Portofoliul Ideal: alocarea investitiilor

Dintotdeauna am stiut cum sa-mi manage-uiesc banii intr-un mod eficient. Cand vine vorba despre bani, nu am in spate povestile uzuale si spectaculoase cum in trecut am facut nu stiu ce greseli monumentale ca apoi sa renasc ca pasarea phoenix invatand calea corecta.

Vrei sa zici ca te-ai nascut direct destept si autotstiutor  ?

Nicidecum, cu timpul invat mai multe, dar sincer eu am un principiu solid dupa care ma ghidez: invata in primul rand din greselile altora si din istorie. Astfel, vei elimina o paleta larga de potentiale greseli. Cum banii reprezinta o componenta extrem de importanta a vietii, as sugera tututor sa get their shit together si sa invete cum sa-i manage-uiasca.

Independenta financiara

Desi mereu am constientizat valoarea banilor actionand in consecinta, nu dintotdeauna am avut un scop ultim pe acest plan. De aproximativ 3 ani insa l-am gasit: atingerea independentei financiare.

Vreau sa am indeajuns de multe investitii incat sa pot trai oriunde in lume din veniturile pasive generate de acestea.

Odata stabilit acest scop, a trebuit insa sa gasesc raspunsul la multe intrebari, printre care si cum ar trebui sa arate portofoliul perfect pentru aceasta provocare.

Despre acest subiect voi scrie in seria pe care o incep, articolul care tocmai prinde contur fiind doar primul aflat la rand. Mai precis, voi scrie despre portofoliul perfect pe bursa, neglijand momentan alte tipuri de investitii.

4 investitori

Pentru inceput ne vom uita la 4 investitori imaginari si vom vedea ce se intampla cu portofoliul lor in conditii extreme, asa ca sper ca ti-ai pus manusile si ti-ai tras gluga pe cap ca incepem aventura.

Sa presupunem ca toti cei 4 investitori au urmatoarele caracteristici:

 1. Vor sa devina independenti financiar in mai putin de 5 ani.
 2. Au investit deja 550.000 EUR pana in Ianuarie 2003
 3. Vor sa devina independenti financiar la 1 Octombrie 2007.
 4. Din Ianuarie 2003 pana in Octombrie 2007 vor investi lunar 2500 EUR.
 5. Dividendele/dobanzile vor fi reinvestite pana in Octombrie 2007.
 6. In Octombrie 2007 cei 4 investitori vor sa fi acumulat suma magica si mult visata de 1 milion de EUR.
 7. Din Ianuarie 2008 vor sa traiasca din dividende/dobanda + retrageri anuale de 3% din portofoliu.

Domnule CarutaCuBani, nu am inteles de ce 4 investitori ? Ce-i diferentiaza ?

Super intrebare. Am vazut ca cei 4 investitori au multe lucruri in comun, insa un lucru important ii diferentiaza: alocarea investitiilor. Toti cei 4 investesc intr-un ETF s&p500 si/sau ETF Bond Corporativ global, dar in proportii diferite.

Hai sa-i cunoastem pe cei 4 magnifici:

 1. Pe primul il cheama Bondanel si este un risk freak, el investind 100% in bond-uri. Nu isi alege insa bond-uri guvernamentale ca sa obtina si niste randamente mai OK asa ca merge pe bond-uri corporative.
 2. Pe al doilea il cheama Actionel si e un cowboy ce se arunca cu capul inainte investind 100% in S&P500.
 3. Pe al treilea il cheama Conservel si investeste 50% in S&P500 si 50% in Bond-uri.
 4. Pe al patrulea il cheama Echilibrel si investeste 80% in S&P500 si 20% in Bond-uri.

I see what you did there cu numele celor 4…

Merci, deh glume ingineresti seci. Trecand peste, se pare ca Echilibrel si Conservel sunt investitori informati caci la fiecare inceput de an fac si cate o rebalansare a portofoliului.

Evolutia portofoliului

Oare au reusit cei patru sa ajunga la minunata suma de 1 mil EUR pana la data propusa (Octombrie 2007) ? Pentru a afla m-am luat la tranta cu matematica si uite ce a rezultat:

Se pare ca Actionel este seriful cu aproape 1.2 milioane de EUR in Octombrie 2007. Bineinteles ca a obtinut cea mai mare crestere pentru ca perioada 2003 – sfarsitul 2007 a fost superba pentru actiuni.

Echilibrel a deschis si el sampania la cele 1.1 milioane EUR acumulate.

La cei 985k EUR, Conservel este si el fericit si numeste toata aceasta aventura un succes.

Bondanel insa nu-i prea fericit cu cei aproximativ 850k acumulati, dar se tine de plan si se opreste din contributii, urmand sa isi traiasca viata din banii investiti.

Apropo, ati observat cel mai interesat lucru ? Toti au inceput cu 550.000 EUR si au investit in tot acest timp cumulat 145.000 EUR, rezultand 695.000 EUR total investiti. Restul pana la sumele lor acumulate se datoreaza doamnei PiataDeCapital. Actionel a facut aproximativ 500.000 EUR doar din crestere. La extrema cealalta, Bondanel a facut aproximativ 150.000 EUR. Multumim doamna PiataDeCapital.

Perioada independentei financiare

Desi unii au fost mai multumiti decat altii (vezi Actionel), pana la urma toti au decis sa se retraga si sa traiasca strict din aceste investitii asa cum am mentionat mai sus: dividende / dobanda + vanzare 3% din portofoliu anual.

Din pacate insa pentru ei, au ales sa se retraga in cel mai prost moment posibil: fix in luna de dinaintea crizei.

Stiam eu ca n-ai ales intamplator acesti ani! Deci vor ramane fara bani!

Nu stiu aventurierule, hai sa vedem ce s-a intamplat cu portofoliul lor in conditiile in care toti cei 4 au efectuat urmatoarele actiuni:

 1. Au incetat sa mai investeasca in portofoliul lor.
 2. Nu au mai reinvestit dividendele / dobanda, bucurandu-se de ele pe o plaja din Asia.
 3. Mai mult decat atat, in fiecare an au vandut 3% din valoarea portofoliului sa-si poata plati toate cocktail-urile si sezlongurile de pe plaja.

Wow…

Intr-adevar, se pare ca long term lucrurile nu arata deloc rau, insa propun sa intram putin in detalii pentru fiecare investitor.

Actionel

Eroul nostru Actionel era sa se inece cu frunzele de menta de la Mojito-ul pe care il savura pe plaja cand a vazut in martie 2009 ca portofoliul lui a cazut in prapastie cu 650k EUR, de la 1.2 milioane EUR la 550k EUR. Singura lui sansa a fost un alt turist care i-a aplicat niste manevre de resuscitare intense pana si-a revenit.

Tinand cont ca toate veniturile lui provin din dividende + 3% din portofoliul care acum e pe la 550k  EUR, eroul nostru a trebuit sa renunte la obiceiul de a bea 3 cocktail-uri pe zi. Nu-si mai permitea decat unul.

Chiar si asa, long term lucrurie au mers bine pentru el. Chiar daca a continuat anual sa cheltuiasca dividendele si sa vanda 3%/an din portofoliu a ajuns in Noiembrie 2018 la 1.5 milioane.

Echilibrel

Si Echilibrel s-a inecat destul de consistent, vazand o gaura de aproximativ 525k EUR in martie 2009, de la 1.1 milioane la 575k EUR.

Long-term insa a ajuns la 1.3 miloane in Noiembrie 2018, chiar daca in fiecare an a vandut 3% din portofoliu, cheltuind de asemenea dividendele + dobanzile.

Conservel

Nici lui Conservel nu i-a picat foarte bine cand a vazut ca portofoliul lui a scazut de la 985k EUR la 610k, dar el nu s-a inecat. I-a tremurat insa putin mana pe paharul din care savura mojito-ul.

Conservel al nostru a continuat si el pe toata perioada sa vanda 3% anual din portofoliu cheltuind de asemenea dividenele, respectiv dobanzile si cu toate astea Noiembrie 2018 la gasit cu un portofoliu de 1.07 milioane.

Bondanel

Twist plot, turistul care l-a salvat pe Actionel era de fapt Bondanel. El nu s-a inecat si nici nu prea i-a tremurat mana pe pahar asa ca a avut timp sa aiba grija de prietenul lui Actionel.

Bineinteles ca i-a scazut si lui portofoliul, dar mult mai putin. De la 850k EUR la 625k in Martie 2009.

Long term insa, vanzand 3% + cheltuind dividende si dobanda, a ajuns in Noiembrie 2018 la 645k.

Cheltuieri lunare

Desigur, cei care au detinut majoritar actiuni, au avut de castigat long term. Insa cum s-au descurcat cu cheltuielile pe timp de criza tinand cont ca s-au limitat la 3% dintr-un portofoliu care era mai mult decat injumatatit ?

Ne luam la tranta cu matematica pentru a afla ?

Incepe sa-mi placa de tine aventurierule. Voilà sumele lunare disponibile de cheltuiala in functie de portofoliu:

Anul 2009

Anul 2009 a fost critic pentru ca portofoliul tuturor a fost pe minim iar cei 4 au trebuit sa se descurce vanzand 3% dintr-un portofoliu mult mai mic + dividende/dobanzi.

Actionel a fost cel mai afectat, trebuind sa se descurce cu 2.660 EUR / luna, o scadere dramatica de la 3.900 EUR/luna in 2008.

Bondanel in schimb aproape ca n-a simtit nimic avand 5.400 EUR/luna la dispozitie fata de 5.600 EUR/luna in 2008.

Conservel si Echilibrel au fost undeva pe la mijloc, nesimtind chiar atat de tare diminuarea veniturilor disponibile de trai.

Privire de ansamblu

Aventurierule, te las pe tine sa te uiti mai atent pe grafice si sa concluzionezi cine a iesit cel mai castigat.

Bineinteles, nu pot sa te las fara sa fac si eu cateva comentarii:

 1. Suma mare lunara disponibila de cheltuiala din primii ani a lui Bondanel se datoreaza in principal dobanzii. In timp insa se vede clar cum puterea lui de cheltuiala scade pentru ca pe de o parte portofoliul nu prea creste (ba chiar scade), pe de alta dobanzile sunt micute, uneori chiar scazand de fapt.
 2. Desi Actionel a primit o lovitura sub centura din cauza crizei in 2009, in final si-a revenit cel mai repede si a ajuns sa aiba cea mai mare suma disponibila de cheltuiala, crescand in ritm galopant de la an la an datorita doamnei PieteDeCapital.
 3. Cele doua exemple anterioare reprezinta 2 extreme. Daca ne uitam la Echilibrel respectiv Conservel, vedem cum cheltuielile disponibile lunar nu au fluctuat atat de dramatic pe timp de criza pe de o parte, iar long term tot cresc pe de alta.
 4. La prima vedere, din graficul precedent Conservel pare cel mai avantajat. Insa daca ne uitam si pe al 2-lea grafic din acest articol vedem ca nu este chiar asa deoarece portofoliul lui nu creste atat de mult/repede, ceea ce face comparatia mai dificila.
 5. Ca si concluzie generala, un portofoliu de actiuni se pare ca va creste cel mai mult long-term, insa vine la pachet cu o aventura zbuciumata.

Pe final

Probabil nu este evident, dar in spatele acestor grafice sunt foarte multe calcule incluzand dividende/dobanzi, rebalansari regulate etc. Cred ca mi-a luat in total vreo 6 ore pana sa le pun cap la cap cu tot cu cautarea si aranjarea datelor istorice. Ma amuza ca un director imi spunea la un moment dat “CarutaCuBani Speedy Gonzales” pentru ca am rezolvat un proiect in timp record. Daca ar vedea cat mi-a luat sa produc 3 grafice cu siguranta mi-ar lua inapoi aceasta titulatura. Noroc ca nu stie romaneste.

Sincer, am momente in care ma intreb cat de eficient este sa petrec in total vreo 7-8 ore sa scriu un astfel de articol (aprox 6h grafice+aprox 2h articol). Nu stiu, n-am gasit un raspuns. Tot ce stiu este ca nu pot renunta la calitate. Sunt plictisit pana peste cap de articole generaliste de genul “5 metode de a investi”, “10 pasi catre succes” etc. Nu mai dau exemple ca deja mi se apleaca.

In fine, in urmatorul articol din aceasta serie ne vom uita si la alte variabile, caci suntem abia la inceputul inceputurilor.

Bonus

Daca ai ajuns pana aici, felicitari! Pentru rabdarea si perseveranta de care ai dat dovada citind tot articolul vreau sa iti ofer un cadou.

Super, imi plac cadourile!

Vreau sa organizez un Bucharest FI Meetup 2018 al domnului CarutaCuBani.

Ce inseamna FI ?

Serios aventurierule ? FI = financial independence.

Revenind, vreau sa organizez un Bucharest FI Meetup 2018, astfel daca esti in Bucuresti pe 29 Decembrie si esti disponibil/disponibila pentru acest eveniment de la 12h00-18h00 trimite-mi un e-mail la carutacubani@carutacubani.ro cu subiectul e-mail-ului “BUCHAREST FI MEETUP” si iti voi trimite toate detaliile. Te rog sa iti expui in cateva cuvinte si motivatia participarii la acest eveniment.

In cadrul acestei intalniri vom avea ocazia sa vorbim mai multe despre finante personale / investitii, sa ne cunoastem mai bine si de ce nu sa aflati lucruri pe care nu le-am expus public si probabil nu o voi face prea curand (a se citi probabil niciodata) 😉

Wow, super tare! Vreau sa particip, dar am o intrebare. De ce nu faci acest anunt intr-un articol separat ? De ce nu faci reclama ? Chiar crezi ca multa lume va ajunge la finalul acestui articol ca sa citeasca despre acest Bucharest FI Meetup ?

Ulala aventurierule, o avalansa de intrebari. Sincer, intentionat am pus acest anunt la sfarsitul articolului din mai multe motive:

 1. Numarul persoanelor alese va fi foarte limitat, probabil 10. Vreau ca aceasta editie sa fie una foarte mica. Sa fim un grup restrans si sa vorbim lucruri de calitate, sa interactionam, iar la final sa ramanem cu o experienta de neuitat.
 2. Cei care au citit tot articolul sunt clar cei care vor fi si interesati de o astfel de oportunitate.

Cat costa participarea la Bucharest FI Meetup a domnului CarutaCuBani?

Doar ma stii din articolele pe care le scriu. Nu poate fi decat scump. Te va costa exact 6 ore din viata ta, dupa cum am zis de la 12h00 la 18h00 sambata 29 Decembrie.

Ma refeream la bani…

La bani ? Depinde in ce moneda vrei sa platesti. Daca vorbim de EUR atunci 0. In RON 0, iar in USD …

Zero ?

Exact! Apropo, alte monede nu accept! OK, accept si bolivar din Venezuela. In aceasta moneda taxa de intrare este 1. Te las sa cauti pe google cat inseamna in EUR/RON/USD 🙂

Apropo, de locatie ma ocup eu. Bautura va fi de la mine. No stress, tot eu ma voi ocupa si de mancare ca doar nu putem sta cu burtile goale 6 ore intregi.

Astfel, daca vrei sa te afli printre cele aproximativ 10 persoane care vor fi alese pentru Bucharest FI Meetup de pe 29 Decembrie organizat de domnul CarutaCuBani, trimite un e-mail la carutacubani@carutacubani.ro cu subiectul “BUCHAREST FI MEETUP” mentionand motivatia participarii la acest eveniment. Vei avea ocazia sa afli lucruri interesante legate de finante personale si investitii, sa interactionezi cu persoane care au aceleasi interese ca tine, sa imi pui intrebari mai personale si nu in ultimul rand sa te simti bine.

Mystery alert: locatia aleasa este una cu mare insemnatate pentru mine atat dintr-o perspectiva personala cat si investitionala, insa raspunsul acestui mister il vor afla doar participantii evenimentului Bucharest FI Meetup al Domnului CarutaCuBani.

Ciao si pe curand aventurierule.

P.S. Stiu ca iar s-au adunat o groaza de e-mail-uri la care nu am apucat sa va raspund, insa si Noiembrie a fost o luna mega plina la munca dormind aproape numai prin hoteluri. Recuperez zilele astea.

PPS: La multi ani tuturor romanilor!

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

 

 

25 thoughts on “Portofoliul Ideal: alocarea investitiilor”

 1. Salutare Mister Money Caravan, cu o FOARTE MARE PARERE de rau aud ca pe 29 Decembrie exista sansa sa fiu ales printre cei 10 participanti la intalnirea cu tine.
  De foarte mult timp am propus chair eu acest lucru…ca atunci cand treci prin tara sa organizezi o astfel de intalnire si iata ca data aleasa este foarte proasta pentru mine.
  Lucrez intr-o companie de soft/IT si atunci inchidem QTR-ul trebuind sa lucrez ultimile doua sambete din luna.
  Lucrez mult tocmai ca am acelasi obiectiv ca si tine, dar….enough with motives…fecicitari pentru organizarea acestei intalniri, sper ca si Miss Money Caravan este de accord ca petreci 6 ore in compania unor oamani frumosi si deschisi catre ceva deosebit de interesant.

  Cu stima,
  Valentin Dragu

  1. Intr-adevar tu ai fost primul care a propus o intalnire fizica. Nu-i nimic ca nu poti veni la evenimentul de pe 29 Decembrie. Da-mi mesaj pe FB pe 23-24 Decembrie sa avem timp sa planificam si vedem cum facem 😉

 2. O serie de articole binevenita. Astept cu interes continuarea.

  PS: Ignora gandurile legate de eficienta din spatele realizarii articolelor, dauneaza grav calitatii. 🙂

 3. Hmmm… Interesant articolul, un altfel de “altfel de gandire”. Observ din articol ca nu ai ce pierde si ca iti place ce faci. You are free like a 🐦. Ok, frumos asa, nu am cum sa ajung la Bucuresti, insa, iti spun sincer ca as vrea sa inteleg stiinta banilor. Tot sincer iti spun ca pentru cei care nu au educatie financiara deloc, trebuie sa explici si mai simplu de atat. Cum? Si mai mai simplu de atat? Daaa, pleaseee 🙂

 4. Felicitări pentru întâlnirea programată cu bucureștenii, chiar sunt invidios pe ei. Mă bucur foarte mult că am descoperit blogul tău, se vede clar că știi despre ce vorbești și învăț continuu o groază de lucruri. Mulțumesc frumos și te salut cu mult respect.

 5. Foarte interesant acest articol! Veti ma organiza si alte evenimente in Bucuresti? Din pacate,nu sunt in Bucuresti in acea zi!multumesc anticipat!

 6. Foarte bun articolul pragmatic cu exemple concrete, iti multumesc pt ceea ce faci ( cea mai nobila activitate este cea de a educa 🙂
  Bursa se comporta ciclic, pt ca increderea majoritatii oamenilor este ciclica. ( conform Armstrong Economics )
  Sunt curios cum ar arata graficele pt un crash de genul anilor 1930.. din cate stiu.. se duce de tot planul cu independenta financiara pt o perioada destul de indelungata , mai ales ca asta ar fi previziunea pt 2032 ( pt bursa americana… ). Speram sa nu fie si razboi…

  1. Merci Peti. Ar merge si pentru anii 1930. De fapt ar merge pt orice an din istoria cunoscuta, retragand doar 3%/an din portofoliu 😉

 7. Salut. Dl. Caruta cu Bani, ce parere ai despre platforma eToro ? Stiu ca de acolo poti cumpara actiuni la companiile din US – (Apple de exemplu )? Folosesti aceasta platforma, ai auzit de ea ? Ma uitam sa investesc in S&P500 dar nu cred ca pot prin aceasta platforma, sau cel putin nu am gasit eu. Multumesc.

  1. Buna Andrei. Nu investesc prin eToro. De asemenea nu investesc in s&p500 ca nu este indeajuns de diversificat pentru mine. Eu prefer sa investesc in medie ponderata pe capitalizare globala (developed + emerging markets) pe actiuni si medie ponderata pe capitalizare globala pe developed market in obligatiuni guvernamentale. Se poate si din Romania.

 8. Salutare Domnule CarutaCuBani. Felicitari pentru blog si pentru calitatea articolelor. Articolul asta mi se pare un pic biased si uite de ce :
  – cei 4 investitori incep dupa criza “.com”, intr-un punct de minim pentru pretul actiunilor
  – cifrele nu sunt ajustate cu rata inflatiei la USD. In intervalul 2002 – 2019, USD are o rata a inflatiei de 39,65 % (am folosit un inflation calculator http://www.in2013dollars.com/us/inflation/2002?amount=1000. Nu stiu daca datele sunt corecte)

  Ai putea sa refaci calculele si graficele pentru anul de start 2006 – 2007? (macar orientativ) Se poate lua in calcul, cumva, si inflatia anuala? Multumesc anticipat si spor in continuare.

  1. Merci Ionescu. Intr-adevar aceasta analiza a celor 4 investitori este doar prima dintr-o serie. Din pacate nu mi-a permis timpul sa o continui pana acum, dar o voi face. Am inca alte 3 perioade de luat in calcul, plus o alta piata surpriza 😉

   Legat de inflatie, in calculele facute nu influenteaza cu nimic caci am comparat portofoliile intre ele. Cu sau fara inflatie tot aceleasi diferente vom avea 😉

 9. Te salut ! Intrebare? Cand cumpar un ETF, de ex:ISHSV-S&P 500 de pe DEGIRO, care din variante e inicat sa aleg ? ( Market/Limit/Stop Loss/Stop Limit/Trailing Limit ) ? Si de ce ? Eu am folosit Market pana acum dar cred ca ma cam risc ,nu? Multumesc mult! Si te respect maxim .

 10. I looove your writing style. Umorul, complexitatea scrierilor si analizelor. Umorul, again. Aroganta, mm.
  Iar articolul asta e genial.
  As citi o carte scrisa de tine.
  Thanks for the hard work.

 11. Felicitări pentru articol, foarte interesant și de mare ajutor pentru mine, ca începător!

  Când se mai organizează un Bucharest FI Meetup, eventual 2020? I want, I want 🙂

 12. Pff…frumos scris. Atunci cand citesti si realizezi ca prezentarea a fost mai interesanta decat subiectul zici hop, asta-i destept, hai sa l urmarim :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.