fbpx

Analiza lunii Martie 2020

Sal’tare aventurierule. O noua luna a trecut pe langa noi, asa ca este momentul sa vedem ce s-a intamplat.

Rata de economisire (RE)

O luna excelenta din perspectiva ratei de economisire. Astfel, am terminat luna cu un RE de 81.34%.

Pana acum sunt mult peste target-ul de 60% setat pe 2020, year-to-date (YTD) plasandu-ma la 80,51%. Am fost putin surprins de RE-ul pe Martie, in principiu pentru ca:

  • Am avut anumite cheltuieli mai mari fata de obicei pe Martie.
    • De exemplu niste zboruri cu avionul – pe care oricum nu le-am mai folosit datorita pandemiei, deci bani aruncati pe fereastra.
    • Alte cheltuieli consistente legate de tech, dar nu voi intra in detalii. Deh, I’m a tech lover, IoT, AI etc.
    • Stiu, stiu, pandemie, trebuie prudenta cu cheltuielile, blablabla. News flash: am fost prudent toata viata, pregatindu-ma exact pentru ce traim acum. La acest capitol nu trebuie sa ingras porcul in ajun ca’s intr-o pozitie de bad-ass, sau mai bine zis de FU.
  • Am avut un venit activ mare si pe Martie.
    • Nu pot sa zic decat ca-s norocos. Keep ’em comin’!

De fapt pana acum toate lunile acestui an au fost surprinzatoare din punctul de vedere al veniturilor active. La fiecare inceput de an fac proiectia veniturilor pe anul curent. Aceste “surprize” deja au contribuit cu depasirea a 27% din venitul total proiectat pe anul acesta. Bineinteles, presupunand ca nu raman fara job, tinand cont de pandemia curenta 🙂 

Fun fact: odata cu Martie am castigat deja mai mult decat voi cheltui tot anul 2020. Cu alte cuvinte, tot ce urmeaza => investitii. 

Fun fact 2: M-am uitat pe rata de economisire totala agregata din ultimii aproape 8 ani, deci toti anii mei de munca. Aceasta este de: 69,6%. Not bad, not bad at all. De fapt, daca ne uitam pe networthify vedem ca o astfel de RE este echivalenta cu atingerea independentei financiare in 8.9 ani.

Eh, 8.9 ani presupunand un randament mediu anual de 5% peste inflatie. Evident ca in ultimii ani randamentele au fost mult peste acest 5% 😉 

Investitii pe bursa

Nici nu mai stiu cu cat au cazut bursele in Martie per general. Vreo 15%-20% daca ne referim la developed market probabil ? Nu m-am uitat exact.

Ideea este ca portofoliul personal pe bursa a scazut month-to-date (MTD) cu un pic sub -9%. In realitate ar fi scazut mult mai mult daca nu as fi umblat la alocare, probabil cu -15%.

In aceasta perioada am fost foarte activ, considerand ca este momentul ideal sa schimb o parte din fixed income (obligatiuni, high yield savings accounts, money market funds) in equities (developed, respectiv emerging markets). De 2 ani astept acest moment, I’m lovin’ it!

Astfel, de exemplu pe developed market, folosindu-ma de fixed income am cumparat o cantitate semnificativa cand piata cazuse cu 32%. Acum e up cu aproximativ 8.5% fata de cand am cumparat. 

Si pe emerging markets am aplicat aceeasi strategie, tot cand piata cazuse cu 32%. Acum e up cu aproximativ  5.2%

Probabil pe viitor va mai scadea, dar sunt pregatit. Voi mai cumpara o cantitate importanta daca mai scade cu 10%-15% fata de ultimul buy, let’s see. Per general sentimentul este ca ma bucur ca am ocazia in sfarsit sa fac realocari, in special sa scap de fixed income. Bineinteles, va veni momentul cand voi aduna iar si fixed income, dar pe urmatoarea crestere. Acum e momentul sa facem bani 😉

Investitii pe imobiliare

Pe imobiliare nu am fost afectat mai deloc de pandemie. Mai putin cu o renovare, dar nu intru in detalii ca nu-i asa interesant.

Altfel, chiriasii persoane fizice au fost sunati si intrebati in ce situatie se afla cu job-ul. Toti lucreaza de acasa, sau sunt in business-uri care inca functineaza (spitale, supermarket-uri etc). Unii vor zice ca am noroc. Eu zic ca am un management bun al chiriasilor. OK, si un pic de noroc, caci nu poti acoperi toate riscurile, insa pe majoritatea le poti dovedi.

Ideea e ca oricine poate avea randament bun pe imobiliare pe 1-2 ani. Finetea este sa mentii randamentul sus long-term, pe 10-15 ani 😉 Cei care au vazut workshop-ul de imobliare stiu perfect despre ce vorbesc si cat de important este acest management al chiriasilor.

Altele

Traim vremuri interesante, niciun dubiu aici. Astfel, doresc sa astern cateva fraze legat de ce am observat in ultimul timp.

In primul rand sunt foarte surprins sa vad cat de fragili sunt oamenii. Ba nu, sunt absolut SOCAT. Nu au trecut nici macar 3 saptamani de cand stam in casa si deja vezi pe social media numai jale si teroare legat de acest lucru. Geez … Fulgisori de nea …

In al 2-lea rad sunt surprins sa vad atatea scenarii apocaliptice de genul: nimic nu va mai fi la fel. Desigur, trecem printr-o perioada grea (nu, nu pentru ca stam in confortul propriei case si mancam tot ce dorim zapand netflix si playstantion-ul!!!!,  ci pentru ca oameni (in varsta) mor pe capete), insa pentru toti corporatisii ar trebui sa fie un fel de business as usual (BaU) ce se intampla acum.

Hai corporatistilor ca stiti. De fiecare data cand pe un proiect important apare o situatie nemaivazuta ce pune in pericol deadline-ul, se schimba statusul in RED si se creaza un command center care sa rezolve situatia. Totul este greu, complex si pare ca este haos la inceput. In timp situatia este rezolvata, iar a 2-a oara cand apare aceeasi problema, toata lumea este atat de pregatita incat este pur si simplu un business as usual (BaU), un piece of cake. Aceeasi problema care in trecut a provocat cutremure, acum nu misca nici un fir de praf.

Acelasi lucru se intampla si cu pandemia. Asta este, majoritatea tarilor (exceptie 1-2 gen Singapore) au fost prinse complet nepregatite. Data viitoare vom fi pregatiti si totul va fi OK in viitor, caci vom avea o guvernanta seatata in jurul unei pandemii. Armata va colabora mai bine cu medicii, vom folosi tehnologia sa-i identificam instant pe toti cei infectati si cu cine s-au intalnit in ultimile zile etc. La naiba, sunt convins ca vom avea si push notifications daca cumva te afli pe langa cineva infectat, caci smartphone-ul a devenit deja o extensie a corpului uman.

Va fi BaU ladies and gents, asa ca keep calm, stati in casa, faceti “efortul” de a sta cu poponetul pe canapea, de a gati ce doriti, de a socializa mai mult cu familia, de a zapa pe netflix, de a citi o carte, invata un nou skill etc. 

A da, ziceti merci ca nu sunteti cadre medicale, politisti etc. Pentru cei din prima liniecuraj si mii de multumiri!

Hai ca m-am intins prea mult.

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

2 thoughts on “Analiza lunii Martie 2020”

  1. Salut Bogdan. Mulțumesc frumos pentru informațiile împărtășite în acest blog.
    În primele articole spuneai că o să faci un curs de investiții pentru români și a trecut ceva timp de atunci . Ai putea da mai multe detalii despre acest lucru, dacă îl mai faci sau nu îl mai faci, etc.

  2. o pierdere (pe hartie, e drept) a 9% din avere (pardon portofoliu), e mai greu de digerat de romani, cred.
    ex: portofoliu modest de 100,000 eur, pierdere de 9000 eur? cam in cat timp ii va stragne inapoi “investitorul”?
    ce inseamna pentru stomacul invesitorului riskul/apetitul jocului cu focul (9k eur?). ce cumperi cu 9k eur? Eu.. multe! ca-s frugal, cred. Sa ne lamurim, nu vorbesc de tine, sau de mine. Puneam si eu asa lucrurile ..in perspectiva.
    Recesiune aproape ca marea criza din 1929 este la orizont (asa zice globul meu de cristal, e dpret mai prafuit) asa cash blindat in bond + cash majoritar. Deah, varsta (lipsa de experienta) 😉 vorbim peste 1-2 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.