Sal’tare aventurierule. Aproape ca nu apuc sa intorc privirea ca a mai trecut o luna de zile. Nu ma plang, chiar ma bucur de aproape fiecare zi, insa trebuie sa recunosc ca avand atat de multe activitati, timpul zboara nemilos pe langa mine.
Fara sa o mai lungesc, sa intram in finantele lunii mai 2022.
Table of Contents
Rata de economisire [RE]
Luna mai a fost destul de generoasa, rezultand o rata de economisire (RE) de: 88.54%
- RE year-to-date: 95.61%. Sincer sunt foarte placut surprins de aceasta rata de economisire imensa in primele 5 luni din acest an, insa voi mentiona si care a fost principala cauza.
- RE de la inceputul carierei: 79,83%
RE-ul mare de pe luna ce tocmai a trecut s-a datorat in principal din nou datorita investitiilor. Am profitat inca o data de volatilitate si am fost in and out pe cateva instrumente financiare. In medie, luna aceasta am marcat un profit de aproximativ 13%. Dupa cum vezi profitul a fost mai mic fata de Martie. De asemenea si sumele mai mici, de aceea RE a fost in jur de 88% fata de 98% Martie cand a fost WOW.
Trebuie sa recunosc ca pana acum, 2022 a fost cel mai bun an din punct de vedere financiar. De departe cel mai bun. In acelasi timp, abia asteptam un astfel de context bursier. Pot spune ca m-am pregatit 10 ani pentru acest moment. Acum am inteles cu adevarat ce vor sa spuna cei mai experimentati investitori prin faptul ca banii adevarati se fac in perioadele volatile.
Ieri mi-a atras atentia RE-ul de la inceputul carierei de 79,83%. Eram curios daca simulatoarele de independenta financiara chiar sunt ancorate in realitate. Cum eu sunt independent financiar de ceva ani deja, am zis sa imi bag datele mele si sa vedem ce iese.
Si uite ce a iesit:
Aproape la fix, tinand cont ca mie mi-a luat in jur de 4.5 ani pana am ajuns independent financiar. Am fost placut surprins sa dau inca o data peste o dovada ca uneori matematica poate fi ancorata destul de bine in realitate.
Ca tot suntem la capitolul de independenta financiara, mi-am alocat o luna pe vara sa termin cartea pe care intentionez sa o lansez in toamna. Inca nu stiu titlul, insa probabil va fi ceva de genul “Libertate financiara la 35 de ani”. Ideea vine din faptul ca 10 ani este suficient pentru a atinge independenta financiara, si am presupus ca o persoana isi incepe activitatea la 25 de ani. In realitate, evident, se poate si mai devreme, iar eu sunt o dovada fie a acestui lucru.
Vreau totusi sa fie mai mult decat o carte. Vreau sa ofer o sansa reala oamenilor ce o vor citi sa ajunga independenti financiar in maximum 10 ani de zile. De aceea sper ca voi reusi sa includ odata cu cartea si cateva interviuri video extrem de valoroase cu mai multe persoane cunoscute ce au reusit sa atinga independenta financiara, sau oricum sunt foarte aproape. Un fel de interviuri cu intrebari fara perdea. Asta pentru a-ti oferi o perspectiva mai larga despre diversele modalitati pe care le ai la indemana.
Investitii la bursa – portofoliul de dividende
Daca esti nou pe acest blog, acesta este cel mai nou (si cel mai mic) portofoliu pe care l-am inceput in Ianuarie in acest an si este complet public.
Dupa 5 luni, acesta a ajuns la un pic peste 60.000 EUR, producand un pic mai mult de 2.350 EUR prin dividende. Un fel de garsoniera mai micuta 🙂
Randamentul YTD de 7.25% este absolut fantastic, mai ales daca-l raportam la SP500 care YTD este pe la -14.5%.
Este peste asteptari, desi nu am inceput la nimereala acest portofoliu in 2022. Sunt constient ca fix acum e un mediu bun pentru un astfel de portofoliu. Abia astept sa vad evolutia lui in urmatorii ani.
In plus, evident, trebuie sa recunosc, imi place mult conceptul de cashflow.
Am si o nemultumire insa. Din nou, in aceasta luna sumele investite sunt sub ce mi-as fi dorit. Mai exact am investit 9.000 EUR. Am fost foarte aproape de declansarea unor buy-uri mari, insa bursa s-a hotarat sa o ia din nou usor in sus. Nu-i bai, sper sa mai prind momente frumoase.
Inca o data, daca esti nou pe blog, tin sa mentionez ca poti vedea exact detinerile acestui portofoliu platitor de dividende, respectiv evolutia lui in detaliu daca esti inscris la newsletterul gratuit de pe blog (in partea dreapta daca esti pe desktop, sau mai in josului paginii daca esti pe smartphone / tableta).
De altfel, e-mailul cu analiza lunii pentru cei inscrisi in newsletter contine mereu si lista detinerilor, achizitiilor din luna curenta, ponderile, valorile, calendarul dividendelor etc.
Investitii la bursa – actiuni individuale
Nici nu stiu cum sa mai raportez acest portofoliu pentru ca este complicat. Pe de o parte am actiuni pe care am marcat profit, pe de alta parte am altele pe care intentionez sa le tin oriunde intre 2-5 ani.
Pe cele detinute pe termen mediu am YTD -4.39%. Nu sunt insa alarmat absolut deloc, mai ales uitandu-ma la SP500.
Daca vorbim de marcate, in jur de 13% MTD. Aici totusi vorbim de specula. In an out rapid.
Investitii la bursa – ETFs
Cel mai mare si cel mai vechi portofoliu al Domnului CarutaCuBani. *** ciudat sa vorbesc cu mine la persoana a 3-a, dar suna bine 🙂 ***
Pe acest portofoliu am facut doar 2 buy-uri (dar mai maricele) in Mai, iar YTD sta cel mai prost din cele 3: -4.9%
Nu-mi fac insa griji. Vorba aia, am un CAGR pe el de aproximativ 15.5% in aproape 10 ani. Era normal ca acesta sa mai scada in timp. Si cand ma gandesc ca tinta mea era 7%… Sa tot am parte de astfel de surprize.
Investitii imobiliare
Nu prea am nimic de zis aici. Totul merge pefect. Niciun apartament neinchiriat, nicio reparatie. O luna mirobolanta.
Voi reveni luna aceasta cu 1-2 articole legate de piata imobiliara. De asemenea, cel mai probabil webinarul gratuit de la finalul acestei luni va fi despre imobiliare. Voi da drumul la inscrieri undeva pe la mijlocul lunii Iunie. Daca ai subiecte pe care vrei sa le abordez la webinar, scrie-le te rog in sectiunea de comentarii din acest articol, caci cu siguranta voi tine cont de ele.
Pe final
O luna excelenta, de la care sincer nu asteptam foarte multe.
Inainte sa inchei acest articol vreau sa raspund la o intrebare pe care am primit-o des, in mod repetitiv, in luna mai pe e-mail / mesaje.
De ce am o RE atat de mare daca tot sunt independent financiar ? De ce nu cheltuiesc mai mult ?
Raspunsul este simplu: eu mi-am gasit balanta si traiesc deja conform propriilor mele valori si placeri. Banii nu mai reprezinta astazi pentru mine decat o cifra, in niciun caz un factor generator de placere.
Astfel, eu duc o viata destul de simpla, iar unii dintre voi chiar ati observat acest lucru. Nu de alta, dar doar in luna mai m-am intalnit cu peste 10 persoane ce ma urmaresc pe blog, reperandu-ma prin diverse zone pe unde ma plimbam, oprindu-ma pentru un salut si-o multumire. Momente pretioase pentru care ma simt privilegiat si mai ales implinit.
Apropo de “banii nu mai reprezinta pentru mine decat o cifra”. Probabil stii ca am avut webinarul gratuit de marti. Ei bine, la finalul lui am facut si o oferta, prezentand o reducere intre 30%-45% pentru cateva cursuri celor care s-au inscris la webinar.
Prezentarea ofertei nu cred ca a tinut mai mult de 2-3 minute si am facut-o in stilul caracteristic, complet detasat si dezinteresat daca cineva cumpara sau nu, fara presiune, oferind persoanelor timp pana vineri sa se decida daca le este util vreun curs etc.
M-am bucurat mult sa vad ca si voi simtiti ca nu sunt absolut deloc agresiv in vanzari. Atat primind feedback instant pe chat in timpul webinarului, cand unii dintre voi v-ati exprimat usor mirarea cat de putin timp aloc prezentarii ofertei, cat si prin e-mail-urile primite ieri si azi.
Imi permit sa redau un fragment micut primit intr-un e-mail chiar ieri, evident mentinand persoana anonima.
Voi spune ce am mentionat si in webinar. Pe mine nu ma intereseaza sa vand mult. Nu ma intereseaza sa ajung la sute de mii de oameni. Eu vreau ca acele persoane care ajung sa faca vreun curs de-al meu, sa aiba parte de o schimbare majora si fundamentala in bine in viata lor financiara si nu numai.
Astfel, nu-mi trebuie sute de mii de persoane, ci doar cateva mii, pentru ca apoi acele cateva mii de persoane vor fi suficiente pentru a schimba mai departe societatea intreaga.
Cam atat pe ziua de azi ca m-am intins cam mult.
Ciao si pe curand.
Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.
Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Cum de nu ai adaugat si Intel in lista de actiuni platitoare de dividend?
inca nu face parte din strategia mea. pe partea de it / semiconductori am o strategie destul de bine stabilita de care incerc sa ma tin in functie de cum evolueaza anumite companii
Buna, mi-ar placea sa insisti ceva mai mult pe etf-uri, multam. Oricum, fiind la inceput, apreciez mult explicatiile oferite, is chiar foarte interesante.
am foarte multe articole legate de etf-uri, dar desigur, voi mai face
Referitor la webinar ul despre imobiliare pe care-l vei tine in viitorul apropiat ,as vrea sa te rog sa faci referiri nu doar la imobiliarele din Romania, dar de asemenea la imobiliarele din zona Euro, de ex. din Spania, Grecia,Portugal care oricum cred ca au prețurile mai accesibile decat cele din Europa centrala. Eu personal nu as dori sa investesc in Romania si cred mai sunt multi ca mine.
OK, o sa ma gandesc si la acest aspect
salutare Bogdan,
mulțumim pentru informațiile valoroase împărtășite cu noi .
Întrebare :
pe justetf.com exista și câțiva brokerii preponderent din Germania cu care se poate creea un plan de economisire (Sparplan) , Scalable Capital, Smartbroker,Trade Republic…….ai cumva vre’o idee despre acești brokerii ? Am observat că în webinariile tale nu ai amintit niciodată de ei .
Cu toți dintre cei menționați de mine se pot cumpăra fracții dintr-un ETF în funcție de planul tau de economisire fixat,in acest mod se elimina stresul prețului 😀sau căutarea momentului oportun ,care știm cu toții că este greu de găsit 😏
mulțumesc 🥂
Buna Vasile, nu m-am uitat pe acesi brokeri mentionati de tine
Recunostinta si mulțumiri pentru Informatiile din i Mail si pentru tot ce imparti cu noi in modul tău, generos.
Cand vei face si consultanta 1:1 si cat costă??
Merci pentru apreciere Noemi. Te poti uita aici, insa nu sunt neaparat concentrat pe consultanta 1:1. Aleg foarte putine dintre cererile pe care le primesc
https://carutacubani.ro/coaching-1-1/
Salut! Ce părere ai de utilizarea roboților de tranzacționare pt platformă? I-ai folosit sau îi folosești?
nu, nu ii folosesc si personal nu ii consider utili. Prefer sa am eu control si sa invat in timp. Cu robotii de tranzactionare practic nu acumulezi cunostinte in timp
Salut Bogdan,
Am 2 intrebari, daca nu te deranjeaza:
1. Cat % din activele tale totale reprezinta imobiliarele si cat % produc acestea din veniturile lunare?
2. Presupun ca ai finantat achizitia de imobile si din credite imobiliare. Ce metoda ai utilizat/ utilizezi pentru a le rambursa in avans?
Multumesc
Salutare Mr. CB.
Poate ar fi de folos sa ne explici cand intri la o actiune sau etf, care sunt criteriile de evaluare cand iesi, de ce.
Oricum multumesc pt info de calitate si spontaneitatea ta sa ramana aceeasi…forever🤙
Salut, Bogdan,
In primul rand, multumim pentru tot!
Referitor la Webinarul pentru Imobiliare sau poate un articol sau chiar video pe YouTube pe subiectul urmator:
Ce facem sa ne ferim de tepele in imobiliare? In ce sens? Intr-un spectru mai larg.
Eu am o mare temere aici si nu stiu daca un notar acopera totul (sau daca acopera ceva). Si cred ca e relevant si pentru restul comunitatii, fie ca se afla la prima achizitie, a doua sau a treia.
– La ce trebuie sa fim atenti? Ce verifici tu la un imobil?
– Cum verificam dezvoltatorul? Mai ales in ideea in care un deal bun e in faza de proiect, fundatie, primele niveluri si nu cand e gata. Cum evitam aici tepele celebre date si la TV din toata tara.
– Cum ne asiguram ca un imobil la un pret sub piata nu e teapa, ci e o oportunitate?
– Ce acte trebuie sa aiba un imobil ca sa-l poti prelua si folosi? Ce trebuie sa cerem?
– Bransamente, PUZ, PUG si altele pe care le verifica natural un adevarat investitor in imobiliare astfel incat sa se asigure ca nu pierde efectiv toti banii din diverse motive: teapa, fuge terenul de sub casa, crapa tencuiala in apartament, etc.
– Altele pe care nici nu am stiut sa le mentionez.
Mult succes!
Salut Bogdan,
Poti prezenta mai detaliat cum ai ales aceste companii pentru portofuliu pe dividende? In functie de ce anume, e pe termen lung sau sunt si companii bazate pe specula? Sau poate faci un webinar cum sa ne construim si noi unul, la ce anume sa ne uitam si unde, la ce sa fim atenti? Are sens un portofoliu pe dividende bazat pe ETF-uri daca suntem in faza de acumulare?
Multumesc foarte mult pentru cea ce faci,
Ciprian
Multumim pentru webinar! Este al doilea webinar la care ai spus stop la intrebari cand urmam eu 🙂 Data viitoare voi ridica mana mai rapid. Pentru webinar-ul de imobiliare te rog sa prezinti si despre Belgia, Olanda, daca se poate.
Legat de carte, cand deschizi lista de precomenzi?
Salutare.
M-ar interesa daca ai si ceva cursuri de day trading. Mai fac asa cate un pic dar cu sume foarte mici si cu castiguri la fel.
Asta deoarece dispun de timp si ce castig investesc in etf-uri.
Multumesc.
Buna! Ce ar fi mai profitabil in perioada asta, pentru un termen de un an, sa tii banii in dolari, sa ii pui în acțiuni sau in titluri de stat?
O treaba excelenta