fbpx

Fata nevazuta a ETF-urilor

Sal’tare aventurierule. Astazi vom vorbi din nou despre ETF-uri. Din cauza lipsei timpului nu va fi un articol foarte lung, insa poate este mai bine asa.

Am scris cateva articole pe acest blog despre ETF-uri si avantajele lor. In mod evident fondurile de tip index si ETF-urile au devenit din ce in ce mai populare, caci reprezinta avantaje de necontestat. Eu de exemplu si astazi sunt uimit cat de usor ne putem diversifica la nivel mondial la un pret atat de mic.

Nu am scris insa nimic despre fata nevazuta a ETF-urilor.

Domnule CarutaCuBani, incepi sa ma sperii…

Ideea nu este sa te sperii aventurierule, insa din punctul meu de vedere trebuie sa fii corect informat.

Evolutie ETFs si fonduri de tip index

In ultimii ani ETF-urile au avut o evolutie fulminanta, desi la inceput aceste produse au fost mult criticate. Dupa cum spuneam insa, in ultimii ani, popularitatea acestor vehicule investitionale pur si simplu a explodat.

Motivele sunt evidente: ofera posibilitatea investitorilor de a se diversifica la costuri infime. Desigur, sunt si explicatii ce tin de tehnica si simplitatea cu care astazi se pot cumpara astfel de produse, insa este irelevant pentru discutia noastra de astazi.

Domnule CarutaCuBani, zici ca ETF-urile au devenit populare, dar ce inseamna in cifre acest lucru ?

Aventurierule, imi place din ce in ce mai mult de tine. Ai dreptate, trebuie sa ne uitam la cifre ca sa vedem cat de populare au devenit aceste ETF-uri.

Cel mai la indemana KPI la care ne-am putea uita (si cel mai concludent dupa parerea mea), este AUM-ul agregat.

Ce este AUM ?

Am mai discutat despre acest lucru aventurierule: asset under management.

Mai exact, este interesant sa ne uitam cat din AUM-ul agregat reprezinta investitiile pasive in indecsi si cat in cele active (fonduri mutuale active practic).

Morningstar, ca de obicei, nu ne lasa la greu.

Dupa cum vezi, evolutia este absolut impresionanta. Probabil aceasta se vede chiar mai bine in urmatoarea poza.

Dupa cum se vede, doua surse diferite, dar cifre foarte apropiate care confirma faptul ca ETF-urile, respectiv fondurile, administrate pasiv cresc exponential.

Vorbe din popor

Acum…sunt persoane care zic ca investind intr-un produs financiar precum un ETF, care pur si simplu urmareste un index nu este benefic pentru economie.

Domnule CarutaCuBani, nu inteleg, imi poti spune de ce ?

Pentru ca in mod inevitabil apar intrebari de genul, ce se intampla cu pretul pietei ? Acesta poate fi jucat pana la urma pe degete de catre institutii gigant, care pot dicta evolutia lui. Apoi mai este problema robotizarii tranzactionarilor care pot provoca cutremure intr-o singura clipa. Traim pana la urma o schimbare a teoriei invatata in scoala legata de cerere si oferta si piata care se regleaza singura prin actorii prezenti in ea.

OK, deci sa nu mai investesc in ETF-uri ?

Nu am zis asa ceva aventurierule. In realitate, pe mine nu ma sperie atat de mult aceste aspecte. Nu pentru ca nu sunt adevarate, ci pentru ca solutii pentru ele vor fi relativ usor de gasit si implementat. Nu voi intra acum in detalii  insa, caci nu acesta este scopul articolului de astazi.

Acum vreau sa-ti vorbesc despre o alta fata nevazuta a ETF-urilor, la care sincer, nimeni din lumea aceasta nu are inca un raspuns.

Dilemna absoluta

Dupa cum stii, eu lucrez in domeniul consultantei pe private banking la nivel global, adica acel busines in care banca se ocupa cu management-ul banilor oamenilor foarte bogati; cei care au zeci de milioane de EUR la dispozitie pentru investitii. Am zis global caci am lucrat cu banci din Franta, Elvetia, Luxembourg, Germania, Liechtenstein, Singapore sau Hong Kong. Mai mult decat atat, sotia mea lucreaza in domeniul auditarii fondurilor de investitii in Luxembourg, tara Europeana unde alaturi de Irlanda se aduna mii de fonduri.

Lucrand amandoi in domenii relativ conexe, mai vorbim din cand in cand despre finante, investitii etc. Dintre noi doi, ea fiind de departe experta pe fonduri de investitii, o intreb la un moment dat ce se intampla cu drepturile de vot ale investitorilor in ETF-uri/fonduri pasive.

Intrebarea poate parea stupida, insa hai sa ne gandim putin. In momentul in care cumperi actiuni la coca cola de exemplu, detii o particica din companie. Daca ai cumparat indeajuns de mult, ai si drept de vot si puterea de a lua decizii la nivel de board.

In momentul in care cumperi de exemplu un ETF pe S&P500, atunci vei detine actiuni la 500 de companii, deci vei detine o particica din 500 de companii. Ia imagineaza-ti acum ca investesti in MSCI world si deja detii o particica din peste 1.600 de companii. Daca te mai duci si pe emerging markets, poti ajunge la peste 3000.

Revenind la intrebare, sotia a raspuns scurt si sec:

Managerul de fond detine drepturile de vot.

In secunda doi mi-a cazut fata, creierul intrand in eroare. Ea si-a dat seama instant de ce, asa ca a continuat.

Dar sunt acum de exemplu pe Europa diverse restrictii, de exemplu UCITS V care obliga un produs de tip fond/ETF sa nu detina mai mult X% drepturi de vot la o companie.

La foc automat a venit a doua intrebare din partea mea:

Este aceasta restrictie aplicabila pe fond/ETF sau pe manager ?

Raspunsul nu a ezitat sa apara.

Pe produs…..

In acel moment, amandoi am avut un brain freeze, realizand problema gigantica in care ne aflam. Aceasta conversatie a avut loc acum cateva luni si a ramas sa ne mai documentam, sa citim, sa intrebam pe la munca etc.

Domnule CarutaCuBani, recunosc, nu am inteles absolut nimic…..

Explicatia problemei

Nicio problema aventurierule, iti voi explica imediat.

Dupa cum ai aflat, desi ca investitor intr-un ETF (de tip fizic), detii fizic actiuni la companiile din index, nu ai si drepturile de vot. Acestea se duc la manager-ul de fond.

Coreland aceasta informatie cu:

  1. Faptul ca ETF-urile, respectiv fondurile, pasive cresc enorm ca pondere globala
  2. Faptul ca aceste produse detin mii de companii fizic

,inseamna practic ca managerii acestor fonduri ar ajunge sa detina puterea absoluta asupra….tuturor companiilor din lume.

HOLY FUCKING SHIT! Acest lucru este absolut ingrozitor, ca sa nu zic abominabil. Problema nu ar exista daca ar fi multi jucatori pe piata insa in principiu avem 3-4 manageri de fonduri foarte mari si cam atat. Cu alte cuvinte, toata puterea va fi concentrata aici:

  • Vanguard
  • BlackRock
  • StateStreet
  • Fidelity

Daca ar fi sa ne uitam la ce zice Center for Securities Pricing, Wharton Research Data Services, aflam ca numai Vanguard detinea in Martie 2018 23% Overall market share din totalitatea fondurilor mutuale pasive si active si etf-uri…..

Va imaginati ca am putea ajunge in situatia in care teoretic 4 persoane (institutii) ar controla toate companiile din aceasta lume ? Comunismul este mic copil pe langa aceasta situatie.

Ce zice John Bogle, cel care a inventat practic fondurile de tip index, cu cateva luni inainte sa moara ?

A handful of giant institutional investors will one day hold voting control of virtually every large U.S. corporation

Problema este acuta si discutata intens la nivel inalt, insa din pacate momentan nimeni nu are nicio solutie. Ce sa faci ? Sa ai mai multi jucatori ? Nerealist. Sa impui threshold-uri la drepturile de vot ? Atunci o dai in cealalta extrema si oferi drepturi de vot persoanelor care nu ar trebui sa aiba. Ce reglementari sa existe ?

Ulterior, acum vreo 4 luni cred a aparut un articol super interesant pe aceasta tema pe the wall street journal insa va trebuie abonament ca sa cititi:

https://www.wsj.com/articles/bogle-sounds-a-warning-on-index-funds-1543504551

Este un articol super interesant, care intra in detalii, expunand si cateva piste pe care am putea merge. Realitatea insa este ca nimeni nu are nicio solutie momentan.

E clar, eu ma bag pe actiuni individuale…

Degeaba aventurierule, efectul nu mai poate fi oprit. Mingea a fost aruncata si se rostogoleste, marindu-si viteza odata cu timpul. Degeaba investesti tu individual in 10 companii, caci oricum toate companiile lumii, inclusiv cele 10 ale tale, ar ajunge sa fie controlate de 4-5 persoane (a se citi institutii) daca nimic nu se schimba in viitor.

Pe final

Asistam la niste vremuri super interesante. Cel mai probabil in urmatorii ani vom trai niste schimbari de paradigma. Din pacate insa nimeni din lumea asta inca nu stie exact ce schimbari vor fi. Toata lumea insa este de acord ca aceste fonduri de tip indecs nu sunt in sine problema, ci framework-ul in care ele functioneaza. Acest framework va trebui schimbat. Cum ? Who the fuck knows…..?

Prin acest articol nu am vrut sa sperii pe nimeni, insa consider ca trebuie sa fim informati. Sunt ferm convins ca fondurile pasive pe indecsi sunt in continuare cea mai buna varianta existenta astazi. Intrebarea este, cum se va schimba framework-ul in viitor ca sa nu ajungem intr-o lume absurda…?

Ciao si pe curand.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.

P.S. Daca nu ai cont pe WSJ, gasesti si pe reddit articolul.

The Father of Index Funds Sounds a Warning on Index Funds from financialindependence

11 thoughts on “Fata nevazuta a ETF-urilor”

  1. Ha,
    Am vrut sa pun aceasta intrebare la un moent dat dar am concluzionat ca drepturile de vot ar trebuie sa fie ale detinatorilor de ETF, adica a celor care cumpara produsul. Ce daca sunt multi, fff multi cu fff putine actiuni. Prin urmare am uitat de subiect. Ironic pentru mine.
    Totusi nu vad ce este atat de complicat: singura reglemetare care ar trebuie introdusa este ca cel care creeaza ETF nu aiba si drept de vot. El este doar un vehicul si atat. Iar capacitatea de vot ale milioanelor de detinatori poate fi activata online (daca chiar se doreste).
    Este clar o problema mare dar nu pare de ne reglementat.
    Oricum ma gandesc ca mai sunt si alte riscuri ale acestor ETF.
    Felicitari pt articol!

    1. Buna MihaiB, din pacate nu se poate implementa ce ai spus tu caci imagineaza-ti: o singura persoana ar trebui sa voteze pentru 3000+ companii. Este nerealist. Pe de alta parte daca cel care creaza ETF-ul nu are drept de vot, si implicit nici cei care au doar o bucatica nesemnificativa (pt ca trebuie sa ai un procent consistent ca sa ai drept de vot), se vor pierde, agregat vorbind, procente imense gen 30%, dand astfel o putere nejustificativ de mare celor care au 5% de exemplu.

      Lucrurile sunt mai complicate de atat, insa intr-adevar, in viitor ma astept ca frameworkul in care ele functioneaza sa se schimbe.

  2. Bun articol!
    In fiecare zi deschid blogul tău să văd noutați, avid fiind de noi informații. De multe ori mă intristez când văd că nu a mai aparut ceva noutați, dar imediat îmi spun să am rabdare….sigur va mai apare ceva interesant, mai ales având în vedere progranul tău foarte încărcat.
    Multă sănătate, succes și…..multă răbdare cu noi, contaprioții tăi. Felicitări pentru ceeace faci pentru noi,

  3. Un articol foarte interesant. Pe mine ca mic investitor care oricum nu as detine drept de vot, nu ma ingrijoreaza atat de tare acest aspect. Mai mult ma ingrijoreaza faptul ca nu detin direct actiunile respective, ci prin intermediul unor terti: emitent ETF, administrator ETF, custode active. Practic, nu imi este clar ce se intampla in caz de default al oricaror dintre acesti intermediari. Am uitat sa adaug aici brokerul ca intermediar, dar cel putin acolo avem o asigurare din partea fondului de compensare a investitorilor in cuantum de 20,000 EUR, pentru maxim 90% din sumele disponibile in sold.

    Insa fondul de compensare nu ne asigura si valoarea activelor detinute si administrate de catre managerul de fond/ETF. Ar trebui sa avem incredere oarba in aceste ETFuri sau ne asumam un risc major acceptand acest compromis al costurilor minimale pentru diversificare, noi nedetinand de facto acele active in mod direct? Cred ca este destul de ambigua situatia din punct de vedere juridic.

    1. Ba te intereseaza, caci agregati toti cei mici investitori aduna zeci de procente care se duc pe mana unei singure entitati care poate controla efectiv toate companiile publice din lume, afectand deci si cei care nu trec prin ETF-uri….

  4. Bun articol!
    In fiecare zi deschid blogul tău să văd noutați, avid fiind de noi informații. De multe ori mă intristez când văd că nu a mai aparut ceva noutați, dar imediat îmi spun să am rabdare….sigur va mai apare ceva interesant, mai ales având în vedere progranul tău foarte încărcat.
    Multă sănătate, succes și…..multă răbdare cu noi, compatrioții tăi. Felicitări pentru ceeace faci pentru noi,

  5. Salut Bogdan. Îmi spui, te rog, când se cumpără holding-urile dintr-un fond de indici manage-uit pasiv?
    De exemplu, dacă eu cumpăr acum unități din IWDA de $1,000, acei $1,000 vor cumpăra imediat în mod automat părticelele aferente celor 1,600+ acțiuni din index? (îmi imaginez că nu…) Sau cum/când se fac achizițiile acțiunilor efective din acel fond de indici? Mulțumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.