Sal’tare aventurierule. Am lasat in urma si a 2-a luna de vara, alergand parca spre toamna. Imi place la nebunie vara. Am ocazia sa ma si relaxez, sa si lucrez la noi proiecte. (spoiler: de exemplu lansarea canalului de youtube in engleza iFiredUp)
Financiar vorbind luna Iulie a fost foarte productiva. Insa hai sa intram direct in paine.
Ah, inainte, un mic anunt: vedeti ca mi se cloneaza contul de pe instagram la greu pentru scam-uri cu crypto. Tineti minte ca eu niciodata nu va contactez in privat pe instagram. Dati va rog report de clonare daca vi s-a intamplat sa fiti abordati cu astfel de scam-uri.
Table of Contents
Rata de economisire [RE]
Iulie a fost una din cele mai generoase luni, rezultand o rata de economisire (RE) de: 97.74%
- RE year-to-date: 95.9%. Tinand cont de cum a inceput anul, trebuie sa recunosc ca m-a uimit si pe mine aceasta rata de economisire mare.
- RE de la inceputul carierei: 80.95%.
Sunt doua motive principale care au dus la o RE atat de mare:
- Cheltuielile au fost relativ micute. Surprinzator de micute tinand cont ca am revenit full time in Belgia unde preturile sunt evident mai mari ca in Romania. Totusi, acestea au ramas cam la nivelul celor din Romania. Inca nu-mi explic 100% de ce ca nu am apucat sa ma uit pe aplicatia unde-mi gestionez cheltuielile si intrarile (andromoney), insa cu siguranta o voi face in zilele urmatoare.
- Investitiile au fost foarte generoase. Ziceam ca parca m-am nascut pentru anul 2022. Intr-adevar, acum se vad toti anii de experienta de pe bursa. Ma simt ca pestele in apa, iar rezultatele sunt mult peste asteptari. Efectiv retraiesc emotiile pe care le aveam cand imi tot cresteam de la an la an venitul activ pana am ajuns pe la vreo x78 si in fiecare an nu-mi venea sa cred de noua realizare. Aceeasi senzatie o am acum cu investitiile. Se pare ca efectul dobanzii compuse al cunostintelor ma uimeste din nou.
Investitii pe bursa – ETF-uri
Pe ETF-uri nu s-a intamplat mare lucru pe Iulie. Mi-am facut buy-urile regulate (DCA), dar nu s-a mai activat niciun buy aditional.
Randament total YTD: -2.3%.
In realitate este pe la -2%, insa n-am facut calculele exacte cu toate buy-urile aditionale din lunile precedente. Oricum este excelent tinand cont de volatilitatea de pe burse de anul acesta.
Randamentul mediu anualizat (CAGR) de la inceputul perioadei investitionale: 15.3%. Tinand cont ca este pe an si in EUR, eu sunt extrem de multumit. Ca fapt divers, eu imi trecusem asteptarile in excel la 7% / an. Multumim doamna Bursa.
Investitii pe bursa – actiuni individuale
Le voi mentiona doar pe cele care au ramas inca pe cont. In realitate aici a fost aglomeratie de buy-uri si sell-uri in 2022, de unde si profituri frumusele, deci RE imens.
Randament YTD portofoliu curent: -4.81%.
Am cateva pozitii maricele de care sincer speram sa scap, dar m-am lacomit, iar acum ma trag in jos. Tin minte cum in Iulie BABA sarise de 120 dolari / actiune, dar am vrut sa o dau la 130. Acum cred ca-i vreo 90.
Cea mai “dureroasa” pozitie este FB (META), unde am un minus grosolan si nici nu prea vad cum as putea sa o marchez pe plus in viitorul apropiat.
Asta este, nu ma plang, cu altele am facut profituri nesperate. O medie de 13%.
Investitii pe bursa – portofoliu de dividende
Portofoliul bebelus inceput in acest an alaturi de voi, a trecut pragul de 80.000 EUR, producand 3.544 EUR pe an in dividende.
Sunt foarte multumit de randamentul total YTD de 8.36%, desi vorbim aici de o suma micuta, fiind un portofoliu inca la inceput de drum.
Nu atat de multumit sunt insa de sumele investite. As fi vrut sa investesc nitel mai mult in el, cu vreo 20k-30k mai mult, insa trebuie sa recunosc ca mi-am luat o mare teapa.
Am vrut sa astept finalul lunii Iulie, respectiv cresterea de dobanda a FED-ului si anuntarea intrarii in recesiune a SUA. Cum cresterea nu a fost peste asteptari, iar recesiunea anuntata nu atat de urata … pietele au luat-o in sus.
Asta este, nu mereu imi iese. Mergem inainte.
Daca esti nou pe blog, tin sa mentionez ca poti vedea exact detinerile acestui portofoliu platitor de dividende, respectiv evolutia lui in detaliu daca esti inscris la newsletterul gratuit de pe blog (in partea dreapta daca esti pe desktop, sau mai in josului paginii daca esti pe smartphone / tableta).
De altfel, e-mailul cu analiza lunii pentru cei inscrisi in newsletter contine mereu si lista detinerilor, ponderile, valorile per companie, calendarul dividendelor etc.
Investitii imobiliare
In Iulie n-am mai miscat nimic aici. In acelasi timp toate apartamentele sunt inchiriate, deci nu ma pot decat bucura.
Este una din clasele mele de active preferate. Desi randamentul mediu anualizat pe imobiliare este de vreo 13.5% / an, (deci mai mic fata de ETFs), tot ador imobiliarele. Nimic nu se compara cu cashflow-ul generat de ele. Deh, fiecare cu slabiciunile lui 🙂
Pe final
Doua lucruri super-uber tari s-au intamplat in ultimul timp:
- Nu stiu cum, dar am primit mai multe e-mail-uri ca de obicei cu persoane care imi multumeau pentru informatii, mi-au expus calatoria lor investitionala dupa ce m-au urmarit etc. Va multumesc si eu tuturor. Ador pur si simplu aceste mesaje. Imi place sa vad cum prosperam impreuna.
- Am lansat canalul de youtube de educatie financiara in engleza iFiredUp, avand deja 2 video-uri publicate:
Daca vrei sa ma urmesti si acolo in engleza, te incurajez sa dai subscribe (si clopotel) la canalul iFiredUp.
In acelasi timp, din toamna, vei reincepe video-urile si pe youtube-ul in romana carutacubani 😉
Ciao si pe curand
Pe canalul de youtube iFiredUp gasesti video-urile mele in engleza.
Pe canalul de youtube Dl. Carutacubani gasesti video-urile mele in romana.
Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.
Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Wow, am fost surprins sa vad MO in portofoliul de dividende, tinand cont că aveam o presupunere că n-ai investi în astfel de companii. Dacă-mi permiți să întreb, care a fost raționamentul pe lângă cifrele care arată bine, ținând cont că totuși este o industrie care omoară oameni?
Vreau să menționez că n-am nimic împotrivă, felicitări pentru achiziții fantastice, este decizia ta 100%, doar că din experiența mea la @minimalistu.eu multă lume-mi sare în cap de fiecare dată când vorbesc de petrol și ar face-o mai mult decât în cazul țigărilor. Iar asta a fost probabil principalul motiv de ce n-am sărit pe MO, deocamdată.
Intr-adevar, si eu excludeam tutunul, insa dupa lungi introspectii am zis ca n-are niciun sens. Fiecare persoana are diverse vicii, iar tutunul e probabil un rau mult mai mic daca ar fi sa comparam cu mancatul in exces sau lipsa sportului.
Cu alte cuvinte un fumator are sanse mult mai mari sa traiasca mult si bine fata de un nefumator care mananca aiurea si sta doar pe scaun in fata unui laptop. Nu mai zic de ce alte vicii ar aparea daca ipotetic vorbind fumatul nu ar mai exista.
Asadar, am zis ca nu are sems sa mai fie banned de pe lista mea.
Legat de ce zic cei ce te urmaresc ca investesti in petrol…who cares ? Tu faci investitiile cu propria ta gandire. Ceea ce zice mama, tata, sora, unchiul, sau cei ce urmaresc nu ar trebui sa conteze. Chiar si dpdv al social media…oamenii te urmaresc ca esti original si sincer. Nu ca zici ce vor ei sa auda, ci ca le oferi perspective interesante folosindu-ti propria judecata 😉
Salut Bogdan, apreciez maxim informatiile pe care le transmiti pe blog si ceea ce am invatat din cursurile tale.
Pentru portofoliul de dividende cum iti alegi ponderea companiilor in portofoliu, suma investita pentru fiecare companie? Ai avut niste criterii anume sau in functie de sumele disponibile in lunile respective, pentru acest portofoliu, ai alocat mai mult sau mai putin in functie de ce companie era la discount in acel moment?
Merci fain Alex. Intr-adevar, am niste criterii destul de bine stabilite, insa nu am cum sa le expun intr-un comentariu. Voi reveni in toamna cu mai multe detalii 😉
Salut, Bogdan!
Oare ar fi posibil sa facem niste sedinte face to face?
Multumesc!
Bun Bogdan, te poti uita aici https://carutacubani.ro/coaching-1-1/
Buna Bogdan
Imi pare rau ca nu am mai cumparat cele doua etf-uri in care am investit anul trecut, respectiv de.eunl si de.sxr8, nu mai spun de etf-ul nostru de la Tradeville, pe care l-am vandut cand a inceput razboiul din Ucraina.
M-am speriat si am pus banii in depozite le banci.
Am citit ca tu faci in continuare DCA pe etf-uri, deci sa intelegem ca nimic nu te sperie(vorbind despre viitoarea perioada care se tot anunta), si ar fi bine sa cumparam lunar dupa criterii stabilite de fiecare in parte?
Felicitari pentru portofoliu si randamente!
da, pe ETF-uri eu investesc in fiecare luna, facand DCA. Doar din cand in cand intru aditional (cand piata cade)
Interesante comentarii. Felicitări Bogdan pentru tot ce ai realizat!!
Salut Bogdan,
Investesc de vreo 8 luni si am putina experienta (pana acum doar am cumparat). Am finalizat cursurile tale de ETF si Actiuni.
Poti aborda in unul din articolele tale daca si cand este mai bine sa vinzi actiuni inainte de Ex-date?
Mi-am luat o teapa partiala cu SNP (am vandut tot ce aveam pentru ca profitul din vanzare era mai mare cu 30% decat valoarea dividendelor pe care le-as fi primit) sperand sa rascumpar la o valoare mai mica decat pretul de vanzare minus dividend (0,4830). Nu s-a intamplat. Am apucat sa rascumpar doar jumatate la pretul de breakeven (0,4830) dupa care pretul a luat-o in sus. Daca mai pun la socoteala si comisioanele la vanzare si de la rascumparare, cred ca tocmai am pierdut ceva banuti.
Orice sfat pe aceasta tema va fi foarte apreciat.
Iti multumesc !!!
Salut Bogdan,
Portofoliul de dividende este doar in euro?Detii acolo și acțiuni US.Le cumperi in dolari sau euro?
Mulțumesc și felicitări pentru ceea ce faci!
Felicitari pt investitii! Multe achizitii bune ai luat in perioada asta de piatza tumultoasa. Cum auzii la Waren Baffet, banii se fac pe criza 🙂 . Si eu am profitat si cumparat in aprilie- mai si ma bucur ca IWDA a ajuns sus sus, e ca si cum as fi luat la 20% reducere 🙂 .
Am vazut ca ai cumparat un pachet destul de extins de actiuni, unele doar de valoare aprox 1k €. Ai facut vreun calcul sa ne prezinti si noua ce suma consideri minima pt a achizitiona un nr de dividende asa incat costurile de achizitie (broker fees ) sa devina neglijabile? (in cazul meu am luat-o intuitiv si decis ca 1k e cifra cu care ma simt confortabil de risc, dar dupa pragul de 100k am inceput sa privesc mai analitic achizitiile).
Si o recomandare neceruta, daca nu iti place, las-o sa cada: fii atent nu la dividende lunare ci la 3-6 luni. Mi se pare o imagine mai generala dar ‘clean’ asa pe dividendele de la fiecare 6 luni. Bine, eu pazesc sa stau sub 800€ dividende anual asa ca ma bucur de actiunile de la amazon ce nu dau dividende dar au crescut 35% in ultimile 7 sapt.
si mai am o intrebare: de cateva saptamani actiunile americane cresc bine, dar emerging market is still down. Ce parere ai despre discrepanta asta? Crezi ca si emerging markets or sa isi revina curand? Dar de ideea sa cumpar urmatoarea data doar EMIM si chiar daca la sf lunii voi avea un mic dezechilibru si sa nu mai respect 88% 12% ci sa fiu la un 80% 20% adica mai mult expusa pe emerging market in speranta ca vor creste frumusel in viitor dar si ca personal urmatoarele luni voi compensa doar cu achizitii IWDA.
Salut Bogdan, cu cartea pe care vruiai să o scoți ce se mai aude? Mai este în planurile tale? Sunt sigur că ai avea mare succes cu ea.
Mulțumesc