fbpx

O companie ce genereaza free cash flow in cantiati industriale

Sal’tare aventurierule. In ultimile vreo 2 luni, am stat ca un soarece de biblioteca analizand o gramada de companii pentru noul meu portofoliu DGI. Un portofoliu inceput de o luna si nitel, pe care il creez in fata voastra si pe care il puteti urmari atat timp cat sunteti inscrisi in newsletterul (gratuit) carutacubani.

Astazi, vreau sa vin catre tine cu o analiza a unei companii pe care am facut-o in Februarie: HPQ. Nu este o recomandare de investitie. De altfel, nici nu voi mentiona in acest articol daca eu am intrat, sau nu pe aceasta pozitie (evident, cei din newsletter vor afla maine cand vor primi un update cu tot portofoliu)

Aceasta analiza a companiei HPQ reprezinta extrase din analiza facuta de mine la inceput de Februarie, inainte de ultimul earnings release de acum cateva saptamani. Cu alte cuvinte, unele informatii nu sunt updatate in acest articol, tinand cont de ultimul quarter (care btw a fost excelent, asa cum si anticipam de altfel).

Inainte sa incepem

Trebuie sa recunosc ca in ultimile vreo 7-8 saptamani nu am dormit atat de mult, stand noptile pana pe la 2 dimineata sa imi fac diverse liste cu companii potentiale pentru noul meu portofoliu DGI, ziua fiind ocupat in marea ei majoritate cu alte treburi.

Am ajuns sa am o lista “scurta” de 193 de companii, reusind sa analizez serios 12 dintre ele, tinta mea fiind de vreo 40 de companii prezente in portofoliu DGI.

Pot parea putine 12 companii analizate, insa timpul necesar pentru fiecare analiza nu este deloc neglijabil.

Apoi, mai este si un context destul de delicat. Bijuterii sunt mereu, insa nu neaparat atat de usor de gasit astazi. Sau mai bine zis, sunt multe companii pe care le-as vrea ACUM in portofoliu, dar sunt din pacate supraevaluate.

In total, astazi, la o luna si ceva de la inceperea portofoliului, acesta a ajuns sa aiba 8 pozitii in valoare de aproximativ 32.500 de EUR, cu tinta de a ajunge la 500.000 pana la final de 2023. El deja genereaza din dividende peste 1.300 de EUR / an.

Ce face HPQ

In primul rand nu trebuie confundate companiile HPE si HPQ, eu vorbind in acest articol despre HPQ.

Cand spui HP (HPQ), probabil te gandesti imediat la printere. Da, aceasta companie vinde printere (si consumabile), insa mi-as permite sa zic ca nu acesta este neaparat main business-ul ei.

De fapt, daca ne uitam pe anul trecut, observam ca doar aproximativ 32% din venituri nete au venit din printere + consumabile, restul fiind generate de alte echipamente IT (desktop, laptop, periferice etc).

Diversificare

Cam cum arata diversificarea pe aceste linii de business, observam in tabelul de mai jos.

De fapt, ca sa facem lucrurile si mai interesante, m-am uitat la evolutia diversificarii fata de anul trecut.

As incepe prin a spune ca aceste cifre nu tin cont de ultimul earnings release din Februarie, eu facand analiza inainte de acestea.

Uitandu-ne la aceasta evolutie, observam cum HPQ a reusit sa isi creasca cu 11% yoy vanzarile de sisteme / componente IT, respectiv 14% activitatile din printing.

Mie personal mi s-a parut fantastic, tinand cont ca 2021 a fost clar o perioada in care aproape toti corporatistii au lucrat de acasa.

Ma risc sa spun ca 2022, activitatea de printing are sanse mari sa genereze o crestere mai mare 2022 fata de 2021.

Evolutie financiara

Un lucru care mi-a atras atentia HPQ, este performanta financiara pe care a reusit sa o scoata chiar si in perioade dificile (2020).

Vedem astfel pe 2021 o crestere de 12% a veniturilor fata de 2020. Practic de la 56.6 miliarde la 63.5 miliarde.

Ce-mi place foarte mult la HP, este cum reuseste constant sa depaseasca consensul specialistilor din piata. De exemplu daca ne uitam pe EPS, vedem o imagine absolut miroboloanta.

Vedem cum HP, semestru dupa semestru pur si simplu a spulberat de fiecare data asteptarile specialistilor. Aceasta imagine trebuie pusa in rama, nevazand-o la multe companii.

Apropo, Jan 2021 inseamna de fapt Q1 release din 2022, Oct 2021 Q4 release din 2021 etc. In momentul in care eu am analizat-o, evident, nu vedeam Q12022, insa acum l-am adaugat pentru acest articol.

Free cashflow

Ce mi-a mai placut, in momentul analizei, este cantiatea mare de free cashlow pe 2021: aproape 4 miliarde de dolari. In conditiile in care si in 2022 ne asteptam la un 4.5 miliarde de dolari.

Rezulta astfel un free cashflow yield de aproximativ 13.5%.

Minunat este si ceea ce face HP-ul si ceea ce va mai face in 2022, respectiv 2023: share buybacks.

In 2022, HP, a anuntat ca vrea sa faca buybacks de aproximativ 4 miliarde de dolari. Uitandu-ne la market cap, acest lucru inseamna peste 10% din market cap!

Frumusetea este ca chiar si asa, ar mai ramane undeva pe la 2.4 miliarde de dolari cash pentru buybackuri in viitor (2023 etc).

Dupa cum spuneam in articol, o companie ce genereaza free cashflow in cantiati industriale, adaugand acum, cu un management ce are grija de actionarii sai.

Dividende

Am analizat aceasta companie pentru a o include potential in portofoliul de DGI. Astfel, nu puteam sa nu ma uit si la dividende.

Observam astfel un dividend yield actual de vreo 2.8%, ceea ce poate nu pare excelent, insa este daca il raportam la media sectorului in care activeaza HP. Aceasta medie este de 1.5%.

O ratie de payout de sub 21%, cu un 5 year growth rate de peste 11% completeaza acest scenariu frumos al dividendelor.

De fapt, hai sa-ti mai dau o bomboana de grafic cu istoria dividendelor pentru HP.

Eye-candy nu-i asa ?

In plus, HP are deja o istorie de crestere constanta a dividendelor in ultimii 11 ani.

Profitabilitate

Daca ne uitam la profitabilitate, vedem o marja bruta anuala neimpresionanta de 20.78% in conditiile in care in medie, companiile din acelasi sector scot vreo 49%.

Aceast metric insa este o capcana, pentru ca daca ne uitam putin mai in detaliu s-ar putea sa descoperim o posibila bijuterie.

Aruncand un ochi pe marja bruta pe ultimii 5 ani, aceasta este de 18,9% fata de media sectorului 9.89%. Not bad eh ?

In ultimul an media sectorului IT a fost practic stricata de cateva varfuri de lance ce au profitat din plin de pandemia din 2020 si marea digitalizare.

Chiar si asa, uitandu-ne marja neta, vedem un 10% fata de 6% media.

Excelenta insa, vine din returnul raportat la total capitaluri care este de 81,77% fata de media sectorului de wait for it 4.97% pe anul curent.

Nici returnul raportat la total active nu este unul de care HP se poate plange: 16.76% fata de 3.69% media sectorului.

Mie imi place sa ma uit si la eficienta financiara raportata per total angajati. Astfel, vedem cum un angajat in HP produce in medie net peste 127.000 de dolari, in timp ce media sectorului se afla la 10.000 de dolari. Practic, acesta este venitul mediu net per angajat pe ultimile 12 luni. Se putea putintel mai bine, dar oricum este clar in top.

Concluzie

Desigur, acesta este doar un mic extract din analiza completa, care este mult mai stufoasa.

Nu am intrat in ratii de evaluare, crestere, si abia am atins profitabilitatea. Nu am intrat in balance sheet, income statement, riscuri, competitori, strategia si eficienta mangementului etc.

Detaliile insa fac diferenta. De exemplu, am mentionat la inceput ca ma asteptam sa produca si in Februarie rezultate care sa depaseasca asteptarile.

Unul din motive vine din balance sheet la categoria de inventories. Observasem astfel o crestere de 33% fata de anul trecut. Evident, tinand cont de businessul companiei, acest lucru nu inseamna altceva decat multe vanzari in semestrele ce urmeaza 😉

N-am intrat nici in partea de datorii, insa vreau sa mentionez ca personal imi place ca HP, desi ar fi putut sa reduca datoriile cu peste 50% cu cei 4.5 miliarde de dolari free cashflow pe care ii asteapta pe 2022, a ales sa faca share buybacks sustinandu-si actionarii.

Ti se pare o companie interesanta ? Atunci te incurajez sa o analizezi in detalii amanuntite si sa decizi daca este o companie pe care ai adaug-o, sau nu in propriul portofoliu.

Daca inca nu esti in newsletterul carutacubani, te poti inscrie gratuit prin formularul din dreapta (pe desktop), sau jos (mobil).

Maine urmeaza sa trimit un newsletter cu un update al portofoliului, in care atat toate detinerile, ponderile, valorile, dividendele, calendarul acestora (cat fac pe fiecare luna din ele) etc.

Ciao si pe curand.


Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

45 thoughts on “O companie ce genereaza free cash flow in cantiati industriale”

  1. Buna seara,

    Asteptam cu nerabdare ziua de maine.Ca de altfel orice nou articol.
    Felicitari Bogdan!

  2. Doamne ce ma bucur de postarea ta! Abia aștept sa văd ce alegeri ai mai făcut. Știu ca pentru a produce conținut de calitate e nevoie de timp. Mulțumim.

  3. Salut,

    Pentru un yield bun crezi că etf-urile gen QLYD sau XLYD sunt interesante?
    Ei folosesc covered calls pentru indicii sp500 sau Nasdaq100.

    Mulțumim!

    1. Momentan prefer sa nu adaug ETF_uri pentru portofoliul DGI. In primul rand primesc div semestrial. In al doilea rand platesc TER. In al 3-lea rand nu am flexibilitate in alegerea companiilor, ele fiind alese pe criterii relativ slabe (ori high div, ori safety div etc)

  4. Salutari! Foarte bun articolul! Ar fi tare un video cu workflow-ul tau cand faci acest portfolio. Cum faci analiza, cum cumperi etc, ca un live 🙂 dar nu trebuie sa fie live. Doar un gand! Multumesc! Salutari!

    1. Cu mare placere. Da, ma gandeam sa fac si video, insa in Martie nu prea am timp. Poate incep din Aprilie 😉

  5. Totusi incerc sa inteleg care ar putea fi avantajul unui portofoliu de dividende extern pe care platesti 10% impozit cand poti sa iti faci un portofoliu pe BVB(blue chipuri) si pe acesta platesti doar 5% la sursa. Ca sa nu mai vorbim de randamentul mult superior oferit de BVB.

    1. Dar cine ti-a zis ca randamentul este mult superior pe BVB ? De fapt SP500 (SUA) a castigat fata de BVB daca raportam totul la dolar. Nu uita ca pe BVB vorbesti de RON, nu de USD sau EUR, iar RON-ul se depreciaza anual.

      Apoi BVB reprezinta un risc de concentrare enorm. Este o piata foarte mica pe care nu ar trebui sa te supraexpui. Dupa mine, un 10%-15% e suficient, mai ales daca mai avem si cate vreun apartament (expunere tot pe RO).

  6. Salutare Bogdan,

    As vrea sa stiu parerea ta legata de HP balamce sheet.
    Goodwill = 6.8 mld
    Stockholder deficit = -2.2 mld

    Practic avem un -9 mld equity. Capitalizare 38 mld.
    Cash flow ul arata destul de bine in schimb.

    1. Buna Ionel, nu stiu exact ce doresti 🙂

      Ca side note, goodwill nu este o datorie, ci cat a platit compania premium pe achizitii 😉

      1. Salutare Bogdan, foarte corect da, este un premium platit de companie care trebuie amortizat in 40 ani de la platirea premium-ului. Dar el trebuie sa dispara din ‘books’ putin cate putin an de an.

        Ma interesa mai mult cum vezi tu “goodwill” ca si asset, si totodata, cum vezi stockholder deficit in analizele unei companii, chiar si cu un cash flow foarte bun, . Ms mult!

    1. Foarte util articolul! Astept cu interes Newsletter-ul! In vremurile astea tulburi si intunecate, o lumina ajutatoare este de mare folos!

  7. Foarte buna analiza si super-util ca impartasesti cu noi !
    Intrebare tehnica : Portofoliul DGI este separat de cel de investitii ? Adica, ai deschis un cont nou la un broker diferit ? Cum ai ales sa procedezi ?
    Apoi, stiu ca in Europa dividendele se impoziteaza destul de puternic. La cat esti de meticulos , sunt convins ca ai luat in calcul si acest aspect. Curiozitatea mea este care au fost motivele pentru care ai luat decizia de a creea acest portofoliu , ce iti propui sa obtii cu el ?
    Felicitari pentru ce faci si mult succes in continuare !

    1. Buna Gabriel, da initial am deschis un cont nou la un broker, insa nu m-a tinut prea mult ca deja am amestat in acel cont si alte companii individuale ce nu fac parte din DGI.

  8. I’m watching you😉 and still traying to undestand things😁
    Multumim pentru articolele tale bine documentate!

    1. Cu mare placere Adriana. No worries, in timp vei ajunge sa intelegi. In investitii nu trebuie graba. In orice moment sunt oportunitati frumoase in piata 😉

  9. ce pot sa zic. Bogdan acest articol precum întreaga ta inițiativa de a ne tine la curent în timp real cu acest nou proiect al tău este o mina de aur. Îmi place foarte mult modul cum organizezi informația și atenția pe care o dai fiecărui detaliu. 193 de companii e wow. ce îmi place ca toate companiile alese de tine sunt exact genul acela de companii “plictisitoare” care nu ies în evidenta în știri dar care continua sa livreze constant acționarilor.
    Mulțumim pentru acest cadou

  10. Salutare Bogdan!!! Multumim pentru informatiile valoroase pe care le inpartasesti cu noi . Am 4 intrebari :
    1 Cand cumperi actiuni din USA de pe ce bursa le cumperi ?
    2Care sunt criteriile de alegere a bursei pe care cumperi actiunile ?
    3 Le cumperi in EURO sau in USD ?
    4 Cele din europa presupun ca le cumperi in EURO respectiv de pe o bursa din Europa Xetra , Amsterdam sau London.
    M-ar ajuta mult daca in tabelul cu portofoliu ai pune si bursa de pe care cumperi . Mulțumesc
    Au fost 3 intrebari sau 4 .
    Mulțumesc frumos .
    Bogdan Mezei

  11. Salut! Buna analiza. O sa adaug HPQ pe watchlist. Dar ma gandeam, nu e mai rentabil sa investesti intr.una din AMZN, MSFT, GOOG, AAPL. Chiar si FB sau NFLX. Unele par supraevaluate, dar asta e inselator. De ex AMZN reinvesteste mare parte din profit, de ex in AWS care e nr 1 in cloud si continua sa creasca. Asemanator si MSFT cu Azure.

  12. Citesc cu mare interes newsletter-ul tau, domnule Căruța cu Bani! Învăț cum sa analizez companii și cum sa imi îmbunătățesc criteriile de selecție pentru portofoliul meu. Ce brojer folosesti pentru acest portofoliu DGI?

  13. Salutare Bogdan! Multumim de cadou ! Intrebare simpla, de noob: dividentele din acest pòrtofoliu intra direct in contul tau(brokerului), nefiind cu acumulare?

  14. Bogdan, iti multumesc pentru articole si informatii! Invat foarte multe citind ceea ce scrii si simt ca evoluez de la un articol la altul. Apreciez foarte mult ceea ce faci. Iti urez sa ai spor!

  15. Salutare si felicitari pentru articol!

    As aprecia parerea ta legata de strategia unui astfel de portofoliu, daca poti sa detaliezi un pic care sunt principiile pe care le folosesti in definirea unui astfel de portofoliu. Ma intereseaza deoarece ma gandesc sa imi creez si un portofoliu bazat pe dividende pentru o perioada viitoare mai indepartata, sa zicem pentru atunci cand nu o sa mai lucrez si nu o sa mai am venituri active.
    Cu titlu informativ eu am inceput sa investesc de cativa ani, initial prin ETF-uri si obligatiuni, dupa care am trecut destul de rapid pe un portofoliu 100% de actiuni (din US in principal), unde posibilitatile de crestere sunt mult mai mari, iar orizontul meu de timp este de peste 10 ani.

    Eu imi imaginez ca un astfel de portofoliu ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici (cel putin din punct de vedere tehnic):
    1. Compania respectiva sa aiba o crestere sustinuta in ultimii ani de zile (spre exemplu cel putin in ultimii 5 ani). De exemplu nu m-ar atrage o companie care a crescut bine in ultimul an, dar daca ne uitam in urma, pretul actiunii este mai mic decat era in trecut cu 3, 5 sau 10 ani. Ar insemna ca per ansamblu ai fi in pierdere pe o perioada mai lunga de timp.
    2. Randamentul dividendului sa fie destul de mare, as zice undeva la 3.5% – 4% minim. Nu prea vad sensul de a investi intr-o companie care are un randament mai mic de atat deoarece deoarece nu si-ar atinge scopul. Cum ar fi in comparatie cu domeniul imobiliar unde conteaza randamentul chiriei fata de pretul apartamentului.
    3. Cresterea constanta a valorii actiunii astfel incat impreuna cu dividendul sa ofere un randament compus minim de 5% – 8% pe an (procentele sunt date doar ca exemplu, bineinteles ca ideal ar trebui sa fie mult mai mari). Acest aspect are legatura foarte stransa cu primul punct, in sensul in care nu doar randamentul dividendului este interesant, ci si pretul actiunii. Degeaba ai un dividend bun daca baza ta de bani investita scade constant. Cand evaluezi un portofoliu in timp conteaza doar suma investita si suma actuala, adica randamentul la zi.

    Merci,
    Bogdan

  16. Salutare Bogdan,

    Iti urmaresc cu interes articolele. Multumim pentru valoare pe care o aduci si ptr aportul tau in educatia financiara a romanilor de pretutindeni.

    Andrei

  17. Foarte valoros acest continut si, ca de obicei foarte bine organizat si sintetizat. Mai am inca de invatat niste termeni ( lucrez in cu totul alt domeniu), dar ma straduiesc. Zicea cineva mai sus ca e un cadou pe care ni-l faci. Perfect de acord.
    Ce bine ar fi daca ai face un curs de analiza fundamentala. Curs de-a binelea inregistrat sau live, nu webinar gratuit pt marea masa.

  18. Buna, Se pare ca si WB admira HP, el mai degraba spre HPE
    “Berkshire Hathaway (BRK.A, BRK.B), deținut de legendarul investitor Warren Buffett, a raportat o deținere majoră în acționariatul companiei de hardware HP Inc. (HPE), devenind cel mai important acționar al companiei. Berkshire a achiziționat 121 de milioane de acțiuni HP, în valoare totală de aproximativ 4,2 miliarde de dolari. Tot la domeniul achiziții intră și înțelegerea anunțată luna trecută prin care Berkshire Hathaway a cumpărat compania de asigurări Alleghany pentru 11,6 miliarde de dolari. (financialintelligence.ro) “

  19. Interesant articol. Apropo, cum extragem cel mai efcient acest FCF la o firma romaneasca? Nu prea avem astfel de date direct in bilant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.