fbpx

Investitiile si crizele

Sal’tare aventurierule. Tocmai vin dintr-o vacanta de 2 saptamani si ma simt E X C E L E N T.

Funny story: Stateam pe plaja undeva in Grecia si aud deodata in jurul meu un grup de romani ce vorbesc despre finante personale. Amuzant este ca brusc am auzit ca faceau referire la Domnul CarutaCuBani. Desigur, m-am simtit flatat, insa am fost din punctul meu de vedere norocos, caci nu m-au identificat. Cum mi-am dat seama ca acel grup imi citeste blogul m-am tolanit pe burta la soare astfel incat sa nu fiu recunoscut. Nu c-as fi salbatic, insa imi propusesem ca in concediu sa nu am nici cel mai mic contact cu ceea ce fac in mod regulat (job, blog si altele).

Domnule CarutaCuBani, iar te lungesti la vorba. Ziceai ceva in titlu despre finante si criza ?

Corect. Astazi vreau sa-ti vorbesc despre o eroare de judecata frecventa pe care un investitor simplu ca mine si ca tine o poate face cand vine vorba despre investitii si crizele aferente.

Trebuie sa ai mult cash ca sa profiti de criza

Hai recunoaste, efectiv nu ai unde sa te uiti ca ti se imprima pe retina acest sfat de a tine gologoiul de cash ca sa profiti atunci cand preturile vor scadea.

Desigur, vinde bine acest lucru caci pune pe o tava aurita iluzia de a obtine randamente fabuloase. Oare cati au mers mai departe punandu-si intrebarea cum anume vor profita de o eventuala depreciere masiva ?

Domnule CarutaCuBani, hai ca ma dezamagesti. Vrei sa spui ca tu nu esti pregatit sa profiti de o eventuala criza ?

Bineinteles ca sunt aventurierule. Hai sa o luam cu inceputul.

Iluzia investitorului incepator

Aproape toti investitorii incepatori au impresia ca investitiile se fac la viteza luminii. Au convingerea ca daca nu investesc ACUM, vor pierde oportunitatea vietii. Piata monedelor virtuale a amplificat aceast efect, facandu-i pe majoritatea investitorilor incepatori sa creada ca oportunitatile vor tine doar cateva ore, maximum 1-2 zile si dupa gata, ramane doar praful de pe toba.

Nimic mai fals. Hai sa ne uitam la cum a evoluat S&P in ultima criza.

Dupa cum se vede cu ochiul liber de pe grafic, lucrurile nu s-au intamplat chiar cu viteza luminii. Maximum post criza a fost in Octombrie 2007 iar minimum a fost atins abia in Februarie 2009. Cu alte cuvinte picajul a durat aproape un an si jumatate.

Bineinteles, in real-time nu vei sti niciodata unde este minimum, dar cu o strategie buna vei cumpara undeva pe langa minimum, adica ai fi cumparat prin Decembrie2008/Ianuarie 2009, Martie/Aprilie 2009 etc.

Ce vreau sa spun cu acest interval de timp de un an si jumatate de la maxim la minim ? Ca ai timp suficient sa profiti de cadere.

Domnule CarutaCuBani, dar la noi in tara pe BVB piata este mai volatila ca este de frontiera.

Hai sa vedem ce s-a intamplat si pe BVB.

Se vede din nou cu ochiul liber ca maximum post criza a fost in August 2007, iar minimum abia in Februarie 2009. Din nou, suficient timp cat sa ne pregatim munitia de a profita de criza.

Domnule CarutaCuBani, am inteles, dar cum facem cu imobiliarele ? Acolo sumele sunt mult mai mari si nu mi-ar ajunge un an si jumatate, sau chiar 2 interval de timp sa profit.

La imobiliare este si mai frumos. Hai sa vedem ce s-a intamplat la ultima cadere pe piata din Romania. Hai sa fim mai precisi si sa luam Bucuresti. Pentru graficul urmator am luat indecele imobiliare.ro

Dupa cum vezi ai fi avut 5 ani dintre momentul in care preturile au atins maximum, iar apoi minimum. 5 ani ar trebui sa fie suficient cat sa ai nu un pistol, ci o adevarata bazooka pentru a profita de scadere.

Domnule CarutaCuBani, dar nu toti au un venit activ foarte mare. In plus pe criza ar putea scadea acel venit. Cum facem atunci ?

Excelenta intrebare ce imi permite sa trec la urmatorul element extrem de important cand vine vorba de criza: alocarea si rebalansarea.

Alocarea si rebalansarea

Sa stai pe cash ani de zile ca ti-a zis nu stiu ce guru ca vine criza este nebunie curata.

Apropo, multi zic ca il au ca idol pe Warren Bufffet, dar sunt atat de departe de a-i copia metodele. Stii cand Warren Buffet s-a uitat ultima data  la predictiile celor mai mari minti din finante din lume in legatura cu pietele de capital ? Acum mai mult de 25 de ani! El o considera o pierdere de timp. Ba mai mult, considera nociva o astfel de lectura caci te perturba.

Nici cel mai bun guru din lume nu va putea face o predictie corecta, iar daca o va face, nu vei sti sa o deosebesti de celelalte.

Hai ca-ti mai dau una. Stii ce zice Warren Buffet despre market timing ? Sa nu o faci niciodata!

In fine, acest articol nu este vorba despre Warren Buffet asa ca sa revenim la subiect. Alocarea, respectiv rebalansarea este a 2-a arma a ta de pret pe care o ai atunci cand vrei sa profiti de o cadere masiva.

Exemplu alocare – rebalansare

Sa luam cel mai basic exemplu, fara sa intram in prea multe detalii. Sa spunem ca ai o alocare a portofoliului de 60% actiuni respectiv 40% obligatiuni.

Pe timp de criza, in mod evident valoarea actiunilor va scadea, pe cand in cel mai probabil caz, valoarea obligatiunilor va creste (fiind refugiu).

O mica paranteza: Desigur, depinde de obligatiuni. Si chiar si asa, nu mereu obligatiunile cresc atunci cand actiunile scad. Acesta este doar un exemplu. De aceea o alocare inteligenta este obligatorie.

Revenind, ne putem trezi ca la final de criza, alocarea portofoliului nostru s-a schimbat strict datorita miscarilor de preturi si s-ar putea sa avem 45% actiuni si 55% obligatiuni. Ce facem acum ? Rebalansare: vindem scump si cumparam ieftin. Cu alte cuvinte vindem obligatiuni si cumparam actiuni astfel incat sa revenim la alocarea originala de 60% actiuni / 40% obligatiuni, profitand astfel la maximum de criza, caci nu numai ca am luat actiuni ieftine, dar am si vandut obligatiuni overpriced.

Domnule CarutaCuBani, dar acesta nu este un eveniment taxabil ?

Excelenta remarca. Desigur, cand vinzi pe profit vei fi taxat pe profit, insa taxa este absolut neseminificativa daca o raportam la beneficii din 2 mare motive:

  1. Profiti de preturi foarte mici la actiuni
  2. Obligatiunile nu au o volatilitate mare, deci profitul oricum este mic la vanzare.

Mai complicata este rebalansarea pe rampa, adica atunci cand actiunile cresc foarte mult, dar las acest subiect pe alta data.

Concluzie

Vine criza, nu vine criza, cui ii pasa atunci cand stii ce sa faci ? Sa stai cu cash ani de zile uitandu-te in gura marilor specialisti ai lumii este, dupa mine, cea mai proasta strategie. De ce ? Pentru ca in cel mai probabil caz vei pierde trenul profiturilor.

Venitul activ, respectiv o alocare inteligenta intre diverse vehicule financiare sunt armele tale cele mai de pret pe timp de criza. Desigur, nu mereu le poti avea pe ambele, insa daca le ai, esti un fel de superman combinat cu batman. Acela este momentul in care averea se va transfera de la cei neinformati la cei informati. Cat despre “stai pe cash”, pentru mine este echivalentul jocului la lotto. Speri sa castigi jackpot-ul (adica un avantaj foarte mare), dar sansele ca acest lucru sa se intample sunt infime. Mai bine iti dai cu apa rece pe fata si revii la realitate.

Criza, unde-i criza ?

Nu imi place sa fac predictii in mod public pe blog, insa voi asterne 2-3 fraze despre acest subiect omniprezent: criza financiara.

O criza financiara nu vine din ceva predictibil, ci dintr-un eveniment de tip black swan, adica ceva imprevizibil. Tocmai de aceea nu merge strategia cu “stai pe cash ca vine criza”.

Perioada de crestere e prea mare

Am vazut comentarii pe grupurile de investitii din Romania zicand ca trebuie sa vina criza, ca de prea mult timp (10 ani) tot suntem pe crestere. Un argument complet neadevarat si lipsit de sens. O criza nu vine doar pentru ca a fost un bull run prea lung si “e cazul sa vina si o recesiune”.

In esenta, o recesiune vine ori datorita implicarii bancilor centrale (marind ratele, omorand practic companiile), ori se iveste un eveniment de tip black swan intr-o tara puternica, sau chiar in mai multe.

Curba randamentelor obligațiunilor (din SUA) s-a inversat

Acesta este un alt subiect pe care il vad atat de des peste tot ca ma simt efectiv abuzat de el. Citind si ce scrie prin Romania, simt ca articolele din tara de bastina au fost scrise de niste persoane care doar au citit un articol dintr-un tabloid in engleza si au dat copy paste fara sa inteleaga prea multe ce se intampla.

Revenind la esenta, ce inseamna aceasta inversare de curba in mod practic si pe intelesul tuturor, lasand la o parte cuvintele tehnice greu de inteles ? Nu inseamna nimic altceva decat un semn al sentimentului (de trading) fata de piata obligatiunilor.

Acum nu ne mai ramane nimic de facut decat sa ne intrebam de ce cei care cumpara / vand obligatiuni au ales aceasta strategie ? Nimic mai simplu: prevad o scadere a interest rate-ului.

Domnule CarutaCuBani, dar nu suntem pe o economie in crestere, bull run ? De ce sa scada interest rate-ul ?

Numai intrebari super inteligente ai astazi aventurierule.

Sa ne aducem aminte ca in Iunie, FED-ul a anuntat (in mod surprinzator) ca vor scadea ratele. De ce ? Simplu, pentru ca Trump asa vrea. L-a si amenintat pe Powel (seful FED) sa o faca.

Ce se intampla cand interst rate-ul scade ?

Cand acestea scad, obligatiunile de lunga durata cresc in valoare mai mult decat cele de scurta durata. Ce fac traderii in acest moment ? Nimic mai simplu: vand obligatiuni de scurta durata si cumpara de lunga durata. Efectul direct este ca pretul obligatiunilor de scurta durata scade, iar cel de lunga durata creste.

Acum, daca stii 2-3 lucruri despre obligatiuni, adu-ti aminte ca yield-ul  se misca in directie opusa fata de valoarea obigatiunii. Cu alte cuvinte yield-urile obligatiunilor de scurta durata se duc in sus, iar cele de lunga durata in jos, rezultand ce avem astazi: inversarea curbei yield-urilor.

Sa o scurtam: actorii din piata se asteapta la viitoare taieri de interest rate.

Acum ca stii ce se intampla in realitate iti mai faci griji de recesiune din aceasta cauza ? Sper ca nu, caci tine minte, o recesiune vine cand interest rate-ul creste ca racheta, nu cand scade.

In mod ironic, strict datorita motivului inversarii curbei de yield, economia ar trebui sa creasca, nu sa vina o recesiune. De fapt, ceea ce vrea Trump, cel putin pana la alegeri 😉

Vezi tu aventurierule, cam asa sta treaba cu lipsa informarii… Apar 2-3 articole in niste tabloide in engleza, sunt copiate in Romana si lumea se sperie. Bineinteles ca inversarea curbei yield-urilor obligatiunilor din SUA poate fi un semnal de recesiune, dar in alte conditii. Cand sentimentul actorilor e provocat de ingrijorari de deflatie, somaj, incapacitatea statului de a-si onora platile etc. O cu totul alta situatie fata de care ne aflam astazi.

Razboiul economic SUA – China

Aici nu am nicio explicatie tehnica pentru ce se va intampla caci habar nu am. Intr-adevar este un subiect sensibil, insa nu cred ca de aici va aparea vreo recesiune, caci ambele tari au nevoie unele de altele. Cred ca este un joc la orgoliului, care se va termina la un moment dat. Oricum, daca de aici va aparea urmatoarea recesiune, va fi indirect de aici, si mai degraba datorita Hong Kong-ului. (vezi mai departe)

China si Hong Kong

Acesta este un exemplu superb de event de tipul black swan, de care vad ca aproape nimeni nu vorbeste in Romania.

Daca nu esti la curent, in ultimile 2 luni si ceva Hong Kong-ul este impanzit de milioane de protestatari.

De ce este exemplu perfect de black swan ? Ca totul a pornit dintr-o tampenie, pe care nimeni nu o putea prevedea ca se va intampla ACUM. Un cuplu din Hong Kong a mers in vacanta in Taiwan, iar tipul a omorat-o pe partnera, intorcandu-se apoi in Hong Kong, care nu are tratat de extradare.

Acum autoritatile din Hong Kong au zis ca este momentul ideal sa profite sa introduca o lege care sa permita extradarea cetatenilor din Hong Kong in China. De aici lucrurile au explodat, caci Hong Kong-ul are probleme mari cu China, incercand sa ramana independent. Aceasta lege ar insemna ca cei din Hong Kong sa poata fi arestati de China daca acestia sunt considerati inamici ai sistemului politic (comunist).

Pentru ca leadership-ul din Hong Kong a refuzat sa renunte la lege, protestul a devenit gargantuan si s-a transformat intr-o miscare masiva de pro-democratie.

Pana acum China nu s-a bagat, insa daca situatia nu se linisteste sunt sanse sa intervina miliar.

Problema este ca Hong Kong-ul este centrul financiar principal pentru piata chinezeasca, fiind si poarta de iesire in restul lumii (vest) pentru China.

Daca vrei sa stii mai multe despre ce se intampla in Hong Kong o poti face in acest mic reportaj realizat de the economist.

Astfel, pentru mine un indicator mult mai bun al unei eventuale recesiuni este de exemplu Hong Kong 😉

Hai ca te-am plictisit destul. Ce pot sa spun, vin dupa o vacanta S U P E R B A. Aveam chef de stat la taifas.

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

6 thoughts on “Investitiile si crizele”

  1. Salut! Excelent articolul si analizele. Azi am ascultat podcastul-ul Banii vorbesc in care ai fost invititat prin 2018. Si auzind ca vrei sa faci un blog cu informatie precisa, documentata, articole nisate, nu doar cu sfaturi generale, am decis sa intru si sa citesc.

    Felicitari pentru continut!

    P.S. Si eu ma aflu in dilema: investesc sau mai astept (ca sa vina criza) si acum o luna am luat decizia sa investesc sume mici, dar constante, lunar.

    1. Buna Adrian. Merci pentru apreciere si felicitari pentru decizia de a intra in lumea investitiilor. Asa si trebuie la inceput: pasi mici, de recunoastere 😉

  2. Dar o depreciere a leului pe final de an în conditiile in care se tot vorbeste ca nu ar prea mai fi bani la buget, o vezi posibilă?

    1. Salut Alex. O depreciere a leului fata de ce anume ? Presupun ca intrebi fata de EUR ? Nu sunt expert pe monede, insa intr-adevar, personal vad o depreciere usoara, constanta a leului fata de EUR pe termen mediu. Poti urmari ce zic cei de la CFA Romania despre acest lucru, fiind clar mai bine informati 🙂

  3. Referitor la graficul S&P si picajul sau de la peste 1800 la aproape 900 in decurs de 1 an si jumatate… . O strategie ca aceea pe care o aplici de a investi de fiecare data cind piata cade cu 5% e greu de aplicat daca nu ai nervii tari. Cum in momentul in care piata incepe sa scada nu putem prevedea pina unde se va duce in jos, daca am fi investit dupa metoda “5%”, pina sa ajungem undeva in jurul minimului am fi avut nu mai putin de 12 intrari pe palierul “in picaj” 1800 – 900… Pentru aceste intrari iesirea de pe pierdere ar fi avut loc undeva prin 2012, dupa vreo 3 ani… Functioneaza desigur dar trebuie sa fii foarte disciplinat…
    In rest, ma bucur ca ai revenit… banuiam ca vacanta e motivul pentru care chiulesti atit 🙂

  4. Domnul CarutaCuBani sper sa ai timp sa raspunzi la cateva intrebari. Este singurul bloger din RO pe care il respect.

    1) Ce parere ai despre imobiliarele din Cluj? Intr-un articol ai scris ca nu ti-e frica de o criza imobiliara in Bucuresti pt ca preturile sunt inca sub maximul istoric. Insa la Cluj este deja peste aceasta limita. Vreau sa investesc in mai multe imobiliare dar sunt la inceput de drum si nu vreau sa fac greseli.

    2) Daca ai avea acum o suma mai mare, de exemplu €xxx.xxx in ce ai investi?

    3) Ce portfoliu imi recomanzi? Pana acum am doar ETF (doar sp500), crypto, 1 apartament si cash. As dori sa vorbim pe mail sa-ti dau mai multe detalii dar nu mi-ai raspuns data trecuta (search email for ‘larry1955’).

    4) Nu ma pricep la obligatiuni. Ce imi recomanzi?

    5) Despre brokerul Interactive Brokers ce parere ai? Ce sa intampla daca da faliment. Imi pierd toti banii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.