Sal’tare aventurierule. Bine te-am regasit. Am fost intrebat de mai multe ori de cititori cum de reusesc sa imi mentin eficienta la munca, sa lucrez atat de mult, si in final sa fiu top performer.
Cum eficienta performantei mele este planuita strategic, am zis sa astern cateva randuri si despre acest aspect. Nu vreau sa sugerez ca aceste puncte sunt general valabile, ci pur si simplu sunt metode pe care eu le-am aplicat si au functionat la mine.
Table of Contents
Nu citesc carti
Domnule CarutaCuBani, faci misto de mine ? Cum sa nu citesti carti ?
Nu aventurierule, nu mai citesc carti, cu mici exceptii la care voi reveni.
Domnule CarutaCuBani, te referi la faptul ca nu citesti beletristica ?
Nu, nu mai citesc carti legate de domeniul meu profesional. Am citit in schimb o gramada de carti in trecut.
Ce s-a schimbat … ?
Cunostintele dobandite dintr-o carte scad ca si cantitate odata ce ai ajuns sa cunosti bine domeniul despre care citesti. Asa am ajuns sa consider ca este o pierdere de vreme sa pierd ore bune de citit doar ca sa aflu 1-2 idei interesante. Astfel, astazi prefer sa citesc direct research papers, articole, respectiv bloguri specializate, etc, deoarece acestea sunt mult mai scurte si focusate pe detalii foarte tehnice si avansate.
Desigur, nu poti sari direct la research papers pentru ca nu ai intelege mare lucru, insa trebuie gasit acel moment in care poti lasa cartile deoparte ca sa te focusezi pe astfel de studii, ajungand nu numai sa obtii informatii de o mai buna calitate, dar practic si sa cumperi timp. Avand mai mult timp si mai multe informatii decat cei din jurul tau este pur si simplu aur pentru un top performer.
Domnule CarutaCuBani, ziceai de niste exceptii ?
Da, sunt cateva exceptii care ar putea intra in 3 categorii:
- Fun. De exemplu am citit ultima carte a lui Ray Dalio. Nu mai citesc de ceva vreme carti legate de finante, caci dupa cum ziceam prefer research papers, dar cum imi place Ray Dalio ca om, am zis ca merita.
- Necesitate. In aceasta categorie intra cartile pe care trebuie sa le citesc pentru a lua diverse certificari. De exemplu cele de management precum prince2, pmp etc. Insa si aici incerc sa le reduc la minimum. De exemplu tin minte la cele 2 examene de prince2. Am cerut companiei niste bani sa fac un curs de pregatire special pentru examen si in 4 zile aveam deja cele 2 certificari luate. Eficienta – o iubesc.
- Domenii noi. Cand intru intr-o domeniu nou si sunt la inceput citesc la greu carti despre acesta.
Schimb jobul anual
Stai linistit, nu ma refer la faptul ca schimb compania, ci ca schimb pur si simplu activitatea pe care o desfasor la job.
De exemplu in cadrul companiei in care lucrez in prezent am inceput prin a avea un rol mai tehnic in implementarea unui core banking system unde am avut ocazia sa ma familiarizez cu departamentele dintr-o banca.
Dupa un an devenisem chiar bun, deja eficientizam procese, dar eram constient ca patratelul unde imi desfasor eu activitatea este prea mic, asa ca am cerut sa fiu mutat pe un proiect de data warehouse (DWH) unde am avut ocazia sa vad si cum sunt utilizate acele date dintr-o banca.
Iti vine sau nu sa crezi am lucrat cateva luni ca programator.
Wow, super, felicitari.
What a fucking boring job.
OK, asta a fost o reactie neasteptata…
Nu mi-a placut, nu-i de mine programarea pura, insa stiam ca am nevoie de aceasta experienta ca sa am un avantaj cand voi ajunge mai sus. Astfel, am avansat rapid ca architect unde lucurile au fost mult mai interesante, focusandu-ma pe procese, structuri, stack-uri, business layere, o nebunie curata. Aici a fost o perioada super. Citeam in prostie non-stop articole de specialitate, faceam proof of concept, implementam noi procese, layere etc.
Desi imi placea tipul de munca, am vrut sa invat mai mult partea de business asa ca m-am bagat ca business analyst, ulterior ajungand sa am mini-task-uri de manager pe un client. Aici am avut ocazia sa vad si partea pur de business pe diverse domenii din private banking, nu numai procesele si datele ce stau in spate.
Clientul era super, munca lapte si miere, dar stiam ca trebuie sa avansez si sa ma afirm si mai mult asa ca am cerut iar sa fiu mutat pe cel mai mare proiect al firmei, un proiect strategic ce implementeaza practic toate sistemele informatice ale unei banci de la A la Z. Am inceput ca un membru al echipei de operatiuni, iar in cateva luni am ajuns sa conduc eu tot ce tine de operatiuni + implementare tehnica.
Dupa cum vezi, mi-am schimbat activitatea constant.
Domnule CarutaCuBani, de unde stii cand sa iti schimbi activitatea ?
Nimic mai simplu: atunci cand ai ajuns sa te simti confortabil la locul de munca. Acela este momentul in care nu mai ai eficienta din punct de vedere al cresterii profesionale. Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da este ca atunci cand esti cel mai bun din camera, trebuie sa schimbi camera.
Inchei acest capitol cu o mica incurajare. Niciodata sa nu-ti fie frica de un domeniu nou in care ai sansa sa lucrezi. Am observat multe persoane reticente in a accepta noi provocari considerandu-se inca nepregatite. La fiecare pas pe care l-am facut in cariera mea m-am simtit nesigur, insa in momentul pasului mi-am luat inima in dinti si basta. Nu ai nevoie decat de cateva minute, sa accepti la nivel psihologic, apoi pui mana pe studiu si o sa iasa bine. Nimeni nu s-a nascut invatat.
Activitatea profesionala necesita studiu constant
Dupa cum vezi, mereu mi-am ales job-uri care necesita o actualizare constanta in privinta noile trenduri, citind articole de specialitate etc.
Chiar daca devii foarte bun pe domeniul activitatii tale, consider ca este o greseala daca nu citesti mult si despre ce se intampla in afara companiei tale. Numai asa te poti mentine relevant in top, aducand idei proaspete, inovatie etc. Altfel, desi poti ajunge top performer in cadrul companiei, in mod ironic, risti sa te plafonezi in comparatie cu ce se intampla in exterior.
Mie personal mi-a placut foarte mult perioada cand faceam munca de arhitect, caci tinutul pasului cu noile tendinte intrau in atributiile jobului. Nu cred ca m-as mai intoarce insa la un astfel de job, cel putin acum am alte planuri, mai marete.
Fii un leader
Daca nu esti vazut ca un leader ai putine sanse sa te mentii in top. Intr-o corporatie, ideal este sa ai leaderi pe orice nivel.
Eu de exemplu sunt vazut ca un leader in ochii celor care au un rang mai mic decat al meu, cat si in ochii celor care au acelasi rang ca mine. Acest lucru ma ajuta enorm, in special in momentele mai dificile ale proiectelor cand ai nevoie ca anumite persoane sa faca diverse sacrificii (in materie de timp) pentru a gasi solutii la diverse probleme complicate. Poti sa fii cel mai cel pe domeniul tau, degeaba daca nu esti vazut ca un leader de cat mai multe persoane care sa se simta in siguranta cand lucreaza impreuna cu tine, sa isi poata asuma riscuri fara sa se teama de repercusiunile unor eventuale greseli si sa traga toti in aceeasi directie.
Domnule CarutaCubani, cum ajungi sa fii vazut ca un leader ?
Sunt multe actiuni pe care trebuie sa le faci. Un exemplu personal este ca mi-am luat din timpul meu sa ii ajut pe cei din jurul meu, indiferent de departament. Nici macar nu astept sa fiu intrebat daca cineva are nevoie de o mana de ajutor. Pur si simplu sunt pro activ. Cum imi trece pe la urechi ca o persoana are o problema, sunt primul care se duce sa ajute. Nu putine au fost situatiile in care nici eu nu stiam cum sa o scot la mal, insa mi-am rezervat timpul necesar pentru a gasi o solutie. Bineinteles, acest lucru se traduce prin over-time, insa beneficiile long-term sunt imense.
Integritatea este de asemenea cheie. Nu de putine ori sunt intrebat de upper management ce parere am despre diverse persoane pentru stabilirea rating-urilor, bonusurilor, promovarilor etc. Saptamanile trecute de exemplu am fost intrebat despre o persoana cu care nu am o chimie pozitiva, nici din partea mea nici din partea ei, deh se intampla, nu poti controla pe cine placi si pe cine nu la nivel personal. Strict profesional insa aceasta persoana merge brici. Astfel, desi nu sunt apropiat la nivel personal de ea, am propus-o pentru track-ul de talent in companie. Bineinteles, aici am facut si un mic joc politic, asigurandu-ma ca indirect acea persoana afla ce am facut, sperand ca acest lucru sa ne apropie putin mai mult in relationare. Lucru care a functionat de minune. Deh, uneori nu poti evita jocurile politice.
Acest subiect legat de leaderi in general nu ar fi indeajuns nici macar pentru o carte intreaga, insa momentan ma opresc aici. Ideea principala insa este ca vei deveni un leader atunci cand vei fi vazut ca un protector cu directie pentru cei din jur. Cu alte cuvinte, un parinte.
Noaptea este un sfetnic bun
Fiecare dintre noi avem acele momente in care ne putem concentra foarte bine, avand mintea lucida si deschisa la idei noi.
Domnule CarutaCuBani, te referi la deep work ?
Nu ma refer aici la deep work, o activitate care apropo, trebuie sa o stapanesti daca vrei sa ajungi top performer, insa despre asta alta data.
Ma refer strict la acele momente de “a-ha” in care gasesti solutii la care nu te-ai fi gandit vreodata. Ideea este sa facilitezi atat frecventa acestor momente cat si domeniile de aplicabilitate.
Momentul meu maxim de astfel de concentrare (si relaxare) este noaptea cand am capul pe perna si mai am cateva minute inainte sa adorm. In acele momente ma focusez constient de fiecare data pe obiectivele personale strategice.
Nu stiu exact cum functioneaza, daca subconstientul lucreaza in timp ce dorm sau nu, dar ideea este ca in timp pentru mine aceasta metoda a functionat de minune, gasind in astfel de momente solutii simple la probleme foarte complexe ce stau intre mine si telurile personale. Desigur, nu se intampla des sa am “revelatii”, insa este suficient o data la 1-2 luni.
Pe final
Crap, deja 1800+ de cuvinte si nu am scris decat despre 5 puncte. ***sad face***
Inainte sa inchei un singur lucru vreau sa mai punctez. Intr-adevar, conteaza sa lucrezi si sa inveti inteligent, insa nu te lasa pacalit de americanismele de genul “work smart not hard”. Daca vrei sa fii in top trebuie sa muncesti atat inteligent cat si mult. Cine crede ca poate ajunge in varf doar muncind inteligent se inseala, caci exista momente cheie in viata unui proiect, sau al unei cariere, cand trebuie sa indesi munca cu polonicul. Acele momente sunt definitorii.
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Felicitari multe si ma bucur ca ne impartasesti toate trairile, experientele si cunostintele tale.
Multa bafta in continuare !
Merci Hory M.
Salut Bogdan,
Ne poti spune te rog ce carti ai citit pana in momentul de fata ( de educatie financiara si nu numai). O lista ar fi binevenita astfel incat fiecare sa isi aleaga sau sa bifeze ce ai citit si tu. La urma urmei toata lumea vrea sa faca ce a facut si maestrul 🙂
Cand un seminar cu investitii la bursa, dar pentru incepatori ?