fbpx

12 pasi pentru explodarea venitului activ prin intraprenoriat

Sal’tare aventurierule. Am mai spus-o si ma voi mai repeta de si mai multe ori: intraprenoriatul este cea mai ignorata metoda de a-ti exploda pur si simplu veniturile.

In articolul trecut, pe care-l poti citi AICI daca n-ai facut-o deja, am scris despre cum poti profita de primele luni la job pentru a fura startul spre high-performerul companiei, respectiv pentru a pune fundatia drumului catre intraprenoriat.

Asadar, astazi merg mai departe si iti voi vorbi despre 12 pasi pe care eu i-am parcurs pe drumul intraprenoriatului. 12 pasi pe care i-am urmat in toate cele trei companii unde am facut intraprenoriat si am ajuns sa am castiguri foarte mari.

Drumul intraprenorului

Pentru claritate, intraprenorul isi va castiga majoritatea banilor din diverse bonusuri (ele pot fi de foarte multe tipuri, insa nu este pe meniul articolului de astazi subiectul acesta).

Domnule CarutaCuBani, de ce intraprenorul castiga preponderent din bonusuri si nu din salariu?

Este foarte simplu aventurierule. Hai sa facem un excercitiu, pe care ti-l recomand sa-l impementezi ca mindset general daca lucrezi intr-o corporatie.

Intotdeauna trebuie sa te pui si in pozitia companiei. Astfel, gandeste-te in felul urmator: daca ai avea un angajat care lucreaza pentru tine si produce rezultate exeptionale, cum ai prefera, din perspectva risc management-ului sa il recompensezi?

  1. Marindu-i salariu foarte mult?
  2. Prin diverse bonusuri?

Domnule CarutaCuBani, nu vad diferenta…

Sunt foarte multe diferente aventurierule. Nu voi intra momentan decat in unul dintre ele: ca si companie preferi mereu sa dai bonusuri deoarece acestea nu reprezinta un commitment pe viitor (adica nu este repetabil)

Acest lucru este logic pentru ca in anul curent poate piata in care activeaza compania merge bine si isi permite sa dea bonusuri mari celor care fac performanta, sau intraprenorilor. Un alt an poate, oricat de buni ar fi angajatii, piata ar putea fi pur si simplu jos si compania nu face multi bani.

Astfel, compania ar intra direct in faliment daca ar fi marit salariile (veniturile fixe).

Revenind, hai sa intram in paine si sa-ti zic cei 12 pasi pe care eu i-am urmat de fiecare data cand am facut intraprenoriat.

Ca un mic disclaimer, daca vei face pentru prima data intraprenoriat, cel mai probabil va dura 1-2 ani pana sa faci bani seriosi. Cel putin atat a durat la mine. Nu zic ca nu poti fi mult mai bun si mai rapid ca mine, insa eu vorbesc doar din experienta mea.

Partea buna este ca a 2-a oara, a 3-a oara etc totul este mult mai rapid. De exemplu ultima oara cand am facut (anul acesta), la mine a durat 3 luni de zile. Si asta in cadrul unei companii noi, deci acest skill are o crestere exponentiala si reprezinta o abilitate pe care eu o numesc generica (adica maximizeaza exponentialitatea chiar daca schimbi compania, job-ul, sau chiar domeniul).

Asadar, pasii.:

1. Claritate

Nu ai cum sa faci intraprenoriat daca nu ai claritate. Ca si in antreprenoriat de altfel.

In primul si in primul rand trebuie sa iti setezi obiectivul si sa iti fie extrem de clar care este acesta. Desigur, obiectivele trebuie sa fie SMART and all, dar nu este subiectul articolului.

Foarte high level, exemple de diverse obiective pe care le-ai putea avea intr-o corporatie:

  1. Pur si simplu sa faci multi bani. Poate parea superficial, chiar usor ridicol, insa iti vine, sau nu crezi chiar exista persoane care au acest obiectiv de la locul de munca. Eu recunosc am fost unul din aceste persoane si cu acest obiectiv mi-am inceput drumul catre intraprenoriat: cu dorinta de a face multi bani de la job.
  2. Altii vor cariera. Vor sa fie apreciati de catre cei din domeniul lor. Vor sa urce pe scara ierarhica, de la junior la director, partner, executiv etc, depinde de domeniu. Din punctul meu de vedere acest tip de obiectiv nu este neaparat optim din punct de vedere financiar deoarece senior managementul / executivul oricarei corporatii serioase cunoaste foarte bine acest profil si favorizeaza in general promovarea = morcovul, in detrimentul unei remuneratii serioase (cel putin pana la un nivel foarte sus). De exemplu, eu in 2019 (sau 2018, nu mai stiu precis sincer), castigam deja mai mult decat country manager-ul  (din Luxembourg), el fiind cu 4 pozitii ierarhice deasupra mea. Dupa cum ziceam, morcovul (incentive-ul) e diferit in acest caz.
  3. Altii vor functie / titlu. Cat mai pompoase. Desigur, cei care au acest obiectiv nu sunt neaparat avantajati decat intr-o singura situatie (cel putin din ce cunosc eu): sa iti doresti o anumita functie / titlu ce nu exista inca in companie si tu sa fii cel care creeaza practic acea functie construind in jurul ei o noua linie de business.
  4. Apreciere externa. Unele persoane vor sa fie pur si simplu apreciate de prieteni / rude / constinte. Nimic rau in asta, dar cu siguranta acest lucru nu te ajuta la nimic din punct de vedere financiar, sau in drumul tau catre intraprenoriat.
  5. etc

Dupa cum ziceam, eu mi-am setat un obiectiv foarte simplu si clar: sa castig mai multi bani decat country manager-ul (la vremea aia cel din Romania) in X ani de zile.

Spoiler alert: in mai putin de 3 ani l-am depasit 🙂

2. Fa-ti obiectivul cunoscut

Degeaba iti setezi tu obiective personale legate de corporatia in care lucrezi, daca compania nu le cunoaste. Mai mult decat atat, trebuie sa iei pulsul managemtului sa vezi cum iti poti alinia obiectivele tale cu cele ale companie sa iei drumul cel mai scurt catre succes.

Astfel, odata ce stii ce obiectiv ai, du-te si vorbeste cu manager-ul / coach-ul tau.

Evident, daca obiectivul tau este sa faci bani, nu te duci pur si simplu sa ii spui ca vrei practic sa storci cat mai multi bani din aceasta companie.

Desi, eu prima data fix asta am facut, dar deh nu aveam prea multa experienta diplomatica. Am avut insa noroc cu coach-ul meu. Practic, acesta a inteles de fapt unde bat eu si a inceput sa-mi explice diversele metode prin care as putea castiga mai multi bani in companie in functie de abordare (promovari, sau nu, departamente, aproprierea de clientii firmei etc)

De exemplu coach-ul meu (pe care sincer l-am apreciat foarte mult) mi-a zis ca daca scopul meu este financiar, ar trebui sa se traduca in felul umator: eu trebuie sa generez foarte multi bani pentru companie, ca apoi sa iau si eu o parte.

Astfel mi-a zis ca ar trebui sa ma interesez in cadrul companiei despre care sunt acele proiecte strategice cu potential financiar (pentru companie) maximizat ca mai apoi sa le gasesc punctele slabe, iar eu fix pe acoperirea acelor puncte sa ma pliez.

3. Cauta-ti nisa

Asadar, exact acest lucru am facut si am luat la rand managerii sa vad ce proiecte strategie sunt in companie, respectiv care-s problemele pe care le au in prezent si cum as putea ajuta.

Si uite asa am gasit practic o nisa in companie. De exemplu eu nu aveam background financiar, pe cand compania avea gramada (activand in consultanta private banking), astfel mi-ar fi fost greu sa ma fac remarcat pe aceasta nisa, sau cel putin nu as fi putut sa o fac intr-un timp decent.

In schimb am descoperit ca nu aveau neaparat expertiza pe organizarea datelor din banci pentru a crea mai apoi universul de wealth management folosit de catre private bankers. Asadar, exact acest lucru am facut: sa imbin cunostintele financiare, cu cele mai tehnice ce tin de data.

Mie personal mi s-a nimerit manusa deoarece oricum eu am facut facultatea de inginerie.

Atentie, intotdeauna cand cauti nisa, sa ai confirmare de cat mai de sus din partea managementului, sa nu te trezesti ca doar crezi ca acel proiect in care lucrezi este important, iar in realitate el sa nu fie in topul prioritatilor companiei.

4. Dezvolta-ti abilitati

Evident, odata ce iti gasesti nisa, respectiv proiectul strategic din companie, trebuie sa si fi capabil sa ajuti, deci ar trebui sa incepi sa-ti pui la punct abilitatile necesare: training-uri formale, informale, train on the job, carti, video-uri, orice este necesar. Evident, totul pe timpul tau, practic dupa program.

Eu de exemplu a trebuit sa invat cum folosesc bancile private departamentele de wealth management, respectiv cum as putea sa le imbunatatesc din doua perspective: functionala si arhitecturala (tehnica).

5. Cere feedback constant

Evident, acest proces de a-ti dezvolta abilitatile pe timpul tau personal (inainte / dupa job practic) pentru nisa pe care ai gasit-o va dura de la cateva zile la cateva saptamani bune si trebuie sa fie aliniat cu nevoile corporatiei.

Astfel, trebuie cerut feedback constant atfel incat sa stii:

  1. Daca esti pe drumul cel bun, sau daca ai deviat, sa revii pe calea corecta
  2. Sa fii la curent cu ce se intampla cu proiectele pe care vrei sa ajungi sa lucrezi.

6. Fa-te cunoscut

O sa iti spun un adevar pe care indiferent daca il accepti, sau nu, el este prezent in orice corporatie in cazul in care vrei sa avansezi foarte sus (financiar, sau ierarhic): nu conteaza extrem de mult cat de bun esti (atat timp cat esti usor peste medie), cat mai degraba cat de bun esti perceput in corporatie.

Cu cat intelegi mai bine acest lucru, cu atat vei avea de castigat mai mult.

Astfel, revenind la primul meu drum intraprenorial, odata ce m-am integrat usor, usor intr-un proiect strategic al companiei si am acumulat multe cunostinte, am facut doua training-uri pentru companie world-wide pe acest subiect.

Fiind primul care a facut astfel de training-uri, respectiv, fiind subiecte relevante pentru un proiect strategic, a fost push-uit in toate tarile, ajungand as castig un premiu de cele mai urmarite si apreciate training-uri din cadrul corporatiei. Astfel am ajuns sa am o intalnire cu executivul si de acolo lucrurile pur si simplu au explodat pentru mine.

Ulterior am ajuns sa fiu numit expert la nivel global pe domeniul meu si am inceput practic sa am contact cu mai toate tarile, trecand la pasul 7: networking-ul.

Disclaimer: Din punctul meu de vedere eu nu eram cel mai bun expert, insa inca o data, atat timp cat esti peste medie, conteaza mult mai mult perceptia, respectiv cum esti vazut de cei de sus (ideal executiv, sau macar cat mai sus)

7. Networking

Networking-ul ar trebui sa fie punctul central al unui intraprenor, si nu numai.

Practic trebuie sa “iti bagi nasul” si in alte departamente, sa intelegi cat mai bine cum functioneaza compania.

Frumusetea in corporatii este ca aproape nimeni nu stie cum functioneaza. Acest lucru inseamna ca cei care ajung sa cunoasca (aproape) toate rotitele din companie, vor avea un avantaj enorm, pe care il pot folosi exact asa cum vor ei

In timp ce incepi sa conectezi punctele si incepi cat de cat sa intelegi cum functioneaza compania, poti trece la pasul urmator.

8. Next level

Felicitari, ai ajuns sa lucrezi pe un proiect strategic, respectiv in paralel ai inceput sa intelegi cat de cat, cum functioneaza compania.

Acum este momentul sa treci la next level, si anume sa-ti pregatesti terenul pentru a incepe sa si castigi mai mult.

Astfel, in functie de ce informatii ai acumulat, cel mai probabil ar trebui sa ajungi sa fii cat mai aproape de produsul final, de clientul final, de contractori etc.

Acest sfat l-am primit din nou de la coach-ul meu initial care mi-a zis ca cu cat esti mai aproape de clientul final, cu atat ai potential de castig mai mult pentru ca:

  1. Fiind aroape de clientul final, ai vizibilitate interna, deci si bonsuri mai mari (inca o data: conteaza cum esti perceput)
  2. Intelegi mai bine cum foloseste exact clientul produsele / serviciile companiei, respectiv ce alte nevoie mai are, deci ai putea sa faci un upsell, sau chiar sa pui bazele unei viitoare noi linii de business.

9. Eficientizeaza

De acum poti practic sa faci intraprenoriat, iar cel mai simplu mod este sa eficientizezi.

Aceasta eficientizare trebuie sa fie masurabila, respectiv cuantificabila pentru a nu putea lasa loc de interpretari.

Poti reduce costuri in mod direct, sau indirect (de exemplu reducerea timpilor pentru diverse operatiuni).

10. Remuneratie pe baza de bonus

Frumusetea este ca de acum poti incepe sa fi remunerat substantial si pe baza de bonus.

In momentul in care stii exact ce ai eficientizat, se poate calcula usor si ce bucatica poti lua tu personal.

Aceaste doua etape: 9 si 10, pot fi repetate, cu mentiunea ca-s cel mai usor de facut, dar nici bonusurile nu sunt neaparat imense.

Cele mai mari bonusuri sunt de fapt facute la urmatoara etapa, si anume: inovarea.

11. Inoveaza

Aici ajung cei mai pasionati intraprenori.

Prin invovare insa nu trebuie sa intelegi ca trebuie sa fii vreun geniu. Nu, din toate cele patru tipuri de inovari, ar trebui sa te concentrezi pe cea care se numeste “inovare de rutina”. Cel putin la inceput.

O inovare de rutina inseamna de exemplu daca lucrezi la BMW: urmatorul model/generatie de masina BMW.

Atentie sa nu cazi in capcana de a incerca sa faci inovatie de tipul disruptiva (ex uber vs taxi), arhitecturala (de ex aparitia internetului), sau radicala (de ex aparitie sinelor de tren, a fibrei optice etc).

Chiar daca esti super bun si ai fi capabil sa generezi astfel de inovatii in domeniul tau, ai avea nevoie de aprobarea executivului si shiftarea unei parti din strategia companiei, deci sanse de reusita extrem de mici. Daca insa reusesti, esti probabil in top 0.1% din intraprenori si te felicit. Eu personal nu am facut astfel de inovari.

Prin inovatie insa poti intelege de exemplu deschiderea unei noi linii de business, sa vinzi ceva nou clientilor etc. Lucruri simple, dar cu impact financiar mare.

12. Repeta, sau business

Felicitari pentru proiectele de intraprenoriat pe care le-ai construit.

De aici incolo, daca vrei sa mai continui, ai urmatoarele doua variante:

  1. Reiei procesul cu alte proiecte, fie in aceeasi companie fie in alta (eu le-am facut pe ambele)
  2. Iesi din corporatie si faci antreprenoriat –> avantajul este ca in acest moment vei avea si suficienti de multi bani, si networking gramada, si cunostinte cat cuprinde, pentru a-ti maximiza practic sansele de a construi o afacere de succes.

De final

Cam atat pe foarte scurt despre drumul catre intraprenoriat.

Inca o data, eu am urmat acesti pasi in repetate randuri, iar pentru mine a functionat de minune. Desigur, asta nu inseamna ca nu pot fi imbunatatiti, sau personalizati pentru situatia ta oricum crezi ca-i mai eficient.

Din experienta mea personala, prima data cand vei face un proiect intraprenorial si vei fi si remunerat serios pentru asta va dura 1-2 ani, insa tine minte: timpului urmatoarelor aventuri intraprenoriale scade exponential.

In plus, acumularea constintelor generice (nu-i acum subiectul articolului, dar am mai scris in trecut despre ele pe blog), te va ajuta enorm in absolut toate ariile vietii, profesionale si pesonale.

Inchei aducandu-ti aminte ca in perioada 3-5 noiembrie vom avea campania “Black Friday” CU CELE MAI MARI REDUCERI DIN ACEST AN la toate cursurile CarutaCuBani, pe care le poti vedea AICI.

Ciao si pe curand.

Pe canalul de youtube Dl. Carutacubani gasesti video-urile mele in romana.

Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

2 thoughts on “12 pasi pentru explodarea venitului activ prin intraprenoriat”

  1. Salut Bogdan,

    Foarte interesante si clare cele 2 articole , ca de obicei 🙂 . Tu cum ai pus problema bonusurilor ? Ai cerut tu un % , sau au oferit ei ? Ar fi putut sa zica doar good job sau poate sa ofere un bonus mult mai mic fata de ce ai fi vrut tu.

  2. Interesant articolul, dar am o intrebare sper ca ma poti ajuta cu un raspuns :
    Cum ajungi sa-ti ceri renumeratia corecta de high performer? ; de multe ori o firma prefera sa faci mai multe lucruri pe aceeasi bani, sau uni “sefi” se simt amenintati de prezenta ta. Cum te descurci cu astfel de provocari ? Mai ales in conditia in care sa tu nu lucri pe un produs care te poate aduce mai aproape de client?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.