Sal’tare aventurierule. In primul rand vreau sa incep prin a-mi cere scuze publicului feminin. Desi titlul acestui articol ar sugera ca ma adresez doar barbatilor, nu aceasta a fost intentia mea. Pur si simplu nu-s indeajuns de inteligent incat sa gasesc titluri bune.
Revenind, astazi voi vorbi despre doua din cele mai mari si intalnite greseli pe care oamenii le fac in drumul lor spre independenta financiara.
Domnule CarutaCuBani, sper ca dai si solutii…
Doar ma stii aventurierule. Acum sa incepem zic.
Table of Contents
Economisirea
Ah, economisirea, acest gremlin al managementului finantelor personale.
Nu voi incepe sa-ti spun cum trebuie sa pui fiecare banut deoparte incetand sa mai cumperi cafele, sa nu te mai duci prin vacante, sau sa nu iesi cu prietenii in oras. Acest lucru nu va face altceva decat sa te fustreze si nu ar avea nici un sens. Daca banii ajung sa te fustreze, din orice motiv, faci ceva fundamental gresit. Ideea banilor este sa te ajute sa duci o viata mai relaxanta, mai implinita, in niciun caz sa iti impovareze viata.
Domnule CarutaCuBani, dar fara sa economisim, nu putem sa investim, deci nu putem atinge independenta financiara…
Asa este. De aceea, trebuie sa-ti schimbi unghiul din care privesti lucrurile.
Economisire vs Domnul CarutaCuBani
Realitatea este ca da, am o rata de economisire foarte mare. Anul acesta, YTD, rata mea de economisire este de aproximativ 85%. Cu toate acestea, nu sunt cea mai economicoasa persoana de pe pamant.
Stiu ca nu este evident, insa acum aproape 8 ani, cand mi-am inceput cariera, aveam o dilema foarte mare.
- Pe de o parte voiam sa economisesc, stiind ca este un pas necesar pentru atingerea independentei financiare. In fine, la momentul acela nu stiam de independenta finaciara, insa imi era clar ca vreau sa investesc din banii de salariu.
- Pe de alta, stiam ca daca o voi face renuntand la diverse lucruri ma va face nefericit. Lucru pe care nu il voiam, in mod evident.
Blocaj total…
Intr-adevar aventurierule, eram intr-un fel de problema de genul “cine a fost primul? Oul sau gaina ?” Ca sa ies din aceasta situatie imposibila, nu a fost nevoie decat sa imi schimb abordarea.
In realitate, n-am facut decat 2 shimbari, aparent mici, insa cu un impact IMENS.
Bani vs fericire
In primul rand, am ales sa ma gandesc la cheltuieli nu ca la un schimb de bani pe obiecte, ci un schimb de bani pe lucruri care ma fac fericit. Cu alte cuvinte m-am gandit ce ma face cu adevarat fericit, pe acele lucruri alegand sa cheltuiesc fara limita. In acelasi timp, am redus cheltuielile pe ceea ce nu ma face fericit cu adevarat.
Va recomand acest exercitiu tuturor. Rezultatul este mind-blowing.
De exemplu am descoperit ca hainele nu ma fac cu adevarat fericit. Poate doar un spike de moment, dar nimic altceva. Astfel, am ales sa nu dau bani pe 10 perechi de blugi, 10 pantofi, haine de firma etc.
Pe de alta parte, vacantele ma fac foarte fericit, atat long-term cat si la un nivel mai profund. In mod evident, am ales astfel sa cheltuiesc mult pe vacante.
Pe scurt, pentru fiecare cheltuiala, m-am gandit care este impactul asupra fericirii mele, alegand ca la final sa arunc banii pe acele lucruri care ma fac cu adevarat fericit pe termen lung. Acele obiecte / experiente care ma fac sa ma simt plin de energie.
Buzunarul cel de toate zilele
Problema este ca la sfarsitul exercitiului, am constatat ca suma cheltuielilor pe lucrurile care ma fac fericit este mai mare decat suma economisita pe celelalte lucruri. Asta inseamna ca nu as fi reusit sa am o rata de economisire dorita, satisfacandu-mi in acelasi timp dorintele cu adevarat importante pentru mine.
Si uite asa am ajuns sa privesc totul dintr-o alta perspectiva. Practic mi-am zis ca nu este nicio problema sa cheltuiesc cat vreau pe acele lucruri care ma fac fericit, atat timp cat o fac din venituri pe care le generez suplimentar fata de salariu.
Acest lucru a fost pur si simplu deschiderea cutiei pandorei pentru mine din mai multe motive:
- M-a facut sa ma gandesc constant cum sa generez venituri suplimentare, ajungand in 7 ani sa mi le cresc de vreo 44 de ori, sau ceva de genul, nici nu mai stiu exact acum pe loc.
- M-am axat pe cel mai evident lucru: performanta la locul de munca, devenind astfel in timp un high performer, acumuland in timp foarte multe skill-uri. Skill-uri de altfel scalabile, care pot fi apoi folosite oriunde. Absolut genial.
- Mi-a disparut orice urma de fustrare. Pe de o parte am ajuns sa-mi ating rata de economisire dorita, iar pe de alta, din perspectiva mea puteam sa cheltuiesc chiar si 100% din acele venituri extra salariale, caci oricum erau “on the side and agreed upon”.
Bineinteles ca lucrurile nu s-au intamplat din a 2-a zi. A durat aproximativ un an si jumatate pana ca veniturile active sa inceapa sa creasca exponential. Este vorba despre acel efect de compounding al skill-urilor care trebuie sa se acumuleze.
Rezultatul insa este fabulos. Daca ar fi sa ma uit la sumele economisite si sa le compar strict cu veniturile salariale, de vreo 4 ani de zile cred, acestea reprezinta mult peste 100%. Cu alte cuvinte, am ajuns sa castig atat de mult din venituri active extra, incat imi acopera toate cheltuielile, dar imi mai si raman pe langa.
Acest mindset a fost salvarea mea si sunt extrem de recunascator ca am avut sansa de a spune STOP rutinei la numai 6 luni de la inceperea vietei profesionale. Am luat astfel o pauza de reflexie, gandindu-ma la o strategie long-term care m-a adus aici.
Cam acestea sunt cele 2 lucruri pe care eu le-am implementat in materie de economisire, gasindu-mi cu ajutorul lor balanta. Sper sa te ajute sa ti-o gasesti si tu 😉
Venitul activ: job vs antreprenoriat vs side hustle
Venitul activ. O alta problema de care se impiedica multe persoane. Apare mereu intrebarea, cum ai putea sa iti cresti venitul activ ? In principiu prin 3 metode
- Antreprenoriat
- Side hustle pe langa job
- Job – prin cresterea pachetului salarial
Antreprenoriat
Am observat ca foarte multi tineri sunt convinsi ca antreprenoriatul este calea. In realitate insa lucrurile stau usor diferit. Da, antreprenoriatul este o varianta eficienta, insa cel mai probabil nu la inceput de cariera.
De altfel ne arata EY cum varsta medie a celor care infiinteaza startup-uri este de 31 de ani. Veniturile medii personale ? 917 EUR / luna. Doar 17% dintre ei genereaza peste 2.000 EUR / luna. Parca nu mai este atat de interesant asa-i ?
Da, ai potential mare, insa ca la investitii, trebuie sa te uiti si la risc. Daca pui in aceeasi ecuatie risc / reward, s-ar putea sa-ti dai seama ca lucrurile nu sunt atat de roz.
Side-hustle
Pentru cei care nu situ, side hustle inseamna ca in afara locului de munca sa incepi sa intreprinzi diverse activitati care sa iti aduca niste banuti in plus.
Desi side-hustle-ul poate parea interesant, pentru un tanar consider ca in marea majoritate a cazurilor este daunator. Motivul este foarte simplu. Cand esti tanar, nu ai prea multe skill-uri, ceea ce inseamna ca ar trebui sa aloci timp liber pentru a prinde experienta profesionala. Fie ca vorbim de lucrul in echipa, managementul timpului, sau de skill-uri pur tehnice sau business pe domeniul in care activezi.
Altfel, daca aloci timp unui side-hustle ce produce un banut in plus, dar activitatea nu are legatura cu job-ul, vei ajunge sa ai cresteri mici ale pachetului salarial, pe long-term pierzand de fapt.
Venit Activ si viziunea Domnului CarutaCuBani
Varianta cu probabilitatea cea mai mare de reusita este compusa din urmatorii pasi.
In primul rand, ca tanar, ar trebui sa te focusezi pe job. Lasand la o parte evidentul, faptul ca trebuie sa acumulezi experienta si cunostinte, nu trebuie sa neglijezi urmatorul lucru, poate chiar mai important: network-ul. Fara network, cel mai probabil nu vei face vreun lucru maret in viata, deci nici explodarea venitului activ nu va veni. Si asta ti-o spune o persoana care a inteles destul de tarziu acest lucru, considerand la inceput crearea de network o adevarata corvada.
Nu mai zic ca alocand timp suplimentar job-ului vei lua fata colegilor de breasla, deci vei ajunge sa-ti cresti veniturile active la greu. De fapt asa se nasc high performerii. Muncind inca pe atat dupa cele 8 ore de munca. De asemenea, timing-ul este foarte important. Tanar fiind, efectul levierului va fi maxim. Nu este o problema nici daca te apuci la 40 de ani, insa sansele sunt de partea tanarului daca privim din perspectiva managementului. I know, live’s a bitch, but it is as it is.
Dupa niste ani, odata ce ai acumulat suficienta experienta, ai ajuns un high performer, ti-ai creat un network maricel cu radacini in mai multe arii si evident ti-ai explodat veniturile, esti pregatit pentru urmatorul pas: side hustle sau antreprenoriat.
Abia acum ai toate sansele ca prin antreprenoriat, sau side hustle, sa alegi corect acele domenii in care ai expertiza si sa iti maximizezi sansele de a continua explodarea veniturilor din aceste noi activitati.
Stiu ca pare cool sa vezi cum o persoana a devenit un antreprenor de succes si castiga foarte mult. In spate insa se afla multa experienta, network si bineinteles munca. Insa in primul rand experienta si network.
Apoi mai e un aspect. Ca in orice business, uneori mai ai nevoie si de un gram de noroc. Eu il numesc timing, caci suna mai influentabil. Daca ai deja acumulata o experienta masiva in spate, ai network etc, daca dai fail…so what ? Poti recrea de la zero orice in secunda doi. Daca in schimb esti un tinerel fara bani, fara prea multa experienta si fara cine stie ce network, s-ar putea sa stai in genunchi mult timp dupa un fail. Nu-i problema, ca viata e lunga, la un moment dat probabil ca vei reusi si asa, insa in mod ironic, mult mai tarziu.
Pe final
Acestea sunt doar doua aspecte pe care le-am observat la persoanele ce vor sa atinga independenta financiara, in general tinere, din ziua de azi. Sper sa va ajute.
Desigur, modul meu de actiune poate sa nu se potriveasca pe profilul / caracterul tau. Nici nu conteaza. Ce ar trebui retinut din tot acest articol este faptul ca trebuie facuta o strategie de la bun inceput. Una gandita bine, astfel incat sa transformam barierele in propulsoare. Odata ce strategia high level este facuta corect, restul sunt detalii.
Nu in ultimul rand, trebuie sa fii constient ca o astfel de strategie bine pusa la punct iti va genera suficient combustibil motivational sa te duci pana la luna si inapoi. Explicatia este simpla: vei deveni din ce in ce mai bun in ceea ce faci, iar atunci cand incepem sa realizam ca excelam in ceea ce facem, tindem sa fim mai motivati, intrand intr-o linie ascendenta fantastica. D-aia cel mai greu este primul pas. Pana simti gustul primei motivatii de tipul high-performer. Apoi, totul merge natural.
Desigur, am putea intra in detalii de leadership, eu fiind un devorator de orice subiect ce atinge leadership-ul. Un leader adevarat stie cum sa gaseasca si sa apese pe acele butoane motivationale ale oamenilor din jurul lui. Tu insa nu vrei sa te bazezi pe noroc, ca poate candva vei da de un leader de exceptie care sa te boosteze. Tu vrei sa devii acel leader care activeaza tot ce atinge!
Gata ajunge, ca ma lungesc prea mult si iar a devenit un articol monstru. Iti urez un sincer mult succes in drumul tau spre independenta financiara. Sunt convins ca daca citesti astfel de blog-uri si ai mai si ajuns la finalul acestui articol, iti vei indeplini obiectivele mai repede decat iti imaginezi acum.
P.S. Stiai ca in August este reducere de 30% la cursul de investitii imobiliare ? Eh, acum stii 🙂
P.P.S. Ieri seara am facut un live Q/A pe youtube. Primul meu live de altfel. In cazul in care te intereseaza, have fun.
Ciao si pe curand.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu recomand niciun fel de investitie in niciun produs. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat o opinie personala. Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei.
Frumos si interesant articolul la fel a fost si live-ul aseara pe youtoube
Merci mult Danut 🙂
Foarte tare articolul, ca si celelalte de altfel. Adevarul este ca pana nu intelegem importanta strategiilor bine gandite, cam suntem in deriva si riscul de esec este mult mai mare. Multumesc de articol!
Merci Adrian. Intr-adevar, conteaza foarte mult planul de inceput, chiar daca pare cea mai plictisitoare chestie de facut 🙂
Salut!
“am ajuns sa castig atat de mult din venituri active extra”
Ai si niste exemple de activitati extra? Incluzi imobiliarele aici sau la venituri pasive?
Problema cu side-hustle vs concentrat pe cariera de la job e ca poti avea ghinionul sa nu dai peste o firma in care sa poti creste ca venituri asa cum iti doresti. Stiu, poti schimba, dar din experienta mea, daca esti cu adevarat high-performer va fi aproape imposibil sa gasesti o companie pe masura ambitiilor tale de crestere. Marea majoritate a companiilor, mai ales in ro, sunt bune la lowest common denominator, nu la promovat varfurile (nu ca m-as include eu printre varfuri). Side-hustle-ul, in schimb, desi e mai riscant, depinde de tine in mult mai mare masura. Din nou, vorbesc aici in principiu de ro. Am si eu experienta de lucru cativa ani in vest si acolo altfel sta treaba, desigur. Stiu ca suna a victimizare, dar sunt curios de parerea ta.
Cu siguranta nu este usor sa fii high performer. Pe de o parte trebuie multa munca, pe de alta nu este ca si cum compania va recunoaste in gura mare ca tu esti un super star. Nu isi permite, caci si-ar pune piedica singura. Totusi, pana la urma, totul se reduce la un singur lucru: competitivitate si valoare adaugata adusa in piata. Daca scopul tau este doar acesta, vei ajunge invingator. Insemnand ca vei ajunge sa castigi f mult, fiind remunerat diferit etc. Este adevarat ca o firma va merge mai mereu pe “lowest common denominator”. Sunt multe motive rationale pentru care o fac, nu intru intr-un comment in detalii. Ideea este ca depinde cum privesti. Poti spune OK, this sucks, voi castiga mereu un salariu mediu. Sau poti spune OK, asta inseamna ca sunt MULTI bani de dat celor cativa care se ridica deasupra. Caci asta inseamna -> multi castiga putina, ca f putini sa castige f mult. Altfel, exceptii vor exista mereu. Daca ai o firma ce nu se potriveste pe caracterul tau => schimba firma.
Buna, consideri la piata de chirii va continua sa scada in Bucuresti ? Daca da, mai merita riscul de a avea un chirias daca acesta nu va plati sau va cere sa plateasca o suma mai mica ?
Multumesc