Sal’tare aventurierule. Astazi voi scoate proaspat din cuptor urmatorul subiect la care sunt convins ca toata lumea s-a gandit cel putin o data: merita sa schimbi jobul sau nu ?
Atentie, voi aborda subiectul strict din perspectiva financiara.
Table of Contents
Dilema schimbarii jobului
Daca lucrezi deja de minimum 1-2 ani intr-o companie, sunt convins ca deja ti-ai pus intrebarea daca ar fi o miscare buna financiara sa schimbi barca (jobul).
Este o intrebare naturala ce vine la pachet cu multe intrebari si cautari pe internet ca sa vezi cum sta treaba cu schimbarea jobului. Din pacate internetul este plin de informatii eronate, sau mai bine zis, manipulatoare.
Pe de o parte vei afla ca intr-adevar o schimbare a jobului aduce in general o marire consistenta a pachetului salarial. Plafonarea la locul de munca este de asemenea un element ce te impinge spre schimbare.
Pe de alta parte vei mai da si peste ideea de loialitate. Ce zic HRistii daca vad ca ai schimbat jobul la fiecare 2-3 ani ? Clar nu de bine nu-i asa ? Tot ei promoveaza ideea ca plafonarea la locul de munca poate fi usor combatuta prin lateral / vertical movement. Adica sa ai diverse responsabilitati in cadrul companiei de-a lungul timpului, sau chiar promovari.
Domnule CarutaCuBani, exact! Cum este mai bine sa procedez ?
Show me the money
Intrebarea este: de ce mergem la munca ? Si lasa-ma cu bullshit-ul de: to make a difference ca ma apuca rasul. Sau poate te gandesti ca-i pasiunea ta ?
Hai sa lasam vrajeala la o parte. Mergem la munca pentru bani, malai, coco, pistari, sau cum vrei tu sa ii numesti.
Desigur ca sunt multe elemente care trebuie sa fie prezente pentru a avea o viata profesionala implinita. Banii nu pot fi singurul lucru si am vorbit in detaliu despre acest lucru pe blog, insa banii reprezinta punctul central in marea majoritate a cazurilor. Altfel nu te-ai trezi in fiecare dimineata timp de 40 de ani no matter what sa mergi la locul de munca. Sau nu ai amana vizitarea parintilor / bunicilor care oricum nu mai au atat de mult de trait. Si stii asta, si te doare, si totusi jobul iti ocupa tot timpul. Din pasiune ? Bineinteles ca nu. Pentru bani.
Ce trebuie sa intelegi este ca relatie dintre tine si angajator este una strict contractuala. That’s it! Iti faci treaba bine in timpul contractat ? Esti apreciat si remunerat corespunzator. Daca nu, you’re out. Orice altceva este secundar.
Valoare = experienta
Revenind la intrebare. Este bine sa schimbi jobul relativ des sau nu ?
In primul rand trebuie sa intelegi ca in ziua de azi valoarea este masurata in experienta. OK, cu mici exceptii, dar le lasam deoparte momentan. De asemenea, nu discutam daca este corect sau nu. It is just a fact, deal with it.
Acum ai inteles ce trebuie sa faci ?
Domnule CarutaCuBani, nu am inteles nimic…
Of, of, aventurierule. Ma pui sa-ti fac eu puzzel-ul si stii ca nu-mi place.
Hai sa facem un rezumat. Dupa cum spuneam:
- Relatia angajat – angajator este una strict contractuala. Daca ai impresia ca esti prieten cu seful, da-ti 3 palme sa-ti revii.
- Cu alte cuvinte, angajatorul te plateste pentru timpul depus ca tu sa ii rezolvi problemele.
- In ziua de azi valoarea (baneasca) pe piata fortei de munca este data de experienta.
- Cu alte cuvinte tu trebuie sa iti alegi mereu un job care sa iti creeze un bagaj cat mai vast de skill-uri cerute pe piata fortei de munca.
- Banii reprezinta motivul central al relatiei contractuale
- Traducere: ai obligatia fata de tine sa lucrezi acolo unde experienta ta este platita cel mai bine. Este de datoria ta sa cauti activ acel loc.
- Atentie: Loialitatea nu are nimic de a face cu relatia angajator – angajat. Desigur, trebuie sa fie o diferenta intre ce gandesti si ce arati, altfel it will backfire quickly.
Cum sa ratezi financiar in viata profesionala
Hai sa-ti dau si niste cifre. Cam care crezi ca-i diferenta financiara in materie de pachet salarial dintre o persoana, sa o numim Ion, care schimba compania frecvent (2 ani), si una, Gigel, care sta mai mult in cadrul aceleiasi companii ?
Domnule CarutaCuBani, habar nu am.
Nici o incercare ? OK, iti zic eu: Gigel ar urma sa castige in medie cu 50% mai putin decat Ion. Acest lucru considerand ca o cariera ar dura doar 10 ani de zile. In realitate, diferenta ar fi si mai mare.
Domnule CarutaCuBani, OMG, dar de ce ?
Este foarte simplu de raspuns la intrebarea de ce. Daca ne uitam la piata din SUA, unde avem cele mai multe date, observam ca in general cei care raman in aceeasi companie au o marire anuala de vreo 2%-3%.
Acum…daca introducem in ecuatie si inflatia, lucrurile iau o intorsatura complet neplacuta. practic care este cresterea in termeni reali, de putere de cumparare.
Te las sa tragi concluziile singur dupa ce iti revii din soc. Desigur, acest grafic ia in calcul doar production si nonsupervisory employees, but you got the point.
Cei care schimba jobul insa, primesc o marire undeva la 10%-20%. Sa luam mijlocul: 15%.
Astfel, sa revenim la cei doi viteji. Presupunem ca Ion isi schimba jobul o data la 2 ani, iar Gigel niciodata. Sa zicem ca pornesc ambii de la un salariu de 12.000 EUR / an. Acest lucru ar insemna ca salariile lor, pe medie, ar creste in felul urmator:
In 10 ani Ion ar ajunge sa castige aproximativ 25.000 EUR, pe cand Gigel doar 16.000 EUR. O diference uriasa nu ?
Sa il includem pe Ghita, o persoana care si-a schimbat jobul la 3 ani.
Nici Ghita nu sta atat de rau, ajungand la aproximativ 22.500 EUR / an.
Mai departe vedem ce se intampla daca Ion se opreste din schimbatul joburilor in oricare moment.
Te las pe tine sa tragi concluziile.
Domnule CarutaCuBani, chiar asa, nici un comentariu ?
OK. OK.
Ce ramane de facut
Trebuie sa nu uitam niciodata de ce suntem la job: pentru bani. OK, pentru a crea o valoare adaugata cat mai mare companiei. Dar in principiu pentru bani.
Acestea fiind zise, ai urmatoarele 2 optiuni:
- O data la 2 ani ai o marire consistenta in cadrul aceleiasi companii.
- Atunci perfect, un trebuie sa schimbi compania. Cel putin nu din motive financiare.
- Daca nu primesti mariri consistente cel putin o data la 2 ani => schimba barca pentru a marca o marire suculenta.
Desigur, in acest articol m-am axat strict pe ideea de schimbat job. In realitate insa multe alte elemente stau in spatele unei explozii a venitului activ. Am mai scris eu despre asta si voi mai scrie.
Cateva idei inainte sa inchid:
- Acum stii cum sta treaba si de ce te duci la job: bani, bani si iar bani. Nu face insa greseala sa dai de inteles management-ului ca asta gandesti. Diplomacy goes a long way.
- Tu trebuie sa iti faci treaba cat de bine poti, aducand o valoare adaugata cat mai mare companiei, dar sa nu iti iei niciodata ochii de pe premiu: banii.
- Nu face greseala de a fi vrajit de bullshit. Banii trebuie sa urmeze experienta. Pana la urma este jocul facut de companii, dar este datoria ta sa te asiguri ca acestea se respecta.
- Miscari laterale, event-uri, task-uri noi, all good, dar nu uita de bani.
- Indiferent daca ai intentia sau nu de a pleca din companie, mersul la interviuri, respectiv evenimente de recrutare in fiecare an este o obligatie!
- Iti vei da seama mai bine cum te pozitionezi fata de piata
- Iti largesti networking-ul profesional
- Nu in ultimul rand, punand intrebarile corecte vei afla informatii noi, idei noi, pe care competitia le foloseste si pe care le-ai putea aplica la propria companie. Acest subiect e complex. Nu intru acum in el, dar este esential si de o importanta foarte mare long term.
- Iti e frica sa nu atragi atentia ca job hopper ?
- Exista trucuri. De exemplu dupa 2 ani nu ai primit acea marire spectaculoasa ? Obtine o oferta de la o alta companie, pe care o prezenti angajatorului actual. Aproape sigur vei obtine marirea dorita. Desigur, acest lucru nu il poti face mai mult de o data, dar ti-ai mai castigat ani in cadrul aceleiasi companii nefacand rabat la bani.
- Nu iti fie frica sa faci acest lucru. Stiu ca este inconfortabil si trebuie sa fii diplomat, insa realitatea este diferita fata de ceea ce HR-ul sau managerul tau iti arata. Este un cost imens pentru o companie sa angajeze o noua persoana pe de o parte, si sa te inlocuiasca pe tine pe a doua parte. Apoi, iti garantez ca persoana care te-ar inlocui ar primi un pachet salarial mai mare ca al tau, chiar daca in primele luni ar fi mult mai ineficienta (job learning curve). HR-ul si Managerul tau is well aware of that. Play it on your advantage, caci tu detii puterea. Repet, cu diplomatie, dar laser focused.
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Vezi ca ai cam incrucat Ionii si Gigeii prin graficele de mai sus. “In 10 ani Ion ar ajunge sa castige aproximativ 25.000 EUR, pe cand Ion doar 16.000 EUR. O diference uriasa nu ?”
Merci Ionut
Problématique. De ce ne raportam la piata americana cand noi romanii, cea mai mare parte dintre noi traim in Romania. Rezultatul at fi cu totul altul. De acord cu faptul ca valoarea este data de experienta si in plus de cunostiintele pe care le avem in domeniu. Haideti sa ne pastram jobul totusi pe perioade de criza. Cordialement.
Foarte fain articolul!
Merci MIhai
Mi-ar fi fost foarte interesant daca spuneai ceva si despre reconversie dupa o oarecare varsta 😀
Da, este un subiect interesant si acesta. Un subiect la care m-am gandit de mai multi ani. Poate voi scrie in viitor 😉
Ultimele doua articole au fost geniale. Poate ar trebui sa abordezi mai des aceste subiecte.
Merci, dar o sa scriu mai mult si despre acest domeniu
Salutare, Cam toate articole tale sunt extrem extrem de bune, poate cele mai bune din Ro in domeniul financiar.
De asemenea, tin sa spun ca numesti multe puncte interesante aici, si plec cu sfaturi si idei 🙂
Te aplaud ca ai reusit sa-ti maresti venitul de atatea zeci de ori. Eu sunt manager intr-un departament de recrutare (extern), in 6 ani am reusit sa-mi maresc venitul cu 900%. Am avut sansa pe la jumatatea carierei, sa plec dintr-o companie care ma platea extrem de prost, la un rol care-mi oferea cu 70% mai mult sau sa accept contra-oferta > munca mai mult, rol de manager, si bani mai putini fata de oferta celelaite companii. Ghici ce-am facut? Am acceptat contra-oferta, rol de manager si am muncit 2 ani pe rupte in compania respectiva, am mai primit o marire de salariu intre timp(castigam mai mult decat as fi facut daca plecam atunci), iar acum de cand am schimbat angajatorul ( tot pe un rol de manager) de aprox 3 ani, castig mai mult decat dublu fata de primul meu rol de manager. Tin sa-ti spun ca a fost cea mai buna miscare pe care am putut sa o fac in viata mea.
Ceea ce vreau sa spun este: ai axat articolul pe partea financiara f mult, pe prezent, insa nu ai luat in calcul oportunitatea peste 1-2 ani. Ca si articol acesta sa fie excelent, trebuie sa adaugi si informatia asta. Nu te ajuta deloc daca alegi sa pleci dupa 2 ani din compania, daca o promovare la un rol de manager e aproape. Practic te impusti singur in picior si nu o sa reusesti sa cresti niciodata.
Buna Elena. Depinde de strategie. A mea este simpla: nu ma intereseaza oportunitatea de promovare. Eu sunt interesat doar de ACUM. Cum sa eficientizez ACUM. Cum sa aduc o valoare adaugata f mare ACUM. Astfel, daca dupa dupa 1-2 ani de high achiever cineva imi spune ca in alti 1-2 ani am oportunitatea de a …..orice…..atunci zic pas acestei “oportunitati” 😉 Eu vad timpul ca pe cel mai limtat lucru pe care il avem. M-as jigni singur sa reactionez altfel.
Salut Bogdan,
Apropo de loialitate, tara, companie etc. Un exemplu pentru OMV (oil & gas) in Vienna.
Pensia de stat anuala (la 65 de ani) este 1.78% (80% / 45 ani) din salariul anual. Deci la un salariu (ipotetic) de 50K euro/an, rezulta (pentru un an lucrat): 50,000 x 80% / 45 = 889 eur/an, indexati anual cu inflatia. Adica 889 x (95-65) = 26,667 eur, evident luati cu portia pana la 95 ani. Deci salatiul taxabil de 50K/an are si o parte de 53% (=26667/50000).
Plus sindicatul majoreaza automat in fiecare an salariul cu inflatia, iar la fiecare 2 ani, in plus, mai majoreaza cu o suma fixa (100-200 eur, experienta/grupa munca). Suma de 889 eur/an este deci crescatoare, asa ca ai cam 11 ani sa acumulezi o pensie de stat NETAXALIBA (primii 12K/an venit global sunt neimpozitabili) in Austria. Evident sunt taxabili unde esti rezident (Costa Rica 0.0%, ha ha).
Oricum, am vrut sa spun ca 50% venit “ascuns” in pachetul salarial (delayed gratification) altereaza perspectiva schimbarii jobului.
“It’s Not What You Make, It’s What You Keep”. Peste un anumit nivel (venit, varsta etc) TAXAREA este extrem de importanta. In tarile vestice salariul este mare pentru ca taxele/costurile sunt mari. Dar pentru protectie sociala (venituri mici) primii 12K gbp (UK) sau 12K eur (AT).
In UK la 50K/year lasi 40k/an in pensie privita (investiti) deci salary sacrifice si tax zero. Caci pensia de stat/batranete la 67 ani este mica, de doar 175 gbp /week x 52 weeks / 35 years = 260 gbp/an pentru fiecare an lucrat. Deci banii se fac din pensie privata, nu cea se stat/subzistenta.
Depre Austria am scris anterior, banii se fac din pensia de stat. Se vede clar ca pensia de stat in AT este 4x pensia de stat din UK. Apropo, pensia de stat in UK (260 gbp/m) este 145% cea din RO (180 gbp/m).
(sal mediu RO -> 1pct la pensie =75 RON/luna. Deci 75 [RON/luna] x 12 [luni] / 5 [gpb/ron] = 180 gbp/an)
Toate tarile din UE vor impozit pe venit global, si isi opresc automat taxele datorate. Exceptie primii 12K/an.
Cu venit/pensie/investitii de sub 12k/y in orice tara din UE, TU iti alegi daca dai taxe 10% in RO, sau 20%-40% in UE. Ori 0% in Singapore.
Asa ca, cine poate, sa schimbe nu numai locul de munca, dar si tara la fiecare cativa ani.
Strategia e complexa dar merita, google depre “flag theory” or “perpetual traveler”.
Ce parere ai despre schimbarea jobului acum, in prag de criza financiara?
Felicitari! Foarte fain si punctual articolul.