fbpx

Taxarea independentei financiare

Sal’tare aventurierule.

Domnule CarutaCuBani, bine te-am regasit. In ultimul timp cam rarut pe blog…

Asa este, insa voi expune motivele la final de articol. Astazi vreau sa ma focusez pe un subiect foarte interesant pe care l-am discutat acum cateva luni cu o persoana cu care am facut mentoring. Este vorba despre cum taxarea iti influenteaza suma necesara de bani investiti pentru a deveni independent financiar.

Titlul acestui articol este de fapt inspirat de la un blogger olandez cheesy finance, pe care il mai urmaresc din cand in cand.

Independenta financiara, ce-i aia ?

Pentru mine independenta financiara inseamna sa produc mai multi bani in mod pasiv decat cheltuiesc.

Domnule CarutaCuBani, de unde stii cat venit pasiv produce o anumita suma de bani ? Cu alte cuvinte, de unde stii cati bani trebuie sa ai investiti ca sa te consideri independent financiar ?

Excelenta intrebare. Nu voi intra acum in detalii prea amanuntite, dar ideea este ca te folosesti de ideea de safety withdraw rate (SWR). Pe limba noastra mioritica s-ar traduce probabil in: rata de retragere sigura.

A fost un studiu numit Trinity care a luat un portofoliu avand o alocare de 60% actiuni si 40% obligatiuni din SUA si s-a uitat cat maximum la suta poti retrage anual din acel portofoliu astfel incat dupa 30 de ani sa nu ajungi pe zero. Partea interesanta este ca au facut acest studiu pe toate perioadele posibile de 30 de ani din 1900 si ceva pana astazi.

Domnule CarutaCuBani, cum adica pe toate perioadele posibile de 30 de ani din 1900 si ceva pana astazi ?

De exemplu au luat ca referinta anul 1900 pana in 1930, apoi 1901 pana in 1931, apoi 1902 pana in 1932 etc pana in prezent.

Astfel au ajuns la concluzia ca din toate perioadele de 30 de ani din 1900 si ceva pana astazi, SWR (rata de retragere sigura) este de 4%.

De ce 4%?

Pentru ca din toate acele serii de 30 de ani, doar o cantitate neglijabila a dus portofoliul pe minus daca retrageai 4% anual, restul fiind OK.

Acum, sa presupunem ca te auto-intitulezi independent financiar daca ai 25.000 EUR / an venituri pasive. In acest caz, daca te raportezi la un SWR de 4% inseamna ca iti trebuie un portofoliu de:

25.000 EUR x 1/4%  = 25.000 x 25 = 625.000 EUR

Desigur, acest SWR depinde mult de alocarea portofoliului. De exemplu un portofoliu de genul propus de Ray Dalio are urmatoarea valoare, calculata pe toate perioadele posibile din 1970 si pana astazi.

Un alt portofoliu, ce are un tilt pe small caps + o mica rearanjare a proportiilor arata cam asa.

Wow, o diferenta importanta.

Intr-adevar, dupa cum vezi, alocarea portofoliului este extrem de importanta, insa nu ma voi focusa pe acest lucru astazi.

Domnule CarutaCuBani, ce inseamna SWR conservare capital ?

Excelenta intrebare. Pe mine personal ma intereseaza nu numai sa imi ajunga acel portofoliu pe o perioada anume. Vreau ca la final valoarea acelui portofoliu sa fie cel putin la fel de mare ca la inceput. Astfel, SWR cu conservare de capital reprezinta maximum procentual pe care il poti retrage din portofoliu anual, astfel incat la final acesta sa isi conserve valoarea.

Domnule CarutaCuBani, ce SWR cu conservare de capital folosesti in calculele tale ?

Eu sunt un risk freak, asa ca folosesc 3.33%. Cu alte cuvinte, revenind la exemplul anterior, daca pentru 25.000 EUR anual la un SWR de 4% rezulta un portofoliu total necesar de 625.000 EUR, la 3.33% am avea nevoie de 750.000 EUR, adica cu 20% mai mult.

Micii gremlini numiti si taxe

Asta-i tot ? Desigur ca nu. Mai suntem si taxati nu-i asa ? Fie ca luam chirii, dividende, sau vindem produse financiare din portofoliu pe profit.

Astfel, revenind tot la exemplul initial, portofoliul de 625.000 EUR va produce 25.000 EUR / an cu un SWR de 4%, insa acesti 25.000 EUR sunt exprimati in brut, urmand a fi taxati.

In ziua de astazi suntem taxati cu 10% pe profit la vanzare. Simplificand, presupunand ca toti cei 25.000 reprezinta profit asta inseamna ca in mana ramanem cu:

25.000 x (1 – 10%) = 22.500 EUR.

Adica ne-am usurat de 2.500 EUR / an.

Domnule CarutaCuBani, acest lucru inseamna ca 625.000 EUR nu sunt suficienti pentru exemplul expus ?

Corect. In definitiv pe noi ne intereseaza valoarea neta, cea care ne intra in buzunar. Cu alte cuvinte, asa cum bine ai observat, 625.000 EUR nu sunt indeajuns pentru a genera 25.000 NET de taxe.

Astfel, in brut ne-ar trebui de fapt:

25.000 EUR / 0.9 = 27.778 EUR.

Adica un portofoliu de:

27.778 EUR x 1/4% = 694.450 EUR

Deci ne trebuie aditional 69.450 EUR. O diferenta de 11.11%, deloc de neglijat.

Stabilitatea, unde-i stabilitatea ?

Din pacate nu am terminat. Cata incredere ai ca atunci cand vei fi independent financiar vei avea acelasi regim de taxare ca astazi ?

Acum ca ai mentionat….zero incredere.

Bine faci, caci cel mai probabil nu va fi la fel. Astfel, te-ai gandit vreodata cum influenteaza taxele independenta financiara ? Uite cam asa:

Auch…

Ca bine zici aventurierule. Daca taxarea se transforma din 10% in 25% de exemplu, nu mai avem nevoie de 694.444 EUR, ci de 833.333 EUR, adica cu 138.888 EUR mai mult.

Concluzie

Atunci cand iti calculezi aproximativ suma “magica” de care ai nevoie pentru a te auto-intitula independent financiar trebuie sa ai grija nu numai la SWR si la taxele din ziua de astazi, dar si la cum estimezi ca se vor modifica in viitor.

Personal, eu iau un SWR de 3.33% la o taxare de 30%. Desigur, suma de 25.000 EUR / an nu este caz personal, ci un exemplu aleator.

Bonus

Asa cum bine ai mentionat la inceput de articol in ultimul timp am scris foarte rar pe blog. Acest lucru din doua mari motive.

Workshop investitii imobiliare

In ultimile zile am inceput sa imi pregatesc constiincios slide-urile pentru workshop-ul despre imobiliare pe care il voi tine pe 19-20 Octombrie in Bucuresti. Abia astept!

Domnule CarutaCuBani, workshop despre imobiliare ? Unde, cand, cum ?

Detaliile vor urma saptamana viitoare luni, dar pe scurt, ma simt onorat ca voi avea posibilitatea de a vorbi 2 zile full despre cum se fac investitii imobiliare si cum se manage-uiesc ca la carte. Voi avea ocazia sa vorbesc despre ce imi place cel mai mult in materie de investitii. Voi fi de neoprit, doar apa sa am. Cicluri financiare, fizice, structuri, siguranta structurilor, normative, cautarea, analiza si selectarea investitiilor, indicii care conteaza, negociere, finantare, fix-uri, intretinerea imobilelor,  alegerea si management-ul chiriasilor, reducerea taxelor la minimum etc.  Deja nu mai rezist de nerabdare.

Toata ideea acestui eveniment a fost a lui Valentin si ii multumesc pentru propunere. ***bowing***

Altfel, am cazut de acord cu Valentin sa fie un eveniment restrans, pentru maximum 60 de persoane. Am preferat sa fie un numar mic de persoane caci am vrut ca eficienta si experienta acestui workshop sa fie maxima pentru participanti. Daca-s prea multi se pierd din detalii, nu pot raspunde tuturor la intrebari etc. Vreau ca la sfarsitul acestui workshop sa iasa pe usa 60 de investitori individuali stapani pe sine, ce stiu ce inseama o investitie imobiliara inteligenta, facuta cu cap.

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

11 thoughts on “Taxarea independentei financiare”

 1. Felicitari pentru recunoasterea muncii tale, Bogdan!

  Multumesc pentru inca un articol foarte bun si abia astept detalii referitoare la workshopul despre imobiliare 😀

 2. Salut Bugdan, o sa fie și varianta online a workshopului? Cred că ar fi foarte benefica pentru cei care nu pot ajunge.

  Merci de articol!

 3. Felicitări pentru ce ai obținut, mi se pare genial mindset ul pe care îl ai. Ma ambiționează articolele tale pe blog și cred ca workshop ul o sa fie cel mai tare lucru ever. Sa speram ca o sa încapă toti doritorii.

 4. Felicitari Bogdan,
  Iti doresc sa ramai cu nr 1 pana la sfarsitul anului!! Fii bucuros si fericit deoarece o meriti din plin! Ma bucur si eu indirect ca un roman (un copil simplu, cu parinti normali si cu studii facute in Romania) sta cu fruntea sus in fata strainilor ba chiar in ceva timp poate ajunge in bord intr-o companie de top!!!
  Bravo

 5. Felicitari Bogdan!
  Sincer sper ca va fi disponibil si online workshopul pt. ca nu voi putea ajunge la acea data sau sa se mai tina si cu alta ocazie.
  La cum te cunosc din cele scrise pe blog ma gandesc ca nu vei fi interesat de partea financiara a workshop-ului dar ai putea sa donezi toti banii in cazul cursului online si informatia ar putea ajunge la mai multa lume.

  Merci de articol!

 6. Salut Bogdan,

  Multumim pentru munca depusa pentru a scrie aceste articole. Ar fi foarte fain daca workshop-ul ar fi disponibil si online, pentru cei care nu suntem din Bucuresti si/sau nu putem sa ajungem.

  Multumim!

 7. Salut Bogdan,
  In primul rand felicitari pentru performanta de la locul de munca! Sincer sunt invidios pentru ca nu am reusit inca aceasta performanta la randul meu.
  In al doilea rand felicitari pentru blog. L-am descoperit recent si citesc de cate ori am ocazia.
  Iar acum in legatura cu articolul de fata, eu, din suma neta obtinuta, am sa aplic regula de 10% (10% din orice suma neta creditata sa fie reinvestita) pentru a majora suma investita. Acest lucru cred ca ar contrabalansa cheltuiala cu posibilele majorari a taxelor.

  O zi prospera!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.