fbpx

Corporatist de tinichea, sau superstar ?

Sal’tare aventurierule. Acest articol este dedicat coporatistilor ambitiosi si tineri, pana in 40 si ceva de ani, care considera ca merita mai mult, financiar vorbind.

Dorinta vs. actiune

Esti corporatist si vrei mai mult ? Castigi 1-3 mii de coco lunar , dar consideri ca meriti mult mai mult ? Respiri si mananci ambitie ?

Spune-mi ce ai facut in ultimile 2 saptamani si iti voi spune ce sanse de reusita ai. Dupa cum stim, in ultimile zile majoritatea am stat acasa, unii muncind remote, altii fiind in somaj tehnic.

Domnule CarutaCuBani, eu personal muncesc remote.

Foarte bine aventurierule. Atunci trebuie sa stii ca acesta este de departe cel mai bun moment in care tu poti sa iei fata tuturor. Acum este sansa ta de a-ti croi drumul spre superstar! Ia zi, ce ai facut in aceste 2 saptamani cu atat timp liber la activ ?

Domnule CarutaCuBani, nu ti-am zis ? Am lucrat remote. Crezi ca daca stau acasa nu lucrez ? Companiile nu ma platesc degeaba.

Nu ai inteles aventurierule, hai sa fiu mai clar. Stand acasa nu mai pierzi timpul cu imbracatul office, spalat o groaza de haine, aranjat, drum acasa-munca si inapoi etc. Cu alte cuvine ai o groaza de timp aditional la dispozitie. 

In plus nu e ca si cum te poti duce afara dupa munca prin pub-uri, mall-uri, city break-uri, sau …orice. Trebuie sa stai in acasa. Ce ai facut in acest timp ?

Domnule CarutaCuBani, ce sa fac, m-am uitat pe netflix, am dormit mai mult, citesc tot timpul presa etc. Incerc sa ma relaxez si sa-mi revin din toata treaba cu pandemia asta. Apropo, stiai ca a aparut un nou serial “La casa de pa…

Geez…nu ma intereseaza ce seriale au aparut! Acum crezi ca-i vremea de vazut seriale, citit presa ca ametitul si dormit mai mult ? Revino-ti! Esti un corporatist tanar si ambitios care vrea mai mult! 

Placerea – intre prezent si viitor

Nu toti vrem sa avem un corp bine facut ?

Domnule CarutaCuBani, ai luat-o pe aratura…

Rabdarica aventurierule. Repet, nu toti vrem sa avem un abdoment plat de exemplu ? Six pack cum zic englezii. Sau tableta de ciocolata cum zic francezii, eu preferand acest termen (deh sunt un fan al ciocolatei, declarat si stampilat)

Si totusi, daca toti vrem, de ce nu-l avem ? Simplu, pentru ca nu suntem in stare sa ramanem consecventi si sa mancam sanatos timp de 1 an de zile, presarand si cateva activitati sportive printre altele. Toate acestea desi stim ca ar fi benefic pentru noi.

Natura ne-a inzestrat cu o capacitate extraordinara: abilitatea de a avea viziune, de a ne putea imagina un viitor. Ca sa ne ajute chiar si mai mult, ne-a dat a doua arma imbatabila: placerea.

Faptul ca putem sa ne imaginam ceva in viitor si sa corelam acel lucru cu placerea a dus mereu la inovatie, evolutie, trecand de la cavemen la ceea ce suntem astazi.

Dar placerea poate fi si perversa, caci ea se manifesta si in actiunile imediate, adica in prezent. De fapt, in special in ziua de azi, doar o mana de oameni sunt capabili sa utilizeze placerea in relatie cu viitorul in detrimentul prezentului.

Placerea si prezentul

Ai facut vreodata sport ?

Domnule CarutaCuBani, desigur …

Si nu-i asa ca de fiecare data cand vrei sa te apuci de sport n-ai niciun chef ?

Asa e…

Si nu-i asa ca de fiecare data dupa ce ai terminat de facut sport te simti extraordinar ?

Exact!

Ei aventurierule, observi ce perversa este placerea ? Este cu noi potential si in prezent (procrastinare), dar si in viitor. Cu toate ca stii clar ca te vei simti mult mai bine dupa ce faci sport, caci ai facut asta de sute de ori, tot ai o retinere puternica inainte sa te apuci si in mod ironic iti provoaca placere (temporara si daunatoare) ideea de a nu te duce la sport.

Acum gandeste-te la societatea in care traim. Avem parte de placere in prezent la secunda.

Vrei shaorma, pizza, sau orice mancare ? Doar ridici mana (ca oricum smartphone-ul a devenit o extensie a corpului uman deja) si ai comandat. Daca Doamne fereste comanda vine in mai mult de 30 de minute deja e tragedie si ai ce povesti la nepoti, cum a trebuit tu sa astepti “secole” dupa mancarea comandata.

Vrei gagica / gagic ? Stanga-dreapta de pe canapea pe Tinder si in 5 minute esti vedeta. 

In ziua de astazi suntem hraniti cu placere la plic instant. Problema cu placerea din prezent este ca te face sa ajungi intr-o stare de complezenta, de lipsa de inspiratie, de letargie. Cu alte cuvinte pui creativitatea intr-o stare de coma. Americanii au un cuvand superb: numb. 

Placerea si viitorul

Dar placerea poate fi folosita si in relatie cu viitorul, folosindu-ne de super-puterea de a ne putea proiecta in timp.

Aceasta abilitate este o componenta a inteligentei emotionale si se exerseaza exact ca un muschi, devenind cu timpul din ce in ce mai buni la acest lucru, ajungand in final sa fie instinctual.

Folosind placerea in viitor ajungi sa iei cele mai bune decizii. De exemplu

  • Mananci sanatos ca sa traiesti cat mai mult
  • Faci sport ca sa nu ai un corp supra ponderal
  • Inveti un nou skill chiar daca-i greu, pentru ca te va pune pe o pozitie superioara in viitor.
  • Lucrezi in fiecare zi 2-3 ore dupa munca la proiectele tale personale ca in viitor sa poti avea propria firma.
  • etc

Actiune

Repet, ce ai facut in aceste 2 saptamani de “arestat la domiciliu” ?

Domnule CarutaCuBani, acum imi e si rusine sa mai zic…

Vezi aventurierule ? Spune-mi ce faci cu timpul liber, ca sa iti spun daca o sa ai succes sau nu.

In plus, cu aceasta pandemie a venit momentul ideal sa sari etape, pe toate planurile. Acum majoritatea este speriata, ingrijorata, poate chiar panicata.

News flash: tu traiesti, muncesti si castigi raportat la aceasta majoritate. Este momentul ideal ca tu sa incepi sa inveti un nou skill, sa devii mai bun. Acum se fac planurile, strategiile etc. Acum efortul depus are eficienta maxima caci majoritatea merge cu viteza melcului.

Gandeste-te ce skill-uri:

  1. iti lipsesc
  2. se completeaza profilului tau
  3. aduc cea mai mare valoare companiei la care lucrezi 

Apoi go for it cu capul inainte! Si mai lasa La casa de papel ca serialul va fi tot acolo si in 2-3 ani, cand tu vei fi pe o pozitie de superstar.

Sau poate ai spirit de antreprenor, nu intraprenor. Atunci este momentul ideal sa lucrezi mult mai mult la proiectele tale de suflet.

Incepe acum si fa-o constant. Nu vei vedea rezultatele dupa 1-2 luni, dar iti garantez ca in 1-2-3 ani vei deveni un superstar, iar in acel moment banii nu vor mai fi altceva decat niste cifre, o statistica intr-un sheet salvat printr-un folder prafuit uitat undeva prin laptop. Vei crea o inertie de neoprit, inertia succesului, cea a superstar-ului.

Pe final

Daca iti spuneai cumva in trecut ca ai face una, alta, dar esti prea obosit, nu ai timp etc, sper ca aceasta pandemie ti-a dat indeajuns de multe palme astfel incat sa realizezi ca nu lipsa timpului este problema.

Problema adevarata este faptul ca nu esti capabil sa utilizezi corect cele 2 super-puteri pe care mama natura ni le-a dat tuturor: placere si viziune.

Ai cazut in capcana placerilor de moment ? Acum ca stii, pune mana pe munca. E timpul de tras la jug si de transpirat, nu de relaxare si facut masaje.

In aceasta perioada, cu oricine vorbesti sau orice citesti si are legatura cu banii, dai numai peste ideea ca acum clar nu-i momentul de facut bani. Geez… nimic mai gresit. ACUM se fac banii. Acum ai sansa sa recuperezi. Ori direct, in prezent, daca esti deja pregatit,  ori construindu-ti drumul pentru viitor.

Oportunitatea este in fata ta, iar eu tocmai ti-am desenat-o si incercuit-o cu bold.

Scena este a ta.

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

 

19 thoughts on “Corporatist de tinichea, sau superstar ?”

  1. Buna ziua!
    Va rog frumos, daca aveti timpul si placerea, scrieti si un articol despre situatia actuala de pe bursa, toate vestile rele din piata, rata somajului, nr de inbolnaviri, deficitele bugetare excesive etc si bursa tot creste.. poate ne spuneti o parere personala.
    Va multumesc

    1. La ce bun sa discutam aici despre vestile rele din piata, rata somajului, nr de inbolnaviri, deficitele bugetare excesive etc? Oricum tot restul publicatiilor tot despre asta scriu …

  2. Genial! Atat.

    P.S.: Domnul CarutacuBani cum isi petrece timpul extra la domiciliu? Ce proiecte si strategii schiteaza? 🙂

  3. Omule, absolut genial! Sunt curios cat timp (in plus) aloci acum invatarii unui skill nou. BTW, GG cu cele 8 kg date jos, la cat mai multe:)

  4. Domnule Caruta cu bani, aveti ceva sfaturi si pentru cei care au copii? Eu sunt una dintre fericitii care lucreaza in perioada asta. In acelasi timp am si copil (de 1 an). Ca sa fac fata cerintelor de la lucru cu un bebe 24/24, lucrez ziua, cand doarme si seara pana in noapte. M-a cam ajuns oboseala. Mentionez ca sunt consultant in project management si am inceput de 6 saptamani sa lucrez pt o multinationala.

    1. Buna Elena. In primul rand felicitari pentru ca esti mamica + integrata in piata fortei de munca. Acum vor fi intr-adevar cele mai grele momente. Eu sunt un sustinator convins al femeilor pe piata fortei de munca, in special in pozitii cat mai importante. La fel este si Sheryl Sandberg, COO-ul Facebook-ului. Daca simti lipsa unei motivatii, iti recomand cartea Lean In scrisa de ea 😉

      P.S. dupa numele de familie s-ar putea sa te stiu din timpul facultatii in BXL 🙂

  5. Faceti o rugaciune! Bucurati-va de viata si de prezent! Alergatul dupa orice va oboseste, este un moment de a reflecta, ce folos sa castigi lumea toata….

    1. Desigur, fac si acest lucru. De altfel il fac mereu. Nu a trebuit sa vina pandemia ca sa imi arate ca trebuie sa avem si momente pentru a reflecta

  6. Ma bucur ca vor fi tinere vlastare / superstaruri (manate de urcarea furibunda a alunecoasei scari corporatiste) care sa sustina sistemul muribund de asistenta sociala (my pension? yami-yam).
    Francezul Thomas Piketty stie el ce zice ca acum e epoca capitalului, nu a muncii.
    dar neaos mioritic suna asa: munca- bratara de aur, deci s-o dam saracilor.. sa fie si ei “bogati in aur”. Vai, inclusiv aurul nu mai e standard de garantare pentru fiat mmoney. De ce suntem inca condusi politic de baby-boomeri sau bolnavi mintali?
    Am iesit de mult din “Plato cave”, asa ca sunt in faza de decompresie (pre-retirement). Si nu cunosc ce e aia tinder, twiter, face-buci, shaorma (e prea intuneric in pestera si nu pot sa mai bag capul inapoi).

  7. articol slab. Tocmai am pierdut 10 minute pretioase citind, niste chestii de gaga. Mi se pare ciudat cum acesti “super oameni” wanna be (corporatei romani) au nevoie de sfaturi de genu, time is money, saracii se uita la netflix in vremurile grele, in timp ce bogatii investesc, si alte lozinci de genu.
    Va pun eu o intrebare, ce se va intampla cand acesti corporatei vor avea lefurile taiate, somaj tehnic, disponibilizari. (cautati stiri despre taieri salariale temporare la TSLA)? Se va duce draq aceasta “clasa de mijloc” artificiala?
    Sanatate si numa bine!

    1. Iti dai seama ca dupa cele 10 minute pierdute, ai mai petrecut alte 5 sa scrii un comment ? Asta spune multe 🙂

  8. Mi-a placut articolul, dar cred ca este putin dus la extrem.
    Citeam mai sus un comentariu despre faptul ca este momentul sa reflectam.
    Eu cred ca trebuie sa existe fix o balanta intre aceste doua lucruri: cel descris in articol, precum si relaxare si mai multa atentie la nevoile noastre (alea pe care de obicei le ignoram din inertie).
    Eu am inceput carantina fix pe modul descris in articol, cu push sa invat chestii noi, cu postits scrise si to do lists, cu challenge uri zilnice si multa presiune. Apoi mi-a bubuit anxietatea de la atata presiune si mi-am dat seama ca nu e sustenabil.
    Cum ziceam, echilibru.
    Casa de papel, da, e in regula. La fel ca orice alt film care ne stimuleaza emotiile (asa cum obisnuiesc oamenii sa o faca, atunci cand nu suntem distantati social).
    Nu degeaba ne propun psihologii sa fim ingaduitori si atenti la nevoile noastre (e indicat mereu, dar acum mai mult ca oricand). Si, ca sa intelegem, prin ingaduitor nu ma refer la vegetat la seriale toata ziua si mancat o data pe ora, dar articolul nu prea ma duce cu gandul la a fi ingaduitor deloc.

    1. Momentele dedicate reflectarii trebuie sa fie prezente in viata noastra mereu. Nu inteleg de ce acum cu pandemia lumea incepe sa vorbeasca mai mult despre asta. Asta arata o slabiciune generala a oamenilor. Un defect de functionare.

      Am mai spus prin alte articole, mult inainte de pandemie, ca eu in fiecare zi aloc momente dedicate reflectarii. Aceste momente sunt alese pe spranceana astfel incat concentrarea si eficienta lor sa fie maxima. Aceste momente ma fac sa fiu “superstar”. Am mai explicat in trecut, nu o voi mai face aici intr-un comment ca n-am cum.

      Ideea este ca acum avem MULT mai mult timp sa construim o versiune imbunatatita a noastra. Aceasta versiune traducandu-se prinre altele si prin castiguri mai mari – actuale sau viitoare

      1. Total de acord! Din punctul meu de vedere articolul presupune ca eram relativ balansati inainte si acum avem un avantaj neasteptat pe care putem alege sa il ignoram, devenind victime ale situatiei, sau de care vom lua masuri sa profitam din plin.

  9. Great minds think alike!
    Domnule CCB, sunt o corporatista ambitioasa care a continuat sa mearga la munca cu bicicleta si adeverinta de angajat. Iar carantina asta s-a pliat perfect pe planurile mele de viitor, pe care le incepusem inca din ianuarie. Am scapat de multe dintre apucaturile nesanatoase ( iesiri, food delivery etc) si am profitat la maxim de income.
    Desi sunt ambitioasa, ma pornesc greu…dar acum ca am avut la dispozitie toate mijloacele necesare, nimic nu ma mai poate opri 🙂
    Ce vreau sa zic defapt, desi pare ca am vrut sa ma laud, SE POATE! Trebuie doar sa fii putin atent in jurul tau si sa alegi ce e mai bine pt tine.
    COVID-ul vine si trece. Viitorul ramane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.