fbpx

Analiza lunii Februarie 2023

Sal’tare aventurierule. Februarie a reprezentat inca o luna foarte plina plentru mine, una in care m-am axat pe foarte multe lucruri.

Inainte sa intram in analiza lunii februarie insa, plin de entuziasm, doresc sa te anunt ca a venit vremea si primului webinar gratuit cu content premium pe imobiliare pe anul 2023, intitulat “Piata imobiliara in contextul actual“, ce va avea loc martea viitoare de la 20 fix ora Romaniei si te poti inscrie AICI.

Revenind, sa intram in paine si sa vedem ce s-a intamplat din punct de vedere financiar pe februarie.

Rata de economisire [RE]

Daca am invatat ceva in cei 35 de ani pe care ii am este ca daca muncesti mult, vei fi recompensat pe masura. 

Cum in februarie am lucrat la 3 proiecte deodata, rezultatele nu au ezitat sa apara.

Astfel, rata de economisire pe luna trecuta marcheaza un maxim istoric de: 98.41%

  • Year-to-date, RE este de 98.04%
  • RE de la inceputul carierei pana in prezent: 83.03%

Pana acum a fost un an absolut excelent cu venituri record. Ca sa fiu in ton cu vremurile pe care le traim, as putea zice ca experimentez inflatie si la venituri, nu numai la cheltuieli 🙂

In fine, in realitate am si muncit foarte mult, fiind impartit pe mai multe proiecte, facand toata ziua ping pong intre ele. Am putea spune ca asa se intampla cand te plictisesti…

Una peste alta, un inceput de an excelent, iar in martie cel putin, o voi lasa mai moale. Merit si eu o luna martie mai blanda, chiar daca nu-s femeie 🙂

Investitii pe bursa – ETFs

In februarie, de departe cea mai mare parte din bani s-au dus pe ETF-uri, iar randamentul YTD este de 5.1%

Sunt foarte placut surprins de acest randament, insa m-am obisnuit ca pe ETF-uri sa fiu des placut surprins, avand CAGR-ul pe ultimii 10 ani de peste 13%. Crazy…

Investitii pe bursa – actiuni individuale

Pe portofoliu de actiuni individuale, al doilea ca marime pe bursa, am scos 8.93%.

In februarie nu am marcat insa niciun profit pe actiuni individuale, dar am suplimentat cateva pozitii.

Investitii pe bursa – DGI

Portofoliul meu bebelush pe care l-am inceput alaturi de voi, a ajuns la un an si o luna.

Randamentul lui de un an si o luna este de : 2.78%, ceea ce este impresionant tinand cont ce scaderi am experimentat in ultimul an.

Pe Februarie nu am facut nicio miscare pe el, fiind la panda serioasa pe cateva companii. Sper sa le prind in curand.

Altfel, portofoliul bebelush platitor de dividende a ajuns la aproape 107.000 USD, urmand sa genereze pe acest an 4.574 USD.

Mai jos atasez si graficul dividendelor pe luna comparand cu anul trecut.

De luna viitoare lucrurile devin mai interesante din perspectiva dividendelor pentru ca in sfarsit am si cu ce compara fata de anul trecut.

Daca esti nou pe blog, tin sa mentionez ca poti vedea exact detinerile acestui portofoliu platitor de dividende, respectiv evolutia lui in detaliu daca esti inscris la newsletterul gratuit de pe blog (in partea dreapta daca esti pe desktop, sau mai in josului paginii daca esti pe smartphone / tableta).

De altfel, e-mailul cu analiza lunii pentru cei inscrisi in newsletter contine mereu si lista detinerilor,  ponderile, valorile per companie, achizitiile lunare etc.

Investitii imobiliare

Aici n-am nimic de raportat deoarece nu am facut nicio investitie imobiliara, respectiv nu am avut nicio interventie de reparatii, sau vreo perioada de neocupare pe vreun apartament.

O luna asa cum imi place mie: cashflow pur, fara evenimente.

De final

Am lasat in urma doua luni in care am muncit extrem de mult, dar pe martie am in plan sa fiu mai relaxat. De altfel, mie asa imi place: la inceput de an sa trag 1-2 luni, iar apoi mai chill. Desi sincer…cine stie ce idei imi mai vin pana la final de martie 🙂

Altfel, nu uita de primul webinar gratuit cu content premium pe imobiliare pe anul 2023, intitulat “Piata imobiliara in contextul actual“, ce va avea loc martea viitoare de la 20 fix ora Romaniei. Te poti inscrie AICI.

Subiectele abordate vor fi:

  • Incotro o ia piata imobiliara in 2023 (si dupa).
  • Noile schimbari de impozitare in 2023 in imobiliare si metode de optimizare fiscala.
  • Ce zone de piata imobiliara functioneaza si ce zone nu in contextul actual?
  • Cat de accesibile mai sunt locuintele in Romania?

Va spun sincer ca este un webinar la care s-a muncit foarte mult (si inca muncesc) in total 5 persoane, din care 3 consultanti fiscali doar pentru a analiza toate schimbarile fiscale si a le optimiza.

Evident, nu vor lipsi cele doua sesiuni de Q/A deja consacrate: una in scris, iar a doua pe ZOOM cu microfoanele deschise pentru intrebari mai punctuale / complexe.

Pentru cei noi, Q/A-ul de pe ZOOM este absolut fabulos, fiind momentul asteptat de multi. Si pe buna dreptate, caci intrebarea isi gaseste raspunsul oricat de nisata este ea, fiind laolalta experti din arii diverse (bursa, imobiliare, avocati, juristi, analisti etc), atat din Romania, cat si din diaspora. Practic, o experienta pe multe sute de EUR prin alte parti…gratuita aici pentru comunitate.

Abia astept sa ne vedem la webinar!

Ciao si pe curand.

Pe canalul de youtube Dl. Carutacubani gasesti video-urile mele in romana.

Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

 

9 thoughts on “Analiza lunii Februarie 2023”

  1. Bună ziua,
    Mi-aș dori sa știu, ținând cont de portofoliul mixt de pe piata US și EU, daca aveți domiciliu fiscal diferit de Romania, gen Irlanda? Dacă da ați putea detalia pe un email pentru comunitate care sunt pașii necesari pentru a dobândi și alt domiciliu fiscal din care sa poți tranzacționa liniștit? Deocamdată pentru mine tranzacționarea acțiunilor din US sunt prohibitive din cauza celor 10% impozit!

    1. Pentru rezidenti romani, 10% impozit pt div din SUA este f putin. De altfel cred ca cel mai mic impozit din tot UE 😉

  2. As aprecia daca la portofoliul DGI ai include valoarea actiunii la achizitie. Parte din acestea s-au apreciat enorm si nu cred ca mai sunt o oportunitate de achizitie. Multumesc si spor!

    1. desigur, unele au crescut, altele au scazut, insa nu pretul in sine conteaza, ci cum arata situatiile financiare, care sunt perspectivele etc

  3. Salut! Te rog, daca se poate, sa afisezi in tabelul cu detinerile din portofoliu si preturile de achizitie.

  4. Salutare Bogdan!
    Apreciez tot ce faci pentru aceasta comunitate. Iti spun sincer,tu si inca cativa educatori financiari (care probabil iti sunt prieteni) mi-ati schimbat total modul de a gandi.
    Datorita tie am inceput sa investesc si vreau sa iti multumes ca mi-ai dat curajul sa trec peste acest blocaj.
    a.De ce ai cumparat Viatris si nu Omega sau alta actiune care da un dividend mai mare?
    b.In ce zona a Bucurestiului ai investit in imobiliare?
    c.Ne poti da un spoiler ( concret) in ETF-urile in care investesti? Nu de alta,dar sa ANALIZAM si noi, poate ni se potriveste ceva de acolo.Nu vrem sume,vrem doar nume =))))))
    Iti doresc mult succes in continuare si primavara superba !

  5. Buna ziua !
    Va retransmit comentariul de mai jos care sigur nu a ajuns la domneavoastra.
    Sa auzim numai de bine!
    Dr. Ing. Ion Bibicu

    Buna ziua Domnule Bogdan Dinu

    Va multumesc pentru prezentarea webinar-ului din 07.02.2023 cat si pentru transmiterea ulterioara a prezentarii video.
    Cu voia dumneavoastra imi permit sa fac cateva comentarii:
    1. Am fost surprins cand la sesiunea de intrebari dupa prezentare ati refuzat sa va exprimati o opinie asupra Fondului Proprietatea. De ce ? FP este acum una din actiunile de top ale BVB, prezenta cu ponderi foarte mari in indicii de top (BET, ROTX, BET_FI), listata prin certificate de depozit la Londra, cu actionari institutionali de calibru, are in spate un administrator de calibru din SUA, nu este o actiune obscura din piata Aero. Refuzul dumneavoastra este pentru mine un semn de intrebare privind competenta si credibilitatea dumneavoastra.
    2. O problema spinoasa pentru investitorii amatori, cum sunt cei care va audiaza si va urmaresc cursurile, este exitul dintr-un ETF, actiune pentru a marca profitul.
    Dumneavoastra afirmati ca perioadele de scadere pe bursa sunt bune pentru achizitii; lucru cred corect pentru ETF-uri si discutabul pentru actiunile individuale.
    Dupa o cadere mare pe bursa unele actiuni nu-si mai revin. In cazul ETF-urilor sunt comitetele de indici care actualizeaza periodic componenta lor si elimina actiunile neperformante. In cazul actiunilor individuale investitorul poate ramane cu o paguba mare dupa o perioada de cadere mare pe bursa. La BVB dupa socul 2008-2009 SIF-urile nu si-au revenit nici acum, din cate stiu eu, desi pana la criza erau vedetele Bursei.
    3. La clasa de active de interes nu ar trebui prezentate si produsele structurate ?
    4. Cred ca in viitoarele prezentari ar trebui prezentate si date BVB, comparativ cu cele din SUA sau Europa; nu toti dintre cei care va urmaresc au posibilitati sa tranzactioneze pe burse straine.

    Cu respect,
    Dr. Ing. Ion Bibicu
    Membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.