fbpx

Cum obligatiunile pot creste randamentele portofoliului

Sal’tare aventurierule. Astazi voi vorbi despre rolul obligatiunilor dintr-un portofoliu. Din pacate acestea sunt probabil cel mai putin intelese, majoritatea gandindu-se ca obligatiunile nu fac altceva decat sa ne micsoreze randamentele. 

Domnule CarutaCuBani, nu-i adevarat ? Obligatiunile produc randamente mai mici.

Privite individual, asa este, insa randamentele suculete stau in detalii si exact despre acest lucru vom discuta.

Randamentul si riscul

Inainte sa intram in multe analize, calcule si grafice, simt ca trebuie sa mentionez urmatorul lucru: in investitii nu randamentul este totul.

Domnule CarutaCuBani, cum asa ? Nu d-asta investim ? Sa avem randamente cat mai mari!

Desigur, insa randamentul este irelevant daca este privit singural. Acesta trebuie privit mereu in corelatie cu riscul.

Domnule CarutaCuBani, ce inseamna risc in investitii ?

Sunt multe tipuri de riscuri, insa pentru acest articol ma voi limita la volatilitate. Cu alte cuvinte cat de mult fluctueaza valoarea portofoliului. Evident, nu vrem sa avem ba -90%, ba plus 90%. Nu de alta, dar probabil si pentru cei dependenti de adrenalina ar fi prea mult.

Altfel spus, daca ai de ales dintre doua investitii cu acelasi randament, dar riscuri diferite, ar trebui sa-l alegi pe cel cu risc mai mic.

De asemenea, mai conteaza si potentialul. De exemplu, de aceea investitiile de tipul P2P nu fac niciun sens. Ai un randament clar limitat (undeva pe la 6%-11%/an), dar un risc imens. ETF-urile pe de alta parte au un risc mult mai mic si un potential mai mare, existand ani in care produc si 30%-40% sau chiar mai mult.

Acum ca am trecut rapid in revista acest aspect, sa intram in subiectul zilei. Tine-te bine ca ai ceva grafice de vizionat. Stai linistit/a, nu te voi obosi cu cantitatea industriala de calcule din spatele lor. Iti voi prezenta direct rezultatele.

Obligatiuni in portofoliu. A fi, sau a nu fi ?

Dupa cum ziceam, majoritatea investitorilor nu inteleg pe deplin rolul obligatiunilor intr-un portofoliu.

Domnule CarutaCuBani, cred ca am inteles. Rolul lor este sa reduca volatilitatea portofoliului ?

Acesta este intr-adevar unul dintre ele. As spune totusi ca nu cel mai important.

Acest aspect al reducerii volatilitatii este in general inteles de catre investitori. Din pacate insa multi, in special daca-s tineri, se opresc aici si isi zic ca nu au nevoie de obligatiuni pentru ca nu sunt dispusi sa renunte la o diminuare a randamentului pentru o volatilitate mai mica.

Domnule CarutaCuBani, corect. Daca-s tanar, n-am nevoie de obligatiuni. Pe mine ma intereseaza randamentul mai mult, stiind ca am timp sa trec prin perioade volatile mai mari.

Ei bine aventurierule, ce vei vedea in acest articol s-ar putea sa te socheze putin. Iti voi arata cum ai nevoie de obligatiuni si cum le poti folosi pentru a-ti creste randamentele.

Evolutie portofoliu 2020-2021

Pentru a avea un studiu de caz, vom lua urmatoarea situatie:

  1. La 1 Ianuarie 2020 avem un portofoliu pe bursa de 100.000 de EUR
  2. Din Februarie si pana in Aprilie 2021 inclusiv, mai investim lunar 1.000 EUR

In primul rand, sa ne uitam la cum ar fi evoluat acest portofoliu, daca am fi investit 100% in actiuni. Atat cei 100.000 de EUR initiali, cat si cei 1.000 de EUR / luna investiti de-a lungul timpului.  Am presupus ca investitiile se fac intr-un ETF ce acopera toate pietele dezvoltate.

Dupa cum se vede, nu-i rau. Desi am avut o cadere destul e mare in Martie / Aprilie 2020, piata si-a revenit, ajungand la un randament frumusel pana astazi.

Urmatoarea intrebare logica este ce s-ar fi intamplat daca portofoliulul nu ar fi fost 100% in actiuni ? Ne-ar fi ajutat la ceva ?

Domnule CarutaCuBani, stiu eu, stiu eu. Ar fi scazut volatilitatea, ceea ce este bine, insa ar fi scazut si randamentul, ceea ce nu-mi place.

Foarte bine aventurierule. Intr-adevar, ne asteptam la asa ceva. Ca sa facem lucrurile putin mai interesante, am plotat pe acelasi grafic 5 portofolii:

  1. 100% actiuni
  2. 80% actiuni si 20% obligatiuni
  3. 70% actiuni si 30% obligatiuni
  4. 60% actiuni si 40% obligatiuni
  5. 50% actiuni si 50% obligatiuni

Obligatiunile sunt titluri de stat avand o durata medie.

Se pare ca ai avut dreptate aventurierule. Cu cat crestem procentajul de obligatiuni in portofoliu, cu atat scade volatilitatea lui, insa si randamentul.

Domnule CarutaCuBani, dupa cum spuneam, obligatiunile nu sunt atat de interesante.

Putina rabdare aventurierule, caci abia acum incep lucrurile interesante.

Obligatiunile sub lupa

Graficele precedente prezinta portofoliul complet. Interesant ar fi sa il descompunem pe cele 2 componente: actiuni, respectiv obligatiuni. Astfel, vom observa mai bine ce s-a intamplat si de ce nu, vom avea ocazia sa analiza daca am putea face ceva sa imbunatatim evolutia portofoliului.

Ne uitam astfel la portofoliul cu 80% actiuni (albastru), respectiv 20% obligatiuni (portocaliu).

Foarte interesant de observat este ca in timp ce la inceputul anului 2020 actiunile au scazut foarte mult, obligatiunile s-au tinut tare. La inceput chiar cresteau. Apoi, desi au scazut, au facut-o foarte putin.

Se observa mai bine acest lucru daca ne-am uita la portofoliul 60% actiuni si 40% obligatiuni.

Am incercuit cu rosu scaderile si cu verde cresterile.

Domnule CarutaCuBani, la ce ne ajuta acest lucru ?

Evolutia granulara a portofoliului

Acest lucru ar trebui sa ne dea de gandit. Daca inca nu ti-ai dat seama la ce, iti mai dau in indiciu. Pana acum, in toate graficele plotate, am folosit serii lunare. A venit momentul sa plotez si serii zilnice.

Cu alte cuvinte, vom vedea o granularitate mai mare a portofoliului. Vom observa volatilitatea reala in plina ei splendoare.

In primul rand sa ne uitam la seria zilnica a portofoliului ce este compus din 100% actiuni.

Observam astfel mai bine volatilitatea lui.

Urmeaza bineinteles sa ne uitam un portofoliu combinat 80% actiuni, respectiv 20% obligatiuni la aceeasi granularitate zilnica, dar descompus.

Se observa si mai bine evolutia partii de actiuni din portofoliu, respectiv partii de obligatiuni. Din nou, in majoritatea timpului in care actiunile au scazut, obligatiunile au crescut.

Desigur, observam si o bucata scurta de timp cand obligatiunile au scazut si ele, insa cu mult mai putin fata de actiuni.

Domnule CarutaCuBani, intr-adevar, am inteles acest lucru, insa inca o data, cu ce ma ajuta pe mine aceste informatii ?

Cu foarte multe lucruri aventurierule. Daca-ti spun ca acum, stiind aceste lucruri, ai putea scoate un randament mai mare avand si obligatiuni in portofoliu ?

Domnule CarutaCuBani, imposibil.

Cum obligatiunile cresc randamentele

Si uite asa am ajuns in punctul in care iti pot zice si a doua utilitate a obligatiunilor. Din punctul meu de vedere cea mai importanta si din pacate, cea mai putin stiut / utilizata.

Ma refer la folosirea lor ca munitie. Cu alte cuvinte, atunci cand actiunile scad, sa vindem obligatiuni si sa cumparam actiuni.

Sa luam urmatorul studiu de caz:

  1. Am stabilit urmatoarele praguri automate de vanzare obligatiuni / cumparare actiuni:
    1. Atunci cand actiunile cad cu 15% fata de ultimul maxim
    2. Atunci cand actiunile cad cu inca 20% fata de triggerul precedent
    3. Atunci cand actiunile cad cu inca 20% fata de triggerul precedent
  2. Cand aceste praguri sunt atinse, vindem din obligatiuni in felul urmator:
    1. Pragul 1: 20%
    2. Pragul 2: 35%
    3. Pragul 3: 45%

Intrebarea intrebatoare este, cum ar evolua un portofoliu care are si obligatiuni folosind o asemenea strategie ?

In primul rand sa ne uitam la ce s-a intamplat. Acest lucru il vedem foarte clar pe un grafic ce descompune clasele de active.

Se observa cu o mare usurinta momentele in care obligatiunile au fost vandute pentru a cumpara actiuni in acele momente definite mai sus.

Se mai observa cum sunt doar 2 momente de vanzare. Acest lucru pentru ca au fost declansate doar primele 2 praguri. Cu alte cuvinte, piata nu a cazut cu aproximativ 55% ca sa se declanseze si al 3-lea.

In mod evident, urmeaza sa ne uitam la evolutia acestui portofoliu 80% actiuni, 20% obligatiuni versus portofoliul de 100% actiuni.

Daca te stii mai sensibil, iti sugerez sa stai jos pe un fotoliu, ca tocmai te-am invatat cum sa bati piata … mereu si sa investesti mai bine ca 99% din persoane.

Domnule CarutaCuBani, vad bine ????

Vezi bine aventurierule. Nu numai ca ai batut piata, insa ai redus si volatilitatea!

Si nu doar atat. Ai batut-o non-stop. Asa cum se vede pe grafic, oriunde te-ai fi oprit, ai fi iesit in avantaj.

Acum esti un badass. Cu placere.

Atentie la detalii

Un mic disclaimer. Aceste praguri nu sunt cele pe care eu le folosesc si cu siguranta nu sunt cele pe care le recomand. Le-am luat doar ca exemplu de studiu de caz in acest articol.

In realitate, trebuie mers in urma cu portofoliul, vazut cum evolueaza in timp si gasita calibrarea buna pentru praguri, procente de vandut din portofoliul de obligatiuni, respectiv alocarea activelor.

Printre altele, exact un astfel de nou capitol in care intru in detalii pregatesc pentru Cursul de Investitii eficiente pe bursa. Am zis printre altele, deoarece vom mai updatat pentru Iunie cateva capitole, inclusiv cel cu tool-uri care sa permita o automatizare a proceselor, a pragurilor de vanzare/cumparare, cel cu taxe, cel cu analize etc.

Evident, pentru cei care au cumparat deja cursul, vor primi update-ul gratuit. Pentru restul, daca-s interesati, ideal ar fi sa-l luati pana la update deoarece pretul se va misca usor in sus odata cu acesta.

Ebook Gratuit

Stiu ca nu-ti vine sa crezi, dar inca n-am terminat cu surprizele placute. Tin sa te anunt ca am lansat un ebook gratuit intitulat “Cum să investești eficient pe bursă”

Ai parte de 25 de pagini pline de informații utile și practice ce te vor ajuta să navighezi eficient în lumea investițiilor de pe bursă.

Ciao si pe curand.

Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

14 thoughts on “Cum obligatiunile pot creste randamentele portofoliului”

  1. Și dacă în loc sa cumperi obligațiuni, care si asa aproape ca rămân constante în timp, ai tine banii cash? Nu ar fi cam același lucru sau îmi scapa ceva?

    1. Obligatiunile au crescut in timp 😉 In functie de maturitate (sau durata daca-i fond), mai mult sau mai putin. Am observat ca multi confunda duratele si baga toata obligatiunile in aceeasi oala din perspectiva asta.

      Dar este o intrebare foarte buna si voi adauga in calcule si varianta de cash pentru a evidentia acest lucru;)

      1. Obligatiunile au crescut in timp (cu randamente f mici), insa ar fi cateva puncte:
        1) In strategia de mai sus s-a vandut si in pierdere (deci pe cash ai fi putut intra la cumparare cu putin mai multa munitie).
        2) Mai putine frictiuni cu declarare de profituri etc.

        Fara a face un calcul riguros pare ca intre cele 2 variante (obligatiuni vs cash), diferentele sunt infime (asta pe un portofoliu agresiv aflat in perioada de acumulare desigur). Pare ca totusi cash-ul ar fi bun intr-o perioada f volatila iar obligatiunile cand apele sunt mai linistite si sunt premise de crestere pe termen lung. Gresesc?

  2. In momentul cand vindem, platim taxe la final de an. Daca scădem un 10% pentru obligatiunile vândute presupun ca nu mai batem piata. Ai facut astfel de calcule?

    1. Platesti 10% din profitul obtinut in urma detinerii obligatiunilor. Adica o suma relativ mica, avand in vedere randamentul lor anual. Din ce observ s-a vandut putin chiar pe minus, sens in care pierderile se compenseaza cu eventualele castiguri.

    2. se plateste pe profit nu pe ce vinzi. Apoi poti balansa daca ai vandut pe minus (cum a fost si cazul de altfel).

  3. Nu depinde totusi f mult calculul de momentul la care incepi? De exemplu daca incepi la 1 ianuarie 2018 cu 80% actiuni si 20% obligatiuni si aplici aceeasi strategie pana in prezent, cred ca iesi mai slab decat in varianta cu 100% actiuni.

  4. Buna ziua.
    Imi plac articolele insa…credeti ca s-ar putea de ex ca exemplele folosite – ca si sume sa fie puse in RON, sumele sa fie de ex in loc de 100000 euro sa zicem 50000 ron si asa mai departe. In plus poate daca exemplele de investiti ar fi cu nominalizare de instrumente – chiar daca doar pt a evidentia exemplul – ar fi mai clare.
    Ca sa fiu mai explicit : daca se investeste 50000 ron in 1 ian 2020 in actiunile – cos X, sau fondurile Y sau etc existente pe piata – cred ca ar fi mai usor de insusit de catre multi care va citesc.
    De ce zic asta este pt ca nu stiu cat de multi au sumele acestea folosite de dvs in exemple insa cu sume mai realiste (pt multi din cititori cred) si cu folosirea unor instrumente nominlizate din piata poate ar fi mai usor.
    Sper ca nu deranjez cu aceasta propunere.

    Multumesc

  5. EUNA.DE (iShares Core Global Agg Bonds) un ETF recomandat in multe exemple pe care le folosesti are urm randament anualizat 1Y(-1.02), 3Y(2.10), doar ce am extras de pe XTB, broker pe care cel mai probabil il vei si recomanda in rumatorul webinar. Acum vin si intreb, totusi cat ajuta sa faci jonglerii cu acest ETF (vinde/cumpara) in detrimentul tinerii banilor in cash ca munitie. Recomandarile generale sunt sa evitam comisioanele, doar ca la toate aceste operatiuni de vanzare /cumparare, declaratii ANAF se vor plati cva impozite care cred eu ca reduc destul randamentul si asa mic pe acest instrument. Poate de la valori de peste 100K euro sa ajute, insa mai jos nu vad cum. Poti sa faci si o estimare cu aceleasi valori insa folosind direct cash ca munitie?
    PS: astept cu nerabdare webinarul urmator
    PS2: ne poti explica intr-un articol cum ajuta values ETFs?

  6. cum analizezi un ETF? ce te determina sa cumperi sau sa vinzi. cred ca nu este ceva de genul ”creste – cumpar”, ”scade – vand”

  7. Calculul este corect daca este inceput de la 1 ianuarie 2020, dar cum cei 20000 euro in obligatiuni aflati in portofoliu nu pica din cer, hai sa presupunem ca i-am adunat in portofoliu incepand de la 1 ianuarie 2019. Daca iau in calcul obligatiuni din ETF-ul EUNA, pentru a avea 20000 euro la 1 ianuarie 2020 trebuia ca la 1 ianuarie 2019 sa fi cumparat obligatiuni din ETF-ul EUNA de 18900 euro. Daca insa la 1 ianuarie 2019 cumparam nu obligatiuni de 18900 euro, ci un ETF de actiuni, de exemplu EUNL, atunci la 1 ianuarie 2020 aveam in cont 23882 euro. Deci la 1 ianuarie 2020 as fi avut in cont cu 3882 euro mai mult daca la 1 ianuarie 2019 cumparam ETF-ul de actiuni, nu cel de obligatiuni. Pe urma ii puteam pastra intr-un cont la banca, chiar si cu aproape 0% dobanda. Cum din graficul dvs. rezulta ca scenariul actiuni 80% + obligatiuni 20% ar avea in aprilie 2021 cu vreo 2000 euro mai mult decat scenariul cu 100% actiuni, parca totusi cei 3882 euro din scenariul meu reprezinta mai mult, nu-i asa? In concluzie, orice calcul si scenariu depinde foarte mult de intervalul de timp ales, nu numai de strategia de alocare de portofoliu aleasa. Poate repetati scenariile dvs. si pornind de la alta data, de exemplu de la 1 ianuarie 2019 ca in propunerea mea, sau din 2018 ca intr-o alta propunere de mai sus. A avea obligatiuni in portofoliu este o decizie a unui investitor inteligent si e foarte bine sa insistati pe acest aspect, dar nici obligatiunile nu sunt toate egale intre ele. Una e sa ai in portofoliu TIPS sau bonduri de trezorerie SUA pe termen lung, alta e sa ai obligatiuni corporative high yield, care se comporta de fapt ca actiunile. Subiectul obligatiunilor merita mai multa atentie din partea tuturor si mai multe articole, poate si un webinar. Multumim pentru efort.

    1. Intr-adevar, un calcul relevant ar trebui facut pe o perioada mai lunga de timp. Ideea este ca aceste evenimente nu sunt singulare. Numai in 2018 au fost 3. Si in 2019 unul mai mic. Altul in 2020 etc. Asa cum am mentionat in articol, ideea este sa mergi in urma istoric vorbind. AStfel poti gasi alocari cat mai bune, respectiv praguri. Pentru un articol pe blog insa ar fi iesit mult prea lung. Ideea este ca acest proces este de lunga durata, nu doar singular si merge struna.

  8. Felicitari pentru articol! Ca de obicei, ca si celalte articole mai tehnice, este foarte interesant. Abia astept capitolul dedicat din curs. Este exact zona in care simt ca mai am nevoie de mai multe informatii (cum sa definesc pragurile de exemplu).

  9. Buna ziua,

    Etf-ul iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF nu urmeaza destul de mult trandul actiunilor, chiar daca o face cu aplitudini mult mai mici, avand in componenta si onligatiuni corporatiste?

    Am citit ca pe acesta il folositi ca “munitie”. Nu ar fi mult mai indicat un etf care are in componenta doar titluri de stat ale tarilor dezvoltate?

    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.