Sal’tare aventurierule. De multe ori ne intrebam oare pe ce ciclu economic ne aflam. Astazi vin catre tine cu o perspectiva la care probabil nu te-ai gandit. Si chiar daca ai facut-o, tot iti va fi util acest articol. Nu de alta, dar iti voi prezenta niste date actualizate pana in luna Aprilie 2021 inclusiv.
Table of Contents
VIX si yield curve
Acum 3 ani de zile, mai exact in Februarie 2018, cei de la CME au pus pe tava urmatorul grafic.
Domnule CarutaCuBani, ce-s cu desenele acelea de copii ?
Asa este aventurierule, ai putea zice ca cineva a scapat farfuria de spaghete pe grafic. In realitate insa, acest grafic reprezinta ciclurile yied curve – vix.
Domnule CarutaCuBani, VIX ?
VIX se refera la indecsul asteptat al volatilitatii pe optiunile S&P500. Pe foarte scurt, indicele volatilitatii.
Graficul de mai sus, nu a facut altceva decat sa ploteze pe axa X evolutia VIX-ului, iar pe axa Y evolutia yield curve-ului, luand o medie fluctuanta de 2 ani.
Domnule CarutaCuBani, tot nu inteleg nimic. Care sunt acele faze din ciclu?
Cele 4 faze ale unui ciclu
Ciclul format are 4 faze, acestea fiind urmatoarele:
- Recesiune. In acest caz volatilitatea este destul de mare, iar yield curve-ul isi schimba panta. Trece de la una aproape orizontala la una inclinata in sus.
- Recuperarea. Volatilitatea incepe sa scada, dar yield curve-ul ramane pe un trend abrupt.
- Expansiunea mid-stage. Volatilitatea actiunilor ramane mica, dar yield curve-ul incepe sa se aplatizeze.
- Expansiunea late-stage. Volatilitatea actiunilor incepe sa creasca accelerat, pe cand yield curve-ul devine chiar si mai aplatizat.
In mod foarte spectaculos, daca ne uitam in istorie, acest ciclu a fost respectat la virgula generand o miscare in sensul invers acelor de ceasornic.
Domnule CarutaCuBani, am inteles, dar tot nu-mi este clar uitandu-ma la graficul de mai sus.
VIX si Yield Curve in actiune
Cel mai simplu de inteles este poate daca ne uitam la anii 2000-2008. Nu de alta, dar este istorie recenta.
Citind acest grafic din dreapta jos (anul 1999-2001) in sens invers acelor de ceasornic, se vede clar ca vaca recesiunea, recuperarea si explozia ce a urmat pana…in 2007-2008. Fabulos.
Dar stii ce ? La fel s-a intamplat si in trecut. De exemplu in anii 90.
Prezentul
Ce mi se pare insa fantastic, este ce spuneau cei de la CME la inceputul anului 2018, an in care au plotat urmatorul grafic.
Dupa cum vezi, se asteptau ca in 2020 sa bubuie volatilitatea. S-a intamplat acest lucru ? Cu siguranta. Pur si simplu spot on. Si fii atent ce ziceau ei acum 3 ani de zile, adica la inceput de 2018.
- Media pe 2 ani a yield curve-ului si a VIX-ului se misca intr-un ciclu de 4 faze.
- Momentan (tine minte, eram in 2018) suntem in faza de expansiune mid-to-late.
- Cel mai probabil volatilitatea va creste accelerat, nu doar pe actiuni, ci si pe obligatiuni, metale si monede.
Holy cow……Spot on CME!
Domnule CarutaCuBani, wow, impresionant intr-adevar, insa fix acum, in 2021 cum stam ? Conform acestui ciclu , in ce faza suntem ?
Asteptam aceasta intrebare aventurierule. EEAGLI ne ajuta si cu raspunsul la aceasta intrebare.
OMG…..
Asa este aventurierule. La virgula.
Desigur, nu ne putem baza pe repetitivitatea istoriei, insa am tinut sa evidentiez acest pattern evident care se pare ca tot persista.
Daca acest pattern va persista si in ciclul urmator, este clar in ce directie mergem in perioada urmatoare.
Domnule CarutaCuBani, ce directie ?
Aventurierule, ma dezamagesti cu aceasta intrebare. Reciteste articolul si vei afla singur raspunsul la intrebarea ta.
Apropo, in cazul in care vrei sa stii cum investesc eu eficient tinand cont inclusiv de ciclurile economice, poti arunca o privire pe cursul de investitii eficiente pe bursa.
Sincer, este probabil cel mai bun curs din toata Europa (de Romania nici nu incape vorba), fiind realizat dupa ce am stat la masa cu mai multi grei din industrie, de la un vice-presedinte al celui mai mare custode de fonduri din Europa, auditori externi de fonduri (iShares blackrock), fund adminii lor etc.
A da, cursul va fi updatat destul de mult in urmatoarea perioada. In mod evident, pretul se va misca si el in sus. Desigur, toti cei care au luat deja cursul, sau il vor fi luat pana la update la pretul actual, vor beneficia in mod gratuit de actualizari.
Surprize, surprize
Am publicat pe youtube un video in care am vorbit despre cum din pacate multi romani pierd sute de mii de lei fara sa isi dea macar seama. Enjoy.
Daca vrei sa ramai la curent cu ce scriu pe acest blog, dar si cu noutatile pe care ti le pregatesc din greu si care vor tot aparea, nu ezita sa te inscrii folosind campurile de mai jos.
Inregistrare:
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Aaah, in sfarsit ceva mai tehnic si mai avansat, pe gustul meu 😀 . Mi-ar placea sa scrii mai multe de genul, poate intr-o categorie/serie de articole dedicata 🙂 .
Am mai vazut graficul asta in trecut si am fost chiar uimit de predictibilitatea lui. Ce m-am intrebat mereu dar n-am cercetat niciodata in detaliu e: daca se aplica la fel de elegant si pe alte piete. Stii cumva sa existe un echivalent al VIX-ului pe vreuna din piete europene? Sau pe Europe-Developed-Markets in general?
da, exista. VSTOXX
Interesanta treaba asta. Rămâne de văzut. Îmi place că ne oferi și termeni mai tehnici
Cu mare placere. Eu as scrie in general mai tehnic, dar nu m-ar mai urmari prea multa lume :))
Faceti un folder pe sit pentru noi, cei care dorim mai multe informatii tehnice.
Fiecare va accesa folderul pe care il intelege in acea etapa.
Multumim!
O placere sa citesc informatii atat de bine stucturate, multumim! Studentii pot beneficia de o reducere la cursul de investitii eficiente pe bursa?
Ma bucur ca ajuta si este apreciar.
In legatura cu discountul pentru studenti, trimite-mi un e-mail pe carutacubani@carutacubani.ro
Multumesc. Am trimis.