Sal’tare aventurierule. Uite asa am lasat in urma si luna Mai. A fost o luna superba din toate punctele de vedere.
Table of Contents
Surpriza
Inainte sa intru in traditionala rata de economisire, am o mica surpriza.
Domnule CarutaCuBani, super, ador surprizele.
De ieri am inceput sa postez si pe youtube. A fost un learning curve interesant, insa m-am distrat pe cinste. Sper sa ajung sa postez din ce in ce mai mult pe youtube.
Pana atunci insa, te las cu video-ul postat ieri. Daca esti interesat de ce as spune si pe youtube, saru’mana pentru un subscribe si like pe youtube. Much appreciated 😉
Cum sunt la inceput de drum pe youtube, nu mi-ar strica niste feedback-uri. Daca ai timp bineinteles. Ma intereseaza atat de bine cat si de rau.
Rata de economisire (RE)
Luna Mai s-a lasat cu o rata de economisire delicioasa: 84.71%. YTD, aceasta este de 84.66%.
Desigur, datorita COVID-ului, cheltuielile au fost mai micute in aceste 5 luni. In acelasi timp, venitul activ merge ca racheta, depasind cu mult estimarile de la inceput de an.
Mai jos poti vedea estimarea venitului activ vs. realizat.
Nu ma plang, sa fie primit.
Investitii pe bursa
Sincer sunt cam nepregatit aici. Nu mi-am updatat excel-urile de vreo 2 luni. Dupa ochi, YTD sunt undeva la +5% cred. Altfel, nimic palpitant. In principiu bursele au mers mult in sus in ultimile 2 luni.
Ah da, am cumparat diverse actiuni individuale riscante la preturi foarte mici. Profitul este f mare aici, insa vorbim despre categoria de play money, care este separata de portofoliu investitional. Discutam mai mult de o joaca de plictiseala. Prefer sa nu mentionez ce am cumparat, sa nu influentez gresit, caci in principiu eu nu recomand specula.
Imobiliare
Sunt foarte fericit ca totul a mers in parametrii normali in imobiliare desi am trecut printr-o perioada, cel putin interesanta. Nu am ramas fara chiriasi si nici nu au fost cazuri in care sa nu mai poata plati chiria. De asemenea, nici de taiari de chirie nu a fost cazul.
Eu sunt recunascator, caci am auzit de la mai multe persoane tot felul de povesti. In principiu cum chiriasii nu au mai putut plati o parte, sau chiar toata chiria.
Intr-un fel, toata aceasta situatie cu COVID mi-a validat strategia de management al investitiilor imobiliare si ma bucur de acest lucru. Asa cum ziceam si in cursul de imobiliare, este usor sa faci bani cand totul merge bine. Ca sa ai rezultate bune long-term insa, tine de eficienta, strategie, si nu mai merge sa faci lucrurile dupa ureche.
Altfel, saptamana aceasta termin o renovare masiva. Abia astept sa vad cat dureaza sa gasesc chiriasii potriviti si la ce pret voi inchiria.
Ah da, un lucru bun cu COVID-ul pe imobiliare: cine a avut renovari in ultimile 2 luni a facut-o la vreo 30% reducere, caci au fost reduceri masive la tot: materiale, mobila, electrocasnice etc.
Stii cum e, trebuie sa te uiti mereu de unde scoti edge 😉
De asemenea, cererea pentru terenuri a crescut, deci cine este in acest business, kudos to him/her. Este un moment foarte bun pentru ei.
Desigur, persoanele reactioneaza foarte emotional la toata treaba cu COVID-ul. Auzi tot felul de idei, cum ca nu mai ai nevoie sa stai la oras, ca viitorul = casa cu pamant, ca toti vom lucra de acasa etc.
Sper ca cititorii acestui blog nu se lasa totusi condusi atat de tare de factorul emotional, caci acesta nu are ce cauta in investitii. Altfel, chiar daca de maine toti am lucra numai de acasa long term (evident, este o fabulatie), good luck mutandu-te la tara. Caci nu-i asa, cui ii mai trebuie acces rapid la spital, scoli bune pentru copii, transport, infrastructura, distractii (restaurante, baruri, cluburi de diverse activitati sportive, de noapte etc) comunitate, prieteni.
In alta ordinde de idei, vorbeam cu cineva din piata si imi zicea ca incep sa apara tot felul de oportunitati pe segmentul de apartamente. Practic diverse persoane care au semnat antecontractul in faza de presales nu mai au capacitate de finalizare a tranzactiei acum cand e (aproape) gata blocul. Astfel, aceste apartamente se repun la acelasi pret in piata. Cel putin momentan nu-s multe aceste cazuri, dar sa vedem cum vor evolua lucrurile.
As mai avea de scris, caci am avut multe activitati in Mai, insa din pacate timpul alocat scrierii acestui articol s-a scurs, asa ca trebuie sa plec din scurt 🙁
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Salut. Unde ai prefera feedback-ul? În comentarii sau în privat?
Buna Ionas. Unde iti este mai usor 😉
Salut
Cum ai reusit sa fi +5 % YTD , cand ETFurile in care ai zis ca investesti nu au ajus pe 0 inca ? Asa de mult ai cumparat cand au fost jos ? Sau ai si vandut cand au fost sus si ai recumparat cand au fost jos? Sau ce alta strategie ai aplicat.
Ai adaugat si alte ETFuri la portofoliu fata de World , EM si small cap?
Multumesc.
Exact, am cumparat mult cand piata a fost jos. Obligatiunile mi-au permis acest lucru si eram pregatit sa pice si mai mult, deci mai am ceva munitie (obligatiuni). Sincer, credeam ca voi apuca sa scap de toate in perioada aia, insa se pare ca nu e mereu cum crezi 🙂
Da si eu astept inca o cadere , corectie , sa mai intru cu o valoare mai mare , ca am ceva cash pregatit. Vedem daca mai coboara sau astept degeaba 🙂
Mersi
Si eu am verificat si am +4.97% ytd doar din swda:)
Felicitari pentru canalul de Youtube. Urmaresc blogul de vreo 6 luni, cand am inceput sa am problema clasica: ce fac cu atatia bani. Am inceput sa invat despre subiect de pe internet dar exista o gramada de crappy advice si toti canta in cor aceleasi melodii (buy gold, crypto, airlines, etc). Dar blogul tau este la subiect, usor digerabil si am invatat multe pana acum. Keep up the good work 🙂
Am adunat cateva intrebari (putin offtopic), sper ca nu e problema daca te lovesc cu toate odata.
Dupa parerea ta conteaza factorul “valoare” la Small Cap ETFs? In Europa pentru small cap value am gasit doar ZPRV & ZPRX (TER 0.30% ambele) care sunt cam mici (32 & 17 mil). Intr-un articol mai vechi scriai ca ai cumparat IUSN (TER 0.35%) care e “blend” (growth+value) si mult mai diversificat. Factorul “valoare” la ETF-urile astea cred ca in practica inseamna ca se aleg companiile pe criteriu de pret mic. Intrebarea e simpla: ma pierd prea mult in detalii?
Ai cumparat obligatiunile propriu zise sau bond ETFs? Eu am in vizor cateva ETF-uri: IUST (inflation-protected), AGGH, VAGU (pe LSE), dar as fi interesat sa aud niste opinii informate sau directii generale pe care sa ma documentez. Subiectul pare complicat, ar fi bun un articol mai detaliat pe tema asta.
Ultima intrebare: in climatul actual consideri ca e mai sigura strategia cu lump sum decat DCA, pentru un orizont investitional de 20 de ani? Daca preturile burselor ar cadea din nou exista riscul sa se piarda 10-25% din cei 20 de ani “recuperand”. Pe de alta parte asteptand timp de maxim 2 ani (“timing the market”, i know), riscul e sa se piarda maxim 10% din cei 20 de ani, si posibil ceva bani (la inflatie daca va fi cazul, sau ca opportnity cost, daca va fi cazul). Mi-am dat singur raspunsul dar as fi curios sa aud si parerea ta. Mersi in avans.
Felicitari pentru articole, le citesc cu amre interes si ma bucur sincer cand vad ca se pot face bani daca esti atent, mereu bine updatat informational si investitional. Bafta in continuare!
Referitor la youtube pentru mine este zero barat, nu urmaresc niciun video postat indiferent de la cine este, prefer numai ce e scris, indiferent unde si sub ce forma.
Numai bine!
Foarte interesant articol. Imi place foarte mult cu abordezi lucrurile. Si eu si sotia mea investim relativ asemanator in Danemarca in imobiliare si bursa.
Folosim tehnica “Semnalului de 3%” pentru bursa – ceva foarte asemanator cu ce folosesti tu – unde avem mereu pregatiti bani in obligatiuni pentru a cumpara cand piata scade. Pana acum in 3 ani a functionat foarte bine!
Investim si in imobiliare, dar cu o metoda mai putin populara in Romania. Aceasta metoda ne ajuta sa investim sume mai mici de bani in multe imobile din toata Europa, totul sub control total si cu acte din fiecare tara.
Felicitari!
Salut Gabriel. Ai putea detalia in ceea ce priveste investitiile imobiliare in alte tari? Metoda folosita de voi? Multumesc!
Felicitări pentru blog și youtube, te urmăresc aproape de la început și citesc cu placere tot ce postezi. Intenționez să investesc înrt-un etf Vanguard all world, dar nu știu dacă e mai bine în euro sau usd, ce recomanzi? Mulțumesc și keep up the good work!
Sunt impresionata de rata de economisire. Vreau numai sa intreb daca rata de economisire este pentru tine si sotia ta sau numai pentru tine?