fbpx

Investitii, bani, randamente si obiectivele de pe 2021

Sal’tare aventurierule. Am lasat in urma inca un an … insa ce an! 2021 a dat startul anului meu sabatic, iar o groaza de obiective au fost setate si din fericire indeplinite.

Domnule CarutaCuBani, ce obiective ai avut pe 2021 ?

Sa le luam rand pe rand zic.

An sabatic – succes

Desi nu am scris pe blog chiar de cand am luat decizia, in Decembrie 2020 deja ma hotarasem sa imi iau un an sabatic.

Domnule CarutaCuBani, ce inseamna un an sabatic ?

Adica sa nu ma mai duc la munca 12 luni de zile.

Decizia nu a fost deloc greu de luat. Practic, la momentul acela eram deja independent financiar in 187 de tari din 195 total ***astazi sunt in 189 iihaaaa***, deci lipsa banilor nu a reprezentat nicio problema.

Domnule CarutaCuBani, sa inteleg ca intr-un an sabatic in care sursa ta principala de venit nu a mai existat, tu de fapt ti-ai crescut averea devenind independent financiar in si mai multe tari de pe planeta ?

Corect aventurierule, insa voi reveni cu mai multe detalii nitel mai incolo.

Inapoi la anul meu sabatic…voiam sa-l incep in Martie 2021, insa am fost rugat politicos sa mai ajut pana prin Iunie, ceea ce s-a si intamplat.

Motivele anului meu sabatic au fost doua mari si late:

  1. Aveam alte proiecte mai interesante de facut.
  2. Nu m-am inteles cu firma pe anumite aspecte. ***ce bine este sa fii independent financiar si sa do not give a single fuck, sau cum ar spune Dr. Demartini: sa traiesti conform propriilor valori***

Domnule CarutaCuBani, sau cum ar spune parintele FIRE, ai avut indeajuns de multi FU money.

Ah, ca bine le zici aventurierule. I love FU money.

In alta ordinde de idei am fost super surprins sa vad cat de intelegatoare a fost compania pe alte aspecte:

  1. Mi-a oferit un an sabatic cu posibilitatea de intoarcere inapoi dupa 12 luni fara sa fac niciun pitch *** eu aveam ditamai pitch-ul pregatit, dar n-am apucat sa-l folosesc deloc 🙂 ***
  2. Am continuat sa primesc cadouri (aka goodies) de la firma chiar daca am fost in an sabatic ***aici mi-a castigat respectul***
  3. Am primit chiar si bonus in anul meu sabatic. ***Aici chiar ca am ramas surprins. Well…nu l-am refuzat 🙂 ***

Si uite asa, primul obiectiv, intrarea in anul meu sabatic a fost indeplinit. Mai jos am pus si un selfie cu mine (nereusit) iesind din cladirea de birouri one last time. Cred ca este pentru prima data cand nu mai fusesem in costum la birou. Am scos rebelul din mine :)) ***gluma de tocilar corporatist in banking***

Viata profesionala – mega succes

Obiectivul legat de viata profesionala, spre surprinderea mea a fost chiar depasit.

In primul rand imi doream o pauza de la munca, ceea ce s-a si indeplinit prin inceperea anului sabatic.

In al doilea rand mi-am dorit sa ma concentrez putin mai mult pe carutacubani, ceea ce s-a si intamplat.

Mai exact:

  1. Mi-am dorit sa fac lunar cate un webinar. Lucru indeplinit, cu 2 exceptii pentru ca oricum am participat la alte 2 evenimente mari online in acele luni.
  2. Mi-am dorit sa-mi pun la punct o lista de abonati. De fapt oarecum o aveam, insa inscrierea nu era vizibila. Nici acum nu sunt absolut deloc agresiv cu ea, insa este mai vizibila. Desi inca mai pot optimiza, consider acest aspect un mega succes pentru ca in cele vreo 8 luni de cand am schimbat, s-au abonat peste 17.000 de persoane noi. Nu stiu cat se transmite din scris, insa sunt super recunascator pentru interesul pe care il arata atat de multe persoane pentru carutacubani.
  3. Mi-am dorit ca pe parcursul anului 2021 sa-mi gasesc o echipa faina cu care sa reusesc sa externalizez multe activitati. Lucru realizat, de asemenea cu succes. Desi nu se vede, in spate este o echipa super uber smechera ce in 2022 deja va merge ca racheta.

Cam atat aveam de gand legat de viata profesionala, insa lucrurile au mers cumva mai departe:

  1. Am tot fost contactat de diverse companii, avand discutii pe diverse teme. Cea care mi-a atras atentia este un posibil proiect de transformare a unui exchange crypto in banca unde as fi lead pe proiect.
  2. Am fost contactat si pentru proiecte punctuale de consultanta de scurta durata ce mi-au oferit niste experiente inedite foarte frumoase, pentru care sunt recunascator.
  3. La un moment dat eram la 1mm de a deschide o companie de dezvoltare imobiliara. Am avut insa 3 incercari esuate de a cumpara 3 terenuri diferite. Doream sa ma concentrez pe case premium, pasive, smart etc. Tinta mea erau 2 proiecte in paralel a cate 25-60 de unitati fiecare. Am iesit cu foarte multa experienta de aici si as putea sa scriu o carte doar despre aceste luni in care am luat contact cu o groaza de persoane din domeniu. De la lucruri faine…la cele absolut horror. De la cum se construieste astazi, pe ce pamant, cu ce fundatii, la ce inseamna definitia premium in Romania, cum se obtin autorizatiile etc. In fine, momentan am pus pauza ca m-a stors de energie acest subiect luni de zile, neglijand usor carutacubani. Am aici inclusiv povesti asbolut fabuloase, de ramai masca, insa sincer, prefer sa nu le expun public ca mi-as face mai mult rau 🙂
  4. Carutacubani a inceput sa produca mai multi bani decat m-as fi asteptat. Credeam ca acest blog va aduna doar o mana de oameni pentru ca nu multe persoane sunt interesate de investitii, educatia financiara in Romania fiind foarte scazuta. In realitate insa, vad ca din ce in ce mai multi sunt atrasi de subiect si ma bucura acest lucru.

Venit (activ) – ultra mega succes

Venitul (activ) a fost de asemenea o surpriza extrem de placuta.

Domnule CarutaCuBani, de ce pui activ in paranteza ?

Buna observatie aventurierule. Pentru ca in prima parte a anului am avut, evident, un venit activ, iar dupa ce am intrat in anul meu sabatic, acesta a disparut. Cu o mica exceptie: 2 bonusuri punctuale din timpul anului sabatic la care nu ma asteptam deloc, insa le-am primit cu bratele deschise 🙂

Astfel, am inclus la venitul activ si pe cel pasiv, concentrandu-ma mai mult pe acesta din urma in 2021.

Si ce an a fost…practic veniturile mi-au crescut cu 47,13% fata de 2020.

Astfel, in 2021, am ajuns sa castig de 78,63 de ori mai mult fata de acum 9 ani de zile. Poti observa mai jos evolutia pe fiecare an.

As mentiona 3 lucruri legat de acest grafic:

  1. Se observa un salt mare de la x1 la x6.79. Acest salt si-a facut aparitia pentru ca am inceput sa lucrez in afara.
  2. Se observa si ca urmatorii ani au produs cresteri substantiale.
  3. Se observa cum ultimii 3 ani au venit cu cresteri masive. Este vorba despre efectul compus al abilitatilor generice la care am tot lucrat in anii precedenti. Aditional, in ultimul an am introdus in grafic si veniturile pasive, care evident au devenit mari. Mai multe despre acestea la capitolul corespunzator.

All in all, practic, in 2021 castigam la fiecare 2.5 zile, cat intr-un an intreg acum 9 ani de zile. Totally crazy…

Daca cresterea exploziva a veniturilor tale active este prioritara, atunci ai putea arunca un ochi pe Income Accelerator.

Rata de economisire (RE) – ultra mega succes

Obiectivul era de 40% minimum, dar constient ca ar putea merge spre 60%.

In realitate, mi-a depasit toate asteptarile, ajungand la un RE pe 2021 de 85%. Mai jos am plotat evolutia pe fiecare luna.

Se observa cum in a 2-a partea a anului evolutia a fost mai fluctuanta datorita faptului ca nu mai aveam un venit constant.

Domnule CarutaCuBani, OK, inteleg ca de-a lungul timpului ti-au crescut veniturile, insa cum de ai si o rata de economisire mare ? Nu ti-au crescut si cheltuielile ?

Excelenta remarca aventurierile. Intr-adevar, cheltuielile nu prea mi-au crescut de-a lungul timpului. Eu personal mi-am gasit echilibrul si nu m-ar face mai fericit daca as cheltui mai mult.

De altfel, mai jos poti observa evolutia cheltuielilor (si veniturilor) mele de-a lungul ultimilor 9 ani de zile. Singurul motiv pentru care vezi un mic spike in anul 2021 la capitolul cheltuieli este pentru ca mi-am luat o masina. Prima mea masina. Deh, dezavantajele de a nu mai fi corporatist 🙂

Investitii pe bursa – mega succes

Tinand cont de anul meu sabatic, anul acesta obiectivul a fost putin diferit in sensul in care mi-am marit procentul din portofoliu pe investitii tactice / fundamentale, sau chiar specula. Deh, am avut mai mult timp la dispozitie.

Cu toate acestea, in mod ironic, tot am ajuns sa investesc foarte mult in ETFs; mai mult daca n-as fi marit procentul pe alte tipuri de investitii.

Domnule CarutaCuBani, nu mai inteleg nimic… Practic spui ca ai redus procentul pe ETFs, dar apoi ca ai investit de fapt mai mult in ETFs. Nu are logica.

Rabdare aventurierule, va avea foarte multa logica in curand.

In primul rand si anul 2021 a fost absolut fantastic pe piata de capital. Pe portofoliul de ETFs am practic un randament de 30.5%. Acesta este exprimat in EUR si este net de taxe si comisioane. Ca si cum as vinde totul astazi.

Nu-mi vine sa cred cat de generoasa a fost bursa. Practic in ultimii 3 ani, portofoliul exclusiv din ETF-uri a crescut de peste 2 ori. In total, din 2013, de aproape 4 ori.

Mai jos am afisat randamentele mele pe ETFs pe fiecare an.

Per total, rezulta un randament mediu anualizat net (CAGR) de 15.5% pe an. Este fantastic.

Pe 2021, cele mai generoase au fost companiile quality, factor pe care m-am tilt-uit cel mai mult din 2020 de cand a inceput pandemia. Pe cealalta parte, cel mai slab au mers pietele emergente. Undeva pe la 7.6%.

Pe langa ETF-uri (cam 80% din total portofoliu), mai am si investitii pe termen mediu, respectiv pe termen scurt. Cele din urma reprezinta de fapt specula, nu investitii.

Domnule CarutaCuBani, ce reprezinta investitiile pe termen mediu ?

In principiu actiuni individuale, dar si plasamente private.

Domnule CarutaCuBani, dar statistic vorbind, pe termen lung, solutia castigatoare nu sunt ETF-urile ? Daca da, de ce nu investesti 100% in ele ?

Excelenta intrebare aventurierule. Asa este, solutia castigatoare pe termen lung cu siguranta sunt ETF-urile.

Totusi, pe termen scurt si mediu, un investitor poate scoate randamente mai mari pe actiuni individuale. Atentie insa la cea mai mare pacaleala. Sa bati pe termen lung, adica 5-10 ani, sau mai mult piata prin actiuni individuale este aproape imposibil.

Desigur ca avem investitori celebrii care au scos cagr si 20%, si 50% si chiar si 100%, dar nu pe termen foarte lung. De fapt Warren Buffet, care este cel mai prolific investitor din toate timpurile are un CAGR de aproximativ 20% pe o perioada de peste 50 de ani. Asta in conditiile in care istoric vorbind, piata a scos 10%. Nimeni nu s-a mai apropiat de el pe o asemenea perioada. El insa este o exceptie si nu ne putem compara cu el.

Astfel, ce fac eu este foarte simplu: simplist vorbind, aproximativ jumatate de profiturile pe care le scot din investitii pe termen mediu / scurt le bag tot in ETF-uri. Practic pacalesc sistemul 🙂 In termeni mai profi, este vorba de risc management. Transfer niste castiguri sigure pe termen mediu / scurt, in castiguri (viitoare) sigure pe termen foarte lung. Pare prea simplu ce fac, insa puterea este absolut naucitoare si o voi explica in curand intr-un alt articol viitor,

Domnule CarutaCuBani, ce randament ai avut pe investitii pe termen mediu / scurt ?

Aproximativ 56% in EUR.

Domnule CarutaCuBani, dar in ce investesti in ETF-uri, respectiv in investitii pe termen mediu / scurt ?

Pe partea de ETFs, am o baza in medie ponderata pe capitalizare globala, dupa care ma tilt-uiesc atat geografic, pe factori, cat si pe industrii. Apropo, un detaliu mai de finete, acea baza nu e chiar 100% globala, eu preferand sa inteleg prin global doar pietele dezvoltate si cele emergente.  Practic investesc asa cum am explicat pe larg in Cursul de investitii eficiente pe bursa – nivelul 1 – maximizarea randamentelor prin investitii in ETF-uri.

Pe partea de termen mediu / scurt, prefer actiuni individuale. Daca vorbim de investitii, merg pe analiza fundamentala pe un framework ce tine cont atat de analiza macro globala, macro locala, pe industrie / sector, respectiv pe companie. Evident, ma uit la cativa multiplii financiari, ratii, managementul companiei, businessul in sine si cam aia e. Nimic foarte complicat, insa spun eu eficient.

Tot in aceasta categorie intra si plasamentele private din Romania, insa aici eu intru doar pe cele care nu sunt pro-rata. Oricum, in 2021 nu am intrat decat intr-un singur plasament privat, care inca nu s-a listat. Urmeaza pe la inceputul anului 2022.

Daca te intereseaza astfel de investitii in actiuni individuale internationale si locale si/sau plasamente private te poti uita pe Cursul de investitii eficiente pe bursa – nivelul 2 – maximizarea randamentelor prin investitii in actiuni individuale.

Investitii imobiliare – succes

Nici anul 2021 nu a trecut fara investitii imobiliare. Clasic, 2 camere, Bucuresti. Nici nu mai stiu vreun an in care sa nu fi investit in imobiliare 🙂

Whatever, randamentul pe tot portofoliul a fost unul suculent anul acesta: 19.8% in EUR. Nu este net de taxe si comisioane pentru ca am inclus si aprecierea, iar daca ar fi sa vand, evident as cara dupa mine taxe si comisioane. Altfel, evident, am scazut cheltuielile, respectiv impozitul pe chirii.

Un randament mult peste media mea istorica de aproximativ 13.6%. Not bad, nu ma plang.

Anul acesta am avut ceva miscari de chiriasi. Cred ca vreo 4-5. Nici nu mai stiu, si nu am chef sa verific acum, dar nu conteaza foarte mult. Doar cu un apartament am pierdut vreo saptamana, in rest a mers totul excelent.

Daca in 2020 am scazut nitel chiriile la majoritatea apartamentelor, fiind nevoit practic de situatie, in 2021 nu a mai fost cazul, desi chiriasii nou-veniti au incercat sa negocieze in jos pretul. Am fost insa ferm pentru ca acum este alt context. Nu de alta, dar macar atat sa stiu si eu dupa mai bine de jumatate de viata in investitii imobiliare 🙂

Poti arunca un ochi pe Cursul de investitii imobiliare daca te intereseaza subiectul.

Criptomonede – succes

Aici nu ma complic. Obiectivul era sa continui pe criptomonede “stabile” cu o mica parte din cashflow-ul lunar.

Randamentul a fost de aproximativ 302% in EUR. Pare impresionant, insa criptomonedele reprezinta un procent foarte mic din portofoliul meu, deci nu e chiar atat de grozav pe cat pare.

Motivul pentru care nu am o expunere mare pe criptomonede este pentru ca evident sunt foarte riscante. Oricum, aplic acelasi principiu expus mai sus. Din cand in cand mut o parte din profituri pe ETF-uri. I love this game.

Stil de viata – succes

Am mai avut un obiectiv extrem de important pentru mine pe 2021: sa ma apuc serios de o viata activa fizic, adica de sport 8 ore pe saptamana, nenegociabil.

Probabil ca stii deja ca eu sunt adeptul studiului individual, dupa care cursuri, dupa care coaching. Cum dintotdeauna succesul meu s-a datorat mentorilor/coach-ilor, am ales sa fac sport alaturi de un antrenor personal. Nu de alta, dar macar sa fie 8 ore / saptamana utlilizate cu o eficienta maxima.

Asa am ajuns ca in ultimile 4 luni de zile din an sa lucrez cu un personal trainer. Sunt cei mai bine 375 eur / luna cheltuiti.

Imi aduc aminte cum in prima zi, la 15-20 de flotari eram la sfarsitul puterilor.

100 de genoflexiuni cu 40 de kg in plus dupa mine, 200 de abdomene, 120 de “superman”, sau 100 de flotari, cifre ce pareau imposibile acum 4 luni de zile, au ajuns astazi sa reprezinte doar incalzirea.

Astazi, ma simt mai puternic, mai plin de viata si mai sanatos ca oricand.

Acum ca am rezolvat partea sportiva din viata mea, in 2022 voi merge next level, pe alte 2 arii, insa despre asta in articolul despre obiectivele pe 2022.

Bonus

Pentru ca ai rezistat pana aici, vreau sa-ti arat puterea investitiilor. Mai exact, vreau sa-ti arat cum desi eu evident de-a lungul timpului mi-am explodat veniturile active, am si investit o mare parte din banii castigati, mentinandu-mi cheltuielile la un nivel relativ jos.

M-am uitat astfel la totalitatea veniturilor active vs celor pasive pe toata durata vietii mele profesionale.

Practic, peste 28% din toate veniturile sunt reprezentate de cele pasive. Este absolut mind blowing. In special pentru ca la inceput, in primii ani, acestea erau evident, aproape de 0. In ultimii ani insa, efectul dobanzii compuse isi spune cuvantul.

In 2022, veniturile pasive au fost mult peste cele active, iar in viitor ma astept sa fie din ce in ce mai mari, ajungand chiar ca veniturile pasive totale sa depaseasca totalitatea veniturilor active.

Acest lucru insa cere timp. Atat pe generarea veniturilor pasive, cat si pe cresterea veniturilor active. Abordate eficiente insa, vei observa adevarate explozii.

Cam atat despre obiectivele pe 2021. Un an absolut fabulos. Urmeaza un articol in care voi vorbi de obiectivele pe 2022. Un an in care voi expune printre altele in linii mari pe ce tipuri de investitii ma voi concentra.

Ciao si pe curand.


Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

16 thoughts on “Investitii, bani, randamente si obiectivele de pe 2021”

    1. cele pe anul acesta le-am anuntat in grupul True Fire de exemplu. Consider ca este o experienta buna pentru orice investitor sa participe la sedinte cu executivul unei companii ce isi propune sa faca plasament privat. Indiferent daca ulterior investitorul decide sa mearga mai departe cu o investitie, sau nu. Altfel uneori mai ies si in publicul larg la emisiuni de specialitate de exemplu financial markets, dar nu mereu.

  1. Felicitari pentru randamentele obtinute si pentru adoptarea unui stil mai sanatos de viata! 🙂
    Ce strategie folosesti referitor la veniturile pasive, ma refer la actiuni etf-uri… Efectiv retragi 4% la inceputul anului (presupunand ca folosesti regula asta) sau in fiecare luna o parte proportionala? Mersi anticipat!

    1. Merci. Depinde mult de activ si cum il utilizez. De exemplu eu am si chirii, am marcat si profituri etc. Eu am si noroc ca in Belgia nu se impoziteaza profitul pe actiuni.

  2. Domnule CCB,
    Felicitări maxime pentru tot ceea ce ai reușit și pentru tot ceea ce faci!
    Ești admirabil
    Minunat!

    Abia aștept să prind și eu ședința de coaching 1-1
    Am dat mail mai dau unul fix acum (în interval 18:50-19:00 vei primi)

    1. Merci Adrian.

      Intr-adevar, din pacate nu apuc sa raspund tuturor cererilor. Sunt nevoit sa aleg foarte putini datorita timpului limitat. Promit insa ca o sa ma uit si revin cu un raspuns.

    1. nu cred ca ASF-ul ar fi fericit cu asta 😉
      In plus nu ar fi corect fata de audienta, ideea nu este sa influentez spre o investitie anume, ci sa fac educatie financiara. Practic eu nu dau pestele, ci invat pescuitul 😉

  3. Buna. Mersi pentru tot ce faci. Ești inspirațional.
    O întrebare de randamente. Brokerul îmi oferă 2 tipuri de calcul randamente (dacă vreau sa consider efectul cash-flow-ului sau nu): TWR sau MWR. Pe care o folosești?

    1. Buna Vlad, in cazul meu este un adevarat calvar sa-mi calculez randamentul pentru ca am investitii pe mai multe clase de active, iar pe bursa am 3 brokeri.

      Practic mi-l calculez eu singur in excel 🙁 Alta varianta mai inteligenta nu am gasit pana acum.

  4. Salut! Mult respect pentru succesul tau. Imi poti spune te rog ce brokeri folosesti? Sau brokeri pe care ii poti recomanda?
    Multumesc

  5. Buna ziua domnule CCB!

    Sunt un inversitor cu o experienta fff mica ( am inceput in februarie 2021) pe BVB ( deocamdata) prin Tradeville.

    Nu inteleg un aspect vis-a-vis de randament, ptr ca imi apar 2 randamente pe platforma on-line :

    – In graficul care-mi arata evolutia portofiului meu vs evolutie BVB, imi apare un randament de 19%, in timp ce la randament anualizat imi apare 37%.Diferenta este extrem de mare ( este dubla chiar).

    Dupa calculul meu ( de neprofesionist in domeniu) varianta de 19 % este corecta, dar ma intriga acel randament de 37% ( ar fi trebuit sa am un castig mult mai mare ptr un asemenea randament).

    PS ; Cu multumiri pentru toate informatiile postate de d-voastra pentru aceasta comunitate.

    1. Probabil te referi la locul in care iti apare randamentul tau efectiv scos vs cat ai scoate per an. Adica sa zicem ca suntem in Iunie si ai randament efectiv de 30%, cel anualizat ar fi o proiectie (raportat) la un an, nu la 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.