fbpx

Intr-o zi, sau prima zi?

Sal’tare aventurierule. Ai realizat cum noi ca oameni ne gandim la viitor cuantificand timpul, respectiv cat timp mai avem pentru anumite experiente, intalniri, munca, joaca etc?

Domnule CarutaCuBani, filozofic din prima fraza? Sincer nu prea inteleg ce vrei sa zici….

Intr-o zi, sau prima zi?

De ceva timp deja eu sunt adeptul ca timpul ar fi bine sa nu il masuram in ani, ci in numarul ocaziilor de a face un anumit lucru. Caci viata e traita prin experienta, nu prin pur si simplu curgerea timpului.

Pentru a intelege ce vreau sa spun, zicea cineva intr-un podcast ca se asteapta ca parintii lui sa mai traiasca 10-15 ani si desi pare o perioada lunga de timp, cum ei se vedeau doar o data pe an, el practic nu ar mai fi avut decat 10-15 intalniri cu parintii.

Domnule CarutaCuBani…asta da perspectiva…

Daca nici asta nu te face sa te puna macar putin pe ganduri aventurierule, nu stiu ce altceva ar face-o.

Iar aceasta perspectiva se poate aplica in orice domeniu din viata noastra, fie personala, profesionala, sau investitionala.

Asadar, eu recomand tuturor sa aplice principiul “prima zi”, in loc de “intr-o zi” acolo unde chiar conteaza.

Investitiile

Bun, vrei sa investesti, sau o faci deja, dar vrei sa eficientizezi? Apuca-te sa o faci de astazi si lasa “intr-o zi” pentru altii.

Da, este greu deoarece cel mai dificil lucru in ziua de astazi este sa gasesti informatia corecta, din multitutindea de “zgomot” din mediul online.

Insa hai sa-ti dau un exemplu de informatie ce te va ajuta sa-ti cresti eficienta cu 50% portofoliului utilizand ETF-urile

Bias-ul investitional

Gandeste-te la aproape tot contentul care se face acum pe internet. Este o goana furibunda dupa captarea atentiei consumatorului prin senzational in conditiile in care creatorul de continut este aproape obligat sa o faca in cateva secunde.

Cata informatie de calitate si cat bullshit informational (investitional) crezi ca poate contine o informatie de cateva secunde? Mai ales cand creatorul de continut stie ca cel din spatele ecranului are o disponibilitate de maximum cateva secunde de a decide daca sa se uite pana la capat la video-ul tau?

Care crezi ca este focusul majoritatii creatorilor de continut? Cum sa capteze atentie si sa o retina, sau sa creeze content educativ calitativ, care sa puna rotitele in miscare si sa incinga creierul?

Si uite asa in investitii, apare dificultatea de a filtra zgomot informational de informatiile de calitate.

Revenind la anumite bias-uri, hai sa vorbim despre “Investeste in SP500, caci la nivel de ETF-uri, nimic nu l-a batut”.

Nu suna senzational? Nu suna a subiect pentru un tiktok ce poate fi facut in cateva secunde? Nu suna a genul de tiktok despre care ai spune ca-i de calitate?

Investeste in SP500

Ce se intampla atunci cand investesti intr-un ETF care urmareste SP500?

In primul rand trebuie sa recunoastem ca multe lucruri bune.

De exemplu un randament anualizat (CAGR) istoric de 9.2%

Desigur, prima mentiune importanta este ca acest randament de 9.2% este nominal, nu real (deci nu tine cont de inflatie).

Daca am introduce componenta inflatiei, am ajuns la un randament net de inflatie de 6.9%

Nu-i problema ca nu-i rau nici 6.9% peste inflatie la USD, insa atunci cand investim in ceva nu doar randamentul conteaza.

Drawdown

Orice investitor va cauta sa investeasca intr-un portofoliu care maximizeaza ceea ce se cheama risk-reward, sau adjusted risk returns,

Cu alte cuvinte ai investi in bitcoin daca ai stii ca ar putea sa scoata un 10% / an? Cu siguranta nu, pentru ca riscul este mult prea mare pentru aceasta clasa de active si ai avea altele cu un risc mult mai mic la randamente similare (bursa, imobiliare etc).

Insa probabil ai lua in calcul o investitie in bitcoin daca in urmatorii 10 ani, dupa analizele proprii, ai estima un randament de la 30% in sus pe an.

Astfel, daca ne uitam la drawdown-ul lui SP500, putem cuantifica o parte a riscului.

Am ales sa plotez mai jos evolutia SP500 din perspectiva drawdown-ului din 1970 pana in prezent pentru a cuprinde toate tipurile de crize actuale si in ziua de azi (de la crize de tip bula, fundamentala, razboaie, hyperinflatie etc)

Vedem astfel ca avem perioade in care SP500 a cazut si peste 50% si foarte important, perioade de peste 13 ani in care investitorul nu ar fi obtinut niciun profit investind in SP500.

Rata de retragere sigura / rata perpetua

Drawdown-ul ca drawdown-ul, dar probabil cel mai important metric de urmarit intr-un portofoliu este rata de tragere sigura, sau cea mai putin populara din pacate, dar cea mai importanta: rata de retragere perpetua.

Domnule CarutaCuBani, ce inseamna rata de retragere sigura?

Cat la suta din portofoliu ai putea retrage astfel incat sa iti ajunga banii pana la sfarsitul vietii. Cu alte cuvinte, sa nu intri in “faliment” cu portofoliul, consumandu-l inainte sa parasesti aceasta lume.

Insa din punctul meu de vedere mult mai importanta este rata de retragere perpetua. Cu alte cuvinte, nu vrei doar ca portofoliul tau sa iti asigure suficienti bani pana vei muri de batranete, fericit si cu multi nepoti si stranepoti, ci sa te asiguri ca atunci cand predai portofoliul mai departe copiilor, acesta sa aiba cel putin valoarea din momentul in care tu ai inceput sa retragi din el bani.

Domnule CarutaCuBani, wow…se poate asa ceva?

Desigur aventurierule, desi nimic pe lumea asta nu este garantat, cu atat mai putin in investitii, ne putem baza totusi pe date pentru a ne creste sansele.

Daca ne uitam la SP500, rata lui de retragere sigura, respectiv cea perpetua arata cam asa.

Avem astfel o rata de retragere sigura de 4.2% si de 3.4% cea perpetua. Cu alte cuvinte la fiecare 100.000 EUR, conform analizei din 1970 si pana in prezent am fi putut retrage 3.400 EUR/an, iar astazi portofoliul tot ar fi fost mai mare in prezent.

Este mult, putin? Ca sa raspundem la aceasta intrebare, trebuie sa stim ce optiuni mai avem la acelasi risc.

Portofoliu optimizat

Ce spui de graficul de mai jos in care plotez acelasi lucru, respectiv rata de retragere sigura si cea perpetua, dar pentru o alta alocare a portofoliului?

Domnule CarutaCuBani wow, inteleg bine ca diferenta este enorma, mai exact de…..?

Da aventurierule, intelegi foarte bine. Practic, diferenta de generare de cashflow dintre SP500 si portofoliul de mai sus este de 50%!

Cu alte cuvinte, portofoliul de mai sus produce practic mai multi bani “de cheltuiala” pentru investitori cu 50%.

Domnule CarutaCuBani, OK, dar atunci riscul este mai mare nu-i asa?

Imi place ca inveti repede aventurierule. Ce ai zice daca ti-as spune ca riscul este chiar mai mic?

Dar nu ma crede pe cuvant, ci uite-te la urmatorul drawdown.

In timp ce SP500 cadea cu pana la peste 50%, acesta doar pana la peste 30%. De asemenea, numarul maxim de ani in care nu ai fi castigat practic nimic, este de 6 ani, vs 13 ani SP500.

Detaliile fac diferenta

Dupa cum vezi, detaliile chiar fac diferenta. Cred ca astazi dictonul “profesionistii sunt bine platiti” este mai adevarat ca oricand, despre orice domeniu am discuta.

Intr-o era a superficialitatii, intr-o generatie a “cuptoarelor de microunde” ce vrea totul de-a gata intr-o secunda, intr-o constanta si perpetua asteptare de gratificare instanta si la fiecare pas facut, intr-o societate in care ai dreptul sa te identifici ca fiind slab, indiferent de KG-ele pe care le ai, castigatorii vor fi aceste persoane care pun osul la treaba, isi incing creierele pentru a reusi sa atinga profunzimea subiectelor de interes si apoi actioneaza.

Nu degeaba am pus poza leului pentru acest articol. Leul nu este nici cel mai mare, nici cel mai puternic si cu siguranta nici cel mai majestic animal. Si cu toate aceste este regele junglei.

In conditiile in care leul nici nu traieste in jungla! 

In realitate insa tine de mentalitate si de cum te raportezi la ceea ce ai de facut.

Domnule CarutaCuBani, dar ce alocare de portofoliu ai aratat in exemplul de mai sus?

Tipuri de portofolii

In primul rand nu exista un portofoliu ideal, ci un portofoliu care ti se potriveste in functie de obiectivele tale definite in IPS (investor policy statement sau planul personal de investitii).

Cu alte cuvinte iti poti imagina cu usurinta ca un investitor care este la inceput de drum ar putea prefera sa optimizeze cresterea portofoliului, nu atat cati bani poate sa retraga din el (rata de retragere perpetua).

Un alt investitor care se gandeste ca in urmatorii 5 ani sa zicem, ar dori sa se bucure de portofoliul lui, ar putea incepe sa optimizeze rata de retragere perpetua, aceasta fiind probabil cel mai important metric.

Revenind totusi la portofoliul dat ca exemplu mai sus, acesta nu este altceva decat o medie ponderata pe capitalizare globala cu un mic tilt pe emerging markets, si pe 3 factori: quality, value si small cap, unde small cap are cea mai mic pondere.

Concluzii

Alege sa fii leul din jungla: regele junglei, fara ca macar sa traiesti in jungla.

Inlocuieste expresia “intr-o zi”, cu “prima zi” si pune osul la treaba. Educa-te, fa-o in cel mai profesionist mod si vei fi regele propriei jungle. Vei ajunge in “top of the chain”, iar cei din jur nu vor intelege nimic din ceea ce s-a intamplat.

Iar daca vrei un mic puseu din partea mea, poti arunca un ochi pe cursurile de investitii la bursa care sunt acum la reducere de pana la 35%.

Cat despre Cursul de investitii la bursa nivelul 1 – ETFs, acesta a fost updatat acum cateva saptamani, astfel incat sa-ti maximizezi premiumul dintr-un portofoliu care se pliaza pe profiul tau investitional.

Poti accesa reducerile AICI. Ele sunt valabile pana joi seara.

Ciao si pe curand.

Pe canalul de youtube Dl. Carutacubani gasesti video-urile mele in romana.

Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

5 thoughts on “Intr-o zi, sau prima zi?”

  1. Buna Bogdan,

    In curs, oferi si alocarea pt acest portofoliu optimizat, ca un exemplu pt cursanti?

    Merci!

    1. Buna Diana, desigur, ofer mai multe exemple de portofolii optimizate in functie de obiective

  2. Singurul lucru care mi se pare complicat e a ținti spre a atinge rata de retragere perpetua cu scopul de a muri cu portofoliul intact, la volum maxim, portofoliu care rămâne copiilor. Dacă moștenești un asemenea portofoliu fiind tânăr, e un risc de a nu îl aprecia, de a nu fi motivat sa îl menții, sau să îl crești, pentru ca l-ai primit cadou. Desigur, aici intervine educația copilului însă principalul lucru pe care copiii trebuie sa îl moștenească nu e neapărat un portofoliu enorm ci suficient cat sa aibe un start ok in viața. Uneori dacă o iei de la zero ajungi mai departe decât sa te trezești la 20 ani bogat. Cumva, pentru mine, scopul de a muri având maximum în portofoliu, de care nu ma ating ci doar folosesc acei 3-4% nu e un scop în sine.

    1. Buna Dan, asa este, educatia copilului trebuie sa primeze mereu. Insa eu merg pe principiul de a combina oferirea unei educatii bune cu oferirea unui portofoliu generos. Tocmai pentru a-i facilita concentrarea pe acele domenii dorite de el/ea fara sa fie neaparat prea atent la aspectul financiar.

    2. De regula cand lasi mostenire un portofoliu nu-l lasi unui copil, ci unui adult trecut de 40 ani cu familie si teluri in viata.
      Cu ganduri de pensie, cu ganduri despre motenirea ce o va da mai departe, cu ganduri despre sanatate si relatii, cu ganduri despre rol in viata si in societate.

      De fapt, poate e interesant sa te gandesti ca tu esti cel ce mosteneste. Cand s-ar intampla asta si ce varsta ai avea ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.