fbpx

Analiza lunii Iulie 2020

Sal’tare aventurierule. Tocmai am terminat cea mai relaxanta luna din an. 

Domnule CarutaCuBani, cum asa ? Nu vezi cu COVID-ul, valul 2, recesiuni in stanga si-n dreapta etc ?

Eh, zgomot pentru urechile mele. Ideea este ca in Iulie am avut o vacanta bine meritata de 3 saptamani. A fost mirobolant. Mai ales ca am avut timp sa imi pun in ordine gandurile, sa fac strategii de viitor etc. Astfel, am o veste, sper eu buna pentru tine: in viitor voi fi mai prezent pe blog si youtube. Pana la urma trebuie sa ne hranim hobby-urile, caci de ce traim, nu-i asa ? 🙂

In fine, vorba lunga saracia omului, asa ca sa intram in paine si sa vedem finantele pe Iulie. 

Rata de economisire (RE)

Pe Iulie am avut o rata de economisire suculenta de 86,52%.

  • Year-to-date RE-ul este de: 85,1%
  • RE-ul de la inceputul carierei fiind de 71,55%

Lunar pe 2020, RE-ul arata cam asa:

O RE foarte mare tinand cont ca evident am avut parte de niste cheltuieli mai mari ca de obicei, fiind plecat in concediu. 

Am mai zis, si o mai zic: sunt blown-away si recunascator in acelasi timp. Nu pentru RE-ul de pe luna aceasta, ci pentru RE-ul de pe tot parcursul anului. Anul 2020 e primul din toata cariera mea in care nu mi-am mai setat ca tinta RE-uri fabuloase, venituri explozive etc.

Domnule CarutaCuBani, dar ce RE iti propusesei pe 2020 ?

Tinta pe 2020 era de o RE decenta de 60%. In situatia prezenta, si daca nu mai castig un singur leut in anul curent, tot ajung la o RE finala de vreo 70% pe 2020.

Daca ne uitam pe veniturile active, si acestea sunt mult peste tinta setata la inceput de an.

Desigur, ar fi gresit sa-ti imaginezi ca am vegetat pe canapea in timp ce cadeau banii din cer. Am continuat sa muncesc, destul de mult chiar, insa cu siguranta considerabil mai putin decat in ultimii 7 ani.

Domnule CarutaCuBani, cum se explica totusi cresterea veniturilor active in timp ce efortul depus a scazut ?

Efectul dobanzii compuse aplicat pe skill-urile si experienta dobandita pana acum. Chiar si eu am neglijat acest aspect. Silly me. Sincer, chiar ma ingrijoreaza ca am neglijat acest lucru, eu fiind mereu axat pe gandire strategica. Food for thought, not to let this happen again.

In fine, totul pare roz nu-i asa ? In realitate insa, am spatele rupt de munca, “decorat” cu cutite infipte in el, vanatai, cicatrici si ce mai vrei. Ce vreau sa zic este ca succesul pare cool, insa vine cu un pret care nu este deloc usor de “platit”.

Investitii pe bursa

YTD randamentul este de 5.5%. In Iulie, potofoliul meu aproape a stagnat, crescand doar cu aproximativ 0.1%. Acest lucru pentru ca multe tari dezvoltate au produs randament negativ in aceasta luna.

In fine, abia astept sa vad ce urmeaza pe bursa caci sincer, sunt unele lucruri pe care nu le inteleg. 

De exemplu este lesne de inteles ca sunt companii care au profitat de pe urma COVID-ului, cum este Amazon, FB, Alphabet etc. Este logic, fiind axate pe vanzari online nu ? Este perfect normal ca aceste companii sa creasca in aceste vremuri si chiar sa atinga maxime istorice.

Ce nu inteleg insa, ce se intampla cu alte industrii ?

De exemplu am apelat mai multi prieteni din diverse companii de consultanta de tip megacorp din diverse tari, atat listate la bursa cat si private. Toti, fara exceptie, au confirmat ca in aceasta perioada subiectele legate de bonusuri, mariri de salarii, promovari etc sunt mai degraba tabu. Ba chiar in anumite cazuri sunt persoane care nu mai au de munca si stau pe banca. Desigur, toate aceste companii de consultanta au incercat sa-si acopere gaurile, focusandu-se in perioada asta pe tot ce inseamna digital, insa nu este indeajuns sa acopere minusurile facute de COVID.

Unde vreau sa ajung ? Te invit sa te uiti pe evolutia bursiera a acestor companii de consultanta, evident cele publice. Vei constata ca sunt intr-o faza de crestere fulminanta. Ba chiar unele au atins maxime istorice, depasind in mod evident maximum de dinainte de COVID.

Makes no fucking sense to me…

Investitii imobiliare

Aici nu prea am nimic de adaugat. Totul merge lin. Nici in Iulie portofoliul nu a fost afectat de COVID.

Altfel, sunt un asteptare, sa vad cum va evolua piata short-term. Am multe scenarii in cap, insa stii deja ca prefer sa nu-mi expun public opiniile bazate pe evolutia short-term. 

Mentoring

In general fac coaching / mentoring pe partea de investitii / cresterea veniturilor active / cum sa fii high-performer intr-o corporatie / strategie etc cu 2-3 persoane pe saptamana. De asemenea, o fac gratis, ramanand la latitudinea persoanei cu care lucrez sa ofere ce vrea, daca vrea, neavand nicio problema daca spune doar multumesc.

Ca idee, unii ofera bani, altii obiecte (de ex: sticle de vin, carti, tablouri, prajituri, voachere etc), altii servicii, sau disponibilitatea de a oferi un anumit serviciu in viitor, o masa in oras etc

In perioada vacantei am profitat putin si am vorbit cu mai multe persoane decat o fac de obicei, umplandu-ma de energie pozitiva.

In acelasi timp insa am sute de e-mail-uri in inbox cu cereri de coaching / mentoring. Sunt pur si simplu inundat pe acest subiect. Astfel, m-am tot gandit cum as putea sa ma motivez, sa gasesc timp pentru macar inca 2-3 persoane pe saptamana.

M-am gandit ca daca as pune un pret, m-as simti ancorat si devotat sa aloc un timp aditional. Asa am ajuns la concluzia, ca pe langa cele 2-3 persoane / saptamana cu care lucrez gratis, sa mai adaug 2-3 carora sa le cer un pret fix.

Apoi m-am gandit la pret. Nu vreau sa fie mare, dar nu poate fi nici foarte mic, caci altfel voi fi inundat pe 2 parti. In fine, am zis sa fixez un pret de 500 RON / sedinta. Astfel, daca ai chef de sedinte de mentoring / coaching, trimite-mi un e-mail specificand ca “aplici” pentru varianta de 500 RON / sedinta.Eventual titlul e-mail-ului sa includa textul: [500] ca sa iasa in evidenta. N-am creat o pagina speciala de promovare ca nu vreau sa fiu inundat pe acest aspect. Probabil voi adauga subtil saptamana viitoare informatia in sectiunea de coaching 1-1. Cine vede si are nevoie bine, cine nu, iarasi bine, nu de alta, dar dupa cum ziceam, vreau sa evit sa am 2 inundatii in loc de una. Evident, va fi primul venit, primul servit, sperand totusi sa nu fie si aici o coada imensa 🙂

Ce voi face cu banii ? Habar n-am inca. Probabil voi cumpara obiecte / soft-uri care sa ma ajute cu blog-ul / youtube-ul. Ce ramane nu stiu, ii voi da altora.

Cati bani voi face ? Habar n-am. Oricum stii ca la final de an fac public tot ce a produs blogul, si mai nou youtube-ul.

Cam atat pe ziua de azi.

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

11 thoughts on “Analiza lunii Iulie 2020”

  1. Welcome back! Multumim pentru articol! As avea doua intrebari in legatura cu rata de economisire si felul cum se calculeaza: 1. O calculezi per familie sau individual?
    2. Adaugi si venituri din chirii, bursa etc ca venituri?

    1. Merci si cu mare placere.

      O calculez si individual (unde doar veniturile sunt individuale, dar cheltuielile per familie) si per familie. Oricum, per familie este mult mai relevant. Eu o fac si individual datorita sistemului meu de risc mgmt in care practic spun ca cel mai mic venit din familie trebuie sa acopere toate cheltuielile.

      Nu adaug veniturile din investitii la rata de economisire, dar este o alegere personala.

        1. Salutare!

          Cum calculezi mai precis rata e economisire? Poti da un exemplu / articol pe care l-ai scris deja pe aceasta tema?

          Multumesc!

  2. Apropos de ce se intampla In lume acum, eu lucrez intr-o multinationala Austriaca dar In Anglia. Firma e lider global in producerea caramizii (aviz investitorilor imoviliari).
    Desi am fost instintati de acum ca In decembrie o sa intrerupem activitatea pentru o luna vanzarile de pana acum au doborat toate recordurile .Pleaca din fabrica zilnic mult mai mult decat se produce, nu am vazut stocurile atat de low ever. Sunt mai multe motive :
    A. Principalul competitor are probleme mari.
    B. Se fac stocuri In ideea de incertitudine
    Cu toate ca daca nu am vinde nimic de acum incolo pentru tot restul anului ne-ar trebui 4 luni sa readucem stocul la maxim este programata o pauza pe luna decembrie totala.

  3. Legat de cresterea bursiera doar cu 0.1%, cred ca are legatura cu cererea si oferta, nu neaparat cu calitatea industriilor..
    Cand am inceput sa studiez ETF-urile pt a investi, le-am urmarit in ultimii 10 ani si le-am ales pe cele care au avut cresterile medii anuale cele mai mari; iar acestea au fost cele din domeniul tech – QQQ, XLK, CNDX. Sunt constient de riscul de a fi heavy-invested pe o singura industrie si pe o singura tara, dar randamentele medii anuale nu mint; iar cand ai Apple, Microsoft si Amazon principalii front-runners ai acestor ETFuri (urmati de Visa, Paypal, Nvidia, Adobe), nu prea ai cum sa dai gres pe termen mediu cel putin.
    Cum am zis, am studiat ultimii 10 ani, dar si cei dinainte si sunt constient de bubble-ul dot.com de la inceputul anilor 2000, cand actiunile Nasdaq au scazut cu 60% anual, timp de 3 ani. si si-au revenit abia dupa 10 ani . Dar e ok! E un risc asumat! In primul rand intru sa cumpar la fiecare 30% scadere de la valoarea initiala achizitionata (cum am procedat in martie). In al doilea rand, sunt foarte increzator ca industria tech va fi locomotiva care va trage tot mai sus celelalte industrii, care incet incet incep sa intre si ele in domeniu (vezi masinile electrice, energia regenerabila, work-at-home, cloud, roboti, etc). Asa ca, chiar daca unele companii vor da gres, altele se le vor lua locul si va trage Nasdaq tot mai sus (indiferent de conditiile externe – vezi pandemia care a inchis tot globul!)
    Ce parere ai de rationamentul meu investitional?

    1. Buna Marian, felicitari ca ai un framework. Pentru mine personal ar fi prea riscant, asa cum ai zis si tu: e un risc asumat. Insa, nu conteaza ce parere am eu, ci tu sa fii multumit cu deciziile tale cunoscand avantajele si dezavantajele 🙂

  4. Salut,
    Pe o scara de la 1 la 10 ce nota iti dai pentru calitatea informatiilor pe care le aduci pe acest blog.
    Multumesc!
    Mircea

    1. Bun Mircea. Eu nu dau note, caci ar insemna sa pun limite, iar eu nu pun limite. Mintea noastra poate merge dincolo de orice granita, doar nu ma apuc eu acum sa o ingradesc. 🙂

      Altfel, masor obiectiv impactul pe care il produc 😉

  5. Ce carti de risc manangement recomanzi? Ai scris ca venitul cel mai mic ar trb sa sustina familia si mi se pare foarte interesanta abordarea. As vrea sa studiez mai mult partea asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.