Sal’tare, aventurierule. Am lasat in urma o luna plina de momente de relaxare. Nu cred ca-mi aduc aminte sa mai fi avut o asa luna in timpul vietii profesionale.
Nu-i vorba ca n-am muncit, dar probabil o medie de 4h pe zi. Aveam nevoie de o luna mai relaxata si acum ma simt ca superman in combinatie cu batman in materie de energie si forta de munca pentru restul anului.
Fara sa o mai lungesc aiurea, sa vedem ce s-a mai intamplat cu finantele in toata aceasta perioada.
P.S. Scuze ca pe Iulie nu am facut analiza lunii, dar fiind plecat peste mari si tari, a fost mai complicat.
Table of Contents
Rata de economisire [RE]
August s-a terminat cu o rata de economisire (RE) fabuloasa:
- RE pe luna august 2024: 96.56%
- RE year-to-date [YTD]: 94.2%
- RE de la inceputul carierei si pana acum: 85.67%
Rata de econonomisire (RE) atat de mare se datoreaza si faptului ca nu am avut mari cheltuieli pe August, concediile fiind deja platite in lunile precedente.
Altfel desigur, vreau sa reamintesc, asa cum o fac o data la fiecare cateva luni ca mi-au luat multi ani sa ajung la o astfel de RE.
Dupa cum se vede mai jos, pe evolutia RE-ului pe ultimii 11 ani, am pornit de la 25% si usor, usor, in 10 ani am ajuns pe la 90%.
Oricum ar fi, targetul meu este sa nu scada RE-ul sub 70%. Faptul ca sunt pe la 90% ma surprinde chiar si pe mine, dar evident nu ma plang deloc.
Ba chiar sunt recunoscator. Atat pentru faptul ca veniturile sunt suficient de mari, cat si pentru faptul ca din perspectiva cheltuielilor eu mi-am gasit echilibrul. Cu alte cuvinte, nu simt nevoia deloc sa-mi cresc cheltuielile cu stilul de viata, simtindu-ma bine exact asa cum traiesc acum.
Trebuie sa recunosc insa, am avut si noroc sa n-am parte de hobby-uri scumpe, precum masini, casa cu piscina si altele. Practic doar vacantele reprezinta o categorie mare de cheltuieli in familia noastra. In rest, avem cheltuieli complet normale, undeva in medie, fara extravagante.
Investitii pe bursa – ETFs
Portofoliul meu de pe bursa cel mai vechi (si cel principal de altfel) are un randament YTD de aproximativ 16.9% in EUR net de taxe si comisioane, ca si cum as scoate banii astazi.
Practic nu s-a intamplat nimic special pe acest portofoliu. Clasica contributie lunara.
In urmatoarele luni insa, am in plan sa cresc contributiile. Sper sa fiu ajutat si de piata cu niste eventuale corectii, sa prind curaj.
Randamentul anualizat de cand am inceput sa investesc si pana in prezent este de aproximativ 13.5% / an la EUR ceea ce este absolut fabulos.
Dupa cum tot zic, decizia de a investi in ETF-uri a fost probabil cea mai buna decizie investitionala din toate timpurile.
Ma uit in urma acum 11 ani cand imi tremura mana pe butonul de buy pentru ca “suntem pe maxime”. Amuzant…
Investitii pe bursa – actiuni individuale
YTD portofoliul de actiuni individuale, al doilea ca marime pe bursa, a scos un randament de 5.67% in $, net de taxe, dar nu si de comisioane (dar acestea din urma sunt minuscule).
Dupa cum stii deja, nu mai am mare lucru ca numar de pozitii pe acest portofoliu, marcand deja multe dintre ele.
Au mai ramas 4 pozitii, toate considerandu-le high risk, dar pe care le tin inca cu sume substantiale. In fine, ideea este ca ma astept la o volatilitate mare pe acest portofoliu in urmatoarea perioada.
Investitii pe bursa – DGI
Portofoliul meu DGI pe care l-am inceput alaturi de voi, a ajuns la 2 ani si sase luni!
Randamentul lui de la 2 ani : 25.52%.
Altfel, portofoliul platitor de dividende a ajuns la 368.936 USD, urmand sa genereze pe an in jur de 27.042 USD.
Sunt foarte multumit de evolutia acestui portofoliu, in special ca specificul acestuia este sa genereze premium pe termen lung. Faptul ca deja a scos niste cifre frumoase nu poate decat sa ma bucure.
Daca esti nou pe blog, tin sa mentionez ca poti vedea exact detinerile acestui portofoliu platitor de dividende, respectiv evolutia lui in detaliu daca esti inscris la newsletterul gratuit de pe blog (in partea dreapta daca esti pe desktop, sau mai in josului paginii daca esti pe smartphone / tableta).
De altfel, e-mailul cu analiza lunii pentru cei inscrisi in newsletter contine mereu si lista detinerilor, ponderile, valorile per companie, achizitiile lunare etc.
Investitii imobiliare
Dupa cum stii in 2024 am cumparat deja 4 apartamente toate evident prin HUBIX.
Pentru trei din cele 4 achizitionate, deja au crescut preturile. Cam asa se intampla cand te misti si stii ce faci, in special cand exista HUBIX-ul care analizeaza din scoarta in scoarta fiecare deal.
Mai am in vedere doua achizitii potentiale anul acesta. Vedem cum se aseaza lucrurile.
Asa cum am anuntat in planul pentru 2024, sunt putin mai agresiv pe imobiliare in 2024 pentru ca sunt destul de subevaluate si cred ca aceasta clasa de active poate genera un castig frumusel pe urmatorii aproximativ 3 ani.
Ideea este ca trebuie profitat de fiecare clasa de active la timpul ei. De exemplu daca ETF-urile merg oricand, actiunile individuale de un anumit tip (sa zicem growth), sunt oportune in anumite momente (vezi ce am facut cu portofoliu de actiuni individuale in ultimii ani, marcand profituri fabuloase).
La fel si cu imobiliarele, care au un ciclu financiar imobiliar.
Altfel, portofoliul deja inchiriat merge struna, fara niciun incident, sau schimb de chiriasi.
Portofoliu Domnisorului CarutaCuBani
Pe acest portofoliu n-am cumparat nimic in August.
Oricum, a ajuns la valori mult peste cele targetate. Deh, daca nu am boala cheltuitului pe haine, masini si bijuterii, o am pe cea a investitiilor 🙂
Totusi, uitandu-ma la cum evolueaza portofoliul Domnisorului CarutaCuBani, aproape ca sunt invidios. Are randamente mai bune ca ale mele :)) Bine, le-am si ales pe spranceana, apropo de cum un copil te responsabilizeaza.
In fine, sa ai un portofoliu inca de cand erai in burtica si sa primesti lunar analiza fiecarei achizitii, documentata cu tot ce trebuie este ceva.
Iti readuc aminte ca ideea mea din spatele acestui portofoliu nu este atat sa aiba niste bani cand va fi mare, cat mai ales sa invete sa gestioneze de mic singur portofoliul. De aceea eu documentez fiecare achizitie, astfel incat de cand va fi mic sa incep sa ii explic de ce am facut fiecare achizitie, respectiv sa inteleaga mecanismul. Ideal, oriunde intre 8-12 ani, ar trebui sa preia el fraile portofoliului.
Am explicat intr-un articol precedent cum fac acest lucru, printr-o adresa de e-mail creata deja pentru bebel.
Portofoliul crypto
Cei mai vechi stiti, dar repet, eu nu detin decat bitcoin si etherium. De asemenea, raportat la toate investitiile mele, detinerile sunt sub 1%, deci aproape nesemnificativ. De fiecare data cand trec de 1% vand si bag in clase de active clasice.
Nici in August nu m-am atins de acest portofoliu. Nici nu m-am uitat luna asta pe portofoliu sa vad cum a evoluat.
Dupa cum ziceam, eu n-am vise umede adolescentine legat de acest portofoliu. Investesc si in aceasta clasa de active alternativa doar ca sa fiu la zi cu tehnologia / clasa de active alternativa respectiva.
Viata personala
In August am stricat strike-ul de 7 luni de fara zahar procesat. A fost dificil de mentinut, caci am fost plecat aproape non-stop de acasa in locuri complet noi si a trebuit sa incerc diverse produse pe care nu le cunosteam deloc.
Apropo, Domnisorul CarutaCuBani tocmai ce a bifat a 7-a tara straina vizitata. Este ceva sa ai 10 luni si sa fi vizitat 7 tari.
Imi place mult ca ne-am obisnuit unii cu altii, el cu noi, noi cu el. Deja avem o rutina in “haosul” calatoriilor.
In acelasi timp ma incearca o tenta de zambet in coltul gurii aducandu-mi aminte ca citeam acum ceva luni pe bloguri si grupuri de mamici/tatici cat de greu este sa calatoresti cu un copil, in special de la 6 la 12 luni cand pe de o parte inca nu te intelege prea bine / nu-l intelegi pentru ca nu vorbeste si nu este atat de self aware, iar pe de alta, o ia la goana peste tot. Practic, daca ai intors capul 2 secunde, a disparut precum Houdini.
Pentru noi n-a fost absolut nicio problema atat timp cat i-am pastrat o rutina. Si de calatorit, clar am intrat in topul parintilor nebuni care au calatorit cu bebelul in o groaza de locuri.
Poate am fost noi norocosi ce sa zic…aflam la urmatorul bebel 🙂
Oricum, a nu se intelege ca n-am trecut printr-o gramada de situatii care mai de care mai…sa le numim interesante. Insa pana la urma imi aduc mereu aminte de ecuatia fercirii definita ca diferenta dintre asteptare si realitate.
Asadar, atat timp cat asteptarea nu este sa fie totul perfect, totul va fi bine.
Revenind la zaharul procesat, nu ma sperie, desi am mancat zahar in August mai mult decat am facut-o tot anul 2024.
Nu simt ca mi-a revenit dependenta, iar Septembrie va fi back to normal. Cu o exceptie, voi merge la o nunta si acolo nu promit nimic. Ce se manananca la nunta, ramane la nunta 🙂
De slabit insa, evident, n-am mai slabit. Nici acest lucru nu ma sperie pentru ca a fost un lucru asumat.
Oricum raman in grafic, undeva pe la 68kg pana la final de an.
De final
August a fost o luna atipica. Una in care aproape ca n-am stat pe acasa. Ce sa mai, parinti denaturati ar zice Domnisorul CarutaCuBani daca ar putea vorbi.
Tot in August am decis sa aplic la niste cursuri de specialitate in afara pe real estate pentru ca simt ca mai trebuie sa cresc in acest domeniu, iar Romania este o piata mult prea imatura ca sa caut ajutor intern.
Asa am ajuns sa fiu deja programat la Harvard in toamna si mai urmeaza si altele.
Am ales sa aplic la cele mai bune scoli si programe chiar daca va fi dificil de gestionat plecatul de acasa. Totusi, educatia continua este in topul valorilor mele, iar solutii se gasesc.
Altfel, plin de entuziasm vin catre tine cu un nou webinar gratuit martea viitoare plin de date factuale despre piata imobiliara din prezent, precum si cu calcule concrete si metode optime de finantare.
Te poti inscrie la webinar AICI.
Au trecut peste 6 luni de la ultimul webinar, asa ca acesta s-a lasat mult asteptat.
Acest webinar, ca de obicei este axat 100% pe informatie practica si utila, va cuprinde printre altele subiecte actuale precum:
- Analiza pietei imobiliare la momentul actual
- Incotro o ia piata imobiliara la final de 2024 (si dupa).
- Cum poti accesa finantare in cel mai eficient mod posibil
- Cum poti reduce costul unei investitii imobiliare cu peste 7.000 EUR
- Evident vom avea si faimoasele deja sesiuni de Q/A: una pe text, iar a 2-a pe voce si video.
Abia astept sa ne vedem la cel mai detaliat, practic si urmarit webinar de imobiliare facut public din Romania.
Un webinar in care nu numai ca ai ocazia sa descoperi cea mai detaliata analiza a pietei imobiliare din Romania facuta public, dar primesti si informatii concrete despre cum sa investesti optim in imobiliare daca ai in plan acest lucru.
Te poti inscrie la webinar AICI.
Ciao si pe curand.
Pe canalul de youtube Dl. Carutacubani gasesti video-urile mele in romana.
Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase, zic eu, foarte interesante.
Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
mulțumim Bogdan 🍀
Merci de apreciere Vasile
Buna,
Ce parere ai despre obligatiile de stat pe care le scoate pe 2 Sept Belgia? (staatsbon). Se vede o competitie intre bancile belgiene si stat anul asta. Merita sa pui banii in una sau alta ?
Multumesc.
Buna Andrei, nu m-am axat pe obligatiuni deoarece am avut in vedere oportunitati care din analizele mele au potential mult mai mare.
As dori sa fiu mai bine informata. Multumesc!
Super, spor la studiu, citit, urmarind informatii relevante 😉
Felicitări.
Merci Ionel
Felicitari!
Am inteles ca ai achizitionat 4 apartamente in 2024. Care a fost valoarea medie a unui apartament cumparat? Multumesc
Merci Mada. Nu stiu, nu am calculat sincer. Au fost 2 studiouri si 2 de 2 camere. Probabil pe la 100k media asa din ochi deoarece studiourile au fost sub 100k, iar cele de 2 camere peste 100k.