fbpx

Analiza lunii Martie 2022

Sal’tare. Am bifat inca o luna pe 2022. Una in care nu am fost foarte prezent online, fiind la randul meu afectat de conflictul de la granita noastra.

A fost insa o luna plina de miscari personale financiare, rezultatele fiind impartasite cu tine in acest articol.

Intrarea in scena

Inainte sa intru in cifre, am de facut o scurta confesiune.

Trebuie sa recunosc ca m-am gandit destul de mult daca sa public, sau nu rezultatele pe martie.

Domnule CarutaCuBani, nu inteleg, ce a fost asa special in martie ?

Vei vedea aventurierule…ideea este ca desi luna martie ar putea fi descrisa cu una din cele mai triste luni datorita conflictului Ucraina – Rusia, eu personal am avut cea mai buna luna financiara din istoria mea investitionala.

Pana la urma insa, am decis sa public rezultatele pentru ca altfel nu as fi autentic, respectiv transparent, iar pana la urma, tu, cel care citesti acest blog, asta si cauti.

Rata de economisire

Am incheiat luna precedenta cu cea mai mare rata de economisire pe care am avut-o vreodata: 98,48%.

Astfel, a rezultat si un year-to-date (YTD) fabulost de 96,37%. Un YTD care evident ma astept sa scada in urmatoarele luni.

De la inceputul carierei si pana acum, RE-ul meu este de 79,14%.

Dupa cum spuneam la inceput, acesta RE mare, se datoreaza in principiu veniturilor, nu a cheltuielilor mici, care de altfel s-au plasat in medie.

Astfel, sa mergem la partea de investitii.

Investitii pe bursa – actiuni individuale

Voi intra direct pe partea de investii pe bursa – actiuni individuale.

De felul meu sunt mai degraba introvert, asa ca odata cu declansarea conflictului m-am retras o perioada in cochilia mea, in gandurile mele, respectiv in pasiunile mele pentru a-mi ridica usor, usor moralul.

Una din aceste pasiuni este reprezentata de investitii, ajungand in unele zile sa stau si pana la 2 noaptea in brate cu laptopul, facand analize peste analize.

Daca ma urmaresti de cel putin 6-9 luni de zile, stii deja ca eu ma pregatisem cu cash ca parte componenta a portofoliului meu pentru diverse eventuale reduceri interesate in 2022. 

Acestea nu au ezitat sa apara, asa ca am intrat cu ei masiv pe final de februarie, inceput de martie, ca mai apoi sa marchez o buna parte din pozitii pe final de martie.

Asa am ajuns ca in 2-3 saptamani sa marchez profituri de low 6 figures.

Vreau sa mentionez ca NU am intrat pe nicio companie producatoare de armament si nici macar pe cele producatoare de energie. De altfel, consider ca am standarde destul de stricte de investitii, de exemplu nici in cele de tutun nu investesc.

Domnule CarutaCuBani, dar in ce companii ai intrat, iar mai apoi ai iesit in 2-3 saptamani ?

Simplu aventurierule. Acele companii care au cazut pur si simplu ca victime colaterale ale contextului in sine. Adica acele companii care nu prea erau strans legate de ceea ce se intampla in Ucraina – Rusia.

Ca sa dau si 2-3 exemple: Palantir, Snowflake, Virgin Galactic etc. Pe primele 2 nu mai am in momentul de fata nicio pozitie deschisa, marcand totul, iar pe Virigin Galactic am mai tinut un low 5 figure pentru a marca un eventual spike viitor la lansari, insa sunt constient ca este o companie cu un risc aproape disproportionat.

Randament realizat si marcat in 2-3 saptamani, undeva spre 35%. De aici si un RE imens. Sincer, as fi macat la 20%, dar si-au revenit destul de brusc companiile de pe bursa. Desigur, am putea spune ca daca as mai fi asteptat putin, as fi scos mai mult, insa nu-i genul meu sa ma lacomesc.

Ce imi pare rau, ca in toata aceasta perioada nebuna de analiza constanta, nu am intrat pe Microsoft, pe care de altfel as fi fost long 🙁

Investitii la bursa – portofoliul de dividende.

Fiind foarte activ pe portofoliul de actiuni individuale, l-am neglijat putin pe cel inceput din februarie, cel platitor de dividende.

Totusi, acest bebelus a ajuns si el la 33.250 eur. De asemenea, pe martie am primit si 75 de eur dividende. Not bad pentru un bebel de 2 luni de zile.

Un randament de 7.46% pe 2 luni chiar este mult mai bine decat ma asteptam si ma declar super multumit.

Mai putin multumit insa, sunt de sumele investite. As si vrut sa investesc cu 15k-20k mai mult, insa pur si simplu nu am avut fizic timpul necesar de a analiza serios si a lua mai multe decizii de intrare si pe acest portofoliu. 

Tinta insa ramane: intr-un an si ceva, vreau sa-l aduc si pe acest bebelus in adolescenta la peste 500k.

Daca esti nou pe blog, tin sa mentionez ca poti vedea exact detinerile acestui portofoliu platitor de dividende, respectiv evolutia lui in detaliu daca esti inscris la newsletter pe blog, care este complet gratuit si va ramane mereu gratuit. (in partea dreapta daca esti pe desktop, sau mai in josului paginii daca esti pe smartphone / tableta).

De altfel, e-mailul cu analiza lunii pentru cei inscrisi in newsletter (pe care-l voi trimite luni), va contine si detalierea detinerilor, ponderile, valorile etc.

Investitii la bursa – ETF-uri

Am intrat pe 3 etf-uri odata cu caderile din ultima perioada: pe piete dezvoltate, small cap-uri si piete emergente. 

O estimare (nu 100% precisa) a randamenteului YTD: -3,5%.

In realitate este un pic mai mic acest randament negativ, dar whatever, it is good enough for me ca precizie.

Investitii imobiliare

Nu am mai facut nicio investitie imobiliara in aceasta perioada, insa sunt bucuros sa mentionez ca toate apartamentele sunt inchiriate si nu am avut nicio problema anul acesta.

In schimb, destul de entuziasmat trebuie sa recunosc, te invit sa te inscrii AICI la webinarul gratuit ‘Piata imobiliara in contextul actual” pe care-l voi tine pe 12 Aprilie de la ora 20h00 ora Romaniei. 

In acelasi timp imi cer scuze pentru ca nu am mai tinut webinarul din Martie, dar sper sa intelegi ca pur si simplu nu am avut starea necesara datorita situatiei dramatice de la granita.

Investitii in startup-uri

Am mai facut o noua investitie intr-un startup, ajungand la 2 in total. Aceasta a 2-a investitie a fost facuta in februarie, dar cum pe acea luna nu am publicat o analiza (deh, fiind afectat de conflicul de la granita, n-am mai avut starea necesara), am zis sa o mentionez aici.

Acest al 2-lea startup are un profil mult mai riscant fata de apetitul meu in mod normal (mult blockchain, nft and co), insa am zis sa-i ajut pe baieti / fete si sa go to the moon daca e sa fie, daca nu, macar i-am ajutat.

Ma voi retrage din aceasta investitie doar la peste x10, sau la x0 🙂 

Concluzii

Strict financiar vorbind, luna martie a fost cea mai buna din toata istoria mea, avand cele mai mari venituri. Este vorba de fapt despre efectul compus al cunostintelor. 

Imi aduc aminte cum in 2018 eram fericit ca faceam profituri de low 5 figures in cateva saptamani. In 2020, high 5 figures, ca in 2022 sa ajung la low 6 figures “pe panica”. 

Asa cum am explicat atat in unele webinarii gratuite din trecut, cat si mai detaliat in Income Accelerator, daca ne axam pe acele cunostinte care au cea mai mare exponentialitate (efect compus), sky is the limit. In mod ironic, desi sunt 100% constient de acest lucru, pana si eu, an de an sunt uimit de rezultatele pe care le poate avea o astfel de strategie. Si anume de a te axa pe acele skill-uri pe care eu le numesc “generice” si au o exponentialitate maximizata.

Pe final, vreau sa recunosc ca in toata aceasta perioada in care am stat mai mult offline, mi-a fost dor de voi, asa ca guys / gals, va astept cu inima deschisa la webinarul gratuit de pe 12 Aprilie. Te poti inscrie AICI.

Ciao si pe curand.


Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

39 thoughts on “Analiza lunii Martie 2022”

  1. Felicitari si mult succes în tot ce faci! In urma discuției pe care am avut-o cu tine în ianuarie am început si eu investițiile asa cum m-ai indrumat. Ti-am trimis și un email sa te țin la curent. Multumesc mult si astept noul webinar cu mult interes!

  2. Buna ziua, m-am înscris la curs. Vreau sa te întreb dacă merita sa investești pe acțiuni si obligațiuni prin firma OVB ( este o firma nemțească). Am un consultant care tot îmi Da asigurări ca sunt ok.
    Eu sunt mai sceptica, însă doresc sa investesc lunar o suna de bani.
    Multumesc pentru răspuns. Oxana Lotca

    1. Buna Oxana, nu, nu este OK. Vei plati foarte multe comisioane, in special cele anuale de administrare (numite si TER).
      Nu m-as mira daca persoana care iti da sigurari ca e OK iti propune chiar un contract de tipul unit linked.

      Mult mai ieftin iesi daca investesti tu direct pe bursa, de exemplu prin ETF-uri 😉 Comisioanele sunt de la 10 pana la 25 de ori mai mici!

  3. Iti mulțumesc ca ma(ne) ajuti cu informații despre investitii. La finante sunt habarnist, nu m-a educat/indrumat nimeni. Banii ii tin in banca dar am ajuns la concluzia ca trebuie sa vin cu bani de acasa sa platesc “cazarea”.
    Am avut o tentativa acum 7 ani sa investesc pe bursa dar cand am auzit ca trebuie sa contactez un broker, sa platesc comisioane am renuntat
    Am descoperit 2 platforme:Revolut si etoro, si acolo as intra. Neavand experienta as copia un profesionist. Te pot gasi pe etoro?
    M-am inscris la seminarul cu imobiliare. Am 40k usd sa investesc. L-am auzit pe Iancu Guda la Digi24 spunand ca nu e rentabil sa investesti in imobiliare deoarece profitul pe 1an e 4,2% si daca investește la BVB pe indicele Bet ai in randament de 7%. Sper sa ma lamuresc la seminarul tau.
    Mulțumesc

  4. Salut, Bogdan,

    Ai mentionat ca vrei sa ajungi la un portofoliu de 500k.
    Intrebarea mea este mai mult despre organizare si risc: Nu este un pericol sa ai o suma mare la un singur broker, mai ales cand este peste 100k (parca acestea era un plafon garantat)? Cum procedezi ? Il imparti la mai multi brokeri ?
    Cum elimini riscul ca acel broker sa dispara sau sa existe o problema in statul unde isi are sediul (de ex: iti blocheaza banii)?
    Mersi!

    O zi faina,
    Bogdan M.

    1. In europa plafonul garantat este de 20k, dar nu conteaza ca eu investesc SPOT in instrumente ce sunt tinute la custozi, deci nu ma intereseaza daca brokerul da faliment.

  5. Salve. Ce parere ai de noua investitie a lui Bill Gates? Cea cu hidropanourile? Am citit ca a luat avant si deja opereaza in Kenya cu bune rezultate? Multam mult.

  6. Salut, urmaresc cu interes activitatea ta de ceva vreme si trebuie sa marturisesc ca am fost putin surprins de noul tau portofoliu orientat spre dividende. La momentul actual se vede un yield de 3,94% (inainte de taxe presupun). Bun, inteleg ca e o migrare generalizata dinspre growth spre value, inteleg ca e o buna varianta pe termen lung, dar luand in calcul randamentul generat de toate celelalte variante (ETF, imobiliare…), nu inteleg aceasta optiune.
    Care e motivul acestei noi abordari? De ce sa nu investesti banii astia in ETF cu acumulare cu randamente mult mai generoase si evenimente taxabile mai reduse (practice what you preach, after all)? Chiar incerc sa inteleg si, exceptand valoarea academica :))) a acestei experiente (“ia sa vad eu daca…”), nu prea vad alt motiv pentru aceasta investitie. Ma poti lamuri in masura timpului tau liber? Multumesc

    1. yield-ul e doar o componenta a randamentului. Evident avem si aprecierea. Apoi portofoliu nou inceput nu este compus din companii de tip value.

      De asemenea, nu inteleg de ce sugerezi ca un etf cu acumulare ar avea randamente mai generoase. Poate sa aiba, poate sa nu. Uite ca momentan portofoliul de dividende are peste 7%, iar etf-urile sunt inca usor pe minus. Nu zic ca asa va fi mereu, dar vreau sa subliniez ca eu vad lucrurile diferit si actionez in consecinta.

      Apoi legat de taxe, in mod ironic, strict in cazul unui rezident roman (ce e drept eu nu sunt 🙂 ), este mai convenabil sa primeasca dividende pe persoana fizica cu detinere directa a unei companii din sua in comparatie cu un etf fie el si intr-un paradis fiscal. Nu stiu cat realizeaza romanii, dar noi avem unul din cele mai bune acorduri cu SUA 😉 Eu nu stiu unul mai bun in Europa. O fi, dar nu-l stiu eu.

  7. Salut Bogdan – și tu ne-ai lipsit, cu atât mai mult în vremuri așa tulburi – mă bucur că ai revenit 🙂

    Lucian

  8. Multumesc mult pentru toate informatiile valoroase!
    Astept cu interes urmatorul curs platit care sa se adreseze incepatorilor un pic mai avansati. Am parcurs cam ce era mai important din cursurile facute de tine si Valentin : imobiliarele, ETF-urile, P9, P12, etc

  9. Salut Bogdan, tare ma bucur ca ai revenit. Când lecturez câte un articol de-al tău, parca ma umple de optimism “uite bă ca se poate”. Mulțumim.

        1. Pe ce platforma investești?
          Si de unde ai acele calcule vizuale cu procentajul dividendelor, sunt din platforma unde ai acțiunile?

      1. Salutare Bogdan, in primul rând sărbători cu liniște îți doresc! Apoi, trebuie sa mărturisesc ca investițiile in portofoliul DGI inițiat de tine ma fac sa urmăresc cu mare interes activitatea ta. Este totul ok? Rămâne valabilă “provocarea” asumată la începutul proiectului? Asteptam cu interes o actualizare referitoare la acest proiect. Multumesc.

  10. Salut Bogdan,
    Multumesc ca ne tii la curent. Foarte folositoare informatiile.
    Ma poti te rog lamuri ce inseamna “low 6 figures” sau “high 5 figures”

    1. Buna Ciprian, cu mare placere.

      low 6 figures intre 100.000 – 200.000
      high 5 figures intre 70.000-99.999

  11. Buna, Bogdan,

    Cand cumperi aceste actiuni o faci pe termen lung? in sensul ca acumuluezi de ex actiuni Snowflakes si le tii in portofoliu cativa ani sau le cumperi si vinzi mult mai des? Evident, nu e doar despre snowflakes, am luat doar un exemplu din lista ta.

    Multumesc.

  12. Multumim pt ca ne impartasesti din cunostintele tale , am o intrebare , ce parere ai de investitiile P2P lending ?

  13. Buna Bogdan,

    Din pacate a intervenit o mare problema si nu am putut participa la cursul de marti.
    E prima data cand ratez unul.Ar fi posibil sa primim o inregistrare?
    Multumim mult pentru toate informatiile pretioase.

  14. Felicitări. Ma bucur ca împărtășești cu noi si mai mult faci aceste webinarii gratuite pentru a ne da șansa sa nevătămat si noi de la cel mai bun.

  15. Salut, nu inteleg ce inseamna acele rate de economisore de 90+%. Adica la un venit de, sa zicem, 10k eur/luna ramai cu cateva sute de euro pentru cheltuieli de trai?

    1. Da. Daca ai 1000 eur venit, si o rata de economisire de 90%, inseamna ca ti-au ramas 100 eur de cheltuiala.

    1. Mai trimit din cand in cand pe e-mail. In general de vreo 2 ori pe luna. Din 12.04 insa nu, nu am mai trimis.

  16. Pe ce platforma investești?
    Si de unde ai acele calcule vizuale cu procentajul dividendelor, sunt din platforma unde ai acțiunile?

  17. Salutare! EU sunt analfabet din punct de vedere financiar si vreau sa ma apuc de investit in imobiliare , ce-mi recomanzi ? Sa IAU primul curs de investitii ? Al doilea ? Sa incep intai cu bursa ? Vreau sa ma educ si abia am dat de tine , cum pot sa IAU legatura cu tine in privat ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.