Salutare aventurierule! Bine ai revenit la o noua runda de discutii. In ultimul timp am fost intrebat de foarte multe persoane de ce nu investesc si pe bursa romaneasca, mai exact pe BVB.
Da chiar Domnule CarutaCuBani, de ce ai exclus BVB-ul din strategia ta ? Nu ai spus ca investesti in medie ponderata pe capitalizare globala ?
Corect, insa hai sa ne oprim asupra cuvantului global si sa vedem ce inseamna pentru mine.
Table of Contents
Clasificarea pietelor bursiere
In primul rand trebuie sa vedem ce tipuri de piete bursiere avem.
- Developed markets, sau piete dezvoltate. In aceasta categorie intra SUA, Germania, UK etc. Dupa cum bine ai ghicit, cele mai puternice, dezvoltate si stabile piete din lume.
- Emerging markets, sau piete emergente. Aici avem tari precum Brazilia, Rusia, China, India etc. Aceste tari sunt runner-up-uri. Au potential mare si sunt caracterizate de cresteri rapide. Bineinteles acest lucru se traduce si prin volatilitate mai mare, deci si risc mai pronuntat.
- Piete de frontiera, sau piete de gunoi cum le numesc eu. In mod evident aceste piete sunt mai putin dezvoltate decat cele emergente si prezinta riscuri mari de toate tipurile: politice, fiscale, moneda, nationalizare etc. Romania bineinteles face parte din aceasta categorie.
Promisiune: Voi scrie in urmatoarele zile / saptamani un articol in care voi explica mai bine diferentele dintre aceste piete observand ca aceasta informatie cam lipseste in Romania.
Super, dar tot nu am inteles ce inseamna pentru tine investitie globala…
Pentru mine global include doar pietele dezvoltate si cele emergente, motivul fiind foarte simplu: pietele de tip gunoi, scuze de frontiera, reprezinta riscuri foarte mari pe care eu nu sunt dispus sa mi le asum.
Domnule CarutaCuBani, inteleg ca acest motiv ar fi suficient sa nu investesti in BVB, dar eu eram obisnuit cu o argumentare mai serioasa din partea ta, cu cifre, date exacte sau exemple…
Asa este. Cum nu vreau sa te dezamagesc iti propun sa intram in detalii.
Evolutia BET vs S&P500
Multe persoane spun ca la BVB se fac bani seriosi, bursa noastra oferind niste randamente superbe in comparatie cu pietele dezvoltate.
Asa o fi pentru investitorul de lunga durata ? Hai sa vedem ce s-a intamplat cu BET-ul, indexul nostru mioritic pe de o parte si ce s-a intamplat cu S&P500, probabil cel mai cunoscut index al SUA.
BET
Din graficul de mai jos vedem ca inainte de criza din 2007-2008 BET-ul valora peste 10.000 puncte. Dupa mai bine de 10 ani din acel moment insa vedem ca BET-ul este inca sub nivelul de dinaintea crizei cu 25%, adica undeva in jurul a 7.500.
Desigur, 25% randament in 10 ani, dar pe minus.
Simt o usoara ironie ?
Sunt un pic cam rautacios aventurierule, insa sper ca ai prins ideea principala: BET-ul inca se afla cu 25% sub nivelul de dinaintea crizei din 2007-2008.
S&P500
Hai sa ne uitam si la S&P500 in aceeasi perioada si sa vedem ce s-a intamplat. Valoreaza mai mult decat o facea fix inainte de criza ? Mai putin ? La fel ? Palpitant!
Hmmm, se pare ca daca inainte de criza valora in jur de 1800, in prezent, la 10 ani distanta valoreaza in jur de 2500. O crestere de aproximativ 40%, pe plus.
Concluzii evolutie bet vs s&p500
Pietele de tip gunoi, scuze din nou, de frontiera, au intr-adevar potentialul de a scoate un randament mare, insa pentru persoanele care fac active tradeing. Piata, avand o volatilitate mare iti ofera multe ocazii de a cumpara la un pret mic si de a vinde la un pret mare intr-un interval scurt de timp.
Repet insa, vorbim aici de active trading si chiar si asa doar un numar foarte mic de persoane vor iesi bine din toata afacerea asta. Mai mult decat atat, daca faci chestia asta cu succes de 3-4 ori iti va da impresia ca esti mare expert in investitii, ceea ce este cel mai rau lucru posibil, caci iti garantez ca nu esti si ca in final realitatea te va plezni de nu te vei mai vedea.
Desigur, cei care au inceput sa investeasca pe BVB din 2009 au scos randamente bune, dar isi vor ineca amarul in tone de lacrimi la urmatoarea criza. Probabil majoritatea persoanelor nici nu isi imagineaza ce ii asteapta…
Nu inteleg, de ce ar fi diferit pe timp de criza pentru BET fata de S&P500 ?
Mai corecta ar fi intrebarea: cum se comporta pietele dezvoltate fata de pietele de gunoi, uf iarasi, de frontiera, pe timp de criza ?
Pe timp de criza
Totul este bine cand suntem pe crestere, insa ce se intampla in cazul unei crize ? Hai sa vedem ce s-a intamplat la ultima criza atat cu BET-ul cat si cu S&P500.
Au scazut, ce sa se intample ?
Au scazut, bineinteles, dar intrebarea este cu cat ?
BET
S&p500
OMG Domnule CarutaCuBani, vad bine ?
Vezi bine aventurierule. Daca S&P500 a cazut cu aproximativ 50%, BET-ul a cazut cu peste 80%!
Cam asta inseamna piata de frontiera. Spor la investitii pe BET daca-ti place sa conduci fara centura, iar la prima frana sa te lipesti de parbriz.
Gata, m-ai convins …
Usurel aventurierule. Ai vrut sa stii de ce nu investesc pe bursa noastra, inca n-am terminat. Abia m-am incalzit.
Randamentele reale
Acest topic este unul foarte interesant. Te-ai intrebat vreodata ce moneda folosesti ca sa iti cumperi….cam tot ce cumperi ?
In Romania se foloseste RON bineinteles.
Esti sigur ? Salariul intr-adevar, este in RON, deci putem spune ca veniturile sunt in RON.
Pentru cheltuieli insa am sa-ti dau o veste proasta. Mai jos ai o lista scurta cu tipuri de cheltuieli:
- Chiria: in EUR
- Pret apartament: EUR
- Abonament telefon mobil: EUR
- Autoturism, chiar si cel autohton: EUR
Nu o mai lungesc, ideea este ca de fapt cheltuielile sunt ori in EUR direct, ori mai rau, in RON dar convertite de companii din EUR. Daca am ajuns chiar si pe autoturismul nostru autohton, fabricat la noi, sa dam tot EUR…
In fine, avem si mici cheltuieli in RON, de exemplu mancarea produsa local de micii fermieri romani, insa de departe majoritatea cheltuielilor tin de EUR.
Revenind la subiectul nostru, ca sa calculam corect, din perspectiva romanilor randamentul BET-ul, trebuie sa tinem cont si de moneda. Daca BET-ul are un randament de 10% intr-un an ar trebui sa ne uitam cat era cursul EUR/RON in Ianuarie si cat este la sfarsit de an in Decembrie. In cele mai multe cazuri vom constata ca am pierdut vreo 2% doar din curs.
Inca un motiv, daca mai era nevoie, sa nu investesc pe BVB.
Full disclosure: OK, si USD influenteaza si chiar si alte monede, insa acesta este un subiect foarte complex pe care nu il pot aborda intr-un singur articol.
Riscul investitiilor
Tare curios sunt cat de confortabil s-ar simti un investitor la BVB sa investeasca si in bursa din Bangladesh, sau cea din Nigeria, sau Serbia, Senegal, Togo, Tunisia, sau de ce nu Kazakhstan.
Domnule CarutaCuBani, ai luat-o razna ? Ce-s cu tarile astea ?
Aceste tari aventurierule, si multe altele, tot din categoria de piata de gunoi, ah de frontiera, fac parte.
Sincer, nu cred ca sunt prea multi care ar investi pe bursa acestor tari. Si totusi de ce se simt siguri cu investitiile pe piata bursiera din Romania ? Simplu, pentru ca majoritatea se afla in Romania in zona de confort, se relaxeaza si atunci intervin emotiile. Cu alte cuvinte investesc emotional. Au impresia ca este mai sigur pentru ca au trait aici si cunosc situatia companiilor aproape la nivel personal.
Daca ai fi insa rational, te-ai detasa de sentimente, ai vedea ce inseamna o astfel de piata, cine face parte din ea si daca se potriveste in mod obiectiv cu profilul tau de risc.
Altfel, desigur, investitiile in BVB se pot dovedi a fi foarte inspirate, insa probabil nu atat de inspirata ar fi ideea de a pune 100% din investitii pe bursa din Romania. Un home bias in jur de 10%-30% din portofoliul de pe bursa probabil ar fi suficient, dar deh, depinde de fiecare investitor in parte si de profilul lui de risc. Eu nu am facut altceva decat sa spun ca in cazul meu particular, nu intentionez sa investesc pe BVB. In plasamente private insa, da, desi acolo in mod ironic, riscul este si mai mare. Deh, alta data si despre plasamente private.
Pe final
Cam acestea ar fi in mare motivele pentru care nu investesc la BVB.
Apropo, zilele trecute am primit un comment pe care eu il consider amuzant si pe care vreau sa-l impartasesc cu voi: “Referitor la bvb : traiti in Romania, aunteti investitor ROMAN si nu investiti pe bvb ??? Descalificant.”
Aceste propozitii reprezinta definitia perfecta a investitorului emotional. Investitiile insa trebuie facute rational, iar emotiile nu au ce cauta in ecuatie. Pot intelege interferentele culturale in investitii, asa cum sunt de exemplu bancile / fondurile de investitii islamice ce nu investesc in business-uri ce intra in contradictie cu cultura lor, insa nu pot intelege de ce ai investi pe bursa intr-o regiune anume doar pentru ca te-ai nascut acolo. Daca iti deschizi o firma in acea regiune ca sa ajuti comunitatea este altceva.
In curand cred ca voi scrie un articol si despre home biased, sa vedem si din acea perspectiva daca se merita sau nu sa investesti la BVB. Iti voi arata o frantura din procesul practicat la nivel profesional ce are ca scop aflarea raspunsul la intrebarea: merita ca alocarea investitiilor mele bursiere sa fie home-biased sau nu ?
Inainte sa ne luam la revedere vreau doar sa spun explicit ca in niciun caz nu recomand sa investiti in S&P500. Cine si-a facut temele si considera ca este potrivit pentru el/ea, atunci sa isi bage banii in S&P500. Eu de exemplu nu o fac deoarece mi se pare prea riscant. Este departe de a fi indeajuns de diversificat pentru mine.
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Multumesc.
Cu placere Nic.
Bună dimineața! Bogdan, spune-mi cu poți investi din România pe ETF-urile in care investești tu ? Firmele de brokeraj din România au niste comisioane colosale.
Sunt mai multe posibilitati, voi scrie in curand si despre asta.
Subscriu la intrebarea domnului/doamnei CTL: prin ce firme cumparam din Romania ETF-uri?
Felicitări pentru articol !
Informații valoroase, mulțumesc.
Multumesc.
Foarte util articolul desi informatiile din articol imi erau cunoscute deja. La multi ani si o zi faina sa ai!
Cu placere. La multi ani 🙂
Foarte bun articolul mi l-a recomandat un prieten, felicitari!
Desi in mare ai dreptate si concluzia mea e aceeasi – nu as recomanda sa se investeasca acum pe piata de capital – totusi analiza mi se pare un pic incompleta deoarece ca si termen de comparatie ar trebui sa iei variatia pretului + dividende – comisioane aceasta reprezintand adevaratul ROI (ne putem complica si cu impozit/curs de schimb etc.).
De exemplu mi se pare ai minimizat/ignorat valoarea acestor dividende ridicate pe care le ofera actiunile BVB si cele straine nu prea, deoarece daca eu primesc 10% dividend in 2010 de la actiunea X si teoretic reinvestesc acel dividend imediat ce il primesc in aceasi actiune brusc se va compune rezultatul final (in 2011 primind dividend la 110% si reinvestind etc.)
Oricum mi se pare super interesanta analiza ta, si e important sa avem discutiile acestea de educatie financiara. De obicei eu evit sa comentez dar din nou felicitari pentru articol si blog!
Merci Bogdan.
Intr-adevar nu am luat in calcul dividendele nici pe bet nici pe s&p500 in mod deliberat caci ar fi devenit un articol inutil de lung cand concluzia este aceeasi. In plus, la ce ajuta dividende de 10% (care in mod real ar fi pe la 8%) pentru un investitor de lunga durata daca intr-o criza iti scade portofoliu cu aproape 90% ? 🙂
Nu as vrea sa para ca discutam in contradictoriu dar poate conversatia ii ajuta si pe altii sa isi analizeze optiunile mai in ansamblu…
Important nu este acel dividend in sine pe un singur an ci mecanismul de compunere a venitului prin reinvestirea dividendului…cum era acea zicala atribuita lui Einstein:
“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it… he who doesn’t… pays it.”
Ignorarea dividendului la S&P si BET nu e acelasi lucru deoare exista 2 tipuri de actiuni: asa numitele “growth stocks” in cazul S&P care in general reinvestesc veniturile si nu dau deloc/dau dividende mici (bursa din state e in general recunoscuta pentru asta) si “dividend yielding stock” care dau an de an dividend actionarilor (e bun cand ai nevoie de lichiditati sau poti utiliza metoda de compunere descrisa mai sus pentru a multiplica veniturile).
Ignorand dividendul la BET, care e punctul lui forte, e ca si cand se lupta un boxer cu un kickboxer dar kickboxerul nu are voie sa dea cu picioarele…o metafora interesanta stiu 🙂 dar tocmai ce s-a luptat Mayweather cu un japonez si a castigat fara drept de apel deoarece i-a interzis sa foloseasca cea mai puternica arma a lui (e pe youtube meciul complet pentru cine e interesat).
Evident o scadere de 90% va afecta extrem de negativ orice portofoliu de actiuni – fie el de crestere sau producator de dividend – dar doar daca vinzi pe low. Dar de aceea nu e bine sa investim in clase de asseturi riscante ca actiunile decat cu bani de care nu avem nevoie pe termen scurt! Plus si in acel moment o actiune generatoare de dividend (gen utilitati care au monopol) iti va produce un dividend relativ decent deoarece incasarile desi mai mici ca de obicei vor fi totusi semnificative pentru ca profitul este raportat la un pret pe actiune aflat la 10% din valoarea precedenta.
Celelalte argumente ale tale ce caracterizeaza o piata de frontiera sunt extrem de valide si nu as recomanda cuiva sa investeasca fara cunostinte solide: instabilitate politica, lichiditate scazuta (cu 20000 de euro la noi iti ridici singur pretul de achizitie deoarece nu gasesti contra partida) etc.
Imi plac discutiile constructive, nu-i problema.
Punctual: BET a avut 6.1% randament pe 2018 in RON, s%p500 a avut 2.07% in USD.
Diferenta dintre ron/usd din ianuarie 2018 si astazi (ianuarie 2019) este de 0.2163 RON, adica de 5.6% in defavoarea RON-ului.
Cu alte cuvinte pe bet avem randament: 6.1% – 5.6% = 0.5% in USD 😉
De ce ne-am raporta la USD daca cheltuieli noastre sunt in RON?
Daca ne raportam la EUR (preturile cum ziceai sunt raportate in EUR in Romania nu USD) diferenta scade considerabil la 0,0286 (0.61%) conform cu https://www.cursbnr.ro/curs-euro (din 8 Ian. 2018 4.6348 la 7 Ian. 2019 4.6634). De asemenea vei avea 2 comisione (la vanzare si cumparare de currency care erodeaza diferenta).
Beneficiezi de aceasta diferenta de curs pozitiva USD-RON dar nu cred ca ai investit in piata din US gandindu-te ca dolarul va creste in raport cu majoritatea valutelor (inclusiv leul) ceea ce apropo a fost putin contraintuitiv conform expertilor de pe piata forex (ceea ce eu nu sunt dar am asculatat cateva podcast-uri :D).
Asta a fost ultimul meu comment deoarece cred ca punctul principal a fost inteles, respectiv “growth stocks vs. reinvested dividend stocks”, merci pentru timpul acordat si sa ne auzim la anul semnificativ mai bogati amandoi.
La primul milion de euro promit ca dau o bere sau doua :)))
In RON este acelasi lucru: BET are dividend yield 6.1% pe RON iar s&p 500 2% USD deci 2% + 5.6% = 7.6% in RON 🙂
Nu chiar, daca nu imi scapa mie ceva de fapt randamentul tau anual efectiv in RON pe clasa asta de active e mai aproape de 4%, chiar un pic sub.
Randament normalizat in RON al S&P500 e i7.6% MINUS aprox. 3.5% respectiv comisioane de cumparare/vanzare valuta. Depinde de la caz la caz dar de exemplu* la BT sunt aprox. 1.75% la cumparare si la fel la vanzare conform: https://www.bancatransilvania.ro/en/curs-valutar-spot/ (curs BNR la USD in 04.01.2019 = 4.0192 RON – buy 4.0192 – sell 4.1416 RON).
Diferenta va fi practic mai mare decat o simpla scadere matematica deoarece acel 1.75% initial inseamna ca tu iei mai putine actiuni si deci si upside-ul tau e mai mic.
*inteleg ca poate varia dar ca si investitor cu siguranta tu iti vei asuma diferenta de curs nu firma de brokeraj si depinzand de platforma acel 1.75% poate fi chiar optimist
Depinde ce institutie folosesti pentru curs de schimb. O poti face si fara acel spread 😉
Mai este un lucru de mentionat aici…trebuie vazuta si perioada de dinainte de 2008, cat a crescut BVB si cat a crescut S&P 500 in aceeasi perioada. O analiza interesanta apropo de o perioada mai lunga de timp, cu investitie pe BVB, dar de data asta investitie regulata, prinzand si scadere in 2008 dar si cresterea din 2000 si pana in 2008, plus capitalizare si dividedede incluse o puteti gasi mai jos:
https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/bvb-face-din-salariati-milionari-cu-1-000-lei-investiti-lunar-pe-bursa-din-2000-incoace-s-ar-fi-obtinut-un-portofoliu-de-2-7-mil-lei-in-prezent-15125506
Farmecul in zona de investitii este ca orice poate avea dreptate, alegand partea din evolutie care ii convine pentru a isi sustine punctul de vedere.
Spor la investitii, pe termen lung!
Si eu am vrut sa punctez aspectul perioadei mai lungi de luat in calcul. Ma bucur ca a facut-o cineva deja.
Eu as face niste calcule, dar nu gasesc de unde sa iau valorile istorice ale BET. Site-ul BVB nu este cel mai prietenos in acest sens.
stiu si eu ce sa zic? am investit in 2001 17 mil cca 500 $ in bvb si azi sunt pe plus si in ron si in valuta si indexat cu inflatia desi am “zacut 2007 -2014…si eu sunt un investitor slab (emotional) dc eram unul capabil faceam avere cum era imposibil sa fac pe piata sua. sa auzim de bine!
Felicitari pop 😉
Interesant articol, si buna comparatia, dar…
Total de acord cu @CTL. Urmaresc mai multe bloguri despre investitii, dar nimeni/foarte putini prezinta concret alternative de ETFs pt S&P 500 sau alti indexi straini si mai ales brokeri la care sa merite investitia.
Degeaba sunt fonduri de indexi care au performante mai bune decat BET-ul, daca te mananca comisioanele. Eu unul n-am gasit pana acum o varianta mai profitabila (broker+ETF) pentru o astfel de investite.
Pana atunci, din pacate, ma vad nevoit sa investesc tot in BVB…
Eu am spus de mai multe ori in ce etf-uri investesc, nu este niciun secret 🙂
http://carutacubani.ro/cum-sa-investesti-in-cel-mai-eficient-mod-posibil
True story. Despre ETFs ai mai scris. Astept cu mult interes si urmatoarele articole (mai ales cel despre brokerii disponili pentru romani).
Unul dintre putinele bloguri (pe care le-am citit) din care chiar poti invata ceva, fara articole vagi/abstracte care nu zic defapt nimic (nou).
Mersi de informatii!
Nu e corecta comparatia BET-ului cu S&P. Ar trebui sa faci o comparatie BET-TR (adica BET-ul cu dividente) cu S&P. Nu uita ca BVB-ul se caraterizeaza prin faptul ca e o bursa in care companiile dau dividente. Daca o sa faci analiza asta o sa vezi ca BET-TR-ul sta f bine. Si apropo https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-un-leu-investit-intr-un-indice-bvb-valora-3-300-lei-dupa-20-ani-fata-de-871-lei-la-bancaa–204351.html. Sau https://www.amosnews.ro/bill-gates-investit-actiuni-ale-fondului-proprietatea-2018-11-20
Am scris un articol si despre BET-TR. Lucrurile nu stau atat de roz pe cat crezi 😉
http://carutacubani.ro/avantajele-dividendelor-pe-bvb/
Costurile sunt un aspect care nu l-ati mentionat. Am locuit multi ani in America si acolo se pune accent pe costuri mici, deoarece iti scad randamentul. Indiferent daca castigi sau pierzi aceste costuri oricum te trag in jos si ingroasa buzunarul companiilor de investitii.
Am observat ca pe bursa românească toate costurile sunt exorbitante, de la pretul de tranzacționare, la costuri lunare pe portofoliu și pana la expense ratios, toate fiind o pierdere curata pt investitori.
Ca exemplu de costuri in America: cumparare sau vinzare de actiuni intre $4-8 per tranzactie FARA procentaj din valoarea tranzactiei! NU exista costuri lunare sau anuale pe portofoliu! Expense ratio sunt in continua scadere, unele ETF ajung la 0.03%, unele fonduri de investitie (mutual funds) numai putin mai mult iar media la MF este deja intre 0.5 – 1%.
Pe scurt investiția pe piața autohtonă este costisitoare și nu merita din acest pdv (fata de piețele mari din afara).
Da observ si eu multe comentarii pe aici in contradictie , eu sustin ceea ce spune si Dl Caruta cu Bani din ce puncte de vedere ? pai hai sa va explic ,nu stau de foarte multi ani pe piata mai exact aproximativ de 6 ani si o luna , am facut prima mea investitie in luna mai 2015 am depus o suma de 3000 de dolari in contul de la Brokerul meu personal si pe timp de urmatorii 3 ani si 1 luna am depus lunar in medie 800 $ in contul meu de investitie iar urmatoarii 3 ani ca drept urmare a salariului investesc lunar 1500$ , investind doar in ETF-ul celor de la SPDR S&P500 mai exact SPY5. Pe atunci pretul unei unitati de ETF era la 190.85 $ astazi fiind la 422.40 asadar o crestere de 121.32% + o crestere din dividente de 12.92% din care retin impozitul pe dividente , scad TER-ul ETF-ului si ajung la un randament de 15.96% CAGR pentru cei 6 ani si 1 luna , un Randament super ok zic eu .. ajung sa am depusa suma de 83600$ si prin dobanda imi ridic contul la 137.765$ ,din care am uitat sa va mentionez voi scadea comisionul de 1% ce il pierd din suma totala depusa adica din cei 83.600 pe comisionul de achizitie suma care pentru mine e nesemnificativa avand in vedere ca ,acest procent e calculat cumva in taxa anuala de 120$ constand in fee-urile lor de administrare .pierd practic 836$ la un depozit de 83.600 privind in paralel daca as fi decis in acelasi an si aceiasi luna sa investesc in indicele BET , doar prin replicare fizica nu Etf-ul propiu pentru ca Etf-ul propiu are un comision extraordinar de mare si as fi pierdut enorm prin TER .As face eceleasi etape. In luna mai 2015 Bet insuma 7507 RON si ajunge la o valoare de 11358.02 astazi iar daca vom capitaliza si dividentele medii de 7.2 % acestea fiind si ele impozitate cu 10% aduc indicele BET la un CAGR de 12,12% deja o diferenta vizibila intre BET si SPY . in toata aceasta perioada e de remarcat RON pierde doar 2.95% in total fata de dolar , mai exact 0.48% din CAGR asta scazand din randamentul anualizat .. acum revenind la SPY, TER-ul acestuia e de doar 0.09% anual , o taxa foarte mica . dupa acelasi numar de ani la un CAGR de 12,12% , contul meu in RON ar ajunge la valoarea actuala de 122.698$ mai mic cu o diferenta de 14.231$ acum voi judecati daca e mult , e putin ??? dar stai asa , hai sa ne uitam acum ce se va intampla daca eu acum ma opresc din investitie si voi lasa banii acestia sa capitalizeze , practic sa uit de ei pana la varsta de 65 de ani cand e pensionarea la noi de drept .Avand in vedere ca acum am 31 de ani mai pot insuma 34 de ani de dobanda compusa .. Sa spunem ca vom lasa Ambele sume in conturi diferite 136.929 usd din randamentul obtinut prin SPY , respectiv 122.698 USD sa capitalizeze pentru urmatorii 34 de ani . Hai sa nu mai facem nici o diferenta de randamente intre spy si bet si sa spunem ca obtinem un randament anualizat CAGR de 7% iar RON nu se va mai deprecia deloc fata de USD , si vom aplica aceasta dobanda ambelor conturi .. Ghici ce , diferenta intre BET si SPY va fi enorma .. in rma capitalizarii contul meu prin SPY ar ajunge la valoarea de 1.469.309$ iar cel BET ar fi de 1.316.605$ deci o diferenta enorma nu ?? mai exact 152.704$ acum vine partea mai dureroasa in timp ce inflatia medie in SUA in jurul a 30 de ani este de 2% cea din Romania a suferit modificari majore , sa spunem ca pe urmatorii 30 ani se va mai stabiliza si va ajunge la un 2.5% asta inseamna ca acesti bani in valoarea de cumparare actuala a zilelor noastre vor ajunge la 470.178 $ pentru spy si 197.490$ pentru BET , deci randamentul pe BET va fi mai bine de jumatatea valorii portofoliului pe indicele American ..Uitasem , nu am mai pus diferenta in cei 6 ani pe care a pierdut-o ron fata de usd prin inflatie 😉 .Revenind la ce spune si Dl. Caruta cu bani referitor la preturile actuale da dragii mei , tot ce platim actualmente in Romania , atat pe bunuri cat si servicii , le platim valuta , inclusiv importurile si exporturile sunt in valuta calculate, pretul unor materii prime sunt calculate tot in valuta deci din nou teren pierdut fata de USD , in magazine in general pretul bunurilor de consum sunt raportate la preturile Europene , daca nu chiar si mai mult . Deci pierdem din nou teren masiv .. si ati vazut si voi ce ar isemna in 34 de ani chiar doar o diferenta de 0,5% in inflatie a unei tari stabile Economic , si a uneia cu fluctuatii mari a inflatiei 🙂 Sa nu mai reamintim ca in ultimii 30 de ani Romania a avut o inflatie enorma ce ar fi mancat aproape total banii tai .. Acum revenind asupra statutului de piata Emergenta Romania a intrat de curand in acest teritoriu iar mentinerea ei in acest statut depinde de indicele Standard and Poor de incredere a investitorilor asupra Romaniei . Avem un indice bun, atragem investitii si mentinem un randament ok , nu avem statut emergent , randamentele vor scadea considerabil ..E cu doua taisuri statutul de Piata Emergenta a Romaniei , nimic nu garanteaza pe urmatorii ani ca aceasta nu va fi retrogadata din nou spre o piata de Frontiera 🙂 .. Succes in investitii tuturor dragilor 🙂
@Iulian: oricat de inteligent ai (putea) fi pentru investitii, stilul tau este execrabil in a scrie, pentru un roman ce se crede “cult”. Fara fraze care sa incepa cu litere mari, fara punctuatie adecvata, fara paragrafe bine delimitate. Pare o voma lunga, plictisitoare, de 5054 cuvinte. Parerea mea? Nu asa se da feed-back sau se face “educatie” finaciara. Branza buna in burduf de caine, cum se zice.
Acum este și România piata emergenta
Pornind de la un citat din articolul tau “…de ce ai investi pe bursa intr-o regiune anume doar pentru ca te-ai nascut acolo. Daca iti deschizi o firma in acea regiune ca sa ajuti comunitatea este altceva”. Faptul ca investesti intr-o firma prin intermediul BVB nu ajuti comunitatea din jurul firmei respective? Acei bani investiti nu genereaza joburi noi?