunoaste-ti profilul

Ar trebui, fara nicio indoiala sa-ti cunosti profilul de risc. Spus intr-o maniera mai generala, ar trebui sa te cunosti pe tine. Daca investesti in actiuni nu ar trebui sa te mire faptul ca din cand in cand portofoliul tau va scadea ca valoare. Trebuie sa fii constient de ce scadere procentuala a portofoliului tau poti digera in timpul acestor ferestre de timp chiar daca stii ca in viitor valoarea lui va creste din nou.

Investitiile trebuie sa fie de lunga durata, iar daca nu esti constient de profilul tau de risc, ai sanse mari ca acest plan de lunga durata sa se transforme in cenusa datorita reactiilor tale din timpul evenimentelor de scurta durata.

Investeste

Ultimul pas este in mod evident sa pasesti in lumea minunata a investitiilor. Stiu ca este mult de invatat, dar un lucru iti pot garanta: vei avea parte de o aventura palpitanta! Cu cat vei invata mai mult, cu atat mai prins vei fi.

Citind doar cateva ore pe saptamana, in ritmul tau, vei ajunge de la 0 la erou in doar cateva luni. In ziua de azi acest proces este extrem de simplificat datorita blog-urilor care ofera informatii practice concentrate.

Observatie

Trebuie sa recunosc ca sunt absolut socat cum oamenii isi dedica atat de mult timp studiilor formale, dar nu sunt dispusi sa aloce cateva ore pe saptamana timp de cateva luni sa invete cum sa isi manage-uiasca banii. Nu mai zic de cantitatea gargantuana de ore petrecute la munca pentru, culmea, bani. Bani cu care apoi nu stiu ce sa faca.

Putem da vina pe societate, pe sistemul educational, pe familie sau prieteni pentru lipsa educatiei financiare, dar nu vom rezolva absolut nimic. Noi aventurierule, ne luam viata in propriile maini and we deal with this shit ourselves! Aceasta comunitate nu este formata din plangaciosi ce dau vina pe toti cei din jurul lor. Noi reprezentam acele persoane care nu stau cu mainile in buzunar, suntem niste bad-ass care vor reusi orice ar fi, educandu-ne si inconjurandu-ne de alte persoane la fel de motivate!

Apropo, impreuna cu Valentin, tocmai ce am lansat saptamana aceasta MoneySmart, un curs complet de educatie financiara care te invata cum sa nu iti mai vinzi timpul pentru bani, ci sa ii faci sa lucreze ei pentru tine!

In cele 72 de video-uri MoneySmart vei fi ghidat/a cu ajutorul a 13 tool-uri / fise de lucru pas cu pas de la momentul 0 pana la varful piramidei financiare: independenta financiara. De la zerou la erou.

Iti vei identifica credintele limitative, ca mai apoi sa le demontezi si sa le transformi in credinte pozitive. De asemenea vei invata cum sa-ti optimizezi cheltuielile, cum sa-ti platesti eficient datoriile, cum sa-ti cresti veniturile, cum sa iti investesti banii, respectiv cum sa iti gestionezi banii eficient in familie.

Tinand cont ca acest curs abia a fost lansat, pana duminica si doar pana duminica 24 Ianuarie 2021 (adica astazi), va fi la reducere de pana la 61%. Tinand cont de pretul mic pentru VIP de acum, ti-l recomand cu caldura pe acesta pentru a avea acces la grupul privat TRUE FIRE.

Ca sa iti faci o idee de profunzimea acestui curs, am facut publice 2 video-uri pe care le poti viziona direct de pe pagina de landing page a cursului. Trebuie doar sa dai click pe ele, fara niciun login, fara inregistrare etc.

Pot spune fara nicio retinere ca acest curs complet de educatie financiara tocmai a creat o noua liga superioara in materie de educatie financiara in Romania. Enjoy.

MoneySmart

Daca vrei sa ramai la curent cu ce scriu pe acest blog, nu ezita sa te inscrii pe lista carutacubani folosind campurile de mai jos.

Inregistrare:

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este decizia ta ce faci cu ei.

27 thoughts on “Cum sa construiesti o situatie financiara sanatoasa”

  1. Din pacate, marea majoritate a oamenilor se blocheaza chiar la primul pas. Cei ce trec de el au de-a face cu destul de multi de “invata” care sunt greu de digerat pentru omul obisnuit, care spera ca a terminat invatatul la finalul liceului/facultatii.

    Pentru mine, chiar daca suna a cliseu, ma bucura chiar procesul in sine de invatare/investitii pentru ca, fiind pe termen lung, rezultatele notabile se vor vedea abia peste niste ani, sper eu sub 20.

    1. Exact, multi se blocheaza la economisire din pacate.

      Felicitari pentru ca te bucura procesul in sine de invatat 😉

  2. Man, you rock. Avem nevoie de cat mai multi asemenea profesionisti in finante, care sa împărtășească asemenea informații.

    1. Salut Bogdan, mersi pentru articol. Ai scris ca e important sa cunoastem istorie finaciara. Poti sa fii mai specific? Poti recomanda o carte anume, niste articole? Sau e de ajuns sa fim constienti de faptul ca recesinuile si corectiile sunt ciclice?

  3. Wow, multumesc de apreciere!
    As adauga indemnul de a actiona conform unui plan – perfectibil, evoluand in functie de propria evolutie, dar care musai sa existe si sa fie scris undeva. Te ajuta sa ai o imagine generala, pentru ca tocmai pe aceasta o pierdem de multe ori, cu 100 de lucruri de facut in fiecare zi (exagerez un pic, evident).

  4. Pt mine disciplina face diferenta, desi nu sunt atat de riguroasa ca si tine 🙂 . Cu disciplina am mers inainte cu economisitul si in perioadele cand nu avui un scop +plan in sine (a aparut si scopul ala dupa un timp 😀 ) .

    Din experienta, e f. simplu sa cheltui toti banii munciti si altii nemunciti. In ziua cand am descoperit acel: “I have enough” m-am trezit ca aveam 2 credite …si asa am ajuns pe blogul economisim.info (in 2013, cred ).

  5. Felicitari, un articol foarte bun, de fapt intreg continutul blogului este la un nivel inalt.
    Ca o persoana care a descoperit (de curand 🙂 puterea economisirii, caut acum sa pun acei banuti la treaba, deci astept cu nerabdare articolele si video-urile tale despre posibilitatile de investitii ale rezidentilor din Romania. Succes in continuare!

  6. Super articol,multumesc domnule,,Caruta cu bani”,eu am devenit abia acum interesata de economisire si investitii,cam tarziu dar pana la urma niciodata nu e prea tarziu,doar ca nu prea stralucesc la calcule si de investitii nu stiu nimic,oare am vreo sansa sa invat sa ma descurc ?si in cazul meu cu ce ar trebui sa incep?

    1. Felicitari pentru ca ai inceput sa realizezi ca este important sa iti administrezi corect banii. In primul rand incepe prin a controla banii care-ti ies/respectiv intra in cont. Fa-ti un buget lunar/anual astfel incat sa pui si ceva deoparte. Inainte sa te apuci de investitii, trebuie de asemenea sa ai un fond de urgenta strans si pus deoparte.

  7. Buna Bogdan,
    Pls un feedback legat de faptul ca Degiro garanteaza 20.000 de euro in caz de “ necesitate” in schimb Interactive Broker 500.000 USD.
    Este o alternativa buna IB vs Degiro din punct de vedere costuri ( IB accepta conturi din Romania)? Multumesc anticipat.

    1. Salut MihaiB. Da IB este o alternativa si accepta conturi de la rezidenti romani, insa IB este de departe cel mai complex. Doar partea de comisioane si iti garantez ca iti va lua ore bune sa le intelegi 🙂 In general nu se recomanda incepatorilor. Iti poti face in schimb cont demo daca vrei sa te familiarizezi.

      Pe partea de securitate este o discutie foarte lunga caci degiro de exemplu are mai multe tipuri de conturi. In plus trebuie inteles parcursul banilor pe fiecare etapa. La un moment dat voi scrie si despre asta.

      1. Multumesc pt feedback.
        Acesta este si motivul pt care am intrebat. Am inteles cu certitudine ca IB taxeaza 10 euro pe luna minim indiferent de tranzactii dar restul costurilor nu imi sunt clare.
        🤯

  8. Din păcate multi din oameni ( nu numai romani, dar in special) au mentalitatea ca nimeni nu poate stii ceea ce este mai bine pentru ei sa faca cu banii lor. Pare absurda explicatia, dar din ce am observat pana acum la oamenii din jur meu este destul de adevărata. Felicitări Domnul CarutaCuBani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.