fbpx

Tipuri de investitii si calibrarea lor

Sal’tare aventurierule. Observand cum din ce in ce mai multe persoane incep sa investeasca, am zis ca este momentul perfect sa vorbesc putin si despre tipurile de investitii si cum ar trebui sa fie ele calibrate uitandu-ne nu numai la randamente, ci si la risc.

Cu ocazia asta voi demonta si un mit cu care foarte multi incepatori si nu numai sunt pacaliti de diverse cifre pe internet.

Domnule CarutaCuBani, sa inteleg ca va fi un articol foarte lung ? Nu de alta, dar sunt foarte multe tipuri de investitii.

Nu-l voi face atat de lung aventurierule, avand momentan o abordare holistica, din elicopter.

Cele 3 tipuri de investitii

In mare, daca ne uitam la modul in care putem face investitii, am putea spune ca avem 3 tipuri de investitii.

 1. Investitii pe termen lung
 2. Investitii tactice
 3. Specula

Evident, in fiecare categorie intra multe alte subtipuri de investitii, pe care de altfel le voi mentiona pe parcurs.

Domnule CarutaCuBani, bun, si cum ma ajuta pe mine aceasta informatie ?

Te ajuta chiar foarte mult aventurierule. De exemplu:

 1. Vei realiza ca in investitii nu ai numai potential randamente, ci si riscuri.
 2. Vei intelege ca trebuie sa calibrezi randamentele cu riscul conform profilului personal de risc.
 3. Nu te vei mai lasa pacalit de diverse potentiale tepe culese de peste tot de pe internet.

Sa o luam pe rand zic.

Investitii pe termen lung

Vorbim aici de acele investitii ce se intind pe perioade lungi de timp. Un minimum 10 ani. Cat despre maximum…fara limita.

Domnule CarutaCuBani, ce subtipuri de investii intra aici ?

In aceasta categorie de investitii putem avea:

 1. Investitii pe bursa prin ETFs
 2. Investitii pe bursa prin DGI
 3. Investitii pe bursa prin stock picking
 4. Investitii imobiliare pentru inchiriere pe termen lung / in regim hotelier.
 5. Investitii imobilire in paduri
 6. Investitii imobiliare in terenuri agricole
 7. etc

Desigur, lista ar mai putea continua, insa cu siguranta ai prins ideea.

Ideea acestor investitii pe termen lung este sa ofere un randament acceptabil la un risc cat de cat mic. Vorbim aici de randamente medii anuale ce se invart in general in jurul a 6%-15%.

Personal, pe aceasta categorie de investitii am un CAGR (randament mediu anualizat) din 2013 de 14%.

Ele reprezinta acele tipuri de investitii ce vrei sa profite la maximum de exponentialitate in timp (acea dobanda compusa).

In acelasi timp, trebuie mentionat ca gradul de risc dintre diversele variante difera. De exemplu sa faci stock picking pe 7-10 companii, oricat de bine le-ai analiza, este mult mai riscant fata de ETFs de exemplu.

Acest tip de investitie, pe termen lung, ar trebui sa reprezinte cea mai mare pondere din portofoliul oricarei persoane.

Investitii tactice

Vorbim aici despre investitii ce au o durata undeva la 6-18 luni, ele putand fi de asemenea diverse:

 1. Investitii tactice pe bursa in ETFs
 2. Investitii tactice pe bursa in actiuni (stock picking)
 3. Investii tactice in apartamente
  1. flip-uri
  2. fix and flip
  3. cumparat early stage, vandut la finalizare
 4. Investitii tactice in terenuri
  1. Parcelare
  2. Constructie casa si vanzare
 5. etc

Randamentul acestor investitii ar trebui sa fie mult mai mare fata de cele pe termen lung, insa in mod evident sunt mult mai riscante.

Practic investitorul trebuie sa anticipeze directia economiei, a companiei, sau a sectorului in cauza.

De asemenea, este important de mentionat ca trebuie sa intri intr-o astfel de investitie inainte de trend. Cu alte cuvinte nu investim intr-o companie, sau intr-un sector dupa ce deja a crescut in ultimile luni de zile. Din pacate foarte multi investitori intra prea tarziu si nu reusesc sa ajunga la randamentele dorite.

Personal, in aceasta categorie de investitii tintesc un randament de minimum 84% / an.

Specula

Cand spunem specula, vorbim despre un randament potential foarte mare, la un risc la fel de mare. Durata acestor investitii poate fi de cateva luni, saptamani, zile, sau chiar ore.

Ca si exemple de astfel de investitii, avem:

 1. Trading activ pe bursa
 2. Diverse derivative pe bursa
 3. Plasamente private
 4. Criptomonede
 5. etc

Dupa cum se vede, randament potential mare, risc mare.

Tinta personala pentru specula este de minimum 225% pe an.

Balansarea tipurilor de investitii

Ideal, majoritatea covarsitoare a portofoliului investitional ar trebui sa fie compus din investitii pe termen lung.

Personal folosesc undeva la:

 • 80% investitii pe termen lung
 • 15% investitii tactice
 • 5% specula

Desigur, nu spun ca aceste procente sunt ideale, dar ele sunt potrivite pentru profilul meu de risc.

Revenind, uitandu-te la procente, intelegi de ce am acele tinte minime de randament pe investitii tactice, respectiv pe specula ?

Domnule CarutaCuBani, trebuie sa recunosc ca nu prea inteleg…

Ideea de baza este ca vreau ca aceste ultime doua tipuri de investitii (mai riscante) sa se simta la nivel de intreg portofoliu.

Cu alte cuvinte:

 1. Am scos 14% in medie pe an pe investitiile pe termen lung
 2. 80% din investitiile mele sunt pe termen lung
 3. 15% sunt tactice
 4. 15% intra de 5.3 ori in 80%, deci ca acest 15% sa se simta bine la intreg portofoliu, trebuie sa am un randament multiplu de minimum 5.3 ori fata de randamentul pe termen lung.
 5. Am ales astfel un multiplu minim de 6, rezultand un randament minim asteptat pe investitii tactice de 14%*6, adica 84%.
 6. Acelasi principiu se aplica si la specula.

Inca o data, nu zic ca asa ar trebui sa faca fiecare, nicidecum, dar este modelul meu. In fine, prezentat foarte high-level.

Vrajeli pe internet

Dupa cum am zis insa, pe investitiile pe termen lung, adica cele majoritare, am scos un randament mediu anualizat de 14% din 2013 pana in prezent.

Sincer, mi se pare un CAGR excelent, tinand cont ca istoric vorbind, S&P500 a scos in medie undeva putin sub 10%/an.

In contrast, cel mai mare investitor al tuturor timpurilor, Warren Buffet, a scos undeva la 20%/an, dar timp de 50+ de ani.

Domnule CarutaCuBani, vorbesti aici de 10%, 14%, sau 20%, insa eu vad pe internet numai 50%-60%-100% etc

Ei, fix aici voiam sa ajung aventurierule. Ce vezi tu pe internet este complet bullshit.

Desigur ca si eu am pe diverse tipuri de investitii (vezi specula, sau tactice) randamente fabuloase, insa cifrele absolute sunt mici in comparatie cu cele de pe termen lung.

De exemplu nu incalzeste prea mult un 100% pe 2.000 EUR fata de un 10% pe 100.000 de EUR.

De fapt, acele randamente pe care le vezi pe internet, fluturate de toata lumea, pe langa faptul ca se aplica pe sume mici, ele nici macar nu profita de exponentialitate.

Altfel, daca ar fi reale, toti ar fi miliardari. Ca sa iti dai seama de gogomaneala, la un cagr de 90% (asta ca sa nu fie 100% 🙂 ), investind 1.000 de EUR (sau lei, sau ce o fi) pe luna, ai deveni milionar in mai putin de 6 ani, miliardar in mai putin de 16 ani, iar mergand mai departe, ai ajunge mai bogat fata de toti cei mai bogati oameni din lume la un loc. Este un non-sens vandut pe baza emotionala incepatorilor.

Apoi gandeste-te din perspectiva risc. Sa zicem ca scoti din specula / investitii tactice randamente frumoase. Una este sa o faci cu 1.000 EUR, 10.000 EUR etc, si alta cu 100.000 EUR, sau mai mult tinand cont ca poti pierde (aproape) totul oricand. Cu alte cuvinte, tot pe long-term ar trebui intrat, iar in timp, probabilistic si statistic vorbind, tot long-term-ul va castiga datorita exponentialitatii, care nu se va mai aplica la specula / tactical.

De aceea importanta de a avea majoritatea portofoliului pe investitii de tipul termen lung.

Pe final

Am simtit nevoia sa clarific si aceste aspecte, vazand o explozie de tinerei investitori pe toate canalele de social media, de la FB, YT, TikTok, Insta etc care promoveaza lucruri foarte periculoase. Coroborat cu usurinta prin care putem investi astazi pe bursa…se creeaza cocktail-ul molotov perfect. Grija la showmani, care sunt aproape toti…

Desigur, in ultimii ani toti au facut bani pe bursa. Si o maimuta daca alegea la intamplare actiuni ar fi avut sanse mari sa iasa pe plus. Totusi, in piata mai exista si altceva in afara de bull run agresiv, iar cand taurasul isi va pierde din suflu, atunci majoritatea va fi din pacate curatata (de bani).

De asemenea, ce este foarte important de inteles, este urmatorul lucru: dificil nu este sa scoti 100% intr-un an, ci sa mentii un randament mediu anualizat bun pe o perioada lunga de timp, deoarece acesta va bate la popou prin exponentialitate orice spike general punctual. Te las sa te gandesti la acest lucru, caci este profund si este piatra de temelie a oricarui investitor de succes.

Daca te intereseaza sa aflii mai multe despre busa, te invit Martea aceasta pe 13 Iulie la webinarul gratuit cu content premium “Investitii eficiente pe bursa: de la A la Z” unde voi aborda atat subiecte pentru incepatori cat si cateva pentru cei mai avansati.

Dupa prezentare, voi tine si o sesiune Q/A in care voi incerca sa raspund la cat mai multe intrebari.

Highlight-ul webinarului va fi insa sesiunea de dupa: cea cu microfoanele deschise (si camerele cine vrea). Aici vom vorbi mult mai deschis, informal si personalizat.

Cine a mai participat in trecut, stie ca valoarea sesiunilor cu microfoane deschise este absolut fabuloasa deoarece avem acces la experti nisati pe diverse domenii, reusind sa gasim raspunsuri si la cele mai complexe intrebari, inclusiv pentru romanii din alte tari.

Te poti inscrie fie dand click pe poza de mai sus, sau pe butonul de mai jos.

Ciao si pe curand.


Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase zic eu foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

5 thoughts on “Tipuri de investitii si calibrarea lor”

 1. Multumesc, Bogdan. Foarte adevarat ce ai scris. Inclusiv la virsta mea, putin trecut de prima tinerete, este extrem de tentant sa iti imaginezi ca poti si tu sa obtii randamentele fluturate de unii altii. Avind in vedere ca eu m-am apucat efectiv de investitii doar de vreo 5 luni (si iti multumesc si pentru asta), cel mai greu imi este mie sa le vad ca si plictisitoare si sa ma tin de IPS-ul pe care mi l-am stabilit. Daca au crescut intr-o luna ETF-urile, de ce sa le cumpar ca poate mai bine astept, daca au scazut , oare merita sa cumpar, ca uite scad. Dar sunt convins ca momentul in care reusesti doar sa te tii de ceea ce ti-ai propus si sa deschizi laptopul doar pentru cele 5 minute pe luna pentru a cumpara ce ti-ai propus si a verifica balanta (nu am ajuns inca acolo ) este priceless.
  Altfel, de-abia astept intilnirea de miine.

 2. personal consider ca fiecare idee e buna, doar sa avem din fiecare si cat mai divers si adecvat varstei.
  Daca cei de 20 ani isi pot permite sa aiba o parte mai mare din bani in specula (achizitii riscante pe termen foarte scurt cu shanse mari de dublare valoare sau injumatatire), pt cei mai aproape de pensionare e recomandat sa se uite catre re-echilibrare si transfer catre fonduri stabile si crestere lenta dar si cadere lenta.

 3. Aritmetica lui gica-contra: prtofolui cu 98% investitii pe termen lung + 2% investitii tactice.
  98 “intra” in 2 de 49 ori. deci daca investitiile pe termen lung (98%) produceau un randament de 10% anual, ar trebuie (dupa “EXEMPLUL” dat de tine) ca “investitiile tactice (2%)” sa produca 49 x 10% = 490%. Curat murdar ” resonable expectations”. Adica nu se preteaza la scalare/extrapolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.