fbpx

Merita sa investesc in aur ?

Cand vorbim despre investitii, partea emotionala nu are ce cauta in ecuatie. Din pacate insa marea noastra majoritate luam decizii care se axeaza preponderent pe latura noastra sentimentala. Ca si cum asta nu ar fi fost indeajuns, mai avem si tendinta de a face din tantar armasar, gandirea apocaliptica fiind omniprezenta in mintea multor oameni.

Te-ai facut si psiholog acum ?

Departe de mine acest gand. La baza sunt un inginer caruia ii plac cifrele, gandirea pragmatica si datele factuale. La finalul zilei, analizele pe care le fac sunt obiective, iar actiunile pe care le intreprind sunt bazate pe fapte, nu pe emotii. Unii ar putea sa spuna ca sunt prea robotic, sau lipsit de sentimente, insa in anumite contexte, inclusiv cel investitional, consider ca este abordarea corecta.

Hai sa ne uitam putin la cum percepem noi aurul de exemplu.

Trebuie sa investesc in aur

Numai mie mi se pare ciudat cum foarte multe persoane sunt entuziasmate pentru investitii in aur ?

Domnule CarutaCuBani, dar ce ai cu aurul ? Este o investitie super buna!

Da, este o investitie super buna, dar numai in anumite cazuri, iar aceste cazuri sunt foarte restrictive.

Aurul este bun pe timp de crize puternice

Aceasta afirmatie este deseori folosita pentru a justifica investitia in aur. In principiu este corecta. In realitate insa ea este folosita complet gresit.

Ca sa profiti de aur pe timp de crize violente sau situatii extreme trebuie sa ai acel aur aproape de tine fizic, sa ai acces la el. De exemplu degeaba investesti tu in ETF-uri ce au la baza aur, sau chiar si in aur fizic tinut undeva la mii de km distanta de tine.

In mod practic ar trebui sa cumperi aur si sa-l pastrezi undeva in siguranta relativ aproape de tine la banca sau intr-o societate care are un astfel de sistem de cutii de valori.

Nu este scump sa fac asta ?

Bineinteles ca ai costuri lunare pe care trebuie sa le platesti. Un fel de chirie pentru aur. Vrei aur ? Platesti pentru asta.

Nu pot sa-l tin in casa ?

Riscul de a ti se sparge casa/apartamentul si sa pierzi tot aurul este foarte mare, deci nu este o idee prea buna.

OK domnule CarutaCuBani, am inteles, trebuie sa am aur fizic si sa platesc un comision lunar sa-l pastrez undeva intr-o cutie de valori ca sa pot profita de el in cazuri extreme. Si ce ? Tot este o investitie buna caci aurul creste cu timpul ca valoare foarte mult.

Intram deja in al 2-lea mit. Da, aurul creste, dar te-ai gandit vreodata sa pui pe acelasi grafic cresterea pietei bursiere cu cresterea aurului ? Ia sa vedem noi cat de mult a crescut valoarea aurului in istorie.

Aurului ii creste mult valoarea cu timpul

Cam cat crezi ca a crescut aurul in ultimii 100 de ani ? Iti zic eu, a avut un randament de aproximativ 5770%.

Aha! Ti-am zis eu ca aurul are un randament excelent!

Zici tu ? Hai sa vedem pe acelasi grafic evolutia valorii aurului, argintului, S&P500 si Dow Jones.

S&P500, chiar daca nu este perfect, este cea mai buna comparatie in acest context caci detine investitii in medie ponderata pe capitalizare insumand aproximativ 80% din toata capitalizarea pietei americane. Cu alte cuvinte, putem spune ca S&P 500 este un bun reprezentant al pietei bursiere americane.

Dow Jones este luat in calcul pentru simplul fapt ca este unul din cei mai vechi si urmariti indecsi. El urmareste cele mai mari 30 companii listate la bursa bazate in SUA. Mi s-a parut ca este interesanta o comparatie intre S&P500 si Dow Jones.

Am inclus si Argintul pe acelasi grafic pentru ca am vrut sa fac lucrurile chiar si mai interesante.

In graficul de mai sus

  • Evolutia aurului este desenat cu galben
  • Evolutia argintului cu gri
  • Evolutia Dow Jones cu albastru
  • Evolutia S&P500 cu rosu

Daca citim valorile vedem ca aurul a crescut ca valoare cu aproximativ 5770% pe cand S&P500 cu 35000%, o diferenta de ordinul 6.

Wow….

Ti se mai pare acum ca aurul are cresteri spectaculoase ?

Domnule CarutaCuBani, imi este frica sa intreb, dar o voi face. Dividendele distribuite de companiile din S&P500 au fost luate in calcul ?

Sunt impresionat de intrebare aventurierule. Se vede ca-mi citesti constant blogul si evoluezi ca racheta, punand intrebari inteligente.

Dividendele nu au fost luate in calcul, ceea ce face graficul de mai sus sa fie incomplet. Astfel, hai sa luam in calcul si dividendele. Presupun ca toate dividendele plus alti bani rezultati din detinerea S&P500 au fost reinvestiti automat inapoi in index. Astfel, vom avea o comparatie corecta.

Domnule CarutaCuBani, ai gresit cand ai plotat graficul, nu vad unde este valoarea aurului.

Nu am gresit aventurierule. Diferenta este atat de mare dintre aur si S&P500 total incat nu se mai vede.

S&P500 total a crescut in cei 100 de ani cu aproximativ 1.630.000% pe cand aurul cu 5770%.

OMG!

Ca bine zici. Nici nu mai are sens sa calculez de cate ori este mai mic profitul aurului ca imi este rusine….

Stai asa domnule CarutaCuBani. Eu nu o sa traiesc 100 de ani, ma intereseaza sa vad cum au evoluat lucrurile in ultimii 30 de ani.

Nicio problema. Poftim si graficul din ultimii 30 de ani.

Explicatie:

  • Negru – S&P500 cu tot cu dividende reinvestite
  • Albastru – S&P500 doar ca valoare
  • Rosu – Dow Jones ca valoare
  • Galben – aur
  • Gri – argint

Luand in calcul doar istoria pe ultimii 30 de ani observam ca aurul a crescut cu aproximativ 189% pe cand S&P500 complet cu 1848%. Cam de 10 ori mai mica valoarea aurului….

Mda…nu mai investesc in aur.

Nu trebuie sa fii demoralizat aventurierule. Nu inseamna ca niciodata nu este bine sa investesti in aur.

Cand si de ce as investi in aur

In general oamenii educati financiar investesc in aur dintr-un singur motiv principal: conservarea averii. Desigur, acest motiv poate fi ramificat, dar acesta este cel de baza.

Daca ne uitam la cine investeste, vom vedea in general ca acestia sunt oameni foarte bogati care au milioane de euro in investitii. Nu se asteapta sa-si creasca averea prin investitia in aur, insa vor sa o conserve. Credeti-ma ca le este extrem de clar acest lucru.

Personal, as investi in aur daca investitiile mele ar fi mai mari de 5 milioane de EUR, ceea ce nu este cazul in momentul de fata.

Desigur, se poate face specula pe aur, dar eu nu obisnuiesc sa ma implic in jocuri de noroc…

Pe final

Va las pe voi sa interpretati evolutia argintului si a lui dow jones.

Apropo, cand m-am apucat sa scriu acest articol am vrut sa scriu despre 3 greseli emotionale in materie de investitii, dar acum vad ca doar primul, cel cu aurul, ocupa peste 1000 de cuvinte asa ca am modificat titlul articolului si ma opresc aici.

Stai stai, nu pleca, tot nu-mi vine sa cred! Arata-mi te rog si evolutia din ultimii 10 ani.

Wish granted.

Concluzie

Trebuie sa ne asiguram ca orice investitie pe care o facem este pe deplin inteleasa si este pusa in contextul corect.

Imagineaza-ti ca vin la tine, si iti zic ca am o super oportunitate pentru tine: daca cumperi un apartament in Bucuresti si il inchiriezi, vei obtine un randament din chirie de 1%. Super tare nu ???

Nu, nu este deloc super tare! Pot pune banii in banca si iau mai mult de 1%! In plus la banca este mult mai sigur! Incerci sa ma fraieresti ???

Interesant, automat ai pus in context aceasta ‘oportunitate‘. Deoarece esti extrem de familiarizat atat cu functionarea unei investitii imobiliare cu scop de inchiriere cat si cu depozitele de economisire bancare, ai reusit sa descoperi imediat daca ce propun eu este o investitie buna sau nu.

La fel ar trebui sa fie si cu aurul, si cu actiunile, fondurile mutuale manage-uite activ, obligatiunile, fondurile pe index etc.

Ciao aventurierule, pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

 

 

 

 

16 thoughts on “Merita sa investesc in aur ?”

  1. Salut. Ce este acest indice bursier S&P500 ? Este un fel de ETFBET ca la BVB ?
    Și cum pot cumpara sau prin ce platforma cumperi tu ? Mulțumesc

  2. spre rusinea mea, nu am citit nimic despre aur, pur si simplu nu am reusit sa imi clarific ideile celelalte, d-apoi sa incep si cu aurul 🙂
    Asa ca, pt mine, acest articol e aur curat 🙂

  3. Un articol mai putin popular se pare, insa informatiile din articol sunt utile in arsenalul oricarui investitor, indiferent daca alege sa investeasca sau nu in aur.

    PS: Mi-am propus sa postez cate un comentariu la fiecare articol, in semn de apreciere pentru efortul pe care il depui, domnule CarutaCuBani.

  4. Bogdan, sunt total de acord cu tine, aurul nu se merita a fi cumparat decat in cazul unor crize economice puternice.
    Dar te intreb: crezi ca in perioada urmatoare va avea loc o criza majora?
    Ma uit la Corporate Debt (mai mare cu 40% decat in 2008, reprezentand aproape 45% din PIB-ul SUA), la dobanzile mici practicate de Banca Federala si la multe semne care prevestesc o asemenea criza. Esti de acord?

    1. Nimeni nu stie cand va veni urmatoare criza. Stim doar ca va veni la un moment dat 🙂 Ideea este sa fim pregatiti in orice moment facand un IPS

  5. Salut!

    Eu tot nu înțeleg. De ce nu aș investi timp de doi ani în aur cât timp ține criza? Cumpăr înainte cât e ieftin și vând în mijlocul ei, când oamenii se duc cu toți banii acolo, că e mai sigur.

    Și de ce nu aș investi în fonduri de index ce urmăresc prețul aurului? Pentru că așa e mai ieftin decât să cumpăr de la bancă și să-l am la mine.

    Dacă ai putea să mă lămurești, te rog mult.

    1. Buna George. Intr-adevar, uitandu-ne pe un grafic ce reprezinta istoria, ne este usor sa zicem cand ar fi trebuit sa cumparam si cand ar fi trebuit sa vindem. In realitate insa nu vom stii exact cand este criza, cand se termina etc.

      Daca te uiti la graficul pe 30 de ani, deci un investitor de lunga durata, niciodata nu ar fi meritat sa fi investit in aur 😉

      Daca te uiti pe graficul de 10 ani, intr-adevar ar fi fost anumite perioade cand ar fi trebuit sa-l vezi: cam in 2012. Te asigur insa ca nimeni nu ar fi stiut ca acela este momentul optim.

      Cu alte cuvinte eu nu agreez active trading sau market timing caci 99.9% ies din dezavantaj. Iar cei care ies in avantaj o vor face o data sau de 2 ori din noroc.

  6. Salutare,

    In contextul economic actual, in care se preconizeaza o criza financiara ce va duce la deprecierea monedelor emise de guverne, consideri ca este o oportunitate a cumpara aur in format fizic? Peter Schiff are un video pe tema asta:

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=253&v=RmMaWjdE2QI

    Daca ai decide sa cumperi aur, de unde l-ai achizitiona? De la banci sau un site precum golddirect.com? Vad ca difera pretul pe uncia de aur, in functie de vanzator. Exista si comisioane la tranzactionare sau acestea sunt incluse in pret? Ce se intampla cu costurile de stocare? Unde poti opta sa il stochezi si care sunt costurile aditionale?

  7. poate ar merita sa investesti in aur daca ai bani multi problema este ca nu il poti vinde la acelasi preti la amnet este 150 lei gramul si tu dai 230 gramul

  8. Aurul este o “monedă” de criză, nu o investiție care în 20 ani își va dubla valoarea, dar, este o plasă de siguranță.
    Nu vreau să mă îmbogățesc din aur, dar vreau să-mi pun bani deoparte fără să stau cu frică că în timp aceștia nu vor valora mare lucru.
    Și nu, nu recomand să-l păstrezi la bancă, pe timp de criză statul îți poate confisca tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.