Sal’tare aventurierule. Astazi vin catre tine cu o intrebare care in timp a devenit aproape enervanta in cadrul interviurilor de angajare, dar totusi atat de puternica in profunzimea ei.
Domnule CarutaCuBani, ce intrebare ?
Unde te vezi peste 5 ani de zile ?
Despre mine
Acum aproximativ o luna de zile am trimis un e-mail in companie anuntand ca in urmatoarea zi imi incep anul meu sabatic, in timp ce in urma cu 5 ani si jumatate tocmai intrasem in aceasta companie.
Puteam sa raspund acum 5 ani de zile ca Iunie 2021 ma va gasi intr-un an sabatic ?
Nu….
Desigur ca nu, insa cu siguranta as fi raspuns ca in 5 ani de zile vreau sa ma uit in urma la mine si sa raman socat de evolutia pe care am parcurs-o.
In fiecare zi vreau sa ma uit peste umar si sa vad un Bogdan mai puternic, mai educat, mai evoluat si mai bun. Sa dau 100% in fiecare zi inseamna sa stau pe loc. Doar ce este peste 100% conteaza si ma impinge mai departe.
Si asa am facut. Zi de zi, saptamana de saptamana, luna de luna.
La munca ? N-a fost niciun an in care sa nu fi fost high performer, ajungand sa lucrez pe proiecte din ce in ce mai grele, avand roluri din ce in ce mai complexe.
In viata personala ? Mi-am crescut veniturile de peste 54 de ori in ultimii 8 ani de zile, iar astazi am ajuns independent financiar dupa standardele a 187 de tari in 195. Cu alte cuvinte, investitiile imi genereaza suficient de multi bani incat sa pot trai aproape oriunde.
Domnule CarutaCuBani, dar nu esti cam materialist ?
Niciodata n-am fost. Da, imi place confortul, dar nu conduc masini ultra scumpe si nici nu stau intr-o casa de lux. Am inteles insa cum se fac banii. Faptul ca ei sunt o consecinta a valorii adaugate pe care tu o aduci. Manager-ului tau, clientului, furnizorului si nu in ultimul rand tie. Banii vor urma intotdeauna valoarea.
Domnule CarutaCuBani, dar te-ai fi vazut independent financiar acum 5 ani de zile ?
Cu siguranta. Actiunile si efortul meu se concentreaza mereu pe o viziune de termen lung.
Da, acum 5 ani de zile nu stiam ca voi intra intr-un an sabatic, dar eram convins pana in maduva oaselor ca voi fi independent financiar.
Domnule CarutaCuBani, ce vei face in continuare ?
Cine ma cunoaste stie ca voi fi mai ocupat ca oricand. Unul din proiectele pe care ma voi concentra este carutacubani.
Stii care-i frumusetea ? Acest moment m-a gasit la munca intr-o pozitie la care doar visam in anii mei de juniorat. Cu toate acestea, am ales un an sabatic.
De ce ? Pentru ca vocatia bate chiar si pasiunea atat timp cat ai libertatea de a alege, iar independenta financiara exact acest lucru inseamna: optiuni, cat mai multe optiuni.
Rolul investitiilor
Pentru a ajunge aici am avut nevoie de imbinarea a 3 elemente:
- Cresterea venitului activ
- Sa nu cheltuiesc tot venitul activ
- Sa investesc
Investitiile, facute strategic si eficient, te pot duce acolo unde nici macar nu poti visa astazi.
Exponentialitatea cresterii lor da nastere celei de-a 8-a minune a lumii, asa cum zicea Einstein.
Vedem din graficul de mai sus cum venitul strict din dobanda compusa (dobanda la dobanda) creste exponential in timp (liniile cu verde).
Cu alte cuvinte, dupa un anumit numar de ani, aproape ca nici nu mai conteaza depunerile personale (aportul financiar personal), pentru ca investitia creste mult mai mult din exponentialitatea proprie.
Desigur, pana sa simtim exponentialitatea dureaza cativa ani: 7-8-9 ani.
Tocmai de aceea eu am ales sa abordez exponentialitatea din ambele unghiuri:
- Din perspectiva investitionala – stiind ca aici am nevoie de vreo 7-9 ani pana sa o simt din plin.
- Din perspectiva venitului activ – stiind ca aici este exact pe dos. In primii 7-9 ani se poate obtine o exponentialitate de toata frumusetea.
De aceea in ultimii 8 ani mi-am crescut veniturile de 54 de ori. Practic mi-am boostat exponentialitatea “tarzie” a investitiilor.
Dar sa revenim la investitii, pentru ca atat timp cat sunt facute eficient, exponentialitatea lor depaseste orice granita.
Vrei sa-ti spun ceva absolut mind-blowing ?
Mai intrebi…. ?
Desi in mod evident veniturile mele active au atins niveluri impresionante, am ajuns astazi in situatia in care veniturile din investitii sunt chiar si mai mari!
Domnule CarutaCuBani, dar asta nu inseamna ca ai obtinut randamente fantastice ?
Nici macar. Chiar acum vreo luna si ceva de zile am stat sa-mi calculez ce randament mediu anualizat am scos de cand am inceput sa investesc eficient pe bursa.
Practic am scos un CAGR (randament mediu anualizat) de aproximativ 14% din 2013. Randamentul este exprimat in EUR.
14% ? Vad pe net peste tot, pe facebook, youtube, tiktok, numai randamente de 50%, 70%, 100% etc.
Haha. Desigur, poti scoate un an, poate doi randamente mari, insa niciodata pe perioade atat de lungi.
Altfel, unde sunt toti multi miliardarii ? La doar 10.000 de EUR investiti, cu un CAGR de 100% ai ajunge milionar in 7 ani si miliardar in 16. Acum iti dai seama ce vrajeala umbla pe tot internetul ?
De fapt, realitatea trista este ca in medie, investitorul de retail (adica asa cum sunt eu si cu tine) a scos in ultimii 20 de ani un cagr de doar 2.9% in dolari …
Auch….
Stai ca n-am terminat. Asta in timp ce piata a mers de peste 2.5 ori mai bine.
Domnule CarutaCuBani, cum este posibil asa ceva ?
Foarte simplu. Pentru ca investitorul mediu de retail
- investeste dupa ureche, dupa youtube, facebook, tiktok
- intra pe actiunea X sau Y pentru ca este hot
- nu are o strategie
- nu minimizeaza comisioane
- nu minimizeaza taxe trecand prin paradise fiscale
- nu are un IPS
- nu are o alocare strategica pe clase de active
- si asa mai departe.
Investeste eficient
Daca vrei sa investesti eficient, sa ajungi sa profiti la maximum de exponentialitate, ca in urmatorii ani sa te bucuri de un venit pasiv care sa iti permita sa traiesti din el, ajungand independent financiar, atunci cu siguranta webinarul de Martea viitoare este aur curat pentru tine.
Webinarul gratuit cu content premium pe care il voi tine Martea viitoare pe 13 Iulie de la ora 20h00 ora Romaniei se numeste “” si va aborda atat subiecte pentru incepatori cat si cateva pentru cei mai avansati.
Dupa prezentare, voi tine si o sesiune Q/A in care voi incerca sa raspund la cat mai multe intrebari.
Highlight-ul webinarului va fi insa sesiunea de dupa: cea cu microfoanele deschise (si camerele cine vrea). Aici vom vorbi mult mai deschis, informal si personalizat.
Cine a mai participat in trecut, stie ca valoarea sesiunilor cu microfoane deschise este absolut fabuloasa deoarece avem acces la experti nisati pe diverse domenii, reusind sa gasim raspunsuri si la cele mai complexe intrebari, inclusiv pentru romanii din alte tari.
Te poti inscrie fie dand click pe poza de mai sus, sau pe butonul de mai jos.
Tu, unde te vezi peste 5 ani de zile ?
Te incurajez sa raspunzi acum la aceasta inrebare, notandu-ti raspunsul undeva. Apoi, mai raspunde o data la aceeasi intrebare dupa ce ai participat la webinar. Urmeaza sa compari raspunsurile. Experienta va fi revelatoare 😉
P.S.Nu stiu daca realizezi, dar este vara, iar multe persoane sunt in vacanta si nu vor putea participa la webinar. Acest lucru inseamna ca cel mai probabil vei avea sansa de a primi raspunsuri complet personalizate in sesiunea de microfoane deschise.
P.P.S. Pot in sfarsit sa fac tragerea la sorti, unde premium este o sedinta de coaching 1-1, pentru cei care au participat la MoneyDays in Iunie utilizand codul de reducere bogdan. Voi reveni catre voi cu un e-mail la final de saptamana. Multa bafta tuturor 🙂
Ciao si pe curand.
Daca esti mai degraba vizual, iti recomand sa imi vizitezi contul de instagram unde public regulat diverse cartonase zic eu foarte interesante.
Pentru ebook-ul gratuit “Cum să investești eficient pe bursă” click aici.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Tot respectul pentru cea ce faci si astep ziua de marti…
Merci fain. Si eu abia astept 🙂
Salut Bogdan,
in primul rand doresc sa iti multumesc pentru informatiile postate pe blog.
In mare parte am aplicat si pana acum a functionat.
As vrea sa te rog, daca se poate sa postezi si un articol despre calculul diversilor indicatori relevanti pentru investitii(de. ex. CAGR, calcul randamente, etc), grafice si tabele pentru tracking… eventual un tabel excel care sa poata fi downloadat.
Merci mult Alex.
Am notat pe lista, sa vedem cand / cum pot integra un astfel de articol. Merci pentru sugestie 😉
Mulțumim mult pentru informațiile de calitate oferite 🤗
Cu mare placere 🙂
Abia astept webinarul sa mi iau notite si sa le pun in aplicare pt a deveni independent financiar pe termen lung.
Multumesc Bogdan pt informatiile gratuite si email- ul de calitate 🤗🤗🤗
Super, mult succes pe acest drum al independentei financiare 😉
Merci fain pentru apreciere.
Salut Bogdan. Am vizionat webinarul tau din data de 11 mai 2021 referitor la investitiile pe bursa, respectiv alegerea brokerului potrivit. Foarte bun dar in acelasi timp m-a pus putin pe ganduri. Am un portofoliu undeva putin sub 5 cifre in USD pe IB, deschis in urma cu un an. Am cumparat utilizand DCA ETF-ul $VWCE de la Vanguard, planul investitional fiind pe 20 ani, ETF-uri cu acumulare.
Intrebari:
1.Recomanzi sa mut portofoliul la XTB pentru a evita comisioanele pana ating o manumita suma?
2.Sa vand tot si sa trec pe XTB si sa cumpar MSCI World + Emerging Markets de la Ishares?
3. Sa mut portofoliul si sa continui cu achizitii MSCI Worlds+EM, lasand si VWCE?
@Emi.
Interactive Brokers tocmai au scos cei 10$ pe luna minim de mentinere, deci de acum incolo, nu mai au taxa lunara. Avand in vedere ca comisioanele pentru ce ai achizitionat deja le-ai platit si nu au comisioane recurente, nu vad de ce te ai complica cu mutatul (care are un cost de tranzactie, plus bataie de cap).
Poti sa le lasi acolo, si sa cumperi de acum incolo din alta parte daca vrei cu comisioane 0.
XTB nu e un broker la nivelul Interactive Brokers, parerea mea. De ex, nu te lasa sa completezi formularul W8Ben, ca sa aplici tratatul de dubla impozitare cu US, deci iti impoziteaza dividendele cu 30%, in loc de 10%. Pentru un investitor sofisticat care se uita la orice procent de randament, sa dai 30% taxe in loc de 10% doar ca brokerul tau nu ofera facilitatea sa aplici tratatul de dubla impozitare conform legislatiei in vigoare, nu prea da bine.
Stiu ca deocamdata asta nu te intereseaza, ca tu faci cu acumulare, dar pe viitor, in functie de strategia aplicata, s-ar putea sa vrei un broker care iti cumpara actiuni in numele tau si unde vei putea aplica legislatia in vigoare.
Iar cat despre reputatia unei companii, XTB e listat pe bursa din Polonia, cu capitalizare de 500 de mil euro. Interactive Brokers e listat pe bursa din US cu capitalizare de 27,000 de mil euro (27 de miliarde).
E diferenta mare ca reputatie si incredere intre Interactive Brokers si XTB, parerea mea.
Success
@Emi
Precum a zis Dragos iar in plus o parere personala despre xtb.
Nu ofera predictibilitate. Acum toata lumea ii lauda fiindca au comision 0 la tranzactii insa poate putina lume stie ca in ultimii 2,3 ani poate chiar mai putin s-au sucit de doua ori.
Au avut comision 5 euro / tranzactie apoi au marit la 10 euro / tranzactie cand au trimis si mail ca pentru a continua sa ofere servicii de calitate maresc acel comision.
Iar nu dupa mult timp ce sa vezi 0 cost / tranzactie.
Sucelile de genul asta nu imi inspira incredere si se contrazic. Cu alte cuvinte nu stii la ce sa te astepti.
Sunt curios cata vreme vor pastra politica actuala.
Pana la urma la baza ei sunt broker de cfd uri si forex totusi.
Eu am tranzactionat doar etf-uri prin ei si doar cele de la ishares domiciliate in Irlanda pt a nu platit de doua ori impozit.
Ca rezident in Ro banuiesc ca la IB poti deschide cont la filiala lor din Ungaria.
Sau poti deschide cont direct pe US?