Sal’tare aventurierule. Astazi iti voi arata cum poti deveni si tu bogat. Gata cu invidia, sau cu visele inutile si exagerat de umede la bani. A venit timpul sa te pui cu picioarele pe pamant si sa inveti pe bune cum se fac banii adevarati.
Table of Contents
A fi, sau a nu fi
De unde stiu ca vei ajunge bogat daca vei implementa metodele pe care urmeaza sa le prezint ? Pentru ca le-am aplicat chiar eu personal, ajungand sa-mi cresc veniturile de peste 53 de ori in 8 ani de zile, devenind independent financiar in 187 de tari din 195 total.
Deh, mai am un pic pana sa ajung independent financiar si in tari precum Monaco, stai pe aproape si o sa prinzi si momentul acesta.
Revenind, doar nu crezi ca oamenii bogati au ajuns sa aiba multi bani din intamplare ? In realitate, ei au in spate o strategie bine pusa la punct care se bazeaza pe un framework, sau cadru, ca sa mentinem un limbaj mioritic.
Pastrand acelasi ton, daca ai impresia ca vei fi plin de bani a 2-a zi dupa ce citesti acest articol, atunci cu siguranta vei fi dezamagit si nu e pentru tine. Ca sa ajungi de la zerou la erou in materie de bogatie, estimez ca iti trebuie undeva la 7-10 ani de zile.
Dobanda compusa
Sa intram in paine zic si sa-ti prezint de departe cel mai important element pe care-l poti si tu folosi pentru a ajunge sefu la bani, cum se zicea pe vremuri prin cartier.
Daca ai citit 2-3 randuri despre educatie financiara, cu siguranta ai dat peste conceptul de dobanda compusa. Pe scurt, efectul acesteia creste exponential, referindu-se de fapt la cum dobanda produce in timp dobanda la dobanda, la dobanda, si asa mai departe.
De exemplu daca investesti 10.000 de LEI,la o dobanda anuala de 10%, in primul an vei fi facut 1.000 de LEI doar din dobanda. In anul 2 vei fi facut 10% din 11.000 de lei, adica 1.100 LEI. Pe repede inainte in anul 15, unde vei fi facut doar din dobanda si doar in acel an de gratie 15: 3.797 LEI. Dobanda totala pe toti anii fiind de 31.772 LEI. Totul datorita dobanzii compuse.
Dar stii ce este si mai tare de atat ? Care este secretul numarul unu al oamenilor care au ajuns sa aiba bani de-i invart cu macaraua ? Efectul dobanzii compuse aplicat cunostintelor si abilitatilor.
Efectul de compunere al albilitatilor
Stiai ca exponentialitatea efectului dobanzii compuse este mai mare, sau mai mica in functie de abilitate ? Oamenii bogati au identificat acele abilitati si cunostinte care ofera cel mai mare efect de exponentialitate, alegand sa se concentreze pe acestea din urma.
Avem in principiu doua tipuri de abilitati: specifice, respectiv generice.
Abilitati specifice
Daca ne referim la cele specifice, acestea sunt acele cunostinte tehnice sau functionale de care avem nevoie pentru a ne indeplini sarcinile de zi cu zi de la serviciu. De exemplu daca lucrezi in IT: programarea. Daca esti finantist: economia si asa mai departe.
Problema cu aceste abilitati specifice este ca au o exponentialitate foarte limitata. De exemplu, in momentul in care ajungi un programator excelent, acea abilitate de a programa nu te ajuta sa iti poti schimba domeniul, sau sa scalezi veniturile. Exponentialitatea va putea fi aplicata doar in nisa ta curenta.
Abilitati generice
Pe de alta parte, avem abilitatile pe care eu personal le numesc generice. Acestea sunt reprezentate de acele abilitati ce pot fi utilizate in orice domeniu. De exemplu negocierea. Odata ce ai invatat de negociezi, o poti face atat la munca, cat si in viata personala. Atat cu un inginer cat si cu un finantist. Un alt exemplu: comunicarea. In momentul in care ai invatat sa comunici eficient, o poti face cu oricine si in orice domeniu.
Dupa cum vezi, aceste abilitati generice, au un efect de exponentialitate mult mai mare fata de cele specifice. Ele transcend orice domeniu, ajung sa fii capabil sa te folosesti in prezent de toata experienta din trecut. Forta, marimea si viteza bulgarelui de zapada creat vor fi pur si simplu ametitoare.
Status quo
Din pacate, insa, majoritatea se concentreaza mult prea mult pe cele specifice, pentru ca acestea au intr-adevar un efect imediat. Sunt foarte vizibile. De exemplu ai invatat programare mai bine, esti mai eficient ? Imediat iti creste salariul cu 20-30%. Reversul medaliei insa este unul devastator daca vrei sa ajungi sa faci multi bani, si anume limita lor joasa pana unde pot alerga in pasi exponentiali.
De altfel, uite-te la cei care au ajuns in top pe domeniile lor. Vei observa ca nu sunt neaparat cei mai buni pe industriile lor specifice. Un director in IT nu va fi cel mai bun programator. CEO ul unei banci nu este cel mai bun bancher, iar un executiv din industria auto, cu siguranta nu este cel mai bun inginer.
Cu toate acestea, fii convins ca si-au slefuit pana la diamant abilitatile lor generice.
Dar stii ce ? Exponentialitatea abilitatilor generice nu este singurul lor avantaj. Gandeste-te putin, si te rog sa ai mintea deschisa si sa fii pragmatic. Nu de alta, dar ce urmeaza sa-ti zic in secundele urmatoare, s-ar putea sa te loveasca direct la radacina, eventual chiar in orgoliu.
Abilitatea generica si valoarea ei
Valoarea adaugata cea mai mare, nu va sta niciodata in abilitati tehnice. Ce preferi sa ai ? Cel mai bun produs din lume, dar pe care nu reusesti sa-l vinzi indeajuns de mult ? Sau sa ai un produs mediu, ideal usor peste mediu, dar care vinde de rupe ?
Nu stiu daca ti-ai dat seama ce tocmai te-am intrebat ? Daca am fi obligati sa alegem, din perspectiva angajator – angajat, tocmai ti-am pus pe masa urmatoarea dilema: avem nevoie de cei mai buni ingineri, sau cei mai buni vanzatori ? Cine sunt mai importanti la galeata cu bani ? Cine isi baga mana pana la cot in cosul cu verzisori ? Inginerul care a gasit o functionalitate geniala, sau care a redus costurile productiei cu 20%, care a eficientizat procese ? Sau cel care prin abilitatile lui generice a crescut vanzarile de-a rupt, a gasit clienti noi, a descoperit o noua piata, a deschis o noua linie de business ? Sunt convins ca iti poti raspunde corect singur la aceste inrebari atat timp cat esti sincer si obiectiv.
Desigur, niciodata nu ti se va spune acest lucru la munca, in mediul corporatist de exemplu. Nu de alta, dar i-ar demoraliza in mod evident pe toti, sau ma rog pe majoritatea. Cei care au inteles insa aceste lucruri, sunt si cei care ajung departe, fie ca angajat, ca freelancer, sau ca antreprenor.
Cazul meu personal
Daca inca nu esti convins de puterea abilitatilor generice, vreau sa-ti prezint cazul meu personal. Evolutia mea in materie de venituri, bazandu-ma exact pe ceea ce am prezentat pana acum in acest articol.
Pe graficul de mai jos observi veniturile mele lunare de la inceputul carierei pana astazi. In primul an si jumatate observi o linie dreapta, moarta adica veniturile constante. Practic salariul.
Acea linie dreapta, nu inseamna ca eu stateam cu mainile in buzunar, prestand doar 8 ore pe zi. Nu, in acel timp, mi-am concentrat eforturile pe crearea si slefuirea abilitatilor generice.
Ce se intampla mai apoi insa este absolut fantastic. Se vede clar ca vaca pe grafic cum cu timpul incep sa apara varfuri din ce in ce mai mari si din ce in ce mai dese. Ba mai mult, stiu ca este greu sa iti dai seama fara sa cunosti istoria din spatele graficului, insa in ultimii ani acele varfuri au devenit atat de dese, incat au format linii constante.
Dupa cum vezi insa, ultimile varfuri sunt de zeci de ori mai mari decat primele. Asa am ajuns ca prin exponentialitatea abilitatilor generice, sa generez astazi in mai putin de o luna, cat generam acum 8 ani de zile in 4 ani intregi de munca.
Si asta nu este totul!
Stii care-i o alta frumusete absolut mirobolanta a abilitatilor generice ? Imi poti lua toata averea, imi poti interzice sa mai activez in industria mea, cu toate acestea eu voi ajunge sa generez o gramada de bani din secunda doi, din orice altceva. De ce ? Pentru ca ma bazez pe abilitati generice, nu cele specifice. Deci in niciun caz nu va trebui sa o iau din nou de la zero. Baza de pe care as porni este deja foarte sus prin definitie.
De aceea, pe orice om bogat de succes ai pune mana si l-ai arunca in strada, ar deveni inapoi bogat cat ai zice peste. Unii zic ca tine de mindset. Secretul adevarat insa sta in abilitati generice pe care ti le-ai slefuit pana la diamant.
P.S.Daca vrei sa vezi si varianta video a acestui articol, te invit sa o faci pe youtube in video-ul de mai jos.
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Daca vrei sa ramai la curent cu ce scriu pe acest blog, dar si cu noutatile pe care ti le pregatesc si care vor aparea in curand, nu ezita sa te inscrii folosind campurile de mai jos.
Inregistrare:
Salut Bogdan, foarte bun articolul! Asta nu este o surpriza, e o constanta.
Bogdan am o intrebare: Poti sa ne spui si noia, celor care te urmarim, cum ai facut sa iti dezvolti abilitatile generale. Ce ai citit, ce video-uri, cursuri ai urmarit? Asta sa avem si noi de unde sa incepem.
P.S. Stiu ca nu poti sa dai rezeta exacta si stiu ca ce a functinat la tine poate sa nu functioneze la altcineva.
Ma gandesc la o “harta”
Multumesc!
Cu mult respect si admiratie,
Danut
Merci pentru apreciere Danut.
Da, lucrez la aceasta “harta”. Sper sa o termin undeva in Martie 😉
Buna, a aparut harta intre timp?
Felicitari!
Sanatate si spor in toate!
Merci Sorin. La fel si tie 😉
Foarte bun articolul. De altfel, daca nu ma insel, in cursul Money Smart ai detaliat mai mult. Oricum, felicitari si multumiri pentru ajutorul dat.
Merci Adrian, Da, am atins putin mai mult subiectul in Money Smart 😉
Multumim pentru articol! Neavand o “meserie de baza” , o abilitate specifica, pana acum am lucrat folosind mai mult abilitatile generice, dar nu e ca excelez. Sunt o persoana destul de introvertita si networkingul sau vorbitul in public imi creeaza destule probleme si ma demoralizeaza. De multa vreme cochetez cu idea de a invata ceva specific, dar uite ca articolul tau imi zice contrariul. Ai vrun sfat pentru persoanele introvertite , gen cum sa ia taurul de coarne?
Atunci cand credeam toate prostiile si nu mai intelegeam absolut nimic, a venit de nicaieri acest articol ca un dus rece. Imi plac dusurile reci chiar daca medicii imi interzic cu desavarșire asta. Bravo,bafta si lipsa de ghinion. Ai un nou subscriber in lista.
Respect!