fbpx

Studiu de caz al cititorului: asigurare de tip unit linked

Sal’tare aventurierule, in ultima perioada trebuie sa recunosc ca fac fata cu greu e-mail-urilor primite, dar unul mi-a atras atentia foarte tare. Astfel a luat nastere acest foarte scurt articol.

Nu pot da copy – paste la e-mail-ul primit caci contine multe informatii personale insa il voi rezuma intr-un scurt paragraf.

Dilema cititorului

Aventurierul nostru a trimis un e-mail in care mi-a spus ca a incheiat un contract de asigurare de tip unit linked in 2007, iar la sfarsitul lui 2018 cand s-a uitat pe portofoliu a avut o mare surpriza: portofoliul lui valora mai putin decat banii investiti.

Concret, aceasta persoana a investit in total 25,860 RON, iar la final de 2018 mai avea 25,500 RON (aproximativ). Cu alte cuvinte, in aproape 12 ani a reusit performanta de a avea un randament negativ, in conditiile in care am traversat una din cele mai prolifice perioade economice ever.

Sunt mai multe lucruri pe care ar vrea sa le stie aventurierul nostru printre care:

 1. In ce ar fi putut sa investeasca ca sa iasa mai OK.
 2. Ce este de facut acum ca sa minimizeze pierderile pe viitor.

Alternative

In ce ar fi putut sa investeasca in acesti 12 ani ca sa iasa mai OK ? Sincer ? In aproape orice altceva!

In mod ironic, si daca si-ar fi tinut banii la ciorap ar fi iesit mai avantajos, mai exact cu 330 RON mai bine (aproximativ). Sa nu mai zicem de depozitele bancare. In comparatie cu aceasta asigurare de tip unit linked pe care a facut-o, depozitele bancare arata ca un paradis.

A da, stiu, daca ar fi bagat banii la pacanele atunci ar fi fost mai rau. Phiu, ma bucur ca am gasit o alternativa care este mai proasta financiar. Imi era ca ramanem fara…

Hai sa vedem insa cum ar fi aratat aceeasi investitie pe cel mai banal instrument posibil: un fond de investitii pasiv ce urmareste S&P500. In analiza am luat in calcul urmatoarele:

 1. Cursul de schimb
 2. Comision de administrare
 3. Comision de tranzactionare

Amuzant nu ? Daca ar fi bagat pur si simplu banii intr-un fond ce urmareste s&p500, ar fi ajuns de la 25,860 la 38.785.

In cazul in care nu am fost clar, acest randament a inclus si cursul de schimb si comisionul de administrare si cel de tranzactionare din perspectiva unui rezident roman.

In realitate insa ar fi obtinut mai mult, doar ca n-am avut timp sa includ si ultimile dividende primite la final de 2018. Whatever, you got the point.

Sa nu se inteleaga ca recomand S&P500. L-am folosit insa ca exemplu ca este foarte relevant si in acelasi timp usor de calculat. Personal eu nu investesc in S&P500, dar in acelasi timp portofoliul meu include toate cele 500 de companii din el. Tricky nu ? Chiar deloc sincer.

Minimizare pierderi

Ce trebuie sa faca aventurierul nostru ca sa isi minimizeze pierderile viitoare ? Inca nu stiu, caci a ramas sa-mi trimita toate comisioanele / penalitatile prezente in contractul semnat.

Cel mai probabil insa cel mai bine ar fi sa incaseze penalizarile si sa-si scoata banii din aceasta gaura neagra. O alta varianta ar fi sa vada daca poate sa inceteze sa mai bage bani fara sa ii retraga pe cei existenti evitand astfel penalitatile. Ma indoiesc insa ca este optima aceasta strategie caci sigur il rupe comisionul de administrare anuala si pierde randament potential.

Apropo, stii cat este comisionul de administrare anuala pe un fond de index ce urmareste S&P500 ? 0.07% / an. Da, dupa punct mai este un zero si abia dupa un sapte. Beat that! Si bineinteles, inainte sa primesc alte 100 de e-mailuri este accesibil si romanilor.

Hai ca-ti mai zic un secret. Am luat la mana la nimereala un astfel de produs de asigurare de tip unit linked. Stii ce facea ? Investea intr-un….wait for it….ETF cu comision de administare anuala de 0.3%, iar asigurarea de tip unit linked cerea de la client un comision de administrare de 1.09%/an. Tare nu ? Asta pe langa alte comisioane si prime bineinteles.

Lovitura de sub centura ? Dividendele, unde-s dividendele ? Eh, ce-s alea dividende ? Glumesc, bineinteles ca exista si dividende, doar ca nu in buzunarele noastre. De ce ar vrea vreun investitor dividende ? OK, cred ca nimeni nu a inteles ce am vrut sa zic aici, dar nu mai rescriu, vezi la sfarsitul articolului la P.S. motivul.

Daca o sa primesc si celelalte detalii legate de toate comisioanele implicate si penalizari in caz de ruperea de contract voi publica inca un articol sa vedem ce este mai eficient de facut.

Concluzie

Va rog eu frumos nu mai luati sfaturi de investitii de la persoane care profita in mod direct de pe urma voastra daca alegeti produsele propuse de ele. Mai explicit ? Daca o persoana primeste comision in cazul in care tu investesti in produsul marketat de ea, atunci pune-ti un mare semn de intrebare.

Dar domnule CarutaCuBani, asigurarile de tip unit linked nu au impozit pe profit.

Get a life asigurare de tip unit linked! (intelligent joke alert: ai prins-o?) Ce bine pentru aventurierul nostru ca nu plateste impozit pe profit! Ah, stai, nu are profit caci este pe minus, ups.

In plus, ce taxa pe profit are Romania ? 10%, ceea ce este foarte putin in comparatie cu UE. Mai mult decat atat, se poarta la momentul actual discutii ca acesta taxa sa scada, sau chiar sa dispara, in functie de cat tii investitia. Ah da, sper ca va este extrem de clar ca aceasta taxa de 10% se aplica doar la marcarea profitului, adica la vanzare.

Iti mai zic un secret. Se poate evita aceasta taxa pe profit, dar deja vorbim aici de lucruri prea avansate pentru stadiul la care ne aflam.

Care este adevarata concluzie a acestui articol ? Trebuie sa invatam macar la un nivel minim sa ne dam seama care este impactul comisioanelor produselor pe care le cumparam si sa le punem in context cu ce alte variante mai exista pe piata. Atentie la struto-camile de genul asigurare cu componenta investitionala (unit linked). Vrei sa investesti ? Fa-o eficient. Vrei sa iti faci asigurare ? Iti poti face asigurare pe ceea ce vrei si atat. S-ar putea sa ai surpriza de a iesi mult mai bine financiar.

Domnule CarutaCuBani, concluzia nu ar fi ca asigurarile de tip unit linked nu reprezinta un produs eficient/benefic financiar pentru noi ?

Doamne fereste, am zis eu asa ceva ? Nu mi-as permite.

Ciao si pe curand.

P.S. Am scris acest articol in mai putin de 15 minute. Sper ca se observa lipsa de chef, caci nu pot sa nu recunosc ca ma ia cu greata cand vorbesc despre anumite produse financiare 😉

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

22 thoughts on “Studiu de caz al cititorului: asigurare de tip unit linked”

 1. Intamplarea face ca fix acum 2 zile m am vazut cu un consultant ovb care trebuie sa imi propuna cateva variante pentru o astfel de asigurare. Am inteles ca randamentul este slab/negativ in acest caz dar totusi la baza este o asigurare de viata, nu ? Daca nu ar avea comision atunci de unde ar putea plati prima pentru deces ?
  Daca cititorul cauta un produs de investitii atunci a ales gresit, parerea mea. Asigurarea lui ar trebui mao degraba comparata cu alte asigurari din piata ( articol ce m ar interesa si pe mine :)) )

  1. Marius, daca vrei strict asigurare pentru diverse evenimente, suma lunara de plata e extrem de mica. Am si eu incheiata una pentru care platesc o suma extrem de mica lunar. Dar nu are componenta investitionala, nu m-a interesat partea aceasta – e strict pentru evenimente grave (incapacitate de munca, etc).

  2. Da, ideal, clientul ar trebui sa separe cele doua componente: investitionala respectiv asigurare. Daca investesti, fa-o eficient, iar pe partea de asigurare, asigura-te separat pe ce te intereseaza 😉

   Altfel, s-ar putea sa ai surprize mari de genul mentionate in articolul de mai jos. Cu diferenta de bani mentionata in articolul de mai jos, iti poti face asigurare nomada pe toata perioada de te ia cu elicopterul si din varful muntelui dintr-o tara de nici nu ai auzit si-ti mai si raman bani 🙂
   http://carutacubani.ro/investitia-ideala/

 2. Asigurarea nu e investitie ci e o parasuta pt protejarea celor apropiati situatii critice: boala grava sau moarte, si mi se par potrivite pt cei ce nu au suficiente economii dar au copii.
  Avem si noi asigurari:
  1. de viata, asociata ipotecii, in caz ca cel de langa moare, eu raman cu juma de ipoteca.
  2. De pierdere job: acopera juma din ipoteca
  Confortul asigurarilor este psihic, nu financiar, stiu ca dau banii sa sterg griji.

  Mai sunt fonduri de investitii cu o mica asigurare atasata – pare putin mai interesant.

 3. Hai sa ne gandim ca ar fi pus banii in s&p500. Ar fi avut acum 39.000 in loc de 26.000.
  Hai sa ne gandim ca si-ar fi facut separat si o asigurare care sa acopere toate riscurile acoperite de acel produs tip unit linked. Daca asigurarea respectiva ar fi costat mai putin de 90 lei pe luna ( (39.000-26.000)/12 ani/12 luni ) atunci putem spune ca ar fi fost mai bine sa nu fi pus banii in produsul de tip unit linked. Altfel, daca asigurarea ar fi costat peste 90 lei, observam ca acel produs unit linked este mai profitabil decat investitia in s&p500 plus o asigurare achizitionata separat.
  Astept pareri 🙂

  PS: nu lucrez in asigurari, nu sunt investitor, insa citesc si poate in viitor voi deveni investitor. Dar mi se pare foarte important sa fim obiectivi, sa facem o analiza completa inainte de a da verdicte, sa nu incercam sa-i influentam negativ pe cei care citesc acest blog pentru a se educa financiar.

  1. Bun Florin, nu stiu daca este evident, dar norocul cititorului este ca a facut un contract de asigurare unit linked pe sume mici. Asigurarea l-a costat 2.7 RON pe luna 😉

   In plus, in primii ani de activitate ca investitor vei invata ceva foarte important: lichiditatea conteaza enorm. Una este sa ai banii investiti (in sp500 de ex) si sa ai acces la ei oricand prin vanzare, alte este sa ii ai blocati intr-un contract pe zeci de ani 😉

   Altfel, uite ce se intampla daca ai face un astfel de contract pe o suma mai mare, mai exact de 3.000 EUR / an. Cu 120.000 mii euro cred ca putem fi de acord ca ne putem face si mama asigurarilor pe toata perioada 😉
   http://carutacubani.ro/investitia-ideala/

   1. Analiza nu prea este obiectiva, ce clauze avea atasate la acel contract, care este suma asigurata pe acel contract de asigurare, din total suma cat este partea de investitie? O analiza a nevoilor acelui client si situatia lui familiala, pe un contract de asigurare se pot atasa si membrii familiei pentru evenimente neprevazute- deci fara o analiza complexa a acelui client, articolul nu este obiectiv in analiza. Un alt aspect, cati dintre clienti isi asuma riscul unei investitii la bursa?
    In articol se sustine investita la bursa in comparatie cu bursa- total gresit. Nu poti compara mere cu pere. Rolul unei asigurari este cu totul diferit fata de ce inseamna sa investesti la bursa, riscurile sunt total diferite. Mentionez ca detin asigurare, pensie privata cat si actiuni la bursa. Educatia financiara in RO este foarte slab dezvoltata pentru ca oamenii isi pierd increderea in consultantii care incearca pe orice cai sa-i vanda ceva, fara o analiza pertinenta -familiala, financiara si a nevoilor in functie de fiecare etapa a vietii. Poate se va sterge acest comentariu, dar imi pastrez opinia ca articolul nu este obiectiv.

 4. Cum se poate evita taxa pe profit? Ne spuneti multe lucruri interesante, nu am intelegeti gresit, dar uneori fix ceea ce este mai important lipseste. E fara echivoc pentru orice om rational ca asigurarile unit linked sunt un produs financiar ce poate fi numit gunoi. Partea de taxe este insa cea unde nimeni din followerii acestui blog nu are nici cel mai mic habar. Myself included.

 5. Ma bucur nespus ca am gasit blogul tau.

  Am pus o poza cu taxele si comisioanele la Asigurarea Unit Linked de la ING. Din pacate si eu am bagat in fiecare an in asigurarea de tip Unit Linked. Dupa 10 ani am retras banii si spre surpriza mea la fel ca si
  aventurierul care ti-a trimis tie mail am observat cu stupefiere ca nu am acumulat nimic, ba din contra cand am oprit asigurarea si am retras banii, am iesit pe pierdere serioasa fata de banii care i-am bagat initial.

  Ce este trist este ca iti dau in fiecare an grafice cu cresterea unitatii unit linked, iti spun tot felul de situatii ale contului cu sume de bani serioase ca pana la urma cand vrei sa retragi sa nu aiba nici o legatura cu realitatea.

 6. Salutare ! Bine punctat articolul insa eu am o asigurare unit linked de 7 ani in care am investit 84000 lei iar acum am in cont 105481. Asta inseamna un randament de 25% pana in prezent (insa este un calcul eronat pentru ca unitatile au fost achizitionate treptat). Am atasata o asigurare de 14 lei. Per total avand in vedere ca doar depun bani in acest produs si nu il administrez activ ma declar multumit. Depinde foarte mult de firma, eu am cautat mai multe variante si dadusem peste Unit Linked-uri jegoase cu taxe si comisioane uriase. Agentii de vanzari o sa spuna doar despre punctele forte si oricum e usor sa bagi lumea in ceata cu un astfel de produs pentru ca e “struto-camila”, cel mai probabil nici ei nu il inteleg, rar mai dai de unii care stiu ce vorbesc.

  1. salut, poti sa ne zici te rog de la cine ai aceasta asigurare unit linked? si daca poti si cele “jegoase” sa stim la ce sa fim m atenti 🙂

 7. Ce rau imi pare de oamenii care citesc asta si ajung sa creada. Voi vreti sa invatati educatie financiara de la cineva care spune asta: “Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs” ? Dupa afirmatia asta m-ai pierdut baiatule.
  PS. Unitlinked-urile devin profitabile daca se respecta mai multe conditii:
  1. NU ABUZEZI DE DREPTUL LA RETRAGERE
  2. PRIMA DE PLATA ESTE PESTE 150LEI (de ce? Altfel, trebuie impuse mai multe clauze care iti ia din suma destinata investirii)
  3. ALEGI UN PROFIL INVESTITIONAL CORECT (eficient)!!!
  Multe fonduri mutuale (si UL e tot un fond mutual) vin cu diverse programe (puteti cauta la ing ‘fond mutual’ sa vedeti cate au). E absolut logic ca daca alegi conservator randamentul va fi mic spre negativ. Daca alegi Dynamic, atunci o sa te bucuri de castiguri.
  Tu crezi ca poti sa faci bani din obligatiuni? Poti, dar nu multi.
  Daca el avea acolo pondere de obligatiuni 80% si actiuni 20% normal ca asta e rezultatul, in contexul in care depune si 100lei/luna.

  PE SCURT, DACA VREI SA DEMONSTEZI CA UNITLINKED E O TEAPA PUNE TOATE DETALILE INAINTE DE A DA SFATURI!!!
  Eu am un UL si respect aceste conditii si deja sunt pe plus (anul 2 de investitie).
  Si inca ceva ce vreau sa repet,
  DACA VOI ASCULTATI SFATUL CUIVA CARE ZICE “Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs” VA UREZ BAFTA IN A VA PLATII RATA LA CASA TIMP DE 30 DE ANI. :*

  1. Am uitat sa mai zic ceva, si anume ca trebuie sa iti alegi cu grija perioada contractuala. Intradevar, daca alegi 30 ani si decizi sa inchizi dupa 10, taxele o sa iti manance multi bani.

  2. Bravo Adrian. Chiar ma miram cum de nu a observat nimeni si nu a intrebat nimeni ce fel de profil investitional si ce fel de UL-uri au analizat in articol. Sunt consultant asigurari si am clienti care sunt pe (-) si clienti pe (+). Avantajul meu este ca pot analiza portofolii si vedea ce merge si ce nu merge.

 8. Si mai este un aspect: in 2007 a fost varf de piata, dupa criza din 2009 clar piata nu a mai fost cea de dinainte de 2007, iar in 2018 a fost cam pe minus. In 2006 aveam depozite la banca cu 10% dobanda. Ati mai vazut ceva de genul, de atunci?
  S&P 500 Index – Historical Annual Data
  Year Average Closing Price Annual % Change
  2020 3,217.86 16.26%
  2019 2,913.36 28.88%
  2018 2,746.21 -6.24%
  Deci 2018 a fost un moment bun ca cumperi, nu sa vinzi. Asa incat, si daca investesti intr-un activ bun, tot trb sa fii atent la momentul cand intri si cand iesi din piata, pt ca asta iti poate anula toate profiturile. Un exemplu, exagerat ce-i drept, in 2021 daca luai bitcoin in martie era 60k, daca ieseai in mai era 30k, adica…pierdere de 50% !!! Asa ca idee…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.