fbpx

O zi trista

Salutare aventurierule. Astazi este o zi foarte trista pentru mine. Desi am o groaza de facut la munca, am pus totul pe pauza si m-am logat pe blog ca sa scriu acest post. N-am nici inspiratie si nici chef sa scriu acest post, dar here we go.

Mentorul si role modelul meu principal pe partea de finante personale si nu numai a murit ieri, eu afland acest lucru abia acum. Este vorba despre John Bogle.

Intr-adevar, am invatat foarte multe de la el si mare mi-a fost mirarea cand mi-a si raspuns la un mesaj.

Desigur, probabil nu multa lume a auzit de John Bogle, dar as vrea sa subliniez cateva lucruri ca sa va dati seama de ce este de departe omul care ne-a ajutat pe noi, oamenii de rand cel mai mult cand vine vorba despre investitii

 • A fondat compania Vanguard, compania care a ajuns sa aiba 5 trilioane de dolari in assets in 2018. Un gigant, un titan incontestabil
 • Integritatea acestui om si dorinta lui pura de a ajuta oamenii de rand cand vine vorba despre sectorul investitional nu a mai fost intalnit niciodata in istoria cunoscuta.
 • Jack, cum ii ruga pe toti sa il apeleze, ar fi putut sa fie multi-miliardar, peste ce a devenit Buffet, Gates, Bezos, Zuckerberg sau altii, insa nu de acest lucru i-a pasat. El a vrut doar sa ajute! A fost primul si singurul care si-a transformat compania in una care este detinuta chiar de catre fondurile pe care le detinea, deci de catre investitori simpli ca noi! Ca sa fie extrem de clar ce a facut: practic a bagat mana in buzunar si a aruncat pe geam catre noi sute de miliarde de USD. De ce ? Ca sa ofere oamenilor de rand comisioane cat mai mici. Este absolut mind blowing ce decizie a luat!
 • Astfel, Jack este persoana datorita careia putem investi in produse financiare cu comisioane absolut infime astazi. De la comisioane de administrare de 3%/an sau peste, el a ajuns sa ofere si la 0.04%/an sau sub.
 • A ajuns sa fie numit seriful din WallStreet pentru ca a reusit sa se impuna in fata gigantilor consacrati. Initial a fost ridiculizat, dar a ajuns sa se ridice deasupra tuturor, punand wallstreet-ul clasic in liga a 2-a.

“Whatever moral standards I may have developed over my long life, I have tried to invest my own soul and spirit in the character of the little firm that I founded all those years ago” – Jack Bogle.

RIP Jack.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

2 thoughts on “O zi trista”

 1. RIP Jack

  Este de laudat ce a reusit sa realizeze. Un om care trebuie sa ne inspire pe noi toti.
  Iti suntem recunoscatori Jack!

 2. Wow!!! Omul asta cu siguranta a avut o viata plina de binecuvantari. Nu a trait degeaba. Viata lui a avut sens. E un exemplu pentru noi toti. Fii binecuvantat Jack in calatoria ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.