fbpx

[Studiu de caz] – Contul de economii Junior Centenar – merita ?

Sal’tare aventurierule. Am primit mai multe mesaje de la persoane care ma intrebau daca ar fi bine sa investeasca sau nu in contul de economisire Junior Centenar. Astfel, astazi vom poposi asupra acestui subiect: este eficient sa folosim contul de economii Junior Centenar sau nu ?

Domnule CarutaCuBani, ce inseamna cont de economii Centenar ?

Contul de economii Junior Centenar

In princpiu, si pe foarte scurt, poti depune niste sume intr-un astfel de cont junior la trezorerie, iar pe banii depusi iei o dobanda de 3% pe an + 600 RON prima daca ai depus minimum 1.200 RON in acel an.

Evident, intrebarea se pune daca este eficient sa depui 1.200 RON/an intr-un astfel de cont pentru copilul tau.

Domnule CarutaCuBani, evident ca este eficient, 600 RON pe gratis la 1.200 RON depusi in fiecare an, este un no-brainer! Pfff nu stiu de ce iti mai citesc blogul…

Asa o fi aventurierule ? Inainte sa ne aruncam la calcule, hai sa vedem care este mecanismul de functionare al unui astfel de cont.

Spoiler: Nu stiu cum au reusit, dar au complicat usor mecanismul de functionare al acestui produs de mi-au luat cateva secunde sa ma gandesc cum sa fac calculele corect. Oare de ce ? Hehe, vom vede noi de ce, caci nimic nu este intamplator pe lumea aceasta.

Cum functioneaza

Dupa cum ziceam, in primul rand este important sa vedem cum functioneaza acest produs. Nu intru in toate detaliile, dar le subliniez pe cele mai importante:

 • Trebuie sa fii cetatean roman si sa nu ai 18 ani impliniti –
  • cu alte cuvinte daca pornesti acest cont pentru copilul tau de la nastere, poti profita 18 ani de acest produs.
 • Banii depusi ii poti retrage la 18 ani.
  • Exista diverse exceptii in care ii poti retrage mai devreme, insa dupa cum ziceam, acestea sunt cazuri exceptionale de genul medicale, deces etc.
 • La fiecare 1.200 RON depusi anual statul roman, in plina lui generozitate, acorda o prima de 600 RON.
  • Atentie, acesti 1.200 RON nu trebuie depusi neaparat deodata. Pot fi depusi si treptat. Ideea este ca la final de an sa ai 1.200 RON. Daca ai sub, chiar si cu un leut slabut, adio prima, deci atentie sa fie fix 1.200 RON.
 • Exista insa si un maximum de depunere: de 100.000 EUR dar echivalent RON.
  • Atentie, degeaba depui mai mult, prima va fi tot de 600 RON, asa ca nu vad de ce ai depune peste 1.200 RON.
 • La sumele depuse primesti dobanda 3%/an
  • ATENTIE: de aici lucrurile incep sa fie interesante. 3% dobanda pe an primesti doar pe sumele depuse. Cu alte cuvinte nu si pe prime.
  • ATENTIE2: de aici deja stanga incepe sa scarpine urechea dreapta: dobanda se calculeaza si se plateste la scadenta soldului. Adica atunci cand beneficiarul are 18 ani.

Randament

Astfel, hai sa vedem ce randament are un astfel de cont daca profiti de toata perioada. Cu alte cuvinte presupunem urmatoarele:

 1. Un parinte deschide un astfel de cont pentru un nou nascut.
 2. Contribuie cu 1.200 RON / an pana copilul se transforma in adult si implineste 18 ani.

Acum a venit momentul sa vedem ce se intampla cu un astfel de caz.

Hai sa vedem ce s-a intamplat

 • Total bani depusi: 21.600 RON
 • Total sold la final: 39.740 RON
 • Profit total in 18 ani: 18.140 RON, adica 83.93%

Domnule CarutaCuBani, super tare deci clar se merita!

Usor aventurierule, te grabesti si nu-mi place. Pana la urma este vorba despre banii copilului tau, nu vrei sa intram putin in detalii ?

Interesant ar fi sa vedem si cum a evoluat sold-ul de-a lungul timpului.

Domnule CarutaCuBani, m-ai facut sa astept atat pentru o linie dreapta ?

Aventurierule, ma dezamagesti. Deja aceasta linie ar trebui sa-ti produca o groaza de intrebari. In general, cum te-ai astepta sa creasca o investitie ?

Sus, sus, tot mai sus ?

Uf aventurierule, exponential, ar trebui sa aiba o crestere exponentiala. Cu alte cuvinte ne-am fi asteptat ca graficul sa tina apa, macar asa un pic. Cand vezi un grafic care creste exponential stii ca acolo efectul dobanzii compuse incepe sa isi faca prezenta si iti creste frumos investitia.

Domnule CarutaCuBani, deci de ce in acest caz nu avem o crestere exponentiala evidenta ?

Vrei totul mura in gura aventurierule ? Mai asteapta putin, poate iti dai seama singurel. A venit momentul sa ne uitam la altceva interesant. Sa-l numim randamentul anual dat de sold la suma depusa (plus prima bineinteles) in functie de numarul de ani. Ai grija insa, acest metric poate fi foarte inselator si trebuie sa intelegi exact cum functioneaza sa nu tragi concluzii gresite.

Dupa cum vezi in primul an ai un randament superb de 53%. Este logic:

 • 50% din prima
 • 3% din dobanda

Din al 2-lea an insa vezi cum scade deodata dramatic. Acest lucru deoarece noua prima din anul 2 reprezinta mai putin fata de soldul acumulat.

Apoi tot scade pana in anul 6, iar din anul 7 creste iar.

 • Pana in anul 6 tot scade deoarece prima in valoare absoluta isi pierde din importanta fata de soldul acumulat
 • Dupa anul 7 incepe sa creasca deoarece dobanda compusa incepe sa isi faca efectul.

Cu alte cuvinte putem concluziona ca exista totusi un efect al dobanzii compuse.

Grija totusi sa nu concluzionezi ca cu cat tii mai mult banii in acest cont este mai bine. Inca nu putem trage aceasta concluzie. De fapt, acest grafic spune atat de multe incat pot face un articol doar despre el, insa nu acum, poate alta data, dar la ce backlog am….

Inflatie

Toate bune si frumoase nu ? Nu chiar. 18 ani este o perioada lunga, timp suficient pentru ca inflatia sa isi arate coltii. Astfel, la finalul celor 18 ani acei 39.740 RON acumulati nu vor valora cat valoreaza acum.

Astfel sa vedem cat valoreaza acel sold in valoarea de azi in functie de inflatie.

OMG !

Ca bine zici aventurierule. Dupa cum vezi am aplicat 5 scenarii de inflatie de la 3% pana la 5% mergand cu un pas de 0.5% in valoare absoluta.

Calculul este simplist, luand pur si simplu suma finala si aplicand inflatia corespunzatoare pe 18 ani. Cateva concluzii:

 • Prima si de departe cea mai importanta: cu o inflatie de 3%, adica egala cu dobanda primita pe sumele depuse, ajungem ca prin acest instrument in 18 ani sa avem puterea de cumparare de astazi echivalent a 22.967 RON. Iti aduc aminte ca ai depus 21.600 RON (16.881 RON ajustat cu infl), cu alte cuvinte un profit real de doar 6.086 RON in 18 ani.

Domnule CarutaCuBani, nu se poate, unde-s primele de la stat de 600 RON ??  Ar trebui sa am 10.800 RON doar din prime!!!

Aventurierule, acesta este efectul dobanzii compuse, dar in sens negativ pentru tine. Reciteste articolul de la inceput si vei vedea ca statul aplica dobanda doar la sumele depuse, NU si la prime. Inflatia insa, mananca in mod compus din TOT, iar suma va scadea exponential cu timpul!

Apropo, acesta este un calcul sumar, rapid. Daca ar fi sa aplicam frumos, riguros si corect efectul inflatiei de 3% pe an ai ajunge de fapt la final cu: 22.469 RON, deci chiar mai putin.

 • Daca avem o inflatie mai mare de 3%, atunci deja iesi pe minus….

Frumos produs aventurierule, nu-i asa ?

Domnule CarutaCuBani, gata nu mai investesc in acest produs.

Crezi ca am terminat aventurierule ?

Domnule CarutaCuBani, nu-mi spune ca mai e ceva negativ, nu mai rezist..

Acum ca am inceput, stai pana la capat aventurierule.

RON/EUR

Din pacate suntem o tara cu un fel de dubla moneda. Desi avem RON, aproape orice este vandut in EUR sau mai rau, RON echivalent EUR. Uite-te la apartamente, fie ca vrei sa cumperi sau sa inchiriezi, sau la masini, sau la telefoane, sau chiar pana si la abonamente pentru telefon etc

La naiba, uite-te chiar si la acest cont in care statul roman spune ca suma maxima pe care o poti depune anual este de 100.000 EUR echivalent RON. WTF!

Scuze, ma aprind mereu cand vad ca in Romania utilizam de fapt EUR, sau mai rau RON echivalent EUR (caci nu pierdem doar din curs, ci si din eventualul spread…), dar deh, inca o data, aceasta situatie reprezinta lipsa educatiei financiare per general.

Revenind, sa fim sinceri, nu ne asteptam ca RON-ul sa castige muschi, iar EUR sa devina un slabanog. De fapt RON pierde anual vreo 2%. Ca-i 1.5%, 2.5%, whatever, am zis si eu un 2% per medie, nu aruncati acum cu pietre.

Cu alte cuvinte, daca luam in calcul o depreciere a RON-ului fata de EUR de 2%/an, de la aprox. 8.331 EUR (cat inseamna astazi 39.740 RON), vom ajunge la o putere de cumparare de doar 4.828 EUR cand copilasul nostru da de maturitate. Acest lucru doar din curs RON/EUR!!

Balaurul

Cum viata te loveste cu ce are ea mai dureros, deprecierea din inflatie si cu cea din curs se cumuleaza.

Astfel, la final, estimand o inflatie de doar 3%/an + o depreciere a RON-ului fata de EUR de 2%an, in loc de 39.740 RON (8.331 EUR) vei mai ramane cu 2.730 EUR echivalent astazi.

Concluzie

Mai este ceva de zis ca si concluzie aventurierule ?

Nu prea…

Inca o data. Acesta este pretul pe care o persoana il plateste daca neglijeaza educatia financiara.

Acum ca stii cum functioneaza acest produs, ce-i de facut ? Este mereu daunator un astfel de instrument ?

Da! Nu ma voi atinge niciodata de el!

Gresit aventurierule. Nu mai am timp sa intru acum in detalii, dar sper sa revin zilele urmatoare cu o continuare a articolului, sa vedem cum putem “hack-ui” acest produs sa-l facem sa mearga in favoarea noastra si cum il putem combina cu alte instrumente astfel incat sa scoatem maximum, cum nu am putea scoate, in mod ironic, fara el. Cu alte cuvinte cum sa investim ca niste badass ce suntem, caci suntem niste financial badasses aici, ce nu pleaca urechea la orice zboara.

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

24 thoughts on “[Studiu de caz] – Contul de economii Junior Centenar – merita ?”

 1. Foarte tare articolul.
  Totusi, din datele expuse la inceputul articolului mi se pare ca produsul este bun pentru un copil de 17 ani.
  Prima intrebare ar fi de la ce varsta se poate dovedi a fi un produs util.
  A doua intrebare e de ce a facut bunul stat roman produsul avand in vedere ca e posibil sa fie util? Oare s-a bazat ca va iesi in profit datorita faptului ca majoritatea oamenilor nu au educatie financiara?

  1. Merci MariusB, intr-adevar daca un copil are 16-17 ani merita, ideea este de la cat merita. Strict matematic vorbind desigur, caci mai este si factorul banilor blocati.

 2. Salut si multumesc pentru calculele,

  Situatia este foarte diferita daca copilul este mai mare.
  Daca copilul are 14-15 ani, randamentul final este chiar foarte bun.

  Ai putea sa refaci calculele si pentru diferite varste ale copilului in momentul in care incepe depunerea in contul Junior (5 ani, 10 ani si 15 ani)?

  Merci

 3. salut!
  articolul are o singura eroare: deprecierea prin inflatie nu se cumuleaza cu deprecierea prin cursul valutar, pentru ca prima o include pe cea de a doua.
  in rest, perfect demonstrat.
  acest produs oferit de stat este clar mai putin avantajos chiar si in comparatie cu titlurile de stat ”centenar”.

   1. demonstratia afirmatiei ca deprecierea prin inflatie nu se cumuleaza cu deprecierea prin cursul valutar, pentru ca prima o include pe cea de a doua se face prin raspunsul la intrebarea: de ce inflatia leului este mai mare decat deprecierea de curs in raport cu euro, in conditii de stabilitate a raportului cerere/oferta.

 4. Mai are o “hiba” articolul întrucât face prognoza pe 18 ani in ipoteza ca toate depunerile se fac numai la RON care va fi “distrus” in toți acești 18 ani la echivalenta finala in EUR. Dacă tot facem prognoze măcar sa ținem cont de obiectivul asumat de BNR si politicieni, de trecere la EURO pana in 2025.
  Deci dupa 5 ani ne oprim cu previziunile de pierderi din conversie și apoi eliminam acest factor.

  1. Buna Dan, desigur, caci nu e ca si cum termenul nu a mai fost amanat de cel putin 2 ori pana acum 🙂 Sa ne bazam pe politicieni si BNR care are acelasi leader din 90 🙂
   Intr-o nota mai serioasa, desigur, nu poti sa stii ce se intampla in 18 ani. Lasand matematica la o parte, doar acest aspect si face produsul freaky pentru un bebel. Cine ar tine banii blocati 18 ani ? 🙂

   1. Cineva cu apetit ridicat de a ii cheltui pe diverse lucruri si prostii si care se va trezi ca ii ajunge baiatul la 18 ani si nu are sa ii dea decat niste genti si pantofi “de firma” din deceniul anterior 🙂

 5. Interesant articolul.

  Dar IRR(-1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, -1200, 39740.24) = 6.1

  Asadar, doar daca inflatia depaseste 6.1% iesi pe negativ si nu cum ai spus tu peste 3%.
  Parerea mea!

 6. Imi permit si eu un comentariu: Cei 1200 roni depusi valoreaza din ce in mai putin, de la an la an, ajustat cu inflatia si cursul de schimb (salariile cresc, preturile cresc). Deci e normal sa nu mai capat profitul mentionat in articol, in termeni de putere de cumparare. Efortul de a-i depune e din ce in ce mai mic. Daca cineva, orice entitate, ne-ar putea garanta macar pastrarea puterii de cumparare pe o perioada atat de lunga, de 18 ani, intr-o lume atat de imprevizibila (fara sa ne mai gandim la profit in termeni reali), atunci acea entitate este extraterestra. Tentatia de a cheltui 100 roni lunar, o suma mica care nu prea se simte, e mare. De aceea este speculata de catre diferite organisme. Daca nu poti pune deoparte acesti bani lunar, atunci ele iti propun varianta din articol. Si pierzi exact din aceasta cauza. La certificate de trezorerie e mai bine, probabil se pastreaza puterea de cumparate si atat, perioada fiind doar de 5 ani maxim (luand in calcul si trecerea la euro, unde inflatia in zona euro este in jur de 1%, in top of 2% inflatia cursului in Romania. O expunere mica, ca procent din portofoliu, e ok, pe o perioada medie de timp. E nevoie de lei pentru traiul zilnic. Si ar mai fi un scenariu: Europa se destrama, investitorii fug in pietele emergente, economia noastra cu un guvern stabil si prietenos creste, dpdv politic Marea Neagra devine un fel de Golf Persic (ca si bariera intre Estul gri si civilizatie (ma refer la statele bogate din golf vs Iran), leul creste si…contul de economii se dovedeste a fi genial :). Fabulatii, dar intr-o perioada asa lunga incap 3 recesiuni si o criza. In Liban se pot scoate maxim 400 usd pe saptamana din banca, au datorii imense (la greci parca a fost 100 eur). Cum ar fi sa fie si la noi asa, peste 18 ani, dar ajustat, adica vreo 200 roni 🙂 Scuze pentru lungimea comentariului, va multumesc.

 7. Acest blog, dupa parea mea, are partea buna ca EDUCATIE, gandire alternativa, cu factori/parametri (timp, inflatie, curs de schib). [Excel is your friend]. Nu e bine sa aplicam formule matematice, fara sa cunoastem limitarea lor practica.
  Merci Bogdan, ca inca mai continui sa scrii pe blog, pentru romani. Eu personal “lecturez” de placere, caci cat priveste FI(RE), FU etc am multiple surse, si de fapt citesc de relaxare, nu pentru dezvoltarea unei strategii.

  Idea ca Europa se destrama e BUNA! nu ca s-ar adeveri, dar intradevar NU poti face calcule precise pe 18 ani de zile!! De fapt ai precizie cu 32 zecimale, dar ipoteze cu mare probabilitate de eroare 🙂

 8. Cand a aparut stirea cu depozitul centenar primul lucru pe care l-am facut a fost sa fac un excel similar. Singura completare a fost si un rolling age al copilului, cand este optim sa intre.
  Cine are un copil de 14-15 ani este f ok. In cazul meu copulul are 4 ani si am zis nu la aceasta schema.

 9. Aș dori dragă Domnule CarutaCuBani și vă rog frumos să îmi prezentați alternative mai bune sau un comparativ cu produsele oferite de bănci sau terți mai de încredere! Nu mă pricep la Economie și m-am băgat la Centenar!
  Exclud oarecum varianta unor investiții gen “ia un apartament” ca se platește singur! Poate nu o să mai am “capacitate” de plată mâine! Poate Covidu! mne ferește!
  V-aș ruga o abordare orientată mai spre soluții nu spre defecte! Vă mulțumesc anticipat în numele meu și al părinților care vor citi postul dvs în speranța că vom fi mai lămuriți în tentativa noastră de abordare a economiei!

 10. Buna ziua
  Va rog sa-mi spuneti de ce eu nu vad lucrurile la fel ca dvs. Eu am aplicat pentru Centenar, program care nu mi se pare o afacere super tare, dar mi se pare o afacere fair fiind garantata de stat. Copilul are 6 ani, prin urmare voi contribui 12 ani.
  Contributie – 14400 lei, dobanda calculata – 3141 lei, prima de la stat 7200 lei, impozit o lei. La o contributie de 14400 lei voi avea marja de profit de 10341 lei. Total 24741 lei. De la bun inceput am presupus ca programul va avea succes si nu va fi modificat de urmatorii guvernanti.

  Prin comparatie, daca as investi cate 1200 lei anual timp de 12 ani cu o dobanda de 9% avem urmatoarele calcule:
  Investitie – 14400 lei, cashflow 11371 lei. Total 25771 lei. Aici nu am calculat impozitul deci mai putem scadea 1000 lei si am obtine o suma inferioara celei din prima situatie.

  Imi intemeiez decizia de a investi in acest program din urmatoarele considerente:
  -De la inceput am considerat o diversificare a portofoliului.
  -Am gandit investitia ca pe un cadou pe care il voi oferi copilului in cuantum oarecum fix peste o perioada fixa de timp. In alta situatie ii voi oferi niste unitati de fond sau un numar de actiuni a caror valoare in anul al 12-lea nu o stiu, existand posibilitatea sa nu o valorifice la momentul respectiv (sa nu le vanda).
  -Nu sunt sigur ca la bursa voi castiga 9% timp de 12 ani.
  -Ma mai gandesc pe viitor la posibilitatea deductibilitatii sumei (modificarea legislatiei)
  Imi puteti spune unde gresesc?

 11. Salut Bogdan,

  Stiu ca ai multe proiecte zilele astea dar poate revii cu detalii cum putem sa “hack-ui” produsul :). Cred ca sunt multi interesati de subiectul asta, poate fi si un video interesant.

 12. Nu uitati inflatia negative din anii 2026 si 2027!
  De asemenea, cresterea dramatica a produsului gross prin depopularea Romaniei.

 13. Ar putea fi o investitie sigura, buna si cu un randament bun pentru copii nostri!😀 dar … eu am facut aceasta investitie pentru copilul meu ( incepand cu 2018…in 2021 a implinit 18 ani in octombrie) !!
  De atunci incercam sa recuperam banii depusi si nu reusim … nu mai vorbesc de prime anulare(600 lei) dobanzi … nimeni de la ANAF Ilfov nu stie , deja ne poarta cu vorba de 2 luni, desi termenul cf OUG este 15 zile de la implinerea varstei de 18 ani; speram sa rezolvam macar recuperarea sumelor depuse in cont!!
  Statul Roman(ANAF-trezoreria) inca odata dezamageste prin actiunile sale, cand trebuie sa incasezi, cf unei legi , trebuie sa astepti …daca ar fi o taxa imediat platesti penalizari (36,5%|an) sau poprire conturi!!!
  Multumesc si succes!
  Asta e ROmania, din pacate si copii nostrii o vad 🙃

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.