fbpx

Cel mai bun mod de a investi pe bursa: SUA vs BVB

Sal’tare aventurierule, de foarte multe ori am fost intrebat unde este mai eficient sa investim: pe bursa americana, sau pe bursa din Romania ?

Domnule CarutaCuBani, clar pe bursa din Romania, ai vazut ce dividende apetisante ofera ? Nu mai zic de faptul ca majoritatea companiilor sunt subevaluate!

Ei bine aventurierule, eu prefer intotdeauna datele factuale. Cum nu putem ghici in ceasca de cafea sa aflam viitorul bursei, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa ne uitam in trecut, sa vedem cum au performat cele doua burse.

Te incurajez sa vezi in format video analiza (putin mai dinamica decat articolul) in linkul de mai jos pe youtube.

Batalia greilor

Intrebarea de un milion de puncte este urmatoarea: De unde s-au scos mai multi bani?

Investind pe Bursa de Valori Bucuresti, acest adevarat El Dorado al dividendelor, unde curg banii de nici n-ai indeajuns de multe buzunare sa le umplii, sau mai degraba investind pe bursa americana, taramul tuturor posibilitatilor, unde sunt milionari la tot pasul ?

Cum orice investitor ar trebui sa fie atent la date factuale atunci cand isi pune banutii la munca, ne vom uita la ce randamente au generat cele doua burse.

Bursa de valori bucuresti – BVB

O scurta privire la evolutia unei 100 de lei investita pe BVB, bursa din Romania, si deja iti poti spune ca asa randamente nu s-au mai vazut vreodata.

Dupa cum observi, 100 de lei investita in 1997, a crescut pana in 2023 ca fat frumos de peste 40 de ori la 4082 lei.

Aceasta evolutie fantasmagorica a tinut cont atat de aprecierea indecsului BET de pe BVB, cat si de dividendele primite pe care le-am considerat reinvestite.

Cu alte cuvinte, am luat in calcul ceea ce se cheama BET total return, cu mentiunea ca inainte de 2012, anul infiintarii BET total return, am adaugat eu o estimare de dividende la BET.

Acum, inainte sa-ti spui ca BVB-ul ar putea avea aspiratii de randamente precum cele vazute in sfera criptomonedelor, desi aceasta evolutie, teoretic este corecta, practic este foarte inselatoare.

Romania, este o economie integrata la nivel mondial, cumparam produse facute in afara, facem concedii in afara, deci ne intereseaza randamentul exprimat intr-o moneda puternica. Cum in acest video comparam Romania cu SUA, vom transforma randamentele in dolari americani.

Dupa cum vezim acea crestere de peste 40 de ori, a intrat serios la apa cand o raportam la dolar, 100 noastra de lei crescand de 6.7 ori la 674 echivalent dolari americani.

Bursa Americana

Ne putem clati ochii putin si cu randamentele pietei americani din aceeasi perioada, vazand ca randamentul final a fost mai mare, 100 noastra de lei crescand de 7.16 ori la 716 lei echivalent USD.

Si in acest caz, am luat in calcul aprecierea indecsului SP500, la care am adaugat dividendele distribuite.

Cu alte cuvinte, randamentul mediu anualizat la BVB a fost de aproximativ 7.32%, pe cand pe bursa americana de 7.56%, aducand castig de cauza americanilor.

Inflatia bat-o vina

Desigur, doar din aceasta comparatie 1997 – prezent, nu putem trage concluzia ca piata americana a castigat mereu, deoarece ar trebui sa ne uitam la mai multe perioade de start, nu doar din 1997, deoarece poate acel an a fost unul particular pentru Romania, sau SUA.

De fapt, sincer vorbind, dar shhh, nu mai spune la nimeni, Romania nu a avut deloc cea mai buna perioada in anii 90 si inceput de 2000.

Dupa cum poti vedea, in 1997, Romania a avut o inflatie absolut naucitoare : 154.8%, aceasta inflatie mare continuand pana prin 2004.

In tot acest timp, inflatia din SUA rar a sarit de 3%.

Pentru a nu intra in depresie totala, graficul de mai devreme ce arata evolutia unei 100 de lei pe BVB, nu a tinut cont de aceasta inflatie monstru.

Totusi, uitandu-ne la inflatia din RO vs SUA, observam de prin 2005 incolo, desi Romania a avut aproape mereu o inflatie mai mare, a fost ca de cat apropiata de cea a americanilor.

Asadar, vom continua sa analizam randamentele BVB-ului, versus bursa americana, incepand din 2005, pentru ca sincer contextul Romaniei de la finalul anilor 90, inceput de 2000, a fost foarte special (a se citi negativ din pacate) si nu ne mai asteptam sa se repete.

Rolling periods

Ca sa fie si mai corecta comparatia, ne vom uita la toate perioadele investitionale de cate 10 ani din 2005 pana in prezent.

Cu alte cuvinte, ne vom uita la cine a castigat in fiecare decada precum 2005-2015, 2006 – 2016, mergand pana la 2013-2023.

Bursa care va fi castigat cele mai multe decade, va fi declarata castigatoare, luand cu ea acasa titlul de campioana la randamente.

Ne vom uita la astfel la randamentul mediu anualizat pe fiecare decada, sau cum zic americanii, la CAGR, adica la compound annual growth rate.

Uitandu-ne la toate cele noua decade pe care le avem la dispozitie, vedem ca bursa din SUA, a cam lasat in urma BVB-ul, cel putin in 8 din cele 9 decade.

Bursa noastra mioritica si-a mai spalat putin rusinea in decada 2012-2022, unde a avut castig de cauza, scotand un randament mediu anualizat de 12.54% vs 12.44% SUA.

Ce este interesant de observat este ca dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, si BVB-ul pare ca a inceput sa se mai apropie de SP500 ca randamente, fiind acum o piata destul de conectata la nivel mondial.

Am plotat si randamentul total per fiecare decada, ca sa ne dam seama de importanta fiecarui punct procentual exprimat ca si CAGR.

Daca ne uitam de exemplu la decada 2010-2020, vedem ca diferenta de randament total este foarte mare : 262% SUA vs 149% Romania, desi diferenta dintre randamentul mediu anualizat nu pare la fel de mare : 13.75% SUA versus 9.57% Romania.

Aceasta este puterea dobanzii compuse de-a lungul timpului, in cazul de fata 10 ani.

Micul gremlin nevazut: risc de tara

Dar stai asa, doar nu pleci! Inca nu am terminat, deoarece calculele facute inca nu sunt 100% corecte.

Noi, ca investitori, nu trebuie sa fim atenti doar la randament, izolat de riscurile asociate.

Cu alte cuvinte, ar trebui sa aducem randamentele la aceeasi paritate, nu doar din punct de vedere al monedei, ci si din perspectiva riscului de tara.

Iti poti imagina cu usurinta ca SUA este cea mai dezvoltata piata brusiera din lume, pe cand Romania abia isi incearca degetelele pe pietele emergente.

Cu alte cuvinte, tara noastra mioritica este mai instabila fiscal, politic, social si asa mai departe, lucruri care se traduc in risc si pe piata bursiera.

Pentru 2023, riscul de tara Romania vs SUA este de 3.79%, insemnand ca Romania este la egalitate cu SUA, doar daca are un randament mai mare decat SUA cu 3.79%.

Desigur, acest risc de tara fluctueaza, in 2022 fiind undeva pe la 3.07%.

Daca aplicam insa luam o medie de 3% pe calculele precedente, constatam ca de fapt, din pacate, bursa Romaneasca este in urma rau de tot fata de cea din SUA.

Ce sa zic, nu putem decat sa traim cu speranta la un viitor mai bun pentru BVB, consolandu-ne cu faptul ca aceasta pare sa recupereze diferenta in ultimile decade.

In loc de final

Intr-adevar, Romania este o piata teoretic subevaluata, care teoretic scoate randamente superioare.

Pana astazi insa, totul este la nivel de teorie, premiumul pe care il asteapta toti investitorii nefiind concretizat.

In plus tine cont ca in aceasta analiza nu am adus la paritate costurile (mai mari) pe care le au investitorii pentru a investi in BET fata de SP500.

In final nu inseamna ca in viitor BVB-ul nu ar putea suprapeforma. Speram cu totii sa se intample acest lucru.

Totusi, uitandu-ne pe aceste date, putem calibra expunerea pe BVB in mod corespunzator atat din punct de vedere al profilului personal de risc, cat si al performantei BVB-ului din trecut.

Personal, nu m-as duce mai mult de 15% din portofoliu pe BVB, dar desigur, fiecare trebuie sa-si calculeze propriul procent.

Ciao si pe curand.

Pe canalul de youtube Dl. Carutacubani gasesti video-urile mele in romana.

Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei

21 thoughts on “Cel mai bun mod de a investi pe bursa: SUA vs BVB”

  1. Ai o claritate in gândire care mă face invidios.
    Mă bucur ca te-am descoperit (deși prea târziu).
    Mi-ar plăcea sa avem o discuție la o bere !
    Iți mulțumesc in avans pentru articolele viitoare !
    Doru

  2. Bravo! Analiza este foarte buna si ma ajuta destul de mult in deciziile pe care le voi lua.
    Multumesc!

  3. Îți mulțumesc pentru munca pe care o faci pentru a ne lumina cărarea spre independența financiară!
    O analiză foarte bună ca întotdeauna!
    Felicitări Bogdan!

  4. Salut Bogdan, numele meu este Ovidiu. In primul rând, eu, nu cred ca putem compara in vreun fel cele doua burse, BVB, nu are in spate mai nimic, ma refer la industrie. Eu sunt investitor de aprox 2 ani și am pornit uitându-ma la tine la Valentin la Dan și alții după ce bineînțeles am urmat câteva cursuri. Ce nu înțeleg este cum ai făcut calculele, sau sunt date pe care le-ai luat de undeva.
    Mai am o întrebare, am observat ca bursa are corectii și dacă ești puțin atent poți stabili când creste și când scade. Cum este mai bine, in afara de DCA sa vând când prețul e sus sa păstrez banii și sa cumpăr când prețul este jos, sau sa las banii investiți și sa adaug alte sume? Am încercat un portofoliu dividend growth in care am și doua acțiuni de la care nu primesc dividende ( Tesla și Kyndril).
    Mulțumesc anticipat!!!! Toate cele bune!!!

    1. Datele brute se gasesc pe internet, iar apoi am agregat si calculat eu in excel.

      Cel mai bine (daca vorbim de ETFs) este sa faci DCA pe termen lung.

  5. Foarte bun gradul de obiectivitate si perspectivele dezvaluite; mi se pare interesant totusi ca BVB-ul este pe un trend dragut de redresare si lupta frumos, inarmat acum si cu H2O poate fi mai competitiv; ar fi util daca ai putea calcula cu experienta ta financiara vasta si impactul H2O in BET raportat la acest articol, pondere+dividente, H2O exceland la ambele; ma refer mai precis la a continua estimativ cu inca 3 decade 🙂 ; multumesc pentru munca depusa in a ne arata continuu niste aspecte financiare interesante. Succes in investii tuturor!

  6. Nu stiu daca e rezonabil sa faci si conversia in dolari si sa iei in considerare si diferenta de inflatie. Diferenta de inflatie este din punctul meu de vedere deja inclusa in momentul in care faci conversia in dolari, practic cursul de schimb inglobeaza diferenta de putere de cumparare relativa dintre cele doua monede.

    1. nu am in luat in calcul si diferenta de inflatie si conversia in dolari, ci doar conversia in dolari

      1. Îmi cer scuze, am avut senzația ca inflația a fost adăugată.
        În alta ordine de idei, ca să crezi că BVB a performat mai bine ca și piața SUA în ultimii 15 ani trebuie sa crezi ca Banca Transilvania e mai buna ca Apple, ca Romgaz performeaza mai bine decât Amazon sau ca Petrom depășește Microsoft. Da, bursa românească a avut vreo 13 ani foarte buni, din 2010 încoace, da, ca investitor începător probabil e mai la îndemână sa investești în Bvb, categoric era mult mai ușor acum 15 ani sa investești în România decât în străinătate unde costurile de execuție erau prohibitive la sume mici. Dar pe lângă riscul de a fi concentrat într-o tara mica în companii care nu sunt nici măcar lideri regionali pe domeniul lor, pur și simplu companiile din SUA sunt mai adepte în a scoate bani decât echivalentele lor de la BVB.

  7. Salut. Este primul comentariul pe care îl fac așa ca o sa incep pentru a te felicita pentru initiaiva si a-ți mulțumi pentru toate informațiile oferite. (Următoarele comentarii le voi simplifica și voi trece peste cuvintele de laudă 🙂 ). Eu investesc de mai puțin de un an de zile pe piața din România, US si Europa. Dacă piața din România și US mi se pare ca arată destul de bine/ promițător, piața din Europa ma ingrijoreaza și asta nu datorită recesiunii/problemelor actuale ci mai degrabă în privința graficelor companiilor de la listare. Sunt multe companii a căror valoarea în timp pare ca mai mult se duce in jos decat in sus. Am ales eu companiile greșite sau și tu vezi tendința asta? Unde se situează bursa Europeană fata de România și US? Multumesc. Ma inclin, Valentin

  8. Salut,
    Interesanta comparatia din punct de vedere al unui investitor.
    As mai adauga faptul ce pe bursa SUA, avand mai multe instrumente, iti poti face mai bine managementul riscului daca ai cunostinte legat de optiuni si vrei sa le folosesti.
    Succes la investitii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.