fbpx

Investitia ideala

Salutare aventurierule, pregatit pentru inca o runda de investitii ?

Bring it on!

Pe locuri…fiti gata….start!

Investitia mea preferata

Orice persoana de pe lumea asta are preferinte, iar eu nu pot sa nu recunosc ca imobiliarele sunt my precious. Nu stiu daca neaparat din cauza randamentelor, caci acestea sunt apropiate cu ce obtin si pe bursa: in jur de 13%/an, cu mici fluctuatii. Probabil pentru ca sunt biased, fiind la baza inginer constructor….

Adica o persoana cu o privire inteligenta, dar care nu este in stare sa se exprime ?

Haha, buna asta. Nu serios, mi-a placut, ai 1-0.

Merci, dar revenid,in jur de 13% / an la bursa ? Wow, este super tare!

Niciun wow aventurierule. Din 2009 si pana acum, cine nu a obtinut in jur de 10%/an inseamna ca si-a luat o mare teapa.  De 10 ani trecem printr-o perioada de tip bull in care piata bursiera creste de rupe. Long term insa randamentele medii anuale probabil se vor duce catre un 9%. Whatever, nimeni nu stie cum arata viitorul. A fost doar o predictie bazata pe trecut.

Investitii pe bursa / pasive

Super domnule CarutaCuBani, dar ce stii tu, un inginer constructor despre investitii pe bursa / pasive ?

Ma bucur ca ai intrebat.

Intr-adevar, sunt inginer constructor la baza, insa nu lucrez in acest domeniu. Mi s-a parut de-a dreptul plictisitor sa proiectez cladiri urmarind niste standarde. Pur si simplu nu a fost pentru mine proiectarea, iar viata de santier chiar nu mi se potrivea.

In ce domeniul lucrezi pana la urma ?

Lucrez in domeniul consultantei pe private banking.

Ce este private banking ?

Private banking-ul este acea parte a unei banci care se ocupa de management-ul averii oamenilor foarte bogati, cei care au in general minimum 1 milion de EUR disponibil de investit. Aceste persoane sunt catalogate ca high net worth (HNW) sau ultra high net worth (UHNW) individuals, in functie de suma investitionala detinuta.

Nu intelege insa ca sunt bancher. Rolul meu este flexibil, de la design de baze de date pentru departementele de wealth management, la business analyst pe risk sau wealth management sau la implementare de proiecte IT.

Partea frumoasa este ca lucrez cu multi clienti (banci), din Luxembourg, Singapore, Liechtenstein, Paris, Hong Kong, Zurich, Londra, Geneva etc

Colac peste pupaza, sotia lucreaza in domeniul auditarii fondurilor de investitii la cea mai mare firma de audit la nivel global. Cireasa de pe tort ? Lucreaza in Luxembourg, cea mai mare piata de fonduri din Europa , si a doua din lume dupa SUA. Ca sa va faceti o idee despre piata fondurilor din Luxembourg, net assets under management in Luxembourg depaseste 4.000 miliarde de EUR, fiind manage-uite in mai mult de 14.700 unitati de fond de investitii. Dupa cum ziceam: marime gargantuana.

Hai ca te dai mare deja.

Deloc. Ce am vrut totusi sa evidentiez ? we know our shitcum ar zice americanul in filmele de la Hollywood.

Astfel, bineinteles ca nu neglijez investitiile pe bursa, ba din contra. Nici nu mai stiu cate zile si nopti am studiat acest tip de investitii ca sa gasesc varianta optima pentru mine. Ah, sa nu mai zic de taxe, cum am ajuns sa fac bounce prin trei piete diferite ca sa le evit.

 • Taxa pe profit din vanzare ? ZERO
 • Taxa pe dividende primite? ZERO
 • Comision de tranzactionare la broker ? ZERO. OK, nu chiar zero. 2.5 EUR / an. O gluma de comision…
 • Comision de administrare portofoliu ? ZERO

Investitia ideala

Bineinteles ca nu exista investitia ideala la modul general. Ce se potriveste unei persoane poate nu se potriveste alteia.

Pentru mine insa, investitia ideala pe bursa / pasiva indeplineste urmatoarele 3 caracteristici

 1. Este pondarata pe capitalizare la nivel global
 2. Minimeaza comisioanele atat de tranzactionare cat si ale produselor investitionale
 3. Minimizeaza plata taxelor, atat la sursa cat si locale.

N-am inteles nimic, ponderat ? capitalizare globala ? Poti vorbi romaneste te rog ?

Nu te speria aventurierule, vom discuta in viitor si despre asta in detaliu. Momentan insa hai sa ne oprim la punctul nr. 2: minimizarea comisioanelor.

Comisoane

Ca investitori nu putem influenta piata. Mai mult decat atat, nu o putem prezice, altfel am fi miliardari.

Putem insa sa controlam ceva: comisoanele si taxele. Este de datoria noastra ca investitori sa o facem in cel mai optim mod posibil, iar asta inseamna sa reducem comisioanele respectiv taxele cat de mult putem.

Analiza pe comisioane

Astfel, hai sa luam 4 tipuri de produse.

 1. Fond-uri mutuale
 2. Asigurari de tip unit-linked
 3. ETF-uri
 4. Fonduri mutuale de tip index

Stiu, stiu, urmeaza sa ne luam la tranta cu matematica!

Spot on aventurierule. Intr-adevar urmeaza sa ne luam la tranta cu matematica.

Scenariu

Sa presupunem ca vrem sa investim in world market, adica la nivel global, sa nu ne limitam doar la BVB. Uitandu-ma la variantele disponibile pentru Romani gasim urmatoarele comisioane per tip de vehicul investitional:

Vehicul investitionalComision administrareComision subscriere
Fond mutual2.79% / an3%
Asigurare unit-linked2.83% / an0.82%
ETF0.2% / an0% sau 5 EUR
Fonduri mutuale de tip index0.25% / an0% sau 5 EUR

Ce se intampla oare cu banii nostrii daca investim 3.000 EUR / an timp de 30 de ani si obtinem 7% randament anual ?

Apropo, in cazul ETF-ului si fondului mutual de tip index, am luat in considerare 5 EUR comision de subscriere/tranzactionare desi eu personal platesc fix 0. Am zis hai treaca de la mine, sunt darnic astazi.

Rezultate

Holy FUCK! Citesc bine domnule CarutaCubani ?????

Citesti bine aventurierule. Este o diferenta enorma intre valoarea portofoliul nostru in cazul ETF-ului si al fondului mutual de index pe de o parte si fondul mutual si asigurarea de tip unit linked pe de alta parte la sfarsitul celor 30 de ani.

Pe grafic nu se vad foarte bine cele 4 linii deoarece fond-ul mutual si asigurarea unit-linked pe de o parte si ETF-ul cu fondul mutual pe index pe de alta parte, au comisioane foarte similare intre ele. Astfel, nu sunt diferente asa mari la final.

Sa vedem si in forma tabelara cu cati bani ramanem la sfarsitul celor 30 de ani pe fiecare tip de investitie:

Vehicul investitionalValoare portofoliu [EUR]Comisioane platite [EUR]
Fond mutual170.176
133.042
Asigurare unit-linked172.673
130.545
Fond mutual index287.80615.412
ETF290.722
12.496

OMG…..

Asa este aventurierule, daca ar fi sa punem un pret pe lipsa educatie financiare, in cazul nostru acesta este de 120.546 EUR. 

Cu alte cuvinte ai pierde in jur de 120.000 EUR daca investesti in fonduri mutuale sau asigurare de tip unit-linked in loc de ETF sau fond mutual de tip index desi toate aceste produse au performat cu acelasi randament.

Nu inteleg, cum de au aparut aceste diferente enorme ?

Simplu. Efectul dobanzii compuse.

OK, sunt complet confuz. Eu stiam ca dobanda compusa este buna pentru investitor.

Hehe, depinde aventurierule. Efectul dobanzii compuse se aplica si la comisioanele anuale aplicate de aceste fonduri. Practic comisioanele in valoare absoluta cresc exponential cu trecerea timpului si cresterea in valoare a portofoliului.

Hai sa iti ofer o alta perspectiva si sa ne uitam la asigurarile de tip unit-linked.

 • Profitul vehiculului fara comisioane ar fi fost: 213.219 EUR
 • Din acesti 213k ai platit 130.545 EUR comisioane iar tu te-ai ales cu 82.673 EUR

O rusine de investitie…..

Cum arata acelasi lucru in cazul ETF-ului ?

 • Profitul vechiculului fara comisioane ar fi fost la fel: 213.219 EUR
 • Din acesti 213k ai platit 12.496 EUR comisioane iar tu te-ai ales cu 200.722 EUR

Asa mai merge.

Concluzie

Eu fug ca de dracu de fonduri mutuale manage-uite activ si asigurari de tip unit-linked. Apetitul romanilor pentru astfel de produse este exemplul perfect cum lipsa educatiei din acest domeniu umfla inutil buzunarele unor profitori.

Mi-am propus sa schimb acest lucru!

Romanii au dreptul la o educatie financiara personala corecta.

Romanii au dreptul sa faca diferenta intre un produs de kkt si unul corect.

Romanii au dreptul sa nu fie pacaliti.

Romanii au dreptul sa devina prosperi prin propriile forte.

Bineinteles, nu o pot face singur asa ca deja imi caut aliati. Cu unele persoane am vorbit deja, cu altele voi vorbi in viitorul apropiat.

Ciao si pe data viitoare.

Disclaimer: Nu sunt consultant financiar si nu recomand nimanui sa investeasca in ceva anume. In acest articol cat si pe blog nu fac altceva decat sa imi expun opinia personala. Altfel, fiecare face absolut ce vrea cu banii lui.

53 thoughts on “Investitia ideala”

 1. Foarte util. O simulare de genul asta poate deschide ochii multor oameni cu privire la investiile in fondurile mutuale. Adevarul e ca sunt si foarte facile, cel putin la ING (NN) e foarte “comod” si stiu destul de multi oameni care au inceput sa investeasca in fonduri mutuale in ultima vreme.

 2. Interesant articol. Dl. Căruță cu bani, totuși dacă vreau sa investesc la BVB, Tradeville este ok ca și comisioane ?
  Știu ca tu ai spus ca nu investești la BVB dar eu sunt un începător in domeniu.

  1. Buna Andrew, asa cum ai zis si tu eu nu investesc la BVB, asa ca parerea mea nu ar valora foarte mult. Intreaba pe un grup facebook de finainte personale si sigur vei gasi solutia optima pentru BVB. Din ce am vazut insa multi lucreaza cu Tradeville pe BVB.

 3. Multa vrajeala si nimic concret. Da-ne exemple concrete in ce investesti tu (in ce etf-uri in index funds), si prin ce brokeri si ce sume? Taxa pe profit 0, taxa pe dividende 0, taxa la broker 0….stim tu ai inventat apa calda si toti lucreaza pentru tine moca.

   1. @Domnul CarutaCuBani

    Puteti scrie un articol despre minimizarea taxelor si comisioanelor si pentru rezidentii romani? Noi suntem o tara mai marginalizata, economie de frontiera, nu avem acces la DeGiro si toate produsele si serviciile in care investiti dumneavoastra. Un astfel de articol ar fi extrem de educativ pentru romani. Va dau 100% dreptate in privinta costurilor excesive ale comisioanelor/taxarii care fac investitiile in fonduri mutuale ineficiente.

  1. Cu riscul de a intra intr-o polemica total neconstruciva…. Dl. Carutacu bani se refera cred la *moderat*, pe care l-a mai mentionat de altfel, iar despre produse cred ca a si scris la un moment dat intr-unul din articolele de pe blogul asta daca nu pe cel in engleza…. De asemenea, pt a avea taxe minime, cum bine evidentiaza, face bounce prin trei piete diferite, iarasi a scris despre in articolele trecute…. Cred ca ar fi reduntant sa repete in fiecare articol ce si cum…..

   Sunt multe surse de unde te poti informa, daca nu ai incredere in ce scrie aici dl.Carutacubani. Insa din experienta proprie iti spun ca nu bate campii… Chiar de loc, din contra ,aduce romanului o info filtrata, de calitate, la “botul calului” ca sa ma exprim plastic…..

   Total off-topic si eu am taxa pe profit 0, taxa la broker 2.5 euro, taxa pe dividente 0 (ca am ales produs cu capitalizare si nu cu distribuire etc.) pt ca ai ghicit investesc via *moderat*…..

   1. Buna Iulia, sper sa nu te superi pe mine dar ti-am moderat numele broker-ului. Am facut-o deoarece, desi tu stii cum sa-l folosesti, acela are mai multe tipuri de cont-uri si doar unul este bun. Nu as vrea ca vreo persoana sa se duca acolo in necunostinta de cauza si sa-si creeze un cont despre care nu stie cum functioneaza.

    1. Oare pe brokerul “al carui nume nu poate fi rostit” folosesti facilitatea de free trade pt un instrument pe luna, atata timp cat pastrezi directia(buy in cazul nostru) si cu suma minima la ordinele ulterioare sa fie de minim o valoare agreata?

     Am incercat sa deduc macar o parte din mecanismul tau de evitare al taxelor, mi-a reusit ceva? 🙂

     1. Buna Alex. Ce ai descris tu ar fi mai degraba un mecanism de evitare al comisioanelor, dar da cam asa merge treaba.

      Evitarea taxelor se face de exemplu prin trecerea printr-un tax heaven, dar nu numai. Voi vorbi pe larg despre aceste lucruri. Nitica rabdare.

  1. ETF-ul tradeville nu ar putea intra in comparatie. El are in componenta doar actiuni listate la BVB. In calculele mele am luat piata globala.

 4. Salut!

  Caut de ceva timp un fond mutual de tip index pentru investitii, insa pe cele pe care le-am gasit (Vanguard) nu le pot accesa decat daca sunt rezident in UK.

  Ai vreun pont?

  Multumesc!
  Alexandru

 5. Salut Bogdan,
  Extrem de utila simularea, graficul e cat o mie de cuvinte. Merci fain.
  In ultimul studiu de caz al cititorului ai compilat o lista de actiuni/obligatiuni din UK si din afara.
  Stiu ca nu doresti sa spui nimanui ce sa faca si foarte bine faci dar in postari viitoare poti da exemple similare (nu recomandari) cu optiuni disponibile si in Romania pentru ca majoritatea nu sunt valabile pe xtb/tradeville etc. si cum se pot evita concret si in tara noastra taxele pe profit, dividende si comisioanele de tranzactionare si administrare?
  Ma refer la ceva similar cum este in postarea aceasta *moderat* dar bazat pe piata din Romania.
  Succes in continuare, blogul este excelent!

  1. Buna Nicolae, nu pot da exemple pentru ca vor fi vazute ca sfaturi si oamenii vor incepe sa cumpere fara sa fie in cunostinta de cauza. Nu pot doar in 1-2 articole sa explic tot ce este necesar, cum sa eviti taxe, comisioane etc.

   Lucrez insa la un curs complet de investitii pe bursa pe care il voi publica gratuit in urmatoarele 2-3 luni. Acolo voi explica tot de la A la Z si voi da si exemplele mult dorite.

   In rest, sper sa nu te superi pe mine, dar ti-am sters link-ul. Ar fi pacat ca romanii sa inceapa sa investeasca in fond-urile mentionate in acel link cand nu e chiar optim pentru un roman.

 6. Superba postarea cat si matematica in cauza. De acum voi gandi mai mult cand iau o decizie pe long term. Sincer, deabea astept cursul tau-sunt nou in acest domeniu dar vreau sa invat… momentan sunt de ajuns aceste info pentru a-mi face o idee. Dupa mult studiu si invatare voi adresa intrebari pertinente 😉 mersi

 7. Buna dle. Va urmaresc de ceva timp. Sincera sa fiu,tocmai sunt pe cale sa semnez o poliță de tip unit linked, in totala cunoștință de cauza(vreau sa zic prin asta ca consultantul meu mi.a explicat fiecare parte din acea oferta si unde “mi se parea ca sare” o intrebam eu fara rusine.)
  Am inteles fiecare parte din poliță.
  Intra devar,e un.comision de 5% la fiecare depunere,dupa 6000lei adunati,scade la 4,5%si bla bla. Dar chiar si asa ,m ai speriat cu acea mare diferenta de 213k pierduti pe comisioane. Loll ca s pierduta total acum

  1. Buna Beea, nu cred ca ar trebui sa te grabeasca nimeni sa iei o decizie. Daca mai astepti cateva luni de exemplu, nu pierzi nimic. Mai citeste despre tipuri de investitii, compara comisionul atat la cumparare cat si la administrare cu alte tipuri de produse. Citeste despre ETF, fond mutual, asigurare de tip unit linked etc.

 8. Salut, corecta si reala abordarea. Cred ca e bine sa stim lucrurile astea. Ce ar fi totusi interesant de discutat , e modul in care ne pregatim pt o criza financiara care, probabil,vine. Cum ai vedea lucrurile ?

 9. Superb articolul , abia aștept cursul . Eu investesc la BVB pentru că nu am găsit o alternativă corectă dpdv al comisioanelor pentru piața globală. Cu respect!

 10. Multe persoane vor o reteta pe care sa o reproduca fara a o intelege, si de ce sa nu recunosc, si eu sunt tentat de multe ori sa fac asta. Dar fara a intelege toate implicatiile, cateodata rezultatele s-ar putea sa ne surprinda neplacut.

  De aceea, inainte de a face investitii e bine sa ne crestem nivelul de educatie financiara, iar articolele domnului CarutaCuBani sunt o sursa foarte buna de informatie. Eu le astept cu un interes din ce in ce mai mare, avand in vedere ca au inceput sa atace si subiecte din zona investiitilor pe bursa.

 11. multumesc pentru articol si pt cele care vin. Avem nevoie de astea.
  Dupa cum am vorbit noi doi de acum un an (daca nu 1 an si ceva), am ezitat multi ani in a investi pt ca tot citeam si cu cat citeam aveam impresia ca nu intelegeam nimic. Acum investesc (regulat) si citesc mult mai putin ca inainte :).

  As adauga doar ca e important de actionat. Degeaba citit si vorbit daca stai ca mine, cu banii in cont (nu ca aveam acolo o carutza de bani, dar totusi) si ca o investitie e mai buna decat neinvestit.

  1. o femeie, cred ca mai am o speranta :)). Citind comentariul tau ma regasesc complet in el.Cu cat citesc mai mult, cu atat parca nu mai inteleg nimic(la un moment dat am zis ca nu este de mine), in schimb mentalul nu-mi da pace si tot insist.Sper sa ajung si eu in punctul in care esti acum, sa incep sa actionez 🙂 Toate cele bune si spor la investitii

 12. buna, brokerul care are aceste comosioane f mici si o multitudine de eft uri nu admite cont bancar din roamania. Cum se poate investi in acest caz? Sunt multe oportunitati dar ptr rezidentii romani ele sunt mult mai scumpe si putin diversificate. Cum poate un rezident ro sa deschida cont bancar intr o tara acceptata de acest broker? Multumesc, silvia

  1. Buna Silvia. Sunt oportunitati si pentru romani. Chiar luni am discutat la coaching 1-1 gratuit despre asta cu o persoana si am verificat amandoi in timpul sedintei disponibilitatea produselor optime pentru un resident roman. Partea buna este ca le-am gasit.

   Voi scrie despre asta, voi face si curs gratuit despre asta. Trebuie insa putina rabdare caci time is tight.

 13. Salutare,
  Am o curiozitate: ce se intampla peste 30 de ani cand te hotarasti sa beneficiezi de ce ai acumulat si retragi bani din investitii?
  Care vor fi taxele pe care le platesti pe sumele acumulate/retrase?

  1. Buna MihaiB. Conform legislatiei prezente si modalitatea pe care am ales-o sa investesc nu as plati nicio taxa pe sumele acumulate/retrase

   Desigur, in 30 de ani probabil legislatia se va schimba si va trebui sa ma adaptez regulilor ce vor fi in viguare in acel moment. Insa nu imi fac nicio problema, sunt convins ca voi gasi solutia perfecta de a plati 0 sau foarte aproape de 0 chiar daca se schimba regulile 😉

  1. Cu placere Mihai. Ma bucur ca ai inteles faptul ca un comision poate eroda foarte mult profitul pe termen lung 😉

 14. Salut,

  Ceva ce cred ca ar mai trebui mentionat in aceasta comparatie este ca la unit-linked, spre deosebire de toate celelalte 3 tipuri de investitii, nu mai platesti 10% impozit pe profit cand scoti banii (din cate stiu eu). Ceea ce il face sa se distinga putin mai mult de fondul mutual, unde trebuie sa platesti cei 10%. Asta ar duce la sfarsit la o diferenta de inca 8000 de euro intre unit-linked si fond mutual, nu tocmai negrlijabila.

 15. Salutare, Bogdan!

  Poti te rog sa introduci o comparaţie si cu o pensie Pilon 3?

  Cred ca poate fi relevanta intr-o comparatie cu un Unit-Linked si fond mutual.

  Multumesc anticipat!

  Cu Respect & Prietenie
  Dorin Negrea

 16. Salutare domnule Caruta cu Bani.
  Ar fi de folos un articol cu o comparatie clara si curata.

  Un Unit linked bun pe costuri la 3000 E pe an 7 % randament – in 30 ani te aduce la o valoare a contului de 272 000 EUR din care taxele asiguratorului sunt de 11000 Eur. Pe langa asta, randamentul pe UL bune se duce ca si medie intre 13-18 % anual. Profitul este de aprox 180000E deci ar mai fi un 18000 E economisiti din neplata impozitului.

  In mare, un ETF bun vs un UL bun – sunt cam la fel, cu diferenta ca exista Fond de garantare si Reasiguratori la UL.
  Un Unit Liked prost te poate tine si pe minus, e drept, dar hai sa nu ne uitam la gunoaie cand analizam solutiile din piata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.