Sal’tare aventurierule. Este 12 noaptea, asadar timpul perfect sa scriu un articol. Astazi voi vorbi despre primul meu pas mental ce urma sa ma duca spre explodarea venitului activ.
Pentru cine m-a mai citit nu ar trebui sa fie o noutate ca eu mi-am explodat pur si simplu venitul activ. Mai exact mi l-am marit cu un factor de x30 in ultimii 6 ani. Nu am facut-o prin propriul business, ci ca angajat, sau corporatist cum se mai zice prin Romania.
Stiu, stiu, toate articolele de pe internet spun ca nu poti scala venitul ca simplu angajat. Este un sambure de adevar si aici, insa lucrurile nu sunt atat de simple pe cat ar sugera fraza precedenta. Pana la urma, am avut o crestere medie anuala a venitului activ de aproximativ 76.5%, nici nu mai stiu exact, am calculat on the fly. Whatever, am mai scris despre acest lucru in mai multe articole de pe blog, nu te mai plictisesc.
Table of Contents
A fost odata ca-n povesti
Acum ceva ani in urma, cand fata imi era bombardata de cosuri, adica in primul meu an de liceu, am dat peste un nene pe nume Brian Tracy.
Brian cine ?
Hehe, intr-adevar, nu este foarte popular prin Romania. In fine, in principiu el este un influencer, coach, consultant etc pe partea de crestere personala. Vorbeste despre bani, managementul carierei, time management, vanzari, tot ce iti poti imagina.
Eh imagineaza-ti ca la 14-15 ani eu am devorat tot, fara exceptie, de Brian Tracy. Eram absolut fascinat de sfaturile practice pe care le dadea, provocand multiple momente de “aha” in mintea mea.
Acest articol se va focusa pe una dintre ideile ce consider ca a avut cea mai mare influenta in evolutia mea si pe care am practicat-o cu sfintenie de cand am aflat-o.
Oamenii de succes se trezesc la 5 dimineata
Desigur, este un stereotip faptul ca oamenii de succes se trezesc la 5 dimineata. De fapt ideea titlului acestui capitol mi-a venit dupa ce am vazut ca a fost evidentiat pe social media acest stereotip.
Acest lucru nu inseamna ca propozitia de mai sus nu are sens. Prima data cand am auzit de aceasta expresie a fost la Brian Tracy, folosind-o ca de obicei cu o mare intelepciune, mai exact ca pe o metafora. Sincer iti spun ca aceasta metafora sta la baza succesului meu.
Ce spunea de fapt Brian Tracy ? Ca doar ce faci dupa cele 40 de ore / saptamana de munca te va ajuta sa progresezi cu adevarat. Cum multi pleaca spre munca pe la 8 si ajung acasa obositi la 18, a aparut si “ideea” ca daca te trezesti la 5, ai vreo 2-3 ore timp aditional sa….faci ce vrei.
Domnule CarutaCuBani, nu sunt de acord. Si in cele 40 de ore de munca ma dezvolt, invat lucruri noi etc.
Recunosc, adevarata valoare a frazei precedente nu este evidenta. Nu-ti face griji, sunt aici ca sa-ti explic.
Bineinteles ca te dezvolti si muncind doar cele 40 de ore / saptamana pe care le face toata lumea, insa te vei dezvolta in acelasi ritm cu toti ceilalti, cu mici variatii bineinteles. Nu cred ca trebuie sa-ti spun ca daca esti in medie, vei avea un venit ….mediu.
Mai mult decat atat, ce faci in acele 40 de ore, este ceea ce numesc eu “munca operationala”. Mai exact prestezi munca de zi cu zi, ce este asteptata de la tine. Valoarea produsa nu este una exceptionala, caci in definitiv prestezi ceea ce se cheama business as usual. De exemplu aceasta munca opertionala poate sa fie programare daca lucrezi in IT. Stii ce ai de codat, eventual primesti tickete si cam aia este.
De ce conteaza atat de mult ce faci dupa acele 40 de ore ?
Puterea orelor suplimentare
Simplu, hai sa o luam cu inceputul.
In cele 40 de ore, facand atat de mult timp munca operationala, incepi sa vezi cum functioneaza departamentul in care te afli, sa intelegi procesele aplicandu-le zi de zi etc. Problema celor 40 de ore este ca nu ai timp decat sa le observi si sa le intelegi, caci jobul tau pana la urma este sa produci ceva extrem de bine definit, palpabil si limitat la sfarsitul fiecarei zile.
Ce se intampla daca muncesti peste cele 40 de ore, nefacand munca operationala ? Vei deschide cutia pandorei!
Domnule CarutaCuBani, nu inteleg nimic. De ce sunt pana la urma importante orele muncite dupa cele 40 ?
Iti garantez ca cel mai mare randament ca evolutie personala il vei avea in acele ore ce se adauga celor standard (40). Nefacand munca operationala, nu se asteapta nimic de la tine. Cu alte cuvinte, ai timp sa respiri relaxat si sa analizezi in detaliu guvernanta proiectului, procesele, metodele folosite etc. Ai timp sa citesti carti si articole despre domeniul in care activezi. Te interesezi despre ce face concurenta, cum au decurs alte proiecte similare ce au avut succes etc.
Cu alte cuvinte incepi sa cauti metode de eficientizare, respectiv inovare a proceselor actuale la locul de munca. Eh, in momentul in care ai inceput sa eficientizezi procesele, atat tu, cat si venitul tau vor decola ca racheta.
De ce ? Pentru ca vei produce o valoare adauga imensa companiei. Sunt multi care pot face “munca operationala”, dar putini cei care sunt dispusi sa investeasca timp, sau sa-si bata capul imbunatatind procesele, sau chiar gasind noi oporunitati de business, acestia din urma fiind rasplati ca atare.
Imagineaza-ti cazul extrem al unui CEO de multinationala. Te-ai gandit vreodata de ce castiga atat de mult ? Doar nu este el cel mai bun programator, sau cel mai bun contabil, sau cel mai bun medic etc. Nicidecum. Jobului lui este sa inoveze, sa eficientizeze procese si sa creeze noi businee line-uri. El traseaza directia firmei. O compania nu are viitor decat daca isi imbunatateste procesele si inoveaza constant. Aceste functii sunt in general atribuite senior managementul din cadrul companiilor, de unde si veniturile lor mari.
Cazul Domnului CarutaCuBani
De ce sunt convins de puterea orelor suplimentare ? Pentru ca acest lucru aplic de cand ma stiu. Pentru ca acum ma aflu intr-o situatie la care nici nu as fi putut visa inainte.
Domnule CarutaCuBani, niste exemple ceva ?
OK, sa vorbim despre anul acesta. Strict doar pentru munca am sute de ore suplimentare. Acest lucru inseamna ca 8 ore am facut munca operationala, iar restul de inovare. In fiecare zi, day in day out, de la inceputul anului.
Mi-a dat cineva task-ul acesta ? Bineinteles ca nu (la inceput). Dar cine castiga acum bani frumosi ? Domnul CarutaCuBani, bineinteles. Un amarat de consultant senior. In fine, cica de 2 luni m-au facut assistent manager. Suna ca dracu. Nu stiu cine a inventat titlurile astea, dar clar a fost lipsit de inspiratie. Trebuie neaparat sa promovez iar rapid, ca suna penibil.
In fine, sincer, nu m-a interesat niciodata titlul. Scopul meu nu a fost niciodata si inca nu este sa urc pe scara ierarhica a unei companii. Pe mine ma intereseaza un singur lucru cand vine vorba de munca: banii. Nu-s orgolios, nu ma intereseaza puterea, nu am orgasme explozive daca angajatii imi zic “Domn Director” uitandu-se la mine ca la un zeu, sau alte prostii din astea. Focusul meu este strict sa aduc o valoare adauga cat mai mare companiei ca aceasta sa creasca, iar eu pe langa ea, castigand din ce in ce mai multi bani. Acest lucru indiferent de titlul meu, sau unde ma aflu pe scara ierarhica oficiala. Sa ia altii titlurile. La mine sa vina banii.
Bonus
Ieri am fost prins intr-o avalansa de mesaje din partea mai multor aventurieri, zicandu-mi ca le-au sarit alarmele la preturile instrumentelor financiare in care investesc. In principiu indecsi de genul world market, emerging etc. Cu alte cuvinte, bursele au luat-o la vale cu peste 5% in ultimile zile.
In primul rand trebuie sa recunosc ca sunt flatat ca atat de multe persoane m-au contactat. Am incercat sa raspund tuturor. In al doilea rand imi creste inima in mine ca din ce in ce mai multi romani incep sa aiba diverse strategii sanatoase de investitii. Nu ca a mea ar fi cea mai buna, insa clar se afla printre cele mai eficiente.
Domnule CarutaCuBani, dar tu ? Conform regulii tale ar fi trebuit sa fi investit.
Bineinteles ca am investit aventurierule, doar nu-ti vand gogosi. Ieri a fost o zi importanta pentru mine. Am facut si o mini rebalansare pe cadere. Dublu jackpot.
Astfel, am cumparat aditional 2 instrumente: EMIM la 23.1 EUR / unitate si IWDA la 49.89 EUR / unitate. Am profitat de o scadere de aprox 9% pe emerging markets si 5.8% pe world market. Apropo, am facut un mic tilt al portofoliului spre emerging markets.
Domnule CarutaCuBani, ce se intampla daca in urmatoarele zile / saptamani vor scadea iar ?
Hai ca stii raspunsul la aceasta intrebare. Doar imi citesti blog-ul nu ? Pentru ca sunt binedispus astazi, uite, poti citi in acest articol.
Apropo, am primit o intrebare foarte inteligenta de la cineva, si anume de ce am ales acest prag minim de 5% ? Imi plac persoanele care isi pun astfel de intrebari. Desigur, n-am timp sa detaliez in acest articol, poate voi scrie unul separat candva, insa iti pot spune ca acest 5% a rezultat din analize amanuntite, nu este scos din palarie. De asemenea, acest 5% nu il voi mentine tot timpul, el a fost calculat strict pentru vremurile pe care le traim in aceasta perioada.
Hai ca te-am plictisit.
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
E vreo diferenta daca cumperi pe Amsterdam sau pe Xetra? Pp ca tu cumperi pe Amsterdam…
Da, eu cumpar de pe Amsterdam, dar nu conteaza 😉
Salut domnul CarutaCuBani ( Bogdan),
Imi pare bine ca te-am cunoscut personal la Money days chiar mi-a placut prezentarea si felul tau de a fi ( keep up the good work).
As avea cateva intrebari la care as dori sa imi raspunzi si anume:
– Incerc sa iti urmez sfatul cu orele suplimentare la munca ( cel putin orele suplimentare nici nu se platesc – deci sunt pro bono), sa fac noi datasheet-uri pe care sa le utilizeze tot departamentul s.a.m.d dar imi dau senzatia ca nici nu le pasa. Ce pot face in aceasta situatie ?
– Directorul de departament imi tot reproseaza ca nu ii invat pe colegii mai noi. I-am propus sa imi dea doua ore pe saptamana cand vrea el, in orice zi din saptamana sa ii invat ce stiu eu. Bineinteles nu a vrut. – Aici am ramas mut de uimire cand au auzit un “NU” sec. Nu pot sa ii oblig pe ceilalti sa stea peste program sa ii invat eu, la urma urmei fiecare face ce vrea cu timpul lui liber.
Salut LP. Din pacate informatiile oferite nu sunt suficiente pentru un sfat corect. Vino pe 12 august la intalnirea informala din bistro din Bucuresti sa-mi spui mai multe 😉
https://www.facebook.com/events/595215424339328/
Ne vedem acolo. Numai sa ai timp 3 minute si pentru mine 🙂
Mulțumesc mult pentru faptul că împărtășești cu noi o parte din cunoștințele tale. Îmi sunt foarte folositoare.
Într-un articol precedent ați scris ca la achiziția unui ETF aveți comision zero de tranzacționare prin Degiro.
http://carutacubani.ro/cum-sa-investesti-in-cel-mai-eficient-mod-posibil/#Zero_comision_de_tranzactionare
Totuși dumneavoastră a-ți achiziționat săptămâna aceasta două instrumente : EMIM și respectiv IWDA.
Acest lucru înseamnă că ați platit un comision de tranzacționare de 0.038% (+2€) pentru una dintre achiziții. Deci dintre cele trei vehicule financiare pe care le achiziționați lunar (IWDA, EMIM și IUSN), doar unul este cu comision zero de tranzacționare.
Este corectă înțelegerea mea?
Buna Florin. Intr-adevar, am cumparat emerging markets pentru care am fost comisionat. Varianta gratuita pentru emerging markets are un TER mai mare, si ies in avantaj sa-l iau pe cel comisionat. ETF-urile sunt in competitie si isi tot scad TER-ul. Imi aduc aminte cand cel pe Europa era 0.45%, acum este 0.1%. Prefer oricand sa platesc un comision de 2-3-4 EUR daca diferenta de ter est de 0.3% 🙂
Am tinut cont de sfaturile tale si am investit in fonduri cu TER sub 0.2%.
Singurul dezavantaj al borker-ului pe care il folosesc este ca are doar ETF-uri in USD (base currency).
Poti sa-mi dai un sfat legat de ce acest lucru? Sa continui in USD sau sa caut un broker ce are fonduri cu base currency-ul in euro?
Multumesc
Depinde unde locuiesti. Daca moneda in care castigi / cheltuiesti este EUR, as lua in EUR. Si daca as fi in RO, tot in EUR as lua tinand cont de cat de legati suntem de EUR si ca probabil in viitor vom adopta moneda EUR. Bineinteles, daca momentan nu ai o alta varianta, asta e 😉
Multumesc pentru raspuns,
Da, locuiesc in RO. Ce ma atrage la acest broker ca am zero costuri la tranzactionare de ETF.
Salut Andrei,
Din cate stiu in romania nu prea sunt brokeri mari care au comisioane zero pentru tranzactionare ETF sau taxele sunt ambalate altfel sub forma de “taxa de administrare cont” care pana la urma daca faci 1-2 tranzactii pe luna tot acolo ajungi.
Ce broker folosesti?
Salut,
Daca imi dai o adresa de email iti pot trmite un mesaj. Nu se posteaza numele broker ului in comentarii, din cate am vazut.
Salut Andrei, Salut Robert,
Las aici adresa mea de e-mail in cazul in care imi poti transmite si mie despre ce broker este vorba: buzaturazvanionut@gmail.com
Multumesc
In unul din articolele mai vechi de aici vorbeai de un target de citiva ani pentru a atinge asa-zisa independenta financiara….Facind putina matematica total aproximativa ma intreb daca nu cumva ar fi trebuit s-o atingi deja….
Presupunind ca ai plecat de la un minim de 500 Euro/luna pentru un start de cariera, daca ti-ai multiplicat de 30 ori venitul activ ar trebuie sa ai acum un venit lunar de 15.000 Euro. Avind in vedere gradul de economisire de care vorbesti…. nu e cam suficient ? …. Tinind cont si de investitiile financiare (imobiliare) pe care le ai ?
Asa este, ar fi cam suficient. Parintii imi zic la fel 🙂
Ideea este ca initial am plecat de la ideea de a fi indep financiar in RO. Apoi in BE, apoi mondial. Tinta mea este sa imi pot permite sa traiesc in cele mai scumpe orase din lume. Stiu ca suna stupid, insa momentan nu mi s-a luat de consultanta in fintech si de aceea inca trag la jug.
Salut, Andrei!
Îmi poți transmite și mie te rog info legate de brokerul din România care nu are comisioane?