Sal’tare aventurierule. Ce an, ce aventura! Un adevarat roller coaster 2020. De exemplu isi mai aduce cineva aminte de incendiile din Australia, pe care le consideram definitorii pentru 2020 ?
Domnule CarutaCuBani, ce incendii ?
Exactly my point, aventurierule.
Table of Contents
Anul 2020 pe scurt
Cu siguranta toti am fost dati complet peste cap in acest an. Eu de exemplu aveam de gand sa imi iau liber vreo 5-6 luni si sa ma duc in Cipru. Voiam pur si simplu sa iau o pauza de la tot si sa ma gandesc ce-i de facut pe mai departe, in anul 2021. Ceva de genul:
Evident, Pandemia a spus NU si a castigat. Totusi, acesta a fost cam singurul lucru negativ pentru mine in 2020. OK, nu chiar, caci aveam de gand sa inchei 2020 si cu vreo 3 saptamani prin Mexic. Eh, next time.
Daca as fi intrebat care este cea mai mare calitate a mea, as zice fara nicio nanosecunda de ezitare: ADAPTABILITATEA. Sunt un adevarat ninja al adaptabilitatii. Pentru mine, adaptabilitatea invinge orice alta caracteristica, de departe.
Ziceam la inceput de Aprilie pe facebook intr-o postare ca la sfarsit de an se vor vedea cei care au profitat de munca de casa, de timpul enorm castigat eliminand naveta, pregatirea pentru mersul / venitul de la munca etc.
Si uite asa, chiar si stand acasa, am reusit sa-mi ordonez gandurile, prioritatile si sa fac strategia pentru mai departe.
Fara sa o mai lungesc aiurea, hai sa vedem cum a fost anul 2020 din punctul de vedere al banilor, al randamentelor si al obiectivelor initiale.
Spoiler alert: Totul a fost dat peste cap, dar culmea, in sens pozitiv.
Viata profesionala – SUCCES
In principiu aveam 2 obiective:
- Sa fie un an lejer, cam 10 ore de munca pe zi, uneori poate chiar un 9 to 5, pentru a avea mai mult timp sa ma ocup si de alte proiecte personale, hobby-uri, pasiuni etc. Nu mai zic de cele 5-6 luni de vacanta.
- Sa ma gandesc la o schimbare potrivita. Nu de companie, ci de munca efectiva, domeniu, departament etc.
Trezindu-ma cu pandemia in brate, am zis ca-i ocazia perfecta sa mai trag un sprint. Mai ales ca dupa 4 ani de zile de trait prin hoteluri aproape non-stop, am ajuns sa lucrez de acasa. Si uite asa am tras ca un centaur pana prin August-Septembrie. In unele luni de zile nici nu mai stiam daca-i zi, sau noapte, insa uitandu-ma in urma, sunt recunascator pentru tot.
Colac peste pupaza, in ultimile luni din an am ajuns sa si schimb departamentul. Absolut genial.
Venitul activ – ULTRA-MEGA SUCCES
Nici nu stiu cum sa incep. Initial, sincer nici nu prea imi pasa de venitul de pe 2020. Mi-am setat totusi un obiectiv astfel incat sa imi rezulte o rata de economisire de vreo 50-60%.
Domnule CarutaCuBani, de ce nu prea iti pasa de acest obiectiv ? Nu venitul activ este cel mai important pentru un tanar ?
Asa este aventurierule, dar dupa ani de zile de explodare a venitului activ, cu rate de economisire mari, ce merg spre 80%, banii se transforma in simple cifre. Dupa cum am zis la primul punct, 2020 urma sa fie pentru mine mai mult un an al relaxarii si al reflexiei, al cautarii de raspunsuri.
In fine, long story short, venitul si-a continuat explodarea. Evident, in mod ironic, sau nu, datorita pandemiei.
Dupa cum se vede in graficul de mai sus, in 2020, pur si simpu am facut de rusinica obiectivul initial (linia albastra).
De altfel, daca ma citesti de mai demult, stii ca eu imi urmaresc evolutia venitului activ pe fiecare an de la inceputul carierei. Daca la final de 2019 imi explodasem venitul activ anual de 43 de ori fata de inceputul carierei, in 2020, explozia a ajuns la x53. Sincer, nici mie nu-mi vine sa cred.
Pe scurt, dupa 8 ani de zile, am ajuns sa catig intr-o saptamana mai mult decat castigam inainte intr-un an intreg. Nu pot exprima in cuvinte recunostinta pe care o am pentru diversele persoane / sisteme / companii care m-au facut omul de astazi.
Rata de economisire (RE) – ULTRA-MEGA SUCCES
Dupa cum ziceam, voiam ca RE-ul sa fie undeva la 50%-60%. Odata cu pandemia si schimbarea abordarii, am ajuns la un RE de 85,42%.
Rata de economisire atat de mare a rezultat din doua motive evidente:
- Pe de o parte veniturile au tot crescut
- Pe de alta, cheltuielile au fost chiar putin mai mici decat anul trecut. Deh, mai putine vacante, fara iesiri din Europa etc
Daca ar fi sa ma uit la cheltuieli – venituri de-a lungul anilor, acestea arata in felul urmator:
Investitii pe bursa
Obiectivul a fost simplu aici: sa continui ceea ce fac din 2013. Adica sa investesc in ETF-uri.
Zis si facut. Randamentul pe anul acesta ? 18.22%. Acesta este exprimat in EUR si este net de taxe si comisioane. Cu alte cuvinte, daca astazi as vinde tot, atat as avea profit in buzunar year-to-date (YTD).
Anul trecut randamentul a fost de 28%. Cu alte cuvinte in 2 ani de zile, mi-au crescut activele de pe bursa cu peste 50% doar din cresterea bursiera. Jeez… Si ii mai auzi pe unii cum spun ca P2P e mare smecherie. Amuzant. Mai ales cum anul acesta a fost anul falimentelor in P2P.
Daca te intrebi cum am ajuns la 18,22% anul acesta, este simplu. Am profitat de martie / aprilie. Este cel putin amuzant cum ni se explica faptul ca paradigma s-a schimbat total, cum activele (obligatiuni-actiuni) nu mai functioneaza ca in trecut, cum nimic nu mai este la fel etc. Si totusi, eu am vandut obligatiuni si am cumparat actiuni. By the fucking book. Mai pe limba noastra mioritica: ca la carte. Evident, cu o strategie clara si stricta.
Daca ai chef sa inveti cum sa investesti eficient pe bursa prin ETF-uri, o poti face aici.
Apropo, randamentul include doar investitiile prin ETF-uri. Nu am bagat specula, unde sunt la un randament de aproximativ 300% in EUR, dar brut. In general nu prea vorbesc despre specula pe blog / youtube, pentru ca nu vreau sa o incurajez. Eu personal o fac cu play money, adica un procent foarte mic din portofoliu.
Investitii imobiliare
Pe imobiliare nu aveam un obiectiv in sine, insa 2020 s-a inchiat cu o noua achizitie.
Randamentul total (al portofoliului) pe anul 2020 este intr-adevar mai mic decat media istorica. Acesta s-a plasat la 12.6%. Deh, pandemia si-a spus cuvantul. Orium, eu sunt super multumit si pregatit pentru viitor.
Vreau sa continui implicarea mea pe partea de investitii imobiliare pentru ca pe langa faptul ca este o pasiune, potentialul este enorm pe piata locala.
Poti arunca un ochi si pe cursul de investitii imobiliare .
Lifestyle
Pe 2020 imi propusesem sa-mi controlez greutatea si sa mananc mai sanatos.
Check and check. Practic am slabit de pe la 74 de KG (sau 73? nu mai tin minte) pana pe la 65-66 KG. Cred ca la anul merg spre 63KG.
In plus pandemia m-a ajutat foarte mult sa mananc sanatos. In sfarsit am lasat restaurantele deoparte si mi-am gatit ce am vrut eu. Evident, mult mai sanatos.
Pe final
Un an care a inceput prost, dar s-a terminat E X C E L E N T. De altfel asta-s eu. Cel mai mult stralucesc in conditii de panica, de schimbari structurale, de stres general pentru cei din jur, de nou etc.
Nu pentru ca am abilitati tehnice deosebite. Nici pentru ca as avea cunostinte nemaivazute. Pentru simplu fapt ca am o inteligenta emotionala ridicata. Multa lume neglijeaza acest aspect, insa eu ii multumesc mentorului meu principal pentru ca in 2017-2018 m-a luat sub aripa lui.
Ah da, in 2020 mi-am deschis si un canal de youtube 🙂 Daca ai chef sa te uiti la un video in care sa afli cateva metode pe care eu le-am folosit pentru explodarea veniturilor active, atunci enjoy:
P.S Daca vrei sa fii un “smecher” modern, al anului 2021, iti sugerez sa te uiti la video-ul de mai jos.
Daca vrei sa ramai la curent cu ce scriu pe acest blog, nu ezita sa te inscrii folosind campurile de mai jos.
Inregistrare:
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Felicitari Bogdan!
Am o intrebare daca-mi dai voie: am vazut ca ai o perna de cash. Cat de mare e, cum o ajustezi, m-ar interesa cum ai gandit managementul ei. Nu ma referer la fondul de urgenta, fondul de reparatii etc.
Multumesc.
Buna Ionut. Momentan nu am o perna de cash. Aceasta o voi avea cand / daca voi incepe sa consum/traiesc din investitii.
Salut,
Procentul de 12.6% pt imobiliare include doar (suma toala a chiriilor)/(suma toatla a investitiilor) sau include si evolutia pretului imobiliarelor respective?
Daca este varianta a doua, care este sursa pe care o iei in considerare pentru evolutia preturilor imobiliarelor?
Multumesc!
in 12.6% intra chiria + aprecierea. Aprecierea o iau din piata. Imi este usor pentru ca eu fac achizitii in fiecare an, deci stiu foarte bine piata pe zonele de interes.
Felicitări!
La aceasta concluzie am ajuns la final de an: A început prost și se termina excelent!
Sărbători fericite și un an mai excelent!
Merci Andrei si felicitari. Sarbatori fericite si tie!
Salutare
Sarbatori fericite si toate cele bune
Am si eu o intrebare- Daca am achizitionat cursuri de la tine si valentin si as fi interesat de cel referitor la investitii imobiliare nu se poate face o oferta persoanlizata?
Multumesc
Ca de fiecare data toate prezentarile sunt motivante si corect documentate,deci utile pentru cei intresati sa investeasca.
Merci Iosif. Ma bucur ca sunt utile 😉
Buna, cum calculezi randamentul pe Bursa? Prin IRR sau alta metoda?
Buna, Referitor la piata de inchiriere, semnalele cumulate din mai multe surse din piata nu sunt tocmai optimiste, sunt scaderi de preturi evidente la o simpla consultare a anunturilor si rata de neocupare mare. In conditiile acestea, pe perioada anului 2021 prevezi o ajustare in jos si a pretului de achizitie? Pe segmentul locuinte noi semnalele au fost date, urmaresc un ansamblu rezidential central Bucuresti (zona Domenii) unde deja sunt scaderi la preturile anuntate. Cum credeti ca va evolua segmentul de imibiliare vechi, >1977?
Vreau sa investesc in apartamente dar am vazut ca statisticile sunt in favoarea Bucurestiului. Eu sunt din Cluj. Merita sa ma complic pt un randament (sau potential) mai mare?
De exemplu in CJ exista doar o zona cu un yield anual de peste 6%. In Bucuresti sunt mai multe zone chiar si peste 7%.
In orice caz as cauta un property manager.
Cine e mentorul tau? Pun eu intrebarea pe vuzele tuturor.
Nu îți va răspunde :)))
Totusi, nu cred ca este pe buzele tuturor 🙂 Este o persoana pe care prefer ca cel putin momentan sa nu o mentionez din diverse motive personale. Oricum nu stiu cat este de important, mai ales ca nici nu este roman 🙂