fbpx

Cum sa-ti explodezi venitul activ si sa obtii maximum de randament compus

Sal’tare aventurierule. Daca inca nu ai aflat, pe 31 mai voi tine un webinar gratuit “Investitii eficiente in perioade de incertitudine”. Daca inca nu te-ai inscris, o poti face AICI.

Domnule CarutaCuBani, ce treaba are titlul acestui articol cu webinarul legat de investitii ?

Venit activ vs. Investitii

Are foarte mare legatura aventurierule. Gandeste-te putin, ce bani investim ?

Domnule CarutaCuBani, cei pe care ii economisim.

Exact aventurierule, ceea ce inseamna ca este foarte important sa avem un venit activ din salarii / freelancing / antreprenoriat etc indeajuns de mare incat sa ne permita sa investim banii ramasi.

Daca m-ai citit de mai demult, stii ca eu sunt un promotor al educatie financiare pe 3 directii:

  1. Managementul finantelor personale
  2. Explodarea venitului activ
  3. Investitii

O componenta foarte draga mie si despre care am mai vorbit pe acest blog este reprezentata de explodarea venitului activ.

Motivele sunt simple: daca in investitii trebuie sa asteptam undeva la 7 ani sa vedem exponentialitatea (acea dobanda compusa) in adevarata ei splendoare, pe venitul activ o putem obtine in doar 1-2 ani.

Dupa cum se vede pe graficul de mai sus, efectul dobanzii compuse incepe sa fie semnificativ abia de prin anul 7-8. In primi 7 ani (in dreptunghiul portocaliu), abia daca se simte.

Cu alte cuvinte, mie mi-a fost extrem de clar inca de la inceput ca in primii ani trebuie sa ma concentrez foarte mult si pe cresterea veniturilor active. In acest fel, urmeaza sa ataci “problema” exponentialitatii din ambele directii: oferi exponentialitate la inceput pe sumele investite din explodarea venitului activ, ca mai apoi te bucuri de exponentialitatea pasiva a investitiilor.

Wow…deep asta…

Asa este aventurierule, desi putini se gandesc la ea, este nucleara in materie de exponentialitate pe care o poti oferi finantelor tale personale.

Domnule CarutaCuBani, dar chiar dureaza doar 1-2 ani de zile pana poti oferi exponentialitate veniturilor tale active ?

Exponentialitatea veniturilor active

Dupa cum probabil ai observat deja, eu nu vorbesc decat despre ceea ce sta in competenta mea si ceea ce am experimentat personal. Cu alte cuvinte, cel mai bun raspuns pe care ti-l pot oferi este sa-ti arat cum mi-am crescut eu veniturile.

Desigur, daca ai citit rapoartele mele anuale, stii ca in cei aproximativ 9 ani de zile de activitate mi-am explodat veniturile de aproape 80 de ori, mai exact de 78,63 de ori.

Ce este interesant insa, este evolutia acestei cresteri, pe care o poti vedea in graficul de mai jos afisata lunar:

Se observa pe grafic ca au durat aproximativ 14 luni pana sa incep sa-mi cresc veniturile consistent. In realitate a durat nitel mai mult de 14 luni, doar ca in acea perioada nu-mi notam veniturile.

Desigur, poate nu este evident pe graficul de mai sus cresterea mare pe care am avut-o dupa cele 14 luni pentru ca in ultimii ani am avut cativa outliers ce minimizeaza cresterile initiale. Astfel, daca am face un zoom pe primii ani, eliminand outliers-ii, se vede clar cum lucrurile au inceput sa mearga exponential.

Dupa cum ziceam, dupa 1-2 ani…lucrurile pur si simplu au inceput sa explodeze. Din ce in ce mai tare.

Domnule CarutaCuBani, super, insa imi poti spune cum anume as putea sa-mi cresc si eu venitul activ ?

Cum sa-ti cresti venitul activ

Desigur aventurierule, de fapt acesta este si scopul articolului de fata. Urmeaza astfel sa-ti mentionez cateva elemente pe care le poti aplica imediat sa ai parte si tu de o crestere exponentiala a venitului activ.

Bonusuri nu salarii

Daca nu mai stii, iti readuc aminte ca eu am avut parte de explodarea venitului activ din statutul de angajat in corporatii. Astfel, recunosc ca imi vine un zambet in coltul gurii cand ii aud pe unii si pe altii ca nu poti avea venituri mari ca si corporatist.

Normal ca poti, insa conteaza abordarea.

In primul rand, sper ca ai observat pe graficele precente ca din cand in cand isi fac prezenta niste spike-uri (varfuri). Acest lucru deoarece ca angajat nu vei ajunge niciodata sa castigi mult din salariu, ci din bonusuri.

Gandeste-te putin din perspectiva corporatiei. Nu isi poate permite, din punct de vedere al risc managementului, sa-ti ofere un salariu imens, chiar daca esti super performer si contextul este favorabil. Motivul este simplu: daca la anul lucrurile nu mai merg bine, iar compania a dat salarii imense angajatilor, ce se intampla ? Intra in faliment compania pentru ca a marit salariile nesustenabil de mult ?

Bonusurile pe de alta parte sunt one shot in functie de context si performante.

Apropo, acesta este si motivul pentru care ca freelancer de exemplu poti obtine destul de repede fee-uri mari. Insa acesta este alt subiect, pentru alta data.

Domnule CarutaCuBani, OK, am inteles, insa cum ajungem sa avem bonusuri.

Intraprenoriat

Simplu aventurierule, prin intraprenoriat. Practic faci antreprenoriat, dar in cadrul companiei. Daca stai sa te gandesti este absolut genial. Practic, compania te plateste si iti ofera toate resursele de care ai nevoie, toate relatiile etc, astfel incat tu sa inveti si sa te dezvolti ca persoana prin intraprenoriat.

Adica inveti si gresesti pe banii companiei. Mie mi s-a parut absolut mind-blowing acest lucru si nu am inteles nici acum de ce multi nu vad si nu profita de aceasta oportunitate. Practic in timp ce toti se uita la urcarea scarii ierarhice, tu ar trebui sa te uiti la intraprenoriat. Ce costuri mai poti reduce, ce procese poti eficientiza, ce noi business line-uri ar putea ataca compania, ce servicii suplimentare poate oferi clientilor etc.

Si apropo, ca mica paranteza, sa stii ca desi nu toti, marea majoritate a antreprenorilor de succes sunt fosti intraprenori.

Revenind, greseala facuta de majoritatea este sa se raporteze la pozitia pe care a fost angajat.

Domnule CarutaCuBani, de ce este aceasta o greseala ?

Valoare vs bani

Pentru cine vrea sa isi explodeze veniturile, este o greseala fundamentala. Gandeste-te putin aventurierule: tu ai fost angajat sa faci un anumit lucru si ati convenit la un anumit pachet salarial pentru munca prestata.

Prin definitie acest lucru iti spune ca daca vrei sa-ti explodezi veniturile, tu trebuie sa incepi sa aduci o valoare adaugata aditionala companiei. O valoare care sa depaseasca cu mult granitele contractuale pentru care ai fost angajat.

Eram intr-un interviu acum ceva timp si m-a intrebat un executiv care-i motivatia mea principala si i-am zis simplu: banii.

Evident, dupa ce si-a dat ochii peste cap, cazand in capcana pe care i-am intins-o in mod deliberat, am continuat si am zis: dar nu banii vazuti ca hard currency (eur, dolari etc), ci bani vazuti ca valoare adaugata. Valoarea adaugata adusa managerului direct, executivului, clientilor, colegilor, furnizorilor si asa mai departe. Deoarece banul urmeaza intotdeauna valoarea adaugata, iar daca o companie ofera valoare adaugata mare clientilor sai, si angajatii care au contribuit la aceasta vor fi recompensati pe masura.

Aceasta explicatie o ofer de fiecare data cand am ocazia in diferite contexte pentru a-i face pe oameni sa inteleaga cum functioneaza de fapt sistemul si cum ma raportez eu la el: intai aduci valoare adaugata imensa, ca abia apoi sa te poti bucura de roade.

Domnule CarutaCuBani, excelente explicatii, insa cum pot eu concret sa ajung sa aduc o valoare adaugata mare ?

Abilitati generice vs cele specifice

Prin dezvoltarea unor abilitati, atat generice, cat si specifice.

Din pacate foarte multe persoane sa concentreaza strict pe abilitatile specifice. De exemplu sa zicem ca esti un programator si folosesti limbajul de programare Java. Sau esti un auditor si auditezi fonduri de investitii.

Aceste 2 abilitati (programare java si auditare fonduri de investitii) reprezinta niste abilitati specifice. Problema acestor abilitati specifice este ca nu au o exponentialitate foarte mare.

Domnule CarutaCuBani, nu inteleg ce vrei sa spui prin faptul ca nu au o exponentialitate mare ?

Revenind la cele doua exemple de mai sus, imagineaza-ti ca programatorul devine foarte bun pe Java. Daca la un moment dat schimba limbajul de programare, desi va avea o baza solida, ii va lua un timp pana va deveni foarte bun pe noul limbaj. La fiecare astfel de schimbare, exponentialitatea este intreprupta.

La fel se intampla si in cazul auditorului. Poate cativa ani auditeaza fonduri de investitii, apoi pe/re, apoi asigurari etc. Ideea este ca la fiecare schimbare, din nou, se intrerupe exponentialitatea.

In exemplul de mai jos vezi o astfel de evolutie pe abilitate generica vs specifica.

Dupa cum observi, in final, abilitatea generica s-a dus la cer fata de cea specifica.

Domnule CarutaCuBani, care sunt acele abilitati generice.

Excelenta intrebare. Eu numesc abilitatile generice acelea care maximizeaza exponentialitatea.

Cu alte cuvinte abilitatea de a vinde, de a comunica, de a face networking, de a ….

Domnule CarutaCuBani, vorbesti de soft skills ?

Nu doar soft skills aventurierile. De exemplu si abilitatea de a analiza este o abilitate generica.

Revenind, gandeste-te putin. Daca tu ai ajuns sa analizezi rapid corect diverse situatii, sau sa vinzi bine, sau sa faci networking bine, este irelevant domeniul in care aplici aceste abilitati. Indiferent de schimbare, tu vei porni de la acelasi nivel de la care ai facut schimbarea. De aici si exponentialitatea.

Raportul abilitatilor generice vs cele specifice

In mod concret, tu ar trebui sa te concentrezi pe abilitatile specifice doar atat cat sa fii peste medie.

Atentie insa, cand zic medie, nu ma refer la media mondiala, sau nationala, si nici macar pe industria, sau sectorul in care activezi.

Nu, tu ar trebui sa fii peste medie cu abilitatile specifice in mediul in care activezi (sau in care vrei sa activezi in viitorul apropiat).

Odata ce esti un pic peste medie cu abilitatile specifice, focusul tau ar trebui sa fie preponderent pe dezvoltarea de abilitati generice. Nu de alta, dar acelea sunt cele care iti vor exploda de fapt venitul.

Altfel, veniturile tale au o limita mult mai joasa daca ea este bazata preponderent pe abilitati specifice. Mixul de abilitati specifice usor peste medie + abilitati generice mult peste medie = explodarea veniturilor active.

Pe final

Wow, nu am apucat sa exprim decat o idee de explodare a venitului activ din cele 7 pe care le aveam planificate si deja am scris de am lesinat tastatura.

Ma voi opri momentan. Nu de alta, dar daca fac articole monstru nu le mai citeste nimeni. Mai ales ca sunt articole “grele”, mult de digerat si fara senzational, nisate pe high performeri, adica asa ca pentru citorii carutacubani.

In fine, asta inseamna sa fii pasionat, sa scrii fara sa-ti dai seama cum curg literele pe editor. Oricum, cu siguranta voi mai reveni cu articole legate de explodarea veniturilor active.

Pana la urmatorul articol, iti readuc aminte ca te poti inscrie AICI la webinarul “Investitii eficiente in perioade de incertitudine” de pe 31 Mai.

Ciao si pe curand.


Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

30 thoughts on “Cum sa-ti explodezi venitul activ si sa obtii maximum de randament compus”

  1. Pentru un job în aparatul public (companie națională), nu știu cum s-ar putea creste venitul activ. Nu exista evaluări anuale și nu este o regula pentru creșteri anuale ale salariului. Da, știu, trebuie schimbat jobul. Dar multe companii private sunt reticente în a angaja pe cineva care a lucrat doar în funcții publice.

    1. asa este, in cazul functiilor publice nu ai cum sa mergi pe aceasta varianta. Insa in functie de job, daca functia publica iti permite sa ai mai putin stres, in afara jobului te poti concentra pe side business / hustle etc.

    2. Salutare!

      Felicitări pentru inițiativa de a face public portofoliul tău plătitor de dividende.

      Dar oare ai putea să-mi spui pe ce platformă de tranzacționare ți-l creezi? 🙂

  2. Stiu ca intrebarea nu e la subiect, imi cer iertare, dar va rog frumos sa imi spuneti de ce din punctual dvs de vedere nu recomandati investitiile imobiliare in dubai desi se promit multe acolo poate e legat si de contextul geopolitic al razboiului cu Ucraina, dar nu se spune nimic de costuri acolo, fiind f cald ai nevoie de aer conditionat, plus alte aspecte..multumesc

    1. Cand e vorba de imobiliarele in Dubai, vad alte probleme mai grave decat consumul de electricitate.
      Momentan tara are autonomie la productia de electricitate si nu depinde de rusia (exploatari proprii si personale fara taxe si accize sau teansport) si de cativa ani instaleaza masiv si agresiv fotovoltaice (ca soare au, desert si loc sec gol au, bani de investitii au, plan sa faca cel mai mare solar plants si dorinta de a fi no1. iesteeee la ei, legi scrise peste noapte dau, de ex au obligat toate cladirile de birouri sa acopere acoperisurile cu fotovoltaice si ne asteptam ca in curand toate cladirile mari private sau de companii sa fie obligate la fel)

  3. Multumesc pentru articol si ma bucur ca ai amintit de cat de mai multe directii avem.
    Inca sunt in faza de explodat venitul activ, desi nu ma vad ca un high performer ca tine ci un om micut acolo dar si asa am gasit mici mari solutii ce au reusit sa imi creasca venit + economisirea. Din perspectiva proprie si personala a acestor ‘spike’ uri, si lucru de care tu nu ai amintit, e sa nu cadem in plasa cresterii cheltuielor imbatata de acei 10k ce au intrat in luna respectiva in cont. Am facut ‘gafa’ o data sa ma intind mai mult decat era plapuma si luna urmatoare cand doar salariul obisnuit a venit si am ezitat sa anulez procedura care imi transfera 25% in contul de economii pentru ca mi s-au parut realmente prea putin si prea degeaba si sa astept mai bine pana urmatorul bonus. Ei bine, de fapt in procentul de economisire lunara ramane o cheie, orice bonus e bine primit si bine meritat si sper sa mai vina de cateva ori pe an pentru ca e bine apreciat direct catre IWDA 🙂 .

    1. asa este, cu siguranta nu este suficient sa castigam mult. Este foarte important sa gasim fericirea in lucrari simple si frumoase care nu ne ridica costul stilului de viata de fiecare data cand ne crestem veniturile. Este poate cea mai importanta caracteristica a oamenilor de succes (financiar)

  4. Super fain explicat bazele. Am transmis mai departe mesajul la prieteni. Vor bani mai multi, dar nu prea sunt dispusi sa invete educatie financiara si despre valoare. Eu nu sunt un exemplu de explozie financiara, de aceea nu aud cand spun ceva. Dar argumentarea ta si faptul ca esti un exemplu poate ii convinge mai mult.

    Te urmaresc de la inceputurile blogului. In ultima vreme te-ai axat mult pe subiectul tau preferat imobiliare. Pentru cei cu venituri mici, ca mine nu se aplica.

    Ce am invatat de la tine? Am aplicat cu ETF-urile. Desi recomanzi 4, la XTB sunt doar 2 disponibile, de care ma ingrijesc in functie de veniturile mele. Am avut inainte depozite in banca, ecomomii, investitii manageriate activ. Am inchis toate si ti-am urmat sfaturile dupa ce mi-ai deschis ochii referitor la comisioane uriase pe care le practicau. E prima data cand vad ca banii lucreaza pentru mine. Banii castigati din munca mea, depusi in ETF fac alti bani fara ca eu sa mai trebuiasca sa muncesc pentru ei.

    La soft skills si generice mai trebuie sa lucrez mult, ca am lacune.

    Multumesc pentru sprijinul pe care ni-l dai noua romanilor in educatia financiara.

    1. Felicitari pentru parcurs Ina. Ma bucur foarte tare sa vad cat de frumos ai evoluat si ai actionat in consecinta.

  5. Buna Bogdan
    Un articol de nota 10 unde ne explici scurt si la subiect toate detalile despre bani , valoare adaugata, intrantreprenoriat cam tot ce tine de educatie financiara si investii , as vrea sa – i inspir si pe prietenii , cunoscutii, rudele cu aceste informatii pretioase numai ca ei nu au interes si cauta formula de imbogatire peste noapte.. Sunt foarte bucuros ca fac parte din aceasta comunitatea frumoasa a oamenilor care vor sa invete si sa se dezvolte continuu pe carutacubani.ro si tin sa ti multumesc tie si echipei tale pt munca si efortul pe care il faci ca noi sa avem acces la toate informatiile pretioase de acest gen .
    O zi frumoasa , mult succes in continuare !

    1. Merci fain de apreciere Florin. Si eu ma simt excelent ca ne-am adunat atatia oameni fain aici 🙂 Usor usor va creste comunitatea, dar sunt constient ca in realitate nu suntem atat de multi interesati de ceea ce vorbesc eu aici. De aceea scopul meu nu este sa ajung mainstream la marea masa, ci sa ne adunem noi astia putinii interesati si sa discutam, dezabatem, sa ne intalnim online / fizic etc 🙂

  6. Multumesc mult pentru analiza abilitatilor! Daca in abilitatile mele specifice (si generice) intra analiza, ar fi indicat sa ma focusez mai mult pe ea, sau sa imi dezvolt si alte abilitati generice?

  7. Buna, multumim pentru material. Oare vei face un articol punctual cu analiza unei companii pentru portofoliul de dividende?

  8. Va salut domnule CarutaCuBani. Pentru oamenii simpli care nu au experienta in domeniu si care la inceput nu au acele abilitati generice care i-ar folosi sa inceapa sa investeasca, avand in vedere si perioada prin care trecem cum l-ati sfatui sa investeasca acum, in fonduri de investitii, titluri de stat, ETF-uri, etc. Cum si ce ar trebui sa faca pentru inceput?

  9. Salut Bogdan, si ca de obicei, excelent si mai ales motivant articol pentru noi, aventurierii.
    O intrebare, daca imi permiti: eu sunt rezident fiscal in Belgia (cam ca si tine, daca nu ma insel). Cu o fiscalitate de 30% pe dividende, un portofoliu DGI nu pare cea mai buna alegere. Cu siguranta imi scapa ceva, asa iti multumesc in avans pentru o explicatie sau idee in acest sens.
    Numai bine in noua viata de corporatist 🙂

    1. Buna Dan, același lucru vroiam să-l întreb și eu pe Bogdan. Și eu sunt rezident fiscal in Belgia și 30% impozit pe dividende mi se pare mult. Cum ai și spus, poate ne scapă noua ceva. Poate vine Bogdan cu o clarificare. 😁

    2. Fiecare tara are partile ei bune, e important de studiat astea si de profitat. Pentru piatza belgiana e foarte interesant ca nu e taxat capital gain- asa ca am optat pt ETF cu capitalizare. Iar interesant e ca venitul din chirii pentru persoanele fizice nu e taxat – ultimii ani imobiliarele in bruxelles nu mai sunt atat de interesante ca investitii dar in afara ramane ceva spatiu de analizat.
      Oricum primii 800euro pe an din impzotul pe dividende sunt recuperati din taxe, asta inseamna spatiu de investit cateva zeci de mii pana la depasit acesti 800 pe an – deci iar de profitat.
      Si nu in ultimul rand, sa nu uitam ca sa platim taxele nu e ceva atat de rau – sa ajung eu la un castig asa mare si nu mai supar pe 30% taxe pe diviende, pana la urma pe mine ma intereseaza si cresterea valorii actiunii care deseori e mai consistenta decat acel 3% dividende.

  10. Salut Bogdan ! Multumim pt. articol dar si pt. transparenta portofoliului! Am o nelamurire legata de webinarul de pe 31 mai. Desi m-am inscris, nu am primit mail de confirmare nici in inbox nici in spam. Ce imi scapa?

  11. Salut, Bogdan! Multumesc pentru articol si pentru deschiderea de a face public portofoliul, o inspiratie pentru cei cu putina experienta. Mi-am dat seama si ca am o ‘”generica”, dar inca nu stiu cum/unde s-o folosesc. Despre DGI, as vrea sa stiu ce strategie aplici: buy and hold?…De asemenea, ar ajuta sa explici cum faci aceste alegeri (de ex, unele companii au debt-to-equity f mare, cand e de stat deoparte si cand e de acceptat, in functie de celelalte metrice ale companiei ? care sunt valorile tipice pe o anumita ramura?). Imi cer scuze daca ai mai raspuns la aceste intrebari.

  12. Salut Bogdan! Salutare comunitate!
    Îți mulțumesc pentru articol și te felicit pentru tot ceea ce faci 👏!
    Îmi doresc să creasca cat mai mult numărul oamenilor educați la general și financiar în special și asta se poate realiza dacă va creste dorința,iar ea va creste dacă ne implicam cu toții până se atinge masa critica de oameni educați și lucrurile se vor schimba in bine pe viitor.

  13. Mă aflu în curtea ideii de finanțe personale, dar mai pe lângă gard și mă uit cu fascinație la participanții din Centru.

  14. Hello Bogdan ! Intr-unul din cursurile tale spuneai ca investestesti in 9 ETF-uri. Am o nelamurire, poate ma poti ajuta 🙂
    Daca vreau sa investesc intr-un numar mai mare de ETF-uri diverse, in petrol, energie, apa, etc, dar poate nu imi permit sa fac asta lunar ci sa spunem in fiecare luna in cate 2-3, luna urmatoare altele si tot asa, adica in fiecare ETF investesc o data la cateva luni… ce sa va intampla dupa aprox 20 de ani de investitii ?
    Voi constata ca am facut o greseala, nebeneficind in totalitatea de evoluatia dobanzii compuse ? Si de fapt mai bine m-as fi tinut lunar de investitia in 1-2 ETF, in care mi-as fi permis sa investesc lunar, astfel incat in 20 de ani valoarea investitiei sa creasca mai mult ?
    Nu stiu daca m-am facut inteleasa 🙂

    Mersi mult !
    Iulia

  15. Salut,

    Ce surse ( site-uri) recomanzi pentru a afla situatile financiare la zi ale companiilor listate?

    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.