Sal’tare aventurierule. Astazi ne vom opri asupra unui subiect foarte interesant pentru mine: venitul activ in mediul profesional / corporatist.
Table of Contents
Importanta venitului activ
Dupa cum probabil stii, fara un venit activ, nu prea putem vorbi despre investitii.
Domnule CarutaCuBani, cu alte cuvinte, cu cat mai mare, cu atat mai bine.
Correct aventurierule, insa as mai adauga ceva: ideal, acest cat mai mare trebuie sa fie si cat mai devreme pentru a profita din plin de efectul dobanzii compuse.
Daca vrei sa iti maximizezi sansele obtinerii unui venit activ foarte mare trebuie sa analizezi in mod obiectiv cum functioneaza astazi mediul corporatist si nu numai, sa il intelegi in profunzime. Apoi urmeaza sa profiti de pe urma lui. Practic ce am facut eu, caci nu din intamplare mi-am explodat veniturile active pe parcursul vietii profesionale pe de o parte, iar pe de alta nu sunt eu cu nimic mai special. Pur si simplu am analizat sistemul lasand emotiile deoparte , mi-am setat un obiectiv si m-am tinut de el.
Geneza
Te-ai intrebat vreodata cum functinoneaza toata treaba cu munca si remunerarea in ziua de azi ?
Domnule CarutaCuBani, nu chiar. Stiu doar ca vreau cat mai multi bani.
Toti vrem, nu-i asa ?
Revenind, sa te bag putin in ceata, ce este mai important:
- Un pachet salarial mare
- O munca interesanta / motivanta ?
Clar, un pachet salarial ce ingroasa portofolelul cat mai mult.
Asa o fi ? Vom vedea, insa inainte hai sa vedem cum functioneaza in ziua de azi remunararea si de ce.
Ca sa intelegem ar trebui sa ne ducem in trecut, mai exact in 1976 si sa ne uitam la lucrarea care avea sa defineasca modul in care majoritatea companiilor si-au pus la punct sistemul de compensare. Mai exact ma refer la Theory of the firm: Managerial behavior, agency costs and ownership structure.
Aceasta lucrare, geniala de altfel (pentru acea vreme) vine cu o concluzie simpla: compensarea trebuie sa fie legata de performanta companiei. Daca profiturile sunt mari, atunci managementul prospera si el financiar, daca nu, nu. Motivul este la fel de simplu: alinierea motivatiei financiare. Pe de o parte a managementului, pe de alta a actionariatului.
S-a mers mai departe si uite asa s-a nascut si ideea dupa care functioneaza azi toate companiile: daca platesti mai mult o persoana, atunci motivatia va creste si ea.
Prezentul
Ce nu au stiut mintile luminate din 1970 este faptul ca lucrurile aveau sa evolueze intr-o directie ciudata: job-urile au devenit din ce in ce mai plictisitoare. De fapt, nu, cuvintele potrivite sunt: “lipsite de sens”.
Atentie, daca acest lucru nu s-ar fi intamplat, teoria din 1976 ar fi mers perfect. Cu alte cuvinte, daca pachetul salarial ar creste odata cu utilitatea si impactul pozitiv (motivant) al jobului, atunci ar fi valida, insa nu mai este cazul astazi.
Domnule CarutaCuBani, care este motivul ?
Sunt mai multe cauze, insa de departe cel mai important: automatizarea. Ironia este ca in loc sa lucram mai putin, am ajuns sa lucram cel putin la fel de mult, daca nu mai mult. Colac peste pupaza, o groaza de job-uri de suport, administrativ, au aparut si pentru ca lucrand atat de mult, nu mai ai timp de nimic altceva si trebuie sa “subcontractezi”. Bullshit economy. Dar asta-i alt subiect, de asemenea foarte interesant. Poate voi scrie la un moment dat si despre asta.
Realitatea
Am ajuns intr-o situatie in care pentru majoritatea job-urilor nici macar nu avem nevoie de 8h pe zi de munca, nu mai zic de overtime. Probabil ca in 3-4 ore treaba ar fi terminata. Culmea, si de o calitatea superioara.
In mod ironic insa, ca un fel de lege a lui Murphy, toata lumea se preface ca munceste de rupe in cele 8 ore. Ba mai mult, mai baga si overtime 1-2 ore nefacand practic nimic, “ca sa dea bine”. In mod dublu ironic, toata lumea din mediu corporatist stie acest lucru. De la cel mai de jos angajat pana la cel mai de sus pe scara ierarhica.
Ca side-note, personal, putine lucruri ma enerveaza mai mult in mediu corporatist decat fatarnicia. Acei oameni care se prefac ca au de munca, dar de fapt freaca duda. Nu ma intelege gresit, nu ma deranjeaza ca se freaca duda, pana la urma asa este construit sistemul. Ma deranjeaza insa atitudinea de “ocupat” cand toata lumea stie de fapt cum sta treaba, insa nimeni nu are curaj sa sufle o vorba, caci ar fi ceva sistemic.
Una scurta amuzanta
Apropo de asta, in primul meu an de cariera am trecut printr-o faza genial de amuzanta. Pe atunci lucram in RO, la o multinationala. Am fost angajat odata cu un grup destul de mare de persoane. Aveam niste KPI-uri dupa care eram urmariti, iar in cateva luni am devenit nu numai cel mai bun dintre toti cei noi angajati, dar in top per general.
Cu toate acestea aveam perioade in care pur si simplu nu faceam nimic pentru ca nu aveam ce face. In acele perioade, fara nicio nonsalanta deschideam un web game pe calculator si bineinteles ca ma jucam. Cand nu aveam chef sa ma joc, invatam limbi straine pe diverse aplicatii etc. Ideea este ca frecam duda.
Faza amuzanta acum vine. Locul meu era chiar la intrarea in open space. Cu alte cuvinte absolut toata lumea vedea ce fac, de la colegi pana la manageri. La un moment dat a trecut inclusiv country manager-ul si m-a vazut facand altceva in timpul programului.
Omul s-a oprit in spatele meu si a inceput sa faca un semn sonor discret sa imi atraga atentia. Nici macar nu l-am observat, eu avand castile pe cap. Deh, pentru o experienta de gaming totala. Doar nu ne batem joc ! 🙂 La un moment dat mi-am dat seama ca este ceva suspect caci toti colegii mei din jur chicoteau. Atunci mi-am dat jos castile si l-am vazut pe the big boss (pe care nici nu-l cunosteam btw) stand langa mine. M-am uitat la el, s-a uitat la mine, iar eu am ridicat din umeri, intorcandu-ma la calculator. El a zambit si a mers mai departe.
Acum intelegeti ca toti, de la cel mai prapadit, pana la cel mai mare sef, stiu cand si cat se freaca duda ? Acum imaginati-va, ca eu eram in top dupa KPI-urile lor. Va dati seama cate dude se frecau acolo ? A fost un learning point extrem de important pentru mine acel moment. De fapt acela a fost momentul in care mi-am dat seama cum functioneaza sistemul si ce este de facut ca sa ajungi sa castigi serios.
Bani vs satisfactie profesionala
Revenind, daca treci de un nivel salarial care iti permite un nivel de viata decent , un job lipsit de satisfactie, chiar si bine platit, nu iti va face viata fericita, ba din contra, te va seca de energie.
De fapt este un moment bun sa-l introduc pe titanul Frederick Herzberg.
Domnule CarutaCuBani, cine este acest Frederick ?
Este persoana care a introdus teoria celor doi factori la locul de munca, analizand satisfactia / insatisfactia profesionala.
Pe foarte scurt cei doi factori sunt:
- Hygiene factors – se refera la salariu, securitatea locului de munca, relatiile cu colegii, politica firmei, vacantele etc
- Motivators – se refera la cat de interesanta este munca, importanta pe care ti-o atribui in companie, implicarea in luarea deciziilor importante, oportunitatea de a te dezvolta etc
Acum, lasand teoria la o parte, este esential sa intelegi urmatoarele 3 lucruri:
- Lipsa acestor hygiene factors te vor impinge 100% la insatisfactie profesionala.
- De exemplu un sef ce face micro management, o compensatie care nu iti permite o viata decenta etc
- Prezenta lor nu inseamna o satisfactie profesionala, ci pur si simplu lipsa unei insatisfactii.
- Cu alte cuvinte nu vei simti repulsie fata de job, dar nici nu te vei da peste cap sa rezolvi problemele la locul de munca.
- Cresterea substantiala a unui factor de tip “hygiene” nu va conduce la satisfactie profesionala.
- De exemplu o compensatie f mare.
Domnule CarutaCuBani, atunci ce va duce la o satisfactie a locului de munca ?
Simplu aventurierule: acei “motivators”. In mod contra intuitiv, o persoana care castiga mai putin (factor hygiene) poate avea o satisfactie mai mare a muncii daca are parte de o activitate profesionala mai interesanta, motivanta etc (factor motivator).
Rezumand lucrurile intr-o fraza lucrurile stau in felul urmator: ca sa ai satisfactie la locul de munca trebuie ca hygiene factors sa fie la un nivel de baza, iar cei de tipul motivators trebuie sa fie sus.
Outside the box
Dupa cum ai observat, pana acum am vorbit doar de job. In realitate insa, job-ul nu este decat o componenta din vietile noastre profesionale ce ne influenteaza satisfactia profesionala.
Aici intra in ecuatie cu usurinta “side-hustle”-ul. Acea activitate pe care o faci pe langa job, ce are abilitatea de a-ti boosta acei factori “motivators”, dar si veniturile.
Astfel ajungem la status quo-ul pe care aproape toti il practica instinctiv, fara sa fi citit atata teorie expusa in acest articol. Cu alte cuvinte, cum actioneaza persoanele care vor sa si castige mult.
- Ai un job platit prost (hygience factors mici) si nemotivant (motivators mici) ? Atunci singura optiune este sa iti schimbi job-ul.
- Ai un job decent / bine platit (hygience factors OK sau chiar mari), dar nemotivant (motivator factors mici)? Atunci majoritatea se indreapta spre un side hustle, fiind secati de energie datorita job-ului. Astfel job-ul poate finanta side hustle-ul, in speranta ca acesta din urma sa produca in viitor mai multi bani.
My way, sau cum a procedat Domnul CarutaCuBani
Abordarea cu side hustle mi se pare complet ineficienta si inutil de riscanta.
Domnule CarutaCuBani, adica esti impotriva side hustle-ului ?
In nici un caz.
Domnule CarutaCuBani, nu mai inteleg nimic, ce ai baut ? Zici ca da, apoi ca nu…
Vei intelege imediat aventurierule. Momentan asa pe scurt sa nu te las in ceata, nu sunt pentru un side hustle atunci cand esti la inceput de drum profesional.
Ahaaa….am inteles, am inteles: pentru ca efortul necesar cresterii factorilor hygiene (venitul), respectiv motivators (satisfactia profesionala), este mult mai mic la locul de munca decat pentru un side hustle.
Spot on aventurierule. Si inca nici n-am introdus factorul de risc.
Dupa cum ai bine zis, este MULT mai eficient, atat financiar cat si satisfactional, sa te focusezi pe cresterea celor doi factori la locul de munca in primii ani de zile. Parghia este mult mai mare.
Este lesne de inteles. Daca aloci timp si efort (eficient) job-ului, vei deveni ma bun, vei ajunge sa faci o munca mai motivanta, iar in timp compensatia va creste. Vei deveni mai bogat si mai fericit.
Domnule CarutaCuBani, cu alte cuvinte double jackpot.
Ba chiar triplu jackpot aventurierule deoarece majoritatea oamenilor aleg instinctual una din urmatoarele 2 variante:
- Se resemneaza cu o munca demotivanta
- Ceea ce duce inevitabil la o performanta scazuta, rezultand o compensatie mica.
- Isi alimenteaza motivatia dintr-un side hustle care de cele mai multe ori nici nu ajunge sa produca banii doriti.
- Lipsa timpului investit la munca va duce la o performanta medie, cu o compensatie medie.
Ce vreau sa spun este ca practic aproape toate persoanele din mediul profesional te invita pe covorul rosu spre promovari si explodarea venitului la locul de munca. Acest lucru doar pentru ca nu gandesc strategic.
Domnule CarutaCuBani, tu cum ai procedat ?
Exact cum predic aventurierule. Desigur ca nu am cum sa explic intr-un articol ce am facut practic, pas cu pas. High level insa, am decis strategic sa ma focusez pe explodarea celor doi factori (hygiene si motivators) la locul de munca.
Astfel, in 7 ani de munca am trecut printr-o gramada de roluri, care mai de care mai motivante. Nu in ultimul rand, mi-am crescut venitul activ cu o medie anuala de 73.6%. Cu alte cuvinte, mi-am explodat venitul activ de aproximativ 43.5 ori.
Efortul depus ? As zice acceptabil.
Riscul ? Aproape zero.
Rezultatul ? Complet halucinant, mult peste asteptari sincer.
Going further ? Acum ca am ajuns la un nivel ridicat, atat satisfactional cat si financiar, daca as vrea sa continui explodarea venitului, side-hustle-ul ar putea deveni mai eficient. Dar doar de acum incolo.
Acum ai inteles aventurierule ?
Pe final
Stiu ca acesta este un articol lung. Sunt de asemenea constient ca nu va fi un articol citit de multe persoane. Nici nu trebuie. Aceste randuri sunt pentru viitorii corporatisti high performeri ai Romaniei. Nu am vrut altceva decat sa arat ca in spatele unui succes sta in primul rand o strategie eficienta.
O strategie care nu are cum sa dea roade mari si zemoase decat daca ai inteles cum functioneaza sistemul din care faci parte. Acum as putea cu usurinta sa deschid un alt topic imens: cum analizezi sistemul din care faci parte. Din pacate majoritatea persoanelor analizeaza un sistem / proces / context / situatie doar cu scopul de a-l combate. Practic au deja intiparita in minte o preconceptie. Asa cum majoritatea asculta doar ca sa aiba ce sa raspunda.
Personal am cu o totul alta abordare. Indiferent ca vorbim de un sistem, process, proiect, echipa etc. Prefer sa analizez / ascult complet obiectiv si detasat de propriile preconceptii astfel incat sa obtin maximum de eficienta in orice situatie m-as afla si in orice context. Acest lucru inseamna ca las orgoliul complet deoparte. Pentru mine obiectivul este premiul, nu orgoliul.
Geeeez…hai ca m-am luat cu altele. Asa sunt eu. Nu imi place nimic mai mult pe lumea aceasta decat sa eficientizez, sau sa vorbesc despre eficientizarea unui proces, de orice natura ar fi el, fie si uman.
Gata. ajunge pentru astazi.
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Bravo pentru articol, Bogdan!
Așa-i, e foarte bine de stabilit strategia chiar de la începutul carierei, efect de levier pe termen lung.
Merci Lucian.
Foarte interesant articolul. Ai inceput sa te pregatesti pentru management ?:) Un link foarte interesant (care poate duce si la un blog post este asta: https://www.youtube.com/watch?v=meiU6TxysCg )
Un aritcol foarte bun pentru cei la inceput de cariera, care nu trb sa inceapa side-hustle pana cand nu ajung seniori pe pozitiile lor (vor fi mai multi bani acolo, decat un site online sau combinatii pe olx 🙂 )
Ce e de invatat de link-ul de pe youtube ? Ca atunci cand vezi ca un coleg are salariul mult mai mare decat äl tau (sa zicem 50%), pe langa supararea initiala ar trb sa iti schimbi mindset-ul si sa zici “aaaa, deci se poate sa primesc o marerea salariala consistenta la actualul job. E bine de stiut ca se poate (si sa nu mergi la seful cu
“de ce are ala salariul mai mare ca mine, ca eu sunt de mai mult timp aici etc..)” si sa pui in aplicare un plan a.i. sa iti maresti salariul.
N-am vazut video-ul, dar asa este. Am mai scris mici bucati aleatorii legat de acest lucru. Inclusiv ca eu ma uit la salariul CEO-ului cand imi aleg compania. Insa intr-adevar, n-am scris un articol intreg legat doar de acest topic. Poate o fac, good idea, caci si aici am avut o strategie de la bun inceput, care a dat roade.
Cat despre pregatirea pentru o pozitie superioara, nu acesta este scopul meu. Eu castig deja cat un director. Scopul a fost explodarea venitului activ, nu niste litere pompoase puse pe un ecuson care sa umfle orgoliul personal.
Un articol foarte, foarte util! Cred ca e un must mai ales pentru toti cei care urmeaza sa “intre pe piata muncii”. De apreciat ce faci pe acest blog!
Multumesc pentru apreciere Vlad
Sa’ltare. Am inceput de ceva timp binge-ul cu articolele tale si iti multumesc pentru timpul si neuronii pe care ii consumi pentru noi. Chiar s-a potrivit ca si eu sa incep sa ma gandesc la investitii financiare long term dar mai ales cu ce pot face sa imi cresc veniturile active. Si chiar o sa incep sa fac ce spui tu aici pentru ca are foarte mult sens. Q1: cand ai ales ce sa inveti/ aprofundezi ai ales intai jobul/pozitia si ai inceput sa aduni calificarile necesare sau ai inceput sa inveti lucruri la marginea a ceea ce stiai deja, spre ceva aproximativ ? Q2: crezi ca pentru urmatorul an pana adun informatii mai bune (sper sa scrii si tu despre asta) care ar fi o varianta 50safe 50 growth to invest in ? Peace and Love!